2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Dobogós helyen Kalocsa az Atomenergetikai Múzeum versenyén

2016. 05. 09., 11:13

Megújult formában és tartalommal rendezte meg az Atomenergetikai Múzeum a korábban a Tájékoztató és Látogatóközpontban hagyományossá vált nukleáris vetélkedőt. A TEIT-települések általános iskolái számára rendezett verseny fizikai ismeretekre és a múzeum kiállításának anyagára egyaránt épít.

Az Atomenergetikai Múzeum ad otthont ez évtől kezdődően a korábbi években is méltán népszerű vetélkedőnek. Az intézmény edukációs programjába jól illeszkedik a fizikaverseny, amely kiegészíti a tanév teljes időszakában zajló kihelyezett fizikaórákat, valamint hangsúlyt helyez a múzeum új, „Töltődj fel!” című időszaki kiállítására is.

A környék 9 iskolájából érkező 3-3 fős csapatok az előzetesen elkészített prezentációjukat mutatták be a verseny első szakaszában „Az egyes energiatermelési lehetőségek előnyei és hátrányai” címmel. Nem titkolt szándéka a múzeumnak ezzel, hogy a csapatok saját kutatásaik és ismereteik alapján tegyenek megállapításokat e kérdésben. A mechanikai és hőtani témájú, valamint elektromosságtannal és atomfizikával kapcsolatos számítási feladatok után a fizika tantárgyhoz kapcsolható tesztek vártak a diákokra, amelyek jelenségek magyarázatára irányultak, de kitértek a múzeumi fizikaórán látottakra is.


Forrás: AEM

A verseny legizgalmasabb részének a múzeumban található műtárgyakkal kapcsolatos kérdések bizonyultak, amely találós kérdéseket és vicces feladványokat egyaránt rejtettek.

A vetélkedőt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola csapata nyerte, a csapat tagjai: Blága Csenge, Nagy Csaba, Röhberg Melinda, felkészítő tanáruk: Hencz János tanár úr. Második helyen a Deák Ferenc Általános Iskola (Fritz Bálint, Varga Márton, Vidákovics Elián) végzett, míg a

harmadik a kalocsai 
Nagyasszonyunk Általános Iskola és Gimnázium csapata (Benkő Gergely, Jasicza Márk, Szöllősi Attila Gergely) lett.

Az Atomenergetikai Múzeum az atomenergetika hosszú távú hazai felhasználása érdekében a természettudományokkal összefüggő ismeretátadást kiemelten kezeli, ennek jegyében állította össze múzeumpedagógiai programját is. Ezzel együtt azonban minden esetben törekszik arra, hogy a különböző tudományos témakörök feldolgozása szórakoztató módon történjen: erre ez a vetélkedő is kiváló példa.

Forrás: www.atomeromu.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés