2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Fizikaversenyt rendezett a paksi Atomenergetikai Múzeum – A géderlaki Szent László Általános Iskola lett a harmadik

Zsiga Ferenc  |  2019. 05. 13., 17:45

Negyedik alkalommal rendezte meg az Atomenergetikai Múzeum (AEM) a Teller Ede vetélkedőt. A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) településein működő általános iskoláknak szervezett verseny fizikaismeretekre és a múzeum kiállításának anyagára épült. A vetélkedő idén a tudományos örökség megőrzését helyezte középpontba. A Duna kalocsai oldaláról a Kertvárosi Tagiskola, az Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola és a Géderlaki Szent László Általános iskola vett részt a versenyen.

A múzeum edukációs programjába jól illeszkedik a fizikaverseny, amely kiegészíti, egyben lezárja a tanév során zajló kihelyezett fizikaórákat, valamint hangsúlyt helyez a múzeumi gyűjtemény megismerésére is. Az elmúlt évtizedek tudományos eredményeit kiemelve idén a vetélkedő tematikája is kapcsolódott a múzeum értékőrző tevékenységéhez – áll az AEM sajtóközleményében.

A verseny első szakaszában a négy benevezett település nyolc iskolájából érkezett háromfős csapatok

az előzetesen elkészített videoanyagukat mutatták be: Öveges József professzor, a természettudományos ismeretterjesztés hazai – talán legismertebb – alakjának munkáit, kísérleteit gondolták újra.

A legjobbak az atomerőmű hivatalos csatornáin is megtekinthetők lesznek. A mechanikai és hőtani témájú, valamint elektromosságtannal és atomfizikával kapcsolatos számítási feladatok után a fizika tantárgyhoz kapcsolható tesztek vártak a diákokra, amelyek jelenségek magyarázatára irányultak, de kitértek a múzeumi fizikaórán látottakra is. Tóth Pál fizikatanár látványos kísérletekkel oldotta a verseny izgalmát.

Az eredményeket összesítve a zsűritagok értékelték a résztvevők felkészültségét.

A vetélkedőt a Paksi Vak Bottyán hat évfolyamos Gimnázium diákjai nyerték, míg az előkelő harmadik helyet a Géderlaki Szent László Általános iskola csapata érdemelte ki.

Az Atomenergetikai Múzeum kiemelten kezeli a természettudományokkal összefüggő, élményközpontú ismeretátadást, ennek jegyében állították össze a múzeumpedagógiai programot is. Mindez nagyban hozzájárul a jövő mérnökutánpótlásának orientálásához a műszaki pálya felé, emellett a tudományos alaposságú gondolkodás fontosságát is hangsúlyozza a hétköznapi élet vonatkozásában – zárul az AEM sajtóközleménye.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés