2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Pályaorientációs nap a gimnáziumban, a legnevesebb egyetemek „jöttek házhoz”

2017. 12. 04., 19:46

Az idei tanévben szerdán első alkalommal rendeztek úgynevezett pályaorientációs napot a Kalocsai Szent István Gimnáziumban, amelynek tematikáját a néhány nappal korábban megtartott „életvitel” tantárgy projektnapjához hasonló gondolatiság mentén állítottak össze. Voltak tényleges kapcsolódási pontok is az életvitel-napon és a pályaorientációs napon történt eseményelemek között, ezúttal viszont teljes egészében a „merre továbbé” és a pályaválasztásé volt a főszerep.

Perity Lajs igazgató is alátámasztja, hogy az „életvitel” projektnap egyes programelemei mondhatni megágyaztak a november 29-i pályaorientációs napnak, hiszen a gimnazisták java azért választja a nagy múltú középiskolát, mert feltett szándékuk az itt szerzett alapra építkezve főiskolán, vagy egyetemen folytatni tanulmányaikat.

Ennek tudatában állították össze a szervezők az életvitel-napokat, és ezt szem előtt tartva építették fel a pályaorientációs programot, amely kifejezetten a pályaválasztásra és a továbbtanulásra fókuszál, különböző aspektusokból. (Míg előbbi az élet minden területén hasznos készségfejlesztő, ismeretterjesztő foglalkozásokkal, bemutatókkal, előadásokkal várta a tanulókat.)


Forrás: Szent István Gimnázium / Facebook

Az intézményvezető elmondása szerint remek alkalom a mostani arra, hogy felvegyék a kapcsolatot mindazon egyetemekkel, amelyek évről évre egyébként is jelentkeznek náluk, többnyire azért, hogy tarthassanak beiskolázási tájékoztatókat. Így kiállító- és előadóként felvonult a Pécsi, illetve a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem, a Metropolitan Egyetem, az ELTE, a Neumann János Egyetem, leánykori nevén a GAMF, a Dunaújvárosi Egyetem, és a Károly Gáspár Református Egyetem képviseletének legénysége.

A nap gerincét képezte annak az állandó kiállításnak a berendezése, amely valamennyi gimnazista osztályt a kilencedikes gólyáktól a végzős tizenkettedikes évfolyamosokig fogadta. A program továbbá négy foglalkozás köré szerveződött, amelyek nyolc különféle helyszínen zajlottak, hasonlóképpen az István napok logisztikájához. A könyvtárban egymást érték az egyetemi tájékoztatók, valamint itt fogadta visszatérő előadóként Klement Orsolya, a megyei kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának pályaválasztási tanácsadója a tanulókat.

Vele legutóbb az emlegetett életvitel-tantárgy előadójaként találkozhattak a fiatalok, ami pedig a további eseményeket illeti: grafológiai tanácsadás, karrierteszt, és versenyautó-építés bemutatása ugyancsak felkerült a napi palettára.

Tavaly a tanulóink nyolcvan százaléka a Pécsi és a Szegeti Tudományegyetemekre, az ELTE-re, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre nyert első körön felvételt. Nyilván azokat az iskolákat hívtuk meg, illetve azok az iskolák jönnek, amelyek azt látják, hogy tőlünk sokan, jó eredményekkel jelentkeznek hozzájuk. Mint emlékezetes, a Budapesti Műszaki Egyetemtől két éve megkaptuk a kiváló tehetséggondozó középiskolának járó elismerést, ezzel belépve azon harminc intézmény közé az országban, amelynek a diákjai a legjobb eredményeket érik el az első egyetemi felmérések alapján.– mondta Perity Lajos egyértelműsítve, hogy miért a listázott felsőoktatási intézmények képviseletei lehettek ott pályaorientációs napjukon, amelyet szombaton újabb rendezvény követett.

Akkor azonban nem saját diákjaikat várták egy „extra tanítási napra”, hanem azokat az általános iskolásokat és szüleiket, akik tervezik, hogy a gimnáziumba adnák be jelentkezési lapjaikat. Az ekkorra időzített nyílt napon ugyanis előadásokkal és az iskola több helyszínén folyó bemutatkozó foglalkozásokkal, illetve egyéni konzultációs lehetőséggel készültek az érdeklődők számára.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>