2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Februártól már az új rendszer szerint működő szakképzésbe jelentkeznek a tanulók

Februártól már az új rendszer szerint működő szakképzésbe jelentkeznek a tanulók
2020. 01. 14., 16:40

Hatályba lépett az új szakképzési törvény január 1-jével, februárban már az új rendszer szerint működő szakképzésbe jelentkeznek a tanulók – mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár felidézte, hogy a 2020-21-es tanévtől felmenő rendszerben átalakul a szakképzés intézményi szerkezete. A szakképző intézményeknek két típusa lesz, az ötéves technikum és a hároméves szakképző iskola.

Bódis József kiemelte, hogy

A TECHNIKUSKÉPZÉS EGYESÍTI A GIMNÁZIUM ÉS A SZAKMATANULÁS ELŐNYEIT. AZ ÖT ÉV ELVÉGZÉSE UTÁN A TANULÓK EGYSZERRE KAPJÁK MEG AZ ÉRETTSÉGI BIZONYÍTVÁNYT ÉS A TECHNIKUSI OKLEVELET.

Az itt végzettek szakirányú továbbtanulás esetén

ELŐNYT ÉLVEZNEK MAJD A FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELIKNÉL.

Az új szakmastruktúra szerint 174 alapszakma lesz. A régi OKJ szerinti szakképesítések tartalmilag beépülnek egy-egy alapszakmába, illetve új szakmákhoz kapcsolódnak, vagy szakmairányként jelennek meg. Fontos területek nem vesznek el, csak más hangsúlyt kapnak – hívta fel a figyelmet az államtitkár.
Hozzátette, hogy szintén felmenő rendszerben fejlesztik tovább a duális képzést, így a tanulók versenyképes tudással és gyakorlattal léphetnek a munkaerőpiacra.

A DUÁLIS KÉPZÉS SORÁN AZ ÜZEMEKBEN DOLGOZÓ TANULÓK MUNKABÉRRE JOGOSULTAK.

A felnőttképzést folytató intézményeknél a régi OKJ szerint indított képzésekre is lehet még jelentkezni az idén december 31-ig, ezeket a szakmai vizsgákat legkésőbb 2022. december 31-ig be kell fejezni – ismertette.
A gimnáziumi érettségivel rendelkezők, akik szakmát szeretnének tanulni, kétéves technikumi képzésre jelentkezhetnek.

AZ ÁLLAM KÉT ALAPSZAKMÁT ÉS EGY RÖVIDEBB CIKLUSÚ SZAKMAI KÉPZÉST IS INGYENESEN BIZTOSÍT

– fogalmazott Bódis József.
Kiemelte, hogy a szakképző intézményekben oktatók bérét is emelik július 1-jétől. Az államtitkár kitért arra, hogy a szakképzést ösztöndíjakkal is támogatják.

SZEPTEMBERTŐL FELMENŐ RENDSZERBEN TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJAT KAPNAK A SZAKKÉPZŐ INTÉZMÉNYEK DIÁKJAI. KÜLÖN ÖSZTÖNDÍJ-LEHETŐSÉG VAN A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TANULÓKNAK.

Új elem a törvényben, hogy egyszeri pályakezdési juttatásra jogosultak azok, akik befejezik a képzést és szakmát szereznek. Bódis József az új szakképzési törvény fontos elemének nevezte, hogy különböző lehetőségekkel segíti a lemorzsolódás, a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentését.
Forrás: MTI

Borítóképünkön: Forgácsológép használatát szemléltető diák a Dózsa Szakgimnázium és Szakközépiskola tanműhelyében, az intézmény 2017. évi nyílt napján
Fotó: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés