2017. 12. 16. szombat
Aletta, Etelka
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Pályaorientációs nap a gimnáziumban, a legnevesebb egyetemek „jöttek házhoz”

2017. 12. 04., 19:46

Az idei tanévben szerdán első alkalommal rendeztek úgynevezett pályaorientációs napot a Kalocsai Szent István Gimnáziumban, amelynek tematikáját a néhány nappal korábban megtartott „életvitel” tantárgy projektnapjához hasonló gondolatiság mentén állítottak össze. Voltak tényleges kapcsolódási pontok is az életvitel-napon és a pályaorientációs napon történt eseményelemek között, ezúttal viszont teljes egészében a „merre továbbé” és a pályaválasztásé volt a főszerep.

Perity Lajs igazgató is alátámasztja, hogy az „életvitel” projektnap egyes programelemei mondhatni megágyaztak a november 29-i pályaorientációs napnak, hiszen a gimnazisták java azért választja a nagy múltú középiskolát, mert feltett szándékuk az itt szerzett alapra építkezve főiskolán, vagy egyetemen folytatni tanulmányaikat.

Ennek tudatában állították össze a szervezők az életvitel-napokat, és ezt szem előtt tartva építették fel a pályaorientációs programot, amely kifejezetten a pályaválasztásra és a továbbtanulásra fókuszál, különböző aspektusokból. (Míg előbbi az élet minden területén hasznos készségfejlesztő, ismeretterjesztő foglalkozásokkal, bemutatókkal, előadásokkal várta a tanulókat.)


Forrás: Szent István Gimnázium / Facebook

Az intézményvezető elmondása szerint remek alkalom a mostani arra, hogy felvegyék a kapcsolatot mindazon egyetemekkel, amelyek évről évre egyébként is jelentkeznek náluk, többnyire azért, hogy tarthassanak beiskolázási tájékoztatókat. Így kiállító- és előadóként felvonult a Pécsi, illetve a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem, a Metropolitan Egyetem, az ELTE, a Neumann János Egyetem, leánykori nevén a GAMF, a Dunaújvárosi Egyetem, és a Károly Gáspár Református Egyetem képviseletének legénysége.

A nap gerincét képezte annak az állandó kiállításnak a berendezése, amely valamennyi gimnazista osztályt a kilencedikes gólyáktól a végzős tizenkettedikes évfolyamosokig fogadta. A program továbbá négy foglalkozás köré szerveződött, amelyek nyolc különféle helyszínen zajlottak, hasonlóképpen az István napok logisztikájához. A könyvtárban egymást érték az egyetemi tájékoztatók, valamint itt fogadta visszatérő előadóként Klement Orsolya, a megyei kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának pályaválasztási tanácsadója a tanulókat.

Vele legutóbb az emlegetett életvitel-tantárgy előadójaként találkozhattak a fiatalok, ami pedig a további eseményeket illeti: grafológiai tanácsadás, karrierteszt, és versenyautó-építés bemutatása ugyancsak felkerült a napi palettára.

Tavaly a tanulóink nyolcvan százaléka a Pécsi és a Szegeti Tudományegyetemekre, az ELTE-re, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre nyert első körön felvételt. Nyilván azokat az iskolákat hívtuk meg, illetve azok az iskolák jönnek, amelyek azt látják, hogy tőlünk sokan, jó eredményekkel jelentkeznek hozzájuk. Mint emlékezetes, a Budapesti Műszaki Egyetemtől két éve megkaptuk a kiváló tehetséggondozó középiskolának járó elismerést, ezzel belépve azon harminc intézmény közé az országban, amelynek a diákjai a legjobb eredményeket érik el az első egyetemi felmérések alapján.– mondta Perity Lajos egyértelműsítve, hogy miért a listázott felsőoktatási intézmények képviseletei lehettek ott pályaorientációs napjukon, amelyet szombaton újabb rendezvény követett.

Akkor azonban nem saját diákjaikat várták egy „extra tanítási napra”, hanem azokat az általános iskolásokat és szüleiket, akik tervezik, hogy a gimnáziumba adnák be jelentkezési lapjaikat. Az ekkorra időzített nyílt napon ugyanis előadásokkal és az iskola több helyszínén folyó bemutatkozó foglalkozásokkal, illetve egyéni konzultációs lehetőséggel készültek az érdeklődők számára.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!
2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén!

Még több friss hír

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 13., 23:11
Gépgyártó vállalkozók figyelem! A múlt csütörtöki közmeghallgatáson állt elő ajánlatával Varga János, fajszi feltaláló, aki találmányának prototípusa elkészítéséhez keres műszaki partnert. A használatos gépekkel szemben törődésmentesen, kevesebb terményszórással dolgozna a gép, amelyet kisüzemben is ideálisan használhatnának.
2017. 12. 13., 22:44
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy hamarosan akasszák majd a hóhért, ugyanis Kohány Balázsból, a pengés egykori dunaújvárosi, majd bajai és kalocsai focistából immár edző lesz, azaz az ő kezében lesz már a korbács, ő tart majd ínszaggató edzéseket egykori csapattársainak. Igaz, a KFC jelenlegi helyzetében azért mint játékosra is szüksége lenne még a klubnak, de a tavaszt – ha ideje engedi –, Géderlakon akarja még pályán tölteni.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 12. 15., 16:18
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt december 14-én Soltvadkert közelében, amelyben egy idős férfi életét vesztette, a balesetnek pedig egy súlyos sérültje is van. Az eset kapcsán napvilágot látott információk szerint, annak kialakulásában fontos szerepet játszott az is, hogy a kanyarban kisodródott Suzukin, nyári gumik voltak Még >>>
2017. 12. 15., 15:30
A karácsonyhoz és az ünnepi készülődéshez ugyanúgy hozzá tartozik a mézeskalács, mint a fenyőfa, vagy épp egy mennyei gőzölgő halászlé. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és különleges íze miatt. A készítése pedig kellemes készülődés az ünnepre. Még >>>
2017. 12. 14., 11:44
A hétvégén, vagyis December 15. és december 17. között fokozott rendőri ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők az ország területén. Az ittas vagy bódult állapotban vezető sofőröket akarják kiszűrni a TISPOL akció keretében. Még >>>
2017. 12. 14., 10:00
Boda József, akit sokan a Paprikából ismernek, többen pedig a focistaként emlegetik. Közösségi oldalán tette közzé ezt az emlékét, amin csapatképe látszik, ahogy írja is: "Ha ránézek erre a csapatképre öröm és bánat jár át. Öröm, hogy láthatom volt munkatársaimat, felidézhetem a megélt emlékeket, de bánat is, mert a játékosok közül már többen nincsenek közöttünk...eltelt 54 év." Még >>>
2017. 12. 13., 20:51
Vérdadás december 18-án, hétfőn Kalocsán az Ökopontban 13-16 óráig. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 botkormány
 2017-11-30 11:43:23
 2 Először: a "Művház" szót kisbetűvel kell írni, mert ebben a formában nem tulajdonnév. (Az már csak apróság, hogy a pont is hiányzik a köz...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. december 1-én elkezdődött Ulan-Udenszki Repülőgépgyár (U-UAZ) által modernizált Mi-171E berepülése. Az „Orosz Helikopterek” holdingba tartozó üzemben a modernizálás során új hajtómű és módosított forgószárny-mechanizmus került a helikopterbe.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelentette, hogy elnyerte az Aviation 100 „Az Év Európai Légitársasága” címet.
Egy F-22 Raptor ötödik generációs harci repülőgép kiképzési repülés közben - pilótahibából – még 2012 májusában súlyosan megsérült leszállás közben. A légierő hat év után kapta vissza a javításból.
Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.