2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Most aktualizálják a járványügyi protokollt az oktatási intézményekben – Tizenegy témakörben határozták meg a teendőket

Most aktualizálják a járványügyi protokollt az oktatási intézményekben – Tizenegy témakörben határozták meg a teendőket
Zsiga Ferenc  |  2020. 08. 24., 15:10

A magyar oktatási intézményekben szeptember 1-jén, kedden a hagyományos formában indul az oktatási, nevelési munka. Ugyanakkor a köznevelés is készül a járvány elleni védekezésre és a megelőzésre. Az EMMI által kiadott egészségügyi-szakmai protokollt ezekben a napokban aktualizálják az egyes intézményekben, ahol olyan eljárásrendet kell kidolgozni, amely lehetővé teszi, hogy szükség esetén célzott beavatkozásokkal beazonosíthatók és fokozottabban támogathatók legyenek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Operatív Törzzsel, a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve összeállította és az Oktatási Hivatal segítségével valamennyi óvoda, iskola részére eljuttatta a 2020/2021. tanév kezdésére és lebonyolítására vonatkozó részletes intézkedési tervet.

Az intézkedési terv mintegy 11 témakörben és 70 pontban határozza meg az óvodák, iskolák teendőit. A protokoll bevezetését most aktualizálják az egyes intézményekben.

Az egészségügyi-szakmai protokoll kitér többek között

A TANÉV ELŐTTI FERTŐTLENÍTÉSRE ÉS TAKARÍTÁSRA, A KÉZMOSÁS, TÁVOLSÁGTARTÁS, MASZKVISELÉS ISKOLÁN BELÜLI SZABÁLYAIRA, A RENDEZVÉNYEK MEGSZERVEZÉSÉRE, AZ ÉTKEZTETÉSRE, VALAMINT AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZEMPONTBÓL BIZTONSÁGOS KÖRNYEZET KIALAKÍTÁSÁRA.

Külön fejezet foglalkozik a kollégiumi elhelyezésre vonatkozó speciális szabályokkal, amelyekkel kapcsolatban fontos kiemelni,

HOGY KÜLFÖLDRŐL HAZATÉRŐ KOLLÉGIUMI TANULÓ ESETÉBEN AZ ÉRINTETTEK TESZTELÉSÉT AZ ÁLLAM TÉRÍTÉSMENTESEN BIZTOSÍTJA.

A protokoll részletes útmutatást ad a tanévkezdéshez szükséges takarításra és fertőtlenítésre. Annak érdekében, hogy a fenntartók ezt megfelelő szinten el tudják végezni, a szükséges fertőtlenítőszereket az Állami Egészségügyi Ellátóközpont az Operatív Törzs döntése alapján minden intézmény számára biztosítani fogja.

Az intézkedési terv értelmében, ha valamelyik köznevelési intézményt közvetlenül érintő megbetegedés történik, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Népegészségügyi Központ a területi népegészségügyi hatósággal közösen megvizsgálja, hogy milyen intézkedést szükséges az adott intézményben meghozni.

EGYEDI, INTÉZMÉNYRE VONATKOZÓ DÖNTÉST AZ OPERATÍV TÖRZS HOZ MEG, AMELYNEK EGYIK FORMÁJA LEHET A TANTERMEN KÍVÜLI, DIGITÁLIS MUNKAREND ELRENDELÉSE. A TOVÁBBI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI DÖNTÉSEKET A NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT ÉS AZ ÉRINTETT SZERVEZETEK HOZZÁK MEG ÉS HAJTJÁK VÉGRE.

A most kiadott protokoll módosításig vagy visszavonásig marad érvényben, bevezetéséről és alkalmazásáról az intézményvezető köteles gondoskodni, a fenntartó feladata pedig a megvalósítást ellenőrizni.

A protokoll módosítására a járványügyi helyzet alakulásától függően, a tapasztalatok figyelembevételével kerülhet sor, amelyről az intézmények részletes tájékoztatást kapnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK