2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Fizikaversenyt rendezett a paksi Atomenergetikai Múzeum – A géderlaki Szent László Általános Iskola lett a harmadik

Zsiga Ferenc  |  2019. 05. 13., 17:45

Negyedik alkalommal rendezte meg az Atomenergetikai Múzeum (AEM) a Teller Ede vetélkedőt. A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) településein működő általános iskoláknak szervezett verseny fizikaismeretekre és a múzeum kiállításának anyagára épült. A vetélkedő idén a tudományos örökség megőrzését helyezte középpontba. A Duna kalocsai oldaláról a Kertvárosi Tagiskola, az Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola és a Géderlaki Szent László Általános iskola vett részt a versenyen.

A múzeum edukációs programjába jól illeszkedik a fizikaverseny, amely kiegészíti, egyben lezárja a tanév során zajló kihelyezett fizikaórákat, valamint hangsúlyt helyez a múzeumi gyűjtemény megismerésére is. Az elmúlt évtizedek tudományos eredményeit kiemelve idén a vetélkedő tematikája is kapcsolódott a múzeum értékőrző tevékenységéhez – áll az AEM sajtóközleményében.

A verseny első szakaszában a négy benevezett település nyolc iskolájából érkezett háromfős csapatok

az előzetesen elkészített videoanyagukat mutatták be: Öveges József professzor, a természettudományos ismeretterjesztés hazai – talán legismertebb – alakjának munkáit, kísérleteit gondolták újra.

A legjobbak az atomerőmű hivatalos csatornáin is megtekinthetők lesznek. A mechanikai és hőtani témájú, valamint elektromosságtannal és atomfizikával kapcsolatos számítási feladatok után a fizika tantárgyhoz kapcsolható tesztek vártak a diákokra, amelyek jelenségek magyarázatára irányultak, de kitértek a múzeumi fizikaórán látottakra is. Tóth Pál fizikatanár látványos kísérletekkel oldotta a verseny izgalmát.

Az eredményeket összesítve a zsűritagok értékelték a résztvevők felkészültségét.

A vetélkedőt a Paksi Vak Bottyán hat évfolyamos Gimnázium diákjai nyerték, míg az előkelő harmadik helyet a Géderlaki Szent László Általános iskola csapata érdemelte ki.

Az Atomenergetikai Múzeum kiemelten kezeli a természettudományokkal összefüggő, élményközpontú ismeretátadást, ennek jegyében állították össze a múzeumpedagógiai programot is. Mindez nagyban hozzájárul a jövő mérnökutánpótlásának orientálásához a műszaki pálya felé, emellett a tudományos alaposságú gondolkodás fontosságát is hangsúlyozza a hétköznapi élet vonatkozásában – zárul az AEM sajtóközleménye.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK