2022. 10. 05. szerda
Aurél
: 418 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Most aktualizálják a járványügyi protokollt az oktatási intézményekben – Tizenegy témakörben határozták meg a teendőket

Most aktualizálják a járványügyi protokollt az oktatási intézményekben – Tizenegy témakörben határozták meg a teendőket
Zsiga Ferenc  |  2020. 08. 24., 15:10

A magyar oktatási intézményekben szeptember 1-jén, kedden a hagyományos formában indul az oktatási, nevelési munka. Ugyanakkor a köznevelés is készül a járvány elleni védekezésre és a megelőzésre. Az EMMI által kiadott egészségügyi-szakmai protokollt ezekben a napokban aktualizálják az egyes intézményekben, ahol olyan eljárásrendet kell kidolgozni, amely lehetővé teszi, hogy szükség esetén célzott beavatkozásokkal beazonosíthatók és fokozottabban támogathatók legyenek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Operatív Törzzsel, a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve összeállította és az Oktatási Hivatal segítségével valamennyi óvoda, iskola részére eljuttatta a 2020/2021. tanév kezdésére és lebonyolítására vonatkozó részletes intézkedési tervet.

Az intézkedési terv mintegy 11 témakörben és 70 pontban határozza meg az óvodák, iskolák teendőit. A protokoll bevezetését most aktualizálják az egyes intézményekben.

Az egészségügyi-szakmai protokoll kitér többek között

A TANÉV ELŐTTI FERTŐTLENÍTÉSRE ÉS TAKARÍTÁSRA, A KÉZMOSÁS, TÁVOLSÁGTARTÁS, MASZKVISELÉS ISKOLÁN BELÜLI SZABÁLYAIRA, A RENDEZVÉNYEK MEGSZERVEZÉSÉRE, AZ ÉTKEZTETÉSRE, VALAMINT AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZEMPONTBÓL BIZTONSÁGOS KÖRNYEZET KIALAKÍTÁSÁRA.

Külön fejezet foglalkozik a kollégiumi elhelyezésre vonatkozó speciális szabályokkal, amelyekkel kapcsolatban fontos kiemelni,

HOGY KÜLFÖLDRŐL HAZATÉRŐ KOLLÉGIUMI TANULÓ ESETÉBEN AZ ÉRINTETTEK TESZTELÉSÉT AZ ÁLLAM TÉRÍTÉSMENTESEN BIZTOSÍTJA.

A protokoll részletes útmutatást ad a tanévkezdéshez szükséges takarításra és fertőtlenítésre. Annak érdekében, hogy a fenntartók ezt megfelelő szinten el tudják végezni, a szükséges fertőtlenítőszereket az Állami Egészségügyi Ellátóközpont az Operatív Törzs döntése alapján minden intézmény számára biztosítani fogja.

Az intézkedési terv értelmében, ha valamelyik köznevelési intézményt közvetlenül érintő megbetegedés történik, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Népegészségügyi Központ a területi népegészségügyi hatósággal közösen megvizsgálja, hogy milyen intézkedést szükséges az adott intézményben meghozni.

EGYEDI, INTÉZMÉNYRE VONATKOZÓ DÖNTÉST AZ OPERATÍV TÖRZS HOZ MEG, AMELYNEK EGYIK FORMÁJA LEHET A TANTERMEN KÍVÜLI, DIGITÁLIS MUNKAREND ELRENDELÉSE. A TOVÁBBI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI DÖNTÉSEKET A NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT ÉS AZ ÉRINTETT SZERVEZETEK HOZZÁK MEG ÉS HAJTJÁK VÉGRE.

A most kiadott protokoll módosításig vagy visszavonásig marad érvényben, bevezetéséről és alkalmazásáról az intézményvezető köteles gondoskodni, a fenntartó feladata pedig a megvalósítást ellenőrizni.

A protokoll módosítására a járványügyi helyzet alakulásától függően, a tapasztalatok figyelembevételével kerülhet sor, amelyről az intézmények részletes tájékoztatást kapnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 04., 18:00
Ittassága miatt a vádlott nehezen tudott kommunikálni, ráadásul együttműködés helyett a mentőápolót és a gépkocsivezetőt trágár szavakkal szidalmazta. Még >>>
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>
2022. 10. 03., 10:23
Két kamion ütközött össze az 512-es számú úton. Az egyik sofőr a baleset következtében meghalt. Jelenleg teljes útlezárás van érvényben. Még >>>
2022. 10. 03., 09:26
Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István, a szocialista párt és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője, aki ezt személyes hangú nyílt levélben jelentette be vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK