2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Érettségi 2024: minden, amit a változásokról tudni kell

2024. 04. 11., 13:23

Irodalmi teszt a magyarban, pénzügyi ismeretek matekból középszinten és kikerülő munkajogi ismeretek történelemből –összegyűjtöttünk minden fontos információt a 2024-es érettségi változásairól.

Az idei érettségi lesz az első, ahol a 2020-as Nemzeti alaptanterv miatt a diákok már az új követelmények alapján adhatnak számot a tudásukról. Érdemes megjegyezni, hogy míg az újfajta matekérettségi sokkal inkább gyakorlati fókuszú lett, addig a magyarérettségi mintha évtizedeket lépett volna vissza, hiszen amellett, hogy többek között az első részben memoritereket kérhetnek számon írásban, nem kell rövid gyakorlati szövegeket (például kérvényt) írni. A történelem írásbeli viszont szerkezetében és feladattípusaiban nem, témaköreiben változott némileg.

Magyarérettségi változásai 2024

Az írásbeli érettségik közül talán a legtöbbet a magyar módosul, hiszen itt nemcsak a témakörök, hanem a vizsga szerkezete is eltér a korábbi évekétől.

Az írásbeli ugyanis a szövegértés mellett kibővül egyfajta irodalmi feladatlappal, amelyben nemcsak műcímekre, műfajokra, költőkre, írókra kérdezhetnek rá, hanem kötelezően megtanulható memoriterekre is. (Az előző években ehelyett rövid gyakorlati szöveget kellett írni.)

A második részben pedig eddig az érvelés, egy mű értelmezése és az összehasonlító elemzés közül lehetett választani, 2024-től azonban már csak egy művet értelmezhetnek vagy egy általános témakifejtő esszét írhatnak a diákok. Ez utóbbit, hogy ne csak féligazságokat tartalmazzon és még irodalmi vonatkozása is legyen, nem könnyű jól megírni.

Matekérettségi változásai 2024

A matekérettségi a magyarhoz képest szerkezetében nem változik, de a témakörök között van, amelyik lekerült emelt szintről középszintre, de arra is akad példa, amelyiket középszinten már nem kell tudni.

A középszintű matekérettségibe bekerültek többek között az alábbi gazdasági számítások:

  • gyűjtőjáradék
  • törlesztőrészlet
  • megtakarítási, befektetési és hitelfelvételi lehetőségek és azok kockázati tényezőivel kapcsolatos feladatok.

A statisztika témakör bővült: a diákoknak idáig is kellett tudni az átlagot, a szórást, az eloszlást, idén pedig már a kvartileseket is ismerniük kell.

Eddig emelt szintű érettségin kérték, de 2024-től a középszintű feladatsorban is előfordulhatnak többek között a következő témakörök, fogalmak:

  • 10-es alapú számrendszer átváltása egy másikra
  • geometriai valószínűség
  • az események összege, szorzata, komplementeresemény, független esemény, várható érték.

Ezen kívül például a koordináta-geometria, az egyenletek és a függvények témakörét is jelentősen megcsonkították (például nem kell ábrázolni a szinusz, a koszinusz vagy éppen a tangens függvényt.)

Történelemérettségi változásai 2024

A történelemérettségi a matekhoz hasonlóan a témaköreiben módosult. Középszintre többek között lekerült emelt szintről az amerikai függetlenségi háború és az Aranybulla. Az emelt szintű vizsga témái közül pedig kivették többek között a francia abszolutizmust vagy a nagyhatalmi küzdelmeket a 18. századi Európában.

Mivel a munkajog, a pénzügyi ismeretekkel foglalkozó témakör átkerült az állampolgári ismeretek tárgyhoz, így ez a témakör is kikerült a történelemérettségi követelményei közül.

Azoknak, akik most tavasszal emelt szinten érettségiznek történelemből, a kerettanterven felül tudniuk kell az előre megadott plusz adatbázisban szereplő személyeket, fogalmakat, időpontokat és eseményeket.

Jó hír azonban, hogy mind emelt, mind pedig középszinten ugyanolyan típusú feladatokat kell megoldani a diákoknak ebből a tantárgyból.

Összességében elmondható, hogy legtöbbet a magyarérettségi változott, mert a korábbi évekhez képest az irodalmi feladatsor miatt a tanulóknak már az írásbelire is rengeteg adatot kell megtanulniuk, arról nem is beszélve, hogy az újfajta esszétípus sokak számára kihívást jelenthet.

Ehhez képest a matek és a történelem inkább csak tematikájában módosult, és az új követelmények inkább az összefüggésekre, illetve a gyakorlati problémák megoldására fókuszálnak.

Forrás, fotó: eduline.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK