2022. 09. 25.
Eufrozina, Kende
: 406 Ft   : 417 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Fizikaóra másképp, az Ökopontban – A minket körülvevő sugárzásról és a „mecseki temetőről”

2017. 03. 27., 09:18

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. és a Magyar Nukleáris Társaság, valamint a Fiatalok a Nukleáris Energetikáért közreműködésével kínáltak izgalmas előadásokkal és érdekes bemutatókkal színezett, formabontó fizikaórát az Ökopontba látogató diákoknak múlt szerdán.

Érkeztek is szép számmal, úgy a Szent István Gimnáziumból, mint a Katolikus Intézményből és Bajai Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájából.

Amint azt a programot megelőzően Honti Gabriella, az RHK kommunikációs osztályvezetője elmondta, a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társaság tagtelepüléseinek bástyája Kalocsa, annál inkább is adta magát, hogy itt tartsák meg aktuális programjukat, amelynek fő célja, hogy minél több fiatalt bevezessenek a természettudományok izgalmas és szerethető világába.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Elsőként dr. Pázmándi Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont sugárvédelmi laboratóriumának vezetője szólt a fiatalokhoz. Ő általános bevezetőt tartott a bennünket körülvevő, évmilliók alatt kialakult sugárzásokról és természetes háttérsugárzásról, amelyektől alaptalan félelem hathatja át az e területen kevésbé szakavatott főt.

Ezután Nős Bálint, az RHK Kft. stratégiai és műszaki igazgatója lépett a hallgatóság elé, aki a radioaktív hulladékok kezelésről beszélt természeti analógiákon keresztül. Mint vallja, fontos, hogy a társadalom széles rétegét hiteles információval lássák el e témakörében. Arról ugyanis, hogy a nagy aktivitású hulladékokat véglegesen hol és hogyan helyezzék el idővel Magyarországon, mondhatni nem időszerű, de sosem túl korai beszélni. Az ezen a területen már hetvenes évek óta kutatást folytató skandináv országok 2020-ra datálják, hogy használhatják az első ilyen „temetőt”.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Nálunk hasonló, ha a jelenleg Mecsekben folyó kutatások a várt eredményeket hozzák, leghamarabb is 2050 táján történhet – hangzott az előadótól, majd a program végén a fiatalok az RHK és partnerszerveinek kiállítását nézhették meg, valamint átlapozhatták tájékoztató anyagaikat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 23., 09:23
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 25., 17:49
Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség hétfőtől szombatig a vasúti biztonság érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján. Még >>>
2022. 09. 25., 15:33
Pályázni lehet bármely (a) új, (b) saját feltalálói tevékenységen alapuló, (c) iparilag alkalmazható és (d) piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel. Még >>>
2022. 09. 25., 09:27
Egy 56 éves férfi vesztette életét a balesetben. Még >>>
2022. 09. 25., 09:22
Kamerafelvételek alapján elemezték a kérdéses járművek mozgásait a fuvar időpontjában, és megállapították, hogy a járművek az érintett időszakban nem jártak Szlovákiában. Még >>>
2022. 09. 24., 09:10
Szombaton délután 16-22 fok várható, de utána rosszabbra fordul az időjárás. Még >>>
2022. 09. 23., 12:06
Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni az erdőgazdaságoknál. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés