2022. 12. 01. csütörtök
Elza
: 410 Ft   : 393 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Nyílt Nap a Dózsa György és a Kossuth Zsuzsanna középiskolában – 200 végzős általános iskolás ismerkedett a szakmákkal

Zsiga Ferenc  |  2017. 11. 19., 21:52

A városi sportcsarnokban nemrégiben megtartott Jövőd a tét! pályaválasztási kiállítás után újabb, ezúttal még intenzívebb impulzus érte az iskola- és szakmaválasztás előtt álló 8. osztályos tanulókat a Bajai Szakképzési Centrum Tagintézményeiben november 17-én, pénteken megtartott Nyílt Napon. A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma és a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája intézményben jól összeállított, érdekfeszítő programokba sűrítve, tanár és diák segítők kalauzolása mellett mutatták be a továbbtanulási lehetőségeket. A járásból közel 200 végzős általános iskolás tanáraik és szüleik kíséretében vett részt a programokon.

A Dózsa dísztermében 8 órakor Fekete Antal köszöntötte az érdeklődő tanulókat, tanáraikat és szüleiket, majd a látogatókat az iskola diákjai 10-15 fős csoportokban kalauzolták egyik helyszínről a másikra.

A szakgimnázium informatika, gépészet, közgazdaság, rendészet és közszolgálat valamint a szépészet ágazata iránt érdeklődők azt is megtudhatták, hogy az érettségi megszerzését követően, a sikeresen elvégzett 13. évfolyam befejezésével milyen magasabb szakképzettséget szerezhetnek.

Fontos tudnivalóként azt is kiderült, hogy a felsőoktatás a szakgimnáziumból is nyitva áll az érettségizettek előtt. Mint elhangzott,

az iskola nem tart felvételi vizsgát, a rangsoroláshoz szükséges pontokat a 7. osztály év végi és a 8. osztály fél évi jegyei alapján számítják ki.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Összesen 50 pont érhető el. A pontok számításánál valamennyi ágazatban a magyar nyelv és irodalom átlagát, továbbá a történelem, matematika, idegen nyelv és informatika jegyeket veszik figyelembe. A gépészeti és szépészeti ágazati képzésnél az egészségügyi követelményeknek való megfelelés is feltétel. A rendészeti ágazatnál az egészségügyi- és pályaalkalmasság a tanulás megkezdésének feltétele.

Az egyes ágazati képzések bemutatása az erre a célra berendezett osztálytermekben történt, ahol egyebek mellett fegyverbemutatón, számítógépes feladatok megoldásában, játékos befektetési tanácsadásban vehettek részt, illetve kipróbálhatták magukat a látogatók.

A Dózsa szakközépiskolai oktatása cukrász, épület- és szerkezetlakatos, gépi forgácsoló, hegesztő, női szabó, pék, rendészeti őr szakmákra terjed ki. A tanulók a szakmai gyakorlati képzést 9. évfolyamon az iskola tanműhelyében teljesítik. A 10-11. évfolyamon a képzés gyakorlati része külső képzőhelyeken tanulószerződéssel valósul meg. Ehhez a kamarai garanciavállalás keretében, a szülőkkel együttműködve az iskola is segítséget nyújt. Felvételi vizsgát itt sem tartanak, a rangsoroláshoz szükséges pontokat az ágazati képzéshez hasonlóan a 7. osztály év végi és a 8. osztály félévi jegyei alapján számítják ki. Az úgynevezett Szakképzési Hídprogram keretében asztalosipari szerelő, textiltermék összeállító képzések folynak. Fekete Antaligazgató azt is elmondta: sajnos az asztalos és festő szakmák iránt egyelőre nincs érdeklődés.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

A Dózsa diákjai a hiányszakmákban tanulmányi ösztöndíjban, emelt- és középszintű érettségire felkészítésben részesülnek, de kiegészítő bizonyítványok, oklevelek, másodszakmák megszerzésére is lehetőség van. Kollégiumi elhelyezés, alapítványi támogatás is segíti a diákokat.

A diákok a leglátványosabb demonstrációknak a szakközépiskola épületében és a tanműhelyekben lehettek részesei. Már az egyes szakmákhoz köthető címszavak is beszédesek voltak: Légy a süteménykészítés nagymestere! Ezt mézeskalács díszítéssel kezdheted. – Kézi szerszámokkal ördöglakat készítése lakatos tanulóink közreműködésével – Gépi forgácsoló tanulóink segítségével készíthetsz dobókockát magadnak – Az ívhegesztés bemutatása, védőöltözet és a hegesztőpajcs használatának kipróbálása a gyakorlatban – A megjelenés, a divat, a jó ízlés nagyon fontos az emberek életében. Legyél ennek a mestere! Kipróbálhatod, a textil megmunkálásával hogyan lehet smileyt varrni. – Gömbölygess zsemlét, sodord a kiflit, fond a kalácsot! Legyél egy délelőttre te is pék!

A Dózsa Nyílt Napi rendezvényén versengésre is hívták a nyolcadikosokat. Egy az interneten található quiz kérdéseit lehetett megoldani. A quiz kérdéseit a Nyílt Napon elhangzott információkból állították össze. A regisztrációnál valamennyi látogató megkapta a QR kódját. A feladatsort péntekeken 14 óráig lehetett megoldani, vagy már a rendezvény alatt az egyik tanteremben. A helyes megfejtők között hétfőn 7.40-kor sorsolják a nyertest a helyi rádióban.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Ám ezzel az élményekben gazdag nap még korántsem ért véget, a diákokokat 10.30-kor a Dózsa igazgatója kísérte át a társintézménybe, a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziumba és Szakközépiskolába, ahol Bekéné Deutsch Ágnes köszöntötte őket, majd áttekintő tájékoztatást adott a több helyszínen szemléltetett képzési lehetőségekről. Az egészségügy, a humán pályák, a vendéglátás iránt érdeklődő nyolcadikosok az ágazati képzésekről, a szakmaszerzés lehetőségeiről és öröméről a már itt tanuló diákoktól is információhoz jutottak.

A diákok a Kossuthban a szakgimnáziumi képzés keretében egészségügyi, vendéglátóipari, turisztikai területen szerezhetnek érettségi bizonyítványt, a szakközépiskolában pincér és szakács szakmát.

Az egészségügyi, vendéglátóipari, turisztikai ágazat abban egységes, hogy a képzés időtartama négy év, plusz érettségi után további egy év tanulással magasabb végzettség szerezhető. Például egészségügyi ágazatban érettségivel ápolási és egészségügyi asszisztens szakképesítés szerezhető. Aki marad az iskolában, az további egy év eredményes tanulás után már gyakorló ápoló OKJ bizonyítvánnyal kerül ki az intézményből. A gyakorlatorientált oktatásra utal, hogy az egészségügyi ágazatban mások mellett például „tankórház”, demonstrációs terem áll rendelkezésre.

A Kossuthban szakközépiskolai oktatás keretében a pincér, szakács szakképesítés 3 év alatt szerezhető meg. A szakácsok ezúttal is népszerűek voltak, hiszen finomabbnál finomabb falatokat készítettek, amihez a talpig pincér ruhába öltözött lányok és fiúk gyümölcskoktélokat kínáltak és mindenkihez volt néhány barátságos szavuk.

A Nyílt Napon a Budamobil Cargo Kft, a Best-Tood Kft., az EMIKA Zrt, Guzsván Ferencné egyéni vállalkozó, a Kalo-Fríz Kft. voltak jelen.

Az, hogy mennyire volt eredményes a két szakgimnázium és szakközépiskola jól szervezett, végig jó hangulatú Nyílt Napja, arra a februári felvételik és a beiratkozások adják meg a választ. Ám addig is sikeres tanulást, minél jobb félévi eredményeket kívánunk az iskola-, pályaválasztás előtt álló nyolcadikosoknak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-11-28 13:21:11
A rendezvény legfőbb célja az, hogy egy kulturális produkciókkal gazdagított, közösségi élmények megélésére alkalmas karácsonyi vásáron és bolhapiacon vehessenek részt a város és a térség lakói.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 01., 10:17
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Gyűjtsd össze mindet! Mutatjuk a részleteket! Még >>>
2022. 11. 30., 14:07
A pótösszeírás lezárultával véget ért a 2022-es népszámlálás, a határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a becsült népesség 96 százaléka nyilatkozott az adatgyűjtésnél. Még >>>
2022. 11. 30., 12:22
A nagy sikerű kihelyezett osztályfőnöki órán a fiatalok kipróbálhatták a terhességi szimulációs mellényt és az öregségi szimulációs szettet, mely az empátiás készségek fejlesztésére hat. Még >>>
2022. 11. 30., 10:43
A rendőrök a látogatóknak tartottak tájékoztatót a felvételi eljárásról és a várható szolgálati feladatokról. Még >>>
2022. 11. 30., 09:37
A gyanúsított a sértettől élelmiszert és aprópénzt vett el, majd a bozótvágó késsel több helyen megsebesítette. Még >>>
2022. 11. 30., 09:25
Nagy szeretettel várnak mindenkit vasárnaponként Solton, a Béke téri Adventi gyertyagyújtásra, az azt követő fáklyás felvonulásra és az ünnepre hangoló kísérő programokra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK