2024. 05. 27. hétfő
Hella
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

István-napok a gimnáziumban – Két nap sporttal, zenével, irodalommal és helytörténettel

Illés György Cinó  |  2024. 05. 03., 11:33

Sok évtizedes hagyományt folytatva idén is megtartották az István Napokat a kalocsai Szent István Gimnáziumban április 18-19-én. A szokásos kulturális műsoron ezúttal a zene dominált, a pénteki sportnapon az egészséges életmód került a fókuszba. A kapcsolódó tanulmányi versenyen az általános iskolásokat is bevonták a gimnazisták iskolaünnepébe.

Az első nap délelőttjén az általános diákokat is bevonták az István Napok eseményeibe, ugyanis számukra és a gimnázium kilencedikesei számára az iskola humán munkaközössége Petrás Éva tanárnő vezetésével szintén többéves hagyományt követve hirdetett történelmi és egyéb műveltségterületeket is érintő tanulmányi vetélkedőt, az idei évben Kalocsa, az ezer éves város címmel, amelynek témája Kalocsa története volt.
A versenyen résztvevő tíz csapatnak előzetes feladatként egy három-öt perces videót kellett készíteni városunk nevezetességeiről, épített és kulturális örökségéről. A filmeket feltöltötték az iskola honlapjára, és közönségszavazásra is bocsátották – ennek alapján ítélték oda a közönségdíjat.

Az iskola tanulói közül sokan folytatnak zenei tanulmányokat a Liszt Ferenc AMI keretei közt, ők is számot adtak társaiknak hangszeres tudásukról. A diákokat a Liszt AMI tanárai, Betlenné Dajkó Ágnes, Felnagyné Geri Emese, Filus Mónika és Csupor Balázs készítették föl.
A diákság soraiban sokan autodidakta módon tanulnak hangszeren, főképp gitáron – belőlük tanáruk, Bedő Lénárd vezetésével zenekar szerveződött, és a délutáni kulturális műsor második blokkjaként többek közt énekelt versekből szórakoztatták iskolájuk tanulóifjúságát és tanáraikat.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)


Másnap Kis Zsolt, Szűcs Zoltán és Grabiczáné Fekete Zsuzsanna szervezésében sportnappal folytatódott a programsorozat az Érsekkertben, ahol a teljes iskola, a diákok mellett az egész nevelőtestület is részt vett a különböző egyéni és csapatversenyeken, amelyeken az évfolyamok egymással is versengtek, összetett pontszám alapján. A legügyesebb évfolyam ebben az évben a 11-eseké lett.

A sportnap tematikájának gyújtópontjába az egészséges életmódra nevelés került, az egyik feladat keretében például valamilyen egészséges ételt kellett az osztályoknak elkészíteniük, bár a program címe Madarak és fák napja volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024-05-21 10:49:00
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK