2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Most aktualizálják a járványügyi protokollt az oktatási intézményekben – Tizenegy témakörben határozták meg a teendőket

Most aktualizálják a járványügyi protokollt az oktatási intézményekben – Tizenegy témakörben határozták meg a teendőket
Zsiga Ferenc  |  2020. 08. 24., 15:10

A magyar oktatási intézményekben szeptember 1-jén, kedden a hagyományos formában indul az oktatási, nevelési munka. Ugyanakkor a köznevelés is készül a járvány elleni védekezésre és a megelőzésre. Az EMMI által kiadott egészségügyi-szakmai protokollt ezekben a napokban aktualizálják az egyes intézményekben, ahol olyan eljárásrendet kell kidolgozni, amely lehetővé teszi, hogy szükség esetén célzott beavatkozásokkal beazonosíthatók és fokozottabban támogathatók legyenek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Operatív Törzzsel, a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve összeállította és az Oktatási Hivatal segítségével valamennyi óvoda, iskola részére eljuttatta a 2020/2021. tanév kezdésére és lebonyolítására vonatkozó részletes intézkedési tervet.

Az intézkedési terv mintegy 11 témakörben és 70 pontban határozza meg az óvodák, iskolák teendőit. A protokoll bevezetését most aktualizálják az egyes intézményekben.

Az egészségügyi-szakmai protokoll kitér többek között

A TANÉV ELŐTTI FERTŐTLENÍTÉSRE ÉS TAKARÍTÁSRA, A KÉZMOSÁS, TÁVOLSÁGTARTÁS, MASZKVISELÉS ISKOLÁN BELÜLI SZABÁLYAIRA, A RENDEZVÉNYEK MEGSZERVEZÉSÉRE, AZ ÉTKEZTETÉSRE, VALAMINT AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZEMPONTBÓL BIZTONSÁGOS KÖRNYEZET KIALAKÍTÁSÁRA.

Külön fejezet foglalkozik a kollégiumi elhelyezésre vonatkozó speciális szabályokkal, amelyekkel kapcsolatban fontos kiemelni,

HOGY KÜLFÖLDRŐL HAZATÉRŐ KOLLÉGIUMI TANULÓ ESETÉBEN AZ ÉRINTETTEK TESZTELÉSÉT AZ ÁLLAM TÉRÍTÉSMENTESEN BIZTOSÍTJA.

A protokoll részletes útmutatást ad a tanévkezdéshez szükséges takarításra és fertőtlenítésre. Annak érdekében, hogy a fenntartók ezt megfelelő szinten el tudják végezni, a szükséges fertőtlenítőszereket az Állami Egészségügyi Ellátóközpont az Operatív Törzs döntése alapján minden intézmény számára biztosítani fogja.

Az intézkedési terv értelmében, ha valamelyik köznevelési intézményt közvetlenül érintő megbetegedés történik, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Népegészségügyi Központ a területi népegészségügyi hatósággal közösen megvizsgálja, hogy milyen intézkedést szükséges az adott intézményben meghozni.

EGYEDI, INTÉZMÉNYRE VONATKOZÓ DÖNTÉST AZ OPERATÍV TÖRZS HOZ MEG, AMELYNEK EGYIK FORMÁJA LEHET A TANTERMEN KÍVÜLI, DIGITÁLIS MUNKAREND ELRENDELÉSE. A TOVÁBBI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI DÖNTÉSEKET A NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT ÉS AZ ÉRINTETT SZERVEZETEK HOZZÁK MEG ÉS HAJTJÁK VÉGRE.

A most kiadott protokoll módosításig vagy visszavonásig marad érvényben, bevezetéséről és alkalmazásáról az intézményvezető köteles gondoskodni, a fenntartó feladata pedig a megvalósítást ellenőrizni.

A protokoll módosítására a járványügyi helyzet alakulásától függően, a tapasztalatok figyelembevételével kerülhet sor, amelyről az intézmények részletes tájékoztatást kapnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés