2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Környező településeken is elkezdték megszervezni a bölcsődei ellátást, így több a hely a kalocsai intézményben

Gazsó Rita  |  2018. 09. 13., 17:15

A korábbi évekhez mérten javult a bölcsődei helyzet Kalocsán. Jelenleg négy gyermeket tudnak még fogadni, akik jogosultak a térítésmentes bölcsődei ellátásra, további tíz helyük van ezen felül az időszakos gyermekfelügyeletet ellátó térítéses csoportba is.

Kalocsai szóbeszéd szerint óvatosságból már a várandósság idején érdemes beíratni a helyi gyermeket a bölcsődébe, annyira telített az önkormányzat által fenntartott intézmény. Hogy ebből mi igaz, annak néztünk utána.

Ez ebben a formában nem valós, de azt mindenképpen javasolni szoktuk, hogy amikor megszületik a baba és itt a szomszédban felkeresik a védőnőt, ha a kicsi két éves kora körül vissza szeretnének menni dolgozni, akkor a tervezhetőség miatt jelezzék felénk a szándékot– jelezte megkeresésünkre Katus Györgyné Erika, Kalocsa Város Óvodájának és Bölcsődéjének vezetője.


Forrás: Gazsó Rita / KALOhírek

A probléma, mint mondta, inkább abból származhat, ha egy családban váratlan helyzet adódik vagy viszonylag későn jut az édesanya eszébe, hogy rövidesen visszamenne dolgozni. Az ő esetükben valóban problémát jelenthet a bejutás, férőhelyet ugyanis nem tartanak üresen – hangsúlyozta.

Az intézményvezető jelezte: jelenleg 33 államilag támogatott férőhellyel rendelkeznek. Azoknak a családoknak a gyermekeit veszik fel, a várólista szerinti sorrendben, akik megfelelnek a kritériumoknak, azaz helyi lakcímmel és munkahellyel rendelkeznek.


Forrás: Gazsó Rita / KALOhírek

Megtudtuk, idén más a helyzet, több esetben a szülők ugyanis visszamondták az igényüket, így adódott az, hogy jelenleg négy üres férőhelyük van. Ennek oka, hogy a vidéki településeken, így például 

Dunapatajon is elindult a bölcsődei ellátás megszervezése.

Korábban ugyanis a szülők ahhoz a praktikához folyamodtak, hogy bejelentkeztek kalocsai lakcímekre, ezzel szerezve meg a jogosultságot az ingyenes ellátásra.


Forrás: Gazsó Rita / KALOhírek

A bölcsődében van egy időszakos gyermekfelügyeletet ellátó csoport is, amelybe tizenöt gyereket tudnak felvenni. Általában ez is teljes létszámmal működik. Jelenleg még ide is várnak tíz gyermeket – jelezte a szakember. Hozzátette, igaz ez fizetős szolgáltatás, de az áraik nagyon családbarátnak nevezhetőek, még a kalocsai fizetések tekintetében is, hiszen óránként 275 forintért látják el a gyermekeket, amelyhez igény szerint hozzá jöhet még az étkezési térítési díj. Kiemelte, hogy több környező településen már az állami helyeken szednek ilyen összegű térítési díjakat.

Azon kérdésünkre, hogy hogyan alakul a gyermekek létszáma a városban, Katus Györgyné Erika úgy fogalmazott, bár Kalocsáról igen nagy az elvándorlás, a demográfiai mutatók viszont javulnak, egyre többen vállalnak három gyermeket. Hosszú idő óta idén először történt meg, hogy az óvodai férőhelyeket már szeptemberre megközelítőleg teljesen betöltötték.


Forrás: Gazsó Rita / KALOhírek

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány nemrégiben meghirdetett bölcsődei férőhely bővítési programja érinti-e a helyi bölcsődét, arról tájékoztatott, tervben van, hogy további egy csoporttal bővítsék a férőhelyek számát úgy, hogy mellette megtartanák az időszakos gyermekfelügyeletet is.

Ezt aránylag kis ráfordítással a fenntartó önkormányzat meg is tudná valósítani – nyilatkozta. Az intézményvezető szerint a paksi beruházás megvalósulása esetén feltételezhető, hogy új fiatal családok érkezhetnek és többen maradhatnak is a városban, ami szükségessé teheti a bővítést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés