2022. 06. 27. hétfő
László
: 404 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Átadták a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán – A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést

Átadták a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán – A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést
Zsiga Ferenc  |  2022. 05. 17., 13:20

Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás, nevelés és tudomány mecénásaként ismert Kunszt József érsekről elnevezett díjat a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében működő oktatási intézmények legkiválóbb pedagógusainak. Az átadóünnepséget a pandémia miatti két év kihagyást követően, immár hagyományosan a kalocsai Astriceum Érseki Múzeumban május 16-án, hétfőn tartották.

A kitüntetéseket a fontos közfeladata miatt távol lévő díjalapító főpásztor, Bábel Balázs érsek nevében Fülöp Ernő kanonok és Simon Zoltán, Kalocsa város alpolgármestere adta át.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A díj szabályzata szerint Kunszt József-díjat évente a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában lévő oktatási és nevelési intézmények, a főegyházmegye területén működő szerzetesi fenntartású iskolák, valamint a Kalocsa Város Önkormányzata által fenntartott tanintézmények egy-egy pedagógusa kaphatja munkája elismeréseként.
Amint az ismert, Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek 2001-ben, az érsekség alapításának millenniuma alkalmából hozta létre a díjat, néhai elődje, a közművelődésért és a kultúráért sokat tevő Kunszt József (1790–1866) kalocsai érsek emlékére, aki az oktatást tartotta a legfontosabb nemzetnevelő feladatnak. Ennek jegyében a város arculatát jelentősen meghatározó intézményeket telepített Kalocsára.

A tapasztalt, kiváló szakmai felkészültségű, eredményes, a gyermekekkel és a kollégákkal jó kapcsolatot ápoló, példás életű díjazottak a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye részéről bronz emlékplakettet, intézményük fenntartója részéről pedig pénzjutalmat vehettek át. Idén a hagyományosan három díjazott helyett – a járvány miatti kihagyás követeztében – öten részesültek Kunszt József díjban.

Az egybegyűlteket - a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye és Kalocsa város iskoláinak képviselőit, a díjazottakat, családtagjaikat, a korábbi kitüntetetteket, valamint több, a főegyházmegyéhez tartozó település polgármesterét Fülöp Ernő köszöntötte, majd felolvasta a távol lévő Dr. Bábel Balázs érsek atya üzenetét. Mint elhangzott, az érsek már az ünnepséget megelőzően személyesen gratulált a kitüntetetteknek.
Dr. Bábel Balázs a kitüntetett és a főegyházmegyében szolgálatot teljesítő pedagógusoknak szóló üzenetében a Szentírásból idézett:

Akik másokat igazságra oktatnak, ragyogni fognak, mint csillagok az égen.”A főpásztor mondanivalójába azt is beleszőtte:

A járvánnyal terhelt évek mutatták meg igazán, mekkora szükség van a személyes nevelésre. A digitális munkarend soha nem képes pótolni a jelenléti oktatást, hiszen a pedagógusnak hármas célnak kell megfelelnie: átadni a tudást, embert faragni a gyerekekből és meghívni őket a keresztény életre. Ez a hármas mindannyiunk objektív felelőssége, amit számon fognak kérni rajtunk”fogalmazott Dr. Bábel Balázs.


Az ünnepi beszédet Nagy Attila, piarista rendfőnök atya mondta, aki négy évvel ezelőtt részesült Kunszt József díjban. Az atya beszédében felidézte, hogy életére mekkora hatással volt az iskola, annak pedagógusai, és szólt arról is, hogy egy nép, egy ország életére sorsfordítóként hatott, amikor az oktatást fejlesztette, azt helyezte előtérbe.

Nincs erőtejes jövő, ha nem erősek és hatékonyak az iskolák”mondta a rendfőnök.

A Kalocsa város Önkormányzata által Kunszt József díjra jelölt pedagógus, Illés Péter, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolája igazgatójának méltatását Simon Zoltán olvasta fel. Az alpolgármester kiemelte: az igazgató 19 éve kiváló színvonalon, mások számára is példamutató módon végzi vezetői és pedagógusi munkáját. A díjat Illés Péter számára Simon Zoltán és Fülöp Ernő adta át.

A továbbiakban a kitüntetettek intézményvezetői olvasták fel a az érintett laudációját, majd a Kiskunmajsai Tomori Pál Gimnázium, Technikum és Kollégium diákjai és tanárai adtak színvonalas, prózai és énekszámokból összeállított közös műsort.  

Képgaléria megtekintése (7 db kép)


Idén az egyházi fenntartású intézmények közül Jakabné Galovics Eszter, a kunadacsi Szent Margit Katolikus Általános Iskola igazgatóhelyettese, Tyavoda Julianna, a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanítója, valamint Farkas Zoltán Miklós, a kiskunmajsai Tomori Pál Gimnázium, Technikum és Kollégium igazgatója érdemelte ki a Kunszt József díjat. Schuckné Balázs Ágnes, a kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium óvodavezetője a szerzetesi rendek, Illés Péter, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolájának igazgatója a világi tanintézmény pedagógusaként kapott elismerést.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 27., 14:31
57 fokig forrósodik az autó utastere a budapesti rendőrök figyelemfelhívó videóján. Ez egy otthagyott kisgyermek életébe is kerülhet. Egy percre se hagyja ott gyermekét! Még >>>
2022. 06. 26., 21:10
A független jelöltként induló Vargyas Lászlót választották Dunaszentbenedek polgármesterévé a vasárnap tartott időközi voksoláson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatokból. Még >>>
2022. 06. 26., 20:32
Eldőlt, ki fogja Dunaszentbenedek érdekeit szolgálni az elkövetkezendő két évben. Még >>>
2022. 06. 26., 14:42
Szombat este kilenctől a II. Food Truck Show színvonalát emelve a Tattoos együttes, Kalocsa egyik legrégebbi zenekara állt színpadra, akik saját számaik mellett a nyolcvanas évek rock slágereit játszották. Még >>>
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK