2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa helyett Budapest a Tomori Pál Főiskola székhelye februártól

Zsiga Ferenc  |  2017. 01. 31., 14:51

Az eddig kalocsaiként számon tartott, a városban 12 éves múltra visszatekintő, a HVG értékelése szerint a magyar felsőoktatási rangsorban az oktatógárdát tekintve rendre az elsők közé sorolt Tomori Pál Főiskola székhelye február 1-jétől Budapest. Mindezt dr. Meszlényi Rózsa, a főiskola rektora január 28-án, szombaton jelentette be azon a sorrendben 19. diplomaosztó ünnepségen, amelyet a főiskola immár új székhelye szerinti központi épületben, Budapesten tartottak.

Ahogy a XXII. kerület, Művelődés u. 21.-27. szám alatti, gyönyörű parkban lévő épület nagyságára a házszámozás is utal, egy olyan komoly komplexum lett a főiskola székhelye, amely az intézmény valamennyi szakát és a kollégiumot is befogadja.

Ezzel egy időben Kalocsa Kecskemét mellett immár csak egyik telephelye a Tomori Pál Főiskolának, csakhogy a kecskeméti telephelyen egyre gyarapodik a hallgatók száma. Talán ennek az elismerése volt, hogy a szombati budapesti ünnepélyes diplomaosztón Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke is részt vett.

A szombati diplomaosztó ünnepség Budapesten.

Bizonyosan jó néhány évnek el kell telnie még ahhoz, hogy a város számára szomorú bejelentés hátterében megbúvó tényeket objektíven értékeljük. Ám annyi bizonyos: önkormányzatokon átívelően van min elgondolkodni, hogy azt a vívmányt, miszerint hosszú évtizedek után Kalocsa újra főiskolai város lett, a székhely várost tekintve elvesztettük. A főiskola februártól kezdve nem kalocsai, hanem budapesti, ahol információnk szerint a kerület önkormányzata szívesen fogadta és támogatásáról biztosította az intézményt.

Sajnos még nyomokban sem látszik, hogy valaha egyszer újra kalocsai székhelyű főiskola működjön Kalocsán, de még az sem, hogy a Tomorin kívül más főiskola indítana valamilyen levelező tagozatos képzést a városban.

Kalocsa nyilvánvalóan kevesebb lett a magasabb városi lét egyik meghatározó intézményével, a főiskolával. Egy olyan rangos színfolttal, amely az oktatás mellett bevételt is jelentett a kalocsai vállalkozásoknak.

Jól emlékszünk még azokra a hétvégékre, amikor se szeri se száma nem volt az épület előtt és a környező utcákban parkoló autóknak. Még a Dunán-túlról is szép számmal érkeztek levelezős hallgatók, akik elárasztották a környező éttermeket, kávézókat, cukrászdákat. Főiskolai tanárok telepedtek le a városban, megpezsdült a tudományos és kulturális élet, új lendültet vett a nyelvi képzés, az itt végzett hallgatók úgyis jó hírünket vitték, hogy egy részük már komoly helyeken, komoly beosztásokban dolgozik.

Az állami hivatalok, a NAV, a gazdálkodó és a logisztikai cégek egyre másra keresték és keresik az itt végzett szakembereket. Egyik jó példa erre a Paksi Atomerőmű, ahol a volt hallgatók közül sokan vállaltak munkát, ráadásul az itt szerzett tudással jól megállják a helyüket. A nemrégiben lekérdezett álláskeresők között – annak ellenére, hogy itt volt a főiskola székhelye – egyetlen volt Tomori Pál Főiskolát végzettet nem találtunk.

Mint megtudtuk, a 2017. évben induló alapképzési szakok nappali és levelező tagozatán természetesen

lesz lehetőség arra, hogy a hallgatók, megfelelő számú jelentkező esetén Kalocsán tanuljanak.

Gazdaságtudomány területen – gazdálkodási menedzsment (kis- és középvállalkozások menedzsmentje, régiófejlesztés, logisztika és üzleti rendszerek fejlesztése szakirányon) mindhárom képzőhelyen megindul az oktatás, amennyiben kellő számú jelentkező lesz.

Nemzetközi gazdálkodás – nemzetközi logisztika és üzleti rendszerek fejlesztése szakirányon budapesti képzőhelyen, míg pénzügy és számvitel szakirányon nappali és levelező tagozatos képzés indul, mindhárom képzőhelyen.

Társadalomtudományi képzésre – nemzetközi tanulmányok (globális civil társadalom szakirányra) mind nappali, mind a levelező tagozatra a budapesti képzőhely van kijelölve.

Ugyancsak budapesti képzőhelyen valósul meg a szabad bölcsészet oktatása (művészettörténet szakirány) a nappali és a levelező tagozaton is.

Az önköltség-térítési díj: nappali tagozaton 190.000 Ft/félév, levelező tagozaton 175.000 Ft/félév, a jelentkezés módja és határideje a www.felvi.hu-n érhető el.

Szakirányú továbbképzések (másoddiplomás szakok) budapesti képzőhelyen, levelező tagozaton logisztikai és szállítmányozási menedzser, gazdaságvédelem, gazdasági informatikai menedzsment, alapszintű gazdasági és munkaügyi mediátor, közbeszerzési menedzsment, közbeszerzési menedzser szakközgazdász szakokon indul. Ezeken a szakokon az önöltség-térítés díja 155.000 Ft/félév.

A jelentkezés módjáról a www.tpfk.hu oldalon lehet tájékozódni, határideje 2017. augusztus 25. A 2017. februárban induló képzéseke 2017. január végéig, február elejéig tudnak jelentkezni a hallgatók.

Ugyancsak nappali és levelező tagozaton indulnak a felsőoktatási szakképzési szakok (FOKOSZ), ezekről bővebben a www.felvi.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők. Az önköltség-térítési díj ezeken a tagozatokon: nappali tagozaton 140.000 Ft/félév, levelező tagozaton 135.000 Ft/félév.

Jó hír, hogy a budapesti székhelyen eddig minden nappalis hallgatónak tudtak kollégiumi férőhelyet biztosítani, amelynek ára az önköltség-térítési díjhoz hasonlóan, igencsak hallgatóbarát.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés