2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatásba

Február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatásba
2024. 01. 18., 14:45

Elindult a 2024-es általános felsőoktatási felvételi eljárás, február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló képzésekre - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az MTI-vel.

A jelentkezők több új pontszámítási szabályra készülhetnek, 2024-től ugyanis az egyetemek és főiskolák további szabadságot kapnak a felvételi követelmények meghatározásában. A megújult felvételi szabályokkal párhuzamosan a felvi.hu oldalon is sok újdonság segíti az érdeklődőket a pályaválasztásban - írta közleményében a minisztérium.

Az elmúlt években az egyetemi modellváltással sikeres versenyképességi fordulat valósult meg a magyar felsőoktatásban. A gazdaság igényeire nyitottabb, a vállalatokkal szorosabban és hatékonyabban együttműködő, minőség- és teljesítményelvű felsőoktatási rendszer jött létre.- emelte ki a tárca.

A folyamat részeként a felvételi eljárás is megújult, amit a szaktárca az igények előzetes felmérését követően, az egyetemekkel és a diákokkal közösen vitt végbe. Általános elvárásként fogalmazódott meg az egyetemek szabadabb mozgástere, az egyéni szempontok hangsúlyosabb megjelenése, a diákok részéről pedig az átlátható központi felvételi rendszer megtartása, és az egyedi intézményi pontok rendszerének bevezetése. A két lépcsőben megújult felvételi rendszer egyszerre ad nagyobb döntési szabadságot a felsőoktatási intézményeknek, és jelent rugalmasabb, kiszámíthatóbb és átláthatóbb pontokat a diákoknak, mindezzel is segítve az egyetemek, a gazdaság és az adott térség összekapcsolását - részletezték.

A felvi.hu felületén csütörtöktől lehet jelentkezni a 2024 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre.

A felsőoktatási felvételi eljárás menetét, a pontszámítási módszereket, a meghirdetett képzéseket és az érvényes jelentkezéshez szükséges minden további információt az eljárás hivatalos honlapján, a felvi.hu oldalon közzétett felvételi tájékoztató és a meghirdetett képzések tartalmazzák. A felvételi során ingyenesen három, összesen pedig hat képzésre lehet jelentkezni, és megjelölhető mind a hat képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formája is.


A 2024 szeptemberében induló képzések felvételi eljárásában a pontszámítás alap- és osztatlan képzés, valamint felsőoktatási szakképzés esetén 500 pontos rendszerben történik. A pontszám összeállhat a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összegéből, vagy az érettségi pontok kétszereséből (maximum 400 pont), amelyhez további 100 intézményi pont szerezhető: az egyetemek, főiskolák határozzák meg, hogy milyen eredményekért, követelményekért adnak pontokat. A szakképzésben tanulók esetében a szakmai vizsga eredménye is figyelembe vehető a pontszámítás során - írta a minisztérium.

A jelentkező pontszámát a számára legkedvezőbb módon számítják ki. Az emelt szintű érettségi vizsgát az intézmények egyes szakjaikon előírhatják, de nem egységesen kötelező eleme a felsőoktatásba való bejutásnak; azonban az emelt szintű érettségi vizsga előnyt jelent a pontok számításánál. Fontos változás az elmúlt évekhez képest, hogy az emelt szintű érettségi az érettségi pontok számításánál 100 százalékos értéken, a középszintű érettségi pedig 67 százalékos értéken kerül átszámításra. A pontszámításnál tágabb, nagyobb lehetőség nyílik a középiskolai és az érettségi tantárgyak figyelembevételére: a felsőoktatási intézmények tágabb körben jelölik meg az 5. középiskolai tantárgyat és az érettségi pont számításánál az érettségi tárgyak körét és szintjét. A felsőoktatási intézmények határozhatják meg az egyes szakjaikon érvényes minimum ponthatárt is, amely alatt nem lehet felvenni a jelentkezőket - tájékoztatott a tárca.

A megújult felvételi szabályokkal párhuzamosan a felvi.hu több felülete is megújult: új a tájékoztató, új az egyetemek, főiskolák meghirdetéseinek felülete. A megújult, új pontszámítási szabályok alapján működő pontszámító kalkulátorban egyszerre három szakra is pontszámot számolhatnak a jelentkezők. A korábbi évek statisztikái és ponthatárai interaktív, új felületen böngészhetőek.

Jelentkezni kizárólag az eljárás hivatalos honlapján, a felvi.hu-n elérhető E-felvételi rendszerében lehet 2024. február 15-én éjfélig

- írták.
Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK