2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Dobogós helyen Kalocsa az Atomenergetikai Múzeum versenyén

2016. 05. 09., 11:13

Megújult formában és tartalommal rendezte meg az Atomenergetikai Múzeum a korábban a Tájékoztató és Látogatóközpontban hagyományossá vált nukleáris vetélkedőt. A TEIT-települések általános iskolái számára rendezett verseny fizikai ismeretekre és a múzeum kiállításának anyagára egyaránt épít.

Az Atomenergetikai Múzeum ad otthont ez évtől kezdődően a korábbi években is méltán népszerű vetélkedőnek. Az intézmény edukációs programjába jól illeszkedik a fizikaverseny, amely kiegészíti a tanév teljes időszakában zajló kihelyezett fizikaórákat, valamint hangsúlyt helyez a múzeum új, „Töltődj fel!” című időszaki kiállítására is.

A környék 9 iskolájából érkező 3-3 fős csapatok az előzetesen elkészített prezentációjukat mutatták be a verseny első szakaszában „Az egyes energiatermelési lehetőségek előnyei és hátrányai” címmel. Nem titkolt szándéka a múzeumnak ezzel, hogy a csapatok saját kutatásaik és ismereteik alapján tegyenek megállapításokat e kérdésben. A mechanikai és hőtani témájú, valamint elektromosságtannal és atomfizikával kapcsolatos számítási feladatok után a fizika tantárgyhoz kapcsolható tesztek vártak a diákokra, amelyek jelenségek magyarázatára irányultak, de kitértek a múzeumi fizikaórán látottakra is.


Forrás: AEM

A verseny legizgalmasabb részének a múzeumban található műtárgyakkal kapcsolatos kérdések bizonyultak, amely találós kérdéseket és vicces feladványokat egyaránt rejtettek.

A vetélkedőt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola csapata nyerte, a csapat tagjai: Blága Csenge, Nagy Csaba, Röhberg Melinda, felkészítő tanáruk: Hencz János tanár úr. Második helyen a Deák Ferenc Általános Iskola (Fritz Bálint, Varga Márton, Vidákovics Elián) végzett, míg a

harmadik a kalocsai 
Nagyasszonyunk Általános Iskola és Gimnázium csapata (Benkő Gergely, Jasicza Márk, Szöllősi Attila Gergely) lett.

Az Atomenergetikai Múzeum az atomenergetika hosszú távú hazai felhasználása érdekében a természettudományokkal összefüggő ismeretátadást kiemelten kezeli, ennek jegyében állította össze múzeumpedagógiai programját is. Ezzel együtt azonban minden esetben törekszik arra, hogy a különböző tudományos témakörök feldolgozása szórakoztató módon történjen: erre ez a vetélkedő is kiváló példa.

Forrás: www.atomeromu.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK