2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Jelenléti érettségit terveznek – Öt év átlaga eredményét hozták a tavalyi vizsgák

Jelenléti érettségit terveznek – Öt év átlaga eredményét hozták a tavalyi vizsgák
Sz. Fanny  |  2021. 01. 17., 08:11

A kormány nem tervez változtatni az érettségi szabályain és időpontján–jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az operatív törzs január 12-i online sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán a sajtótájékoztatón kiemelte: az írásbeli és szóbeli vizsgákat egyaránt meg szeretnék szervezni.i

AZ ÁLLAMTITKÁR SZERINT A TAVALYI ÉV BEBIZONYÍTOTTA, HOGY A JÁRVÁNYÜGYI KERETEK KÖZT IS BIZTONSÁGOSAN MEG LEHET RENDEZNI A VIZSGÁKAT.

Tavasszal ugyanis csaknem 80 ezer, ősszel pedig további 30 ezer tanuló érettségizett le úgy, hogy sehol sem alakult ki fertőzési góc – mondta a köznevelésért felelős államtitkár. Szerinte a tavalyi tapasztalatok alapján a felkészítést a digitális oktatásban is el tudják látni az iskolák, a tavaszi érettségi vizsgák eredményei a digitális munkarend ellenére megfeleltek az elmúlt öt év átlagának - hangsúlyozta.

Hozzátette:

KÖZPONTILAG NEM RENDELTEK EL ISKOLAI FELKÉSZÍTŐKET, AHOL AZONBAN HELYBEN ÚGY VÉLIK, HOGY SZÜKSÉG LENNE RÁ, AZ OSZTÁLYFŐNÖK, A SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉG, AZ ÉRINTETT TANULÓK ÉS AZ INTÉZMÉNYVEZETŐ EGYEZTETÉSE UTÁN VAN MÓD ARRA, HOGY PÉLDÁUL A KÖTELEZŐ TÁRGYAKBÓL JELENLÉTI RENDBEN IS ELKEZDJÉK A FELKÉSZÜLÉST AZ ÉRETTSÉGIKRE.

Maruzsa Zoltán arról is beszélt: a tavaszi félévben kevesebb személyes kontaktussal, főként online módon megtartják a – pénzügyi, fenntarthatósági és digitális – témaheteket, valamint szintén készülnek májusi a nyelvi mérésekre és az országos kompetenciamérésre is. Ezek az írásbeli tesztek a tantermenkénti 10 fős beosztással a bevált biztonsági intézkedések mellett megtarthatók – mondta.

Maruzsa Zoltán elmondta: az óvodákban és az általános iskolákban a jelenléti oktatás az ősszel bevált módszer szerint történik, a járvány miatt kedden 42 óvodában (1,4 százalék) van rendkívüli szünet jellemzően egy-egy csoportban és 79 általános iskolában (3 százalék) vezettek be digitális munkarendet szintén egy-egy osztályban. Kiemelte: működnek az iskolák, a kisgyermekes szülők tudnak dolgozni.

Kötelező a testhőmérséklet mérés, és távolságtartást célzó oktatásszervezési intézkedéseket vezettek be, valamint fokozottan fertőtlenítenek, amihez központilag havonta mintegy 300 ezer liter fertőtlenítőszert biztosítanak – tette hozzá.

A KÖZÉPISKOLÁBAN A KORMÁNY A JÁRVÁNYÜGYI VÉDEKEZÉS ÉRDEKÉBEN A HÓNAP VÉGÉIG MEGHOSSZABBÍTOTTA A TANTERMEN KÍVÜLI DIGITÁLIS MUNKARENDET,

és abban bíznak, hogy ezeket a korlátozásokat hamarosan teljesen vagy részlegesen fel lehet oldani. A felelős döntés azonban a járványügyi helyzetben a meghosszabbítás volt – mondta.

Az érettségi legfontosabb dátumait itt tekinthetik meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>
2023. 03. 23., 14:51
A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene. Még >>>
2023. 03. 23., 13:34
A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán. Még >>>
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK