2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Fizikaóra másképp, az Ökopontban – A minket körülvevő sugárzásról és a „mecseki temetőről”

2017. 03. 27., 09:18

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. és a Magyar Nukleáris Társaság, valamint a Fiatalok a Nukleáris Energetikáért közreműködésével kínáltak izgalmas előadásokkal és érdekes bemutatókkal színezett, formabontó fizikaórát az Ökopontba látogató diákoknak múlt szerdán.

Érkeztek is szép számmal, úgy a Szent István Gimnáziumból, mint a Katolikus Intézményből és Bajai Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájából.

Amint azt a programot megelőzően Honti Gabriella, az RHK kommunikációs osztályvezetője elmondta, a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társaság tagtelepüléseinek bástyája Kalocsa, annál inkább is adta magát, hogy itt tartsák meg aktuális programjukat, amelynek fő célja, hogy minél több fiatalt bevezessenek a természettudományok izgalmas és szerethető világába.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Elsőként dr. Pázmándi Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont sugárvédelmi laboratóriumának vezetője szólt a fiatalokhoz. Ő általános bevezetőt tartott a bennünket körülvevő, évmilliók alatt kialakult sugárzásokról és természetes háttérsugárzásról, amelyektől alaptalan félelem hathatja át az e területen kevésbé szakavatott főt.

Ezután Nős Bálint, az RHK Kft. stratégiai és műszaki igazgatója lépett a hallgatóság elé, aki a radioaktív hulladékok kezelésről beszélt természeti analógiákon keresztül. Mint vallja, fontos, hogy a társadalom széles rétegét hiteles információval lássák el e témakörében. Arról ugyanis, hogy a nagy aktivitású hulladékokat véglegesen hol és hogyan helyezzék el idővel Magyarországon, mondhatni nem időszerű, de sosem túl korai beszélni. Az ezen a területen már hetvenes évek óta kutatást folytató skandináv országok 2020-ra datálják, hogy használhatják az első ilyen „temetőt”.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Nálunk hasonló, ha a jelenleg Mecsekben folyó kutatások a várt eredményeket hozzák, leghamarabb is 2050 táján történhet – hangzott az előadótól, majd a program végén a fiatalok az RHK és partnerszerveinek kiállítását nézhették meg, valamint átlapozhatták tájékoztató anyagaikat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés