2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Bibliai ihletésű darab a Dózsa színpadán -Valamennyi osztály megtekintette az előadást

Bibliai ihletésű darab a Dózsa színpadán -Valamennyi osztály megtekintette az előadást
Zsiga Ferenc  |  2019. 12. 19., 10:02

A hagyományokhoz híven idén is a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma legfiatalabb tanulói készültek karácsonyi műsorral, hogy azt a város legnagyobb oktatási intézménye valamennyi diákja az ünnepvárás, az ünnepre hangolódás jegyében tekinthesse meg. A Dózsa színháztermében december 18-án, a népes közönség miatt többször előadott darab egy a karácsony ünnepe köré szőtt időutazás. A színdarab a jelenből a 2019 évvel ezelőtti múltba, Jézus születésének helyszínére, Betlehembe, majd a jövőbe, 2030 futurisztikus karácsonyáig repítette a közönséget.

A Romsics Imréné tanár, drámapedagógus forgatókönyve alapján játszódó történet több mint negyven fős szereplőgárdáját a 9/A osztály, osztályfőnökük Szabadi Adrienn, a 9/B osztály, osztályfőnökük Tóth Noémi Ilona, és a Baksa László osztályfőnök vezette 9/C osztály tanulói alkották. A hangosításról, a hangeffektekről, a videóképekről az iskola informatikát tanuló diákjai gondoskodtak.

Az eseménysor egy karácsonyra, egymás megajándékozására készülő osztály osztályfőnöki órájával indult. A legnehezebb alakítás arra a diáklányra várt, aki különc, önző magatartásával elutasítja a közös ajándékozás ötletét, és egy drága mobiltelefont szeretne kapni karácsonyra. A zöld haja miatt extravagáns, társai szimpátiáját nem osztatlanul élvező fiúról aztán kiderül, hogy a házi feladatként kapott legszebb karácsonyi gondolatokat ő veti papírra, karácsonyt az önzetlen szeretet ünnepének tartja.

Egy átkötés után a múltidéző betlehemi históriában megelevenedik a 2019 évvel ezelőtti történet Józseffel és Máriával, a kis Jézussal. Az Esthajnal, vagy Betlehemi csillagot követő három királyok is színre lépnek, hogy átadják a családnak, a kis Jézusnak szánt ajándékukat.

Az időgép ezt követően repíti a 2030. év karácsonyáig a nézőket. Ekkor már mindent az elektronika, a robotizáció ural, de végül az érzelemhiányos, gépies, kiüresedett világba is visszatér a jóság és a szeretet.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Mégpedig egy édesanya képében, aki karácsony ünnepén meglátogatja a fiát, és saját készítésű ünnepi finomságokkal kedveskedik neki, és kimondja a varázsszót:

karácsony a családról, a szeretetről szól.

Záró képként a cselekmény újra az osztályteremben folytatódik, ahol a látottakon, hallottakon elgondolkodó fiatalok egymással megbékélve, önzetlenül és szeretettel adják át az egymásnak készített karácsonyi ajándékukat.

Ugyan a végkövetkeztetés szóban nem hangzik el, de kiviláglik a mondanivalóból: karácsony azért emelkedik ki a többi ünnep közül, mert ilyenkor valamennyiünket összeköt a szeretet.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


A Dózsás diákok jól megkomponált előadásának talán legnagyobb erénye, hogy szívünket, lelkünket segített ráhangolódni az ünnepre. Köszönet érte!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021-12-02 09:50:27
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés