2022. 11. 30. szerda
András, Andor
: 408 Ft   : 394 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Autizmus világnapját ünnepelték Kalocsán – A város és a járás iskolái a Nebuló hívására demonstráltak

Zsiga Ferenc  |  2019. 04. 02., 20:53

Ma, azaz kedden délelőtt fél 11-kor több száz, a város és a járás általános iskoláiból érkezett tanuló és tanáraik gyülekeztek az Érsekkert bejáratánál, hogy az autizmus világnapja alkalmából közös sétát tegyenek a kertben, majd a víztorony dombon jelenlétükkel demonstrálják a másság elfogadását, kiállásukat az autisták mellett. A tavalyi után idén második alkalommal, „Sétálni-Kék” elnevezéssel megtartott „érzékenyítő” sétát, autista világnapi demonstrációt a Kalocsai Nebuló Általános Iskola Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény szervezte, az intézmény diákjai készítették azokat a kék szélforgókat, amelyeket a résztvevők ajándékként kaptak.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

„Az autizmus szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amelynek tünetei általában a gyermekkor első három évében jelentkeznek. A betegség hatására kommunikációs zavarok jelentkezhetnek és problémák a társas kapcsolatokban. Az autizmusnak többféle formája van. Jelentkezhet úgy, hogy egyeseknél csak enyhébb beszédzavarok lépnek fel, más esetekben a betegnek nagyon nehéz, esetleg lehetetlen a kommunikáció másokkal.

Egyes autistáknak a nonverbális kommunikációs eszközök értelmezésével van gondja, vagy éppen zavartak lesznek, ha egyes tevékenységeikben megzavarják őket, vagy valamilyen nem várt eltérés áll be a napi rutinjukban” – határozta meg portálunk számára a betegség, egyesek szerint csak állapot tüneteit Ács Tiborné, a nebuló tanára, aki maga is tanít autista gyerekeket.

Varga Attiláné, az Ordasi Általános Iskola tanárát arra kértük, mondja el, mi motiválta őket abban, hogy a demonstrációra Kalocsára utazzanak.

A fiatalokat és kísérőiket 11 órakor Ács Tiborné köszöntötte. A pedagógus röviden ismertette az autizmus világnapjának történetét, majd a sorokba rendeződött fiatalok közös sétát tettek az Érsekkertben.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A menet a víztorony dombnál ért véget, hogy a fiatalok elfoglalva a magaslatot, a szélirányba állított kék színű szélforgókkal demonstrálják, hogy segítik, elfogadják és megértik a másságot, az autistákat. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022-11-28 13:21:11
A rendezvény legfőbb célja az, hogy egy kulturális produkciókkal gazdagított, közösségi élmények megélésére alkalmas karácsonyi vásáron és bolhapiacon vehessenek részt a város és a térség lakói.
2022-11-23 13:47:00
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 29., 09:13
A Merriam-Webster az év szavát az online felületén végzett keresések alapján választja ki, miután kizárta a versenyből a minden évben gyakran keresett, örökzöld szavakat. Még >>>
2022. 11. 29., 08:59
A légköri változások nem befolyásolják számottevő mértékben szervezetünk működését. Még >>>
2022. 11. 28., 14:46
2022. december 6., kedd, 16:30-kor ünnepélyes szalagavatással megnyitja kapuit és vár minden érdeklődőt az Alapszolgáltatási Központ udvarán (Solt, Posta Utca 10) a városi Mikulás Udvar. Még >>>
2022. 11. 28., 09:32
A verseny december végén indul, de a felszerelés ellenőrzésére már előtte sor kerül Franciaországban. Onnan már nem tér haza a felszerelés, hanem egyenesen a rajt helyszínére utazik, majd a csapat ott csatlakozik hozzá karácsony után. Még >>>
2022. 11. 28., 09:19
Kíváncsi a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás elmúlt egy évi tevékenységére? Javaslata, kérdése van? Még >>>
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK