2018. 03. 21. szerda
Benedek
: 311 Ft   : 253 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Pályaorientációs nap a gimnáziumban, a legnevesebb egyetemek „jöttek házhoz”

2017. 12. 04., 19:46

Az idei tanévben szerdán első alkalommal rendeztek úgynevezett pályaorientációs napot a Kalocsai Szent István Gimnáziumban, amelynek tematikáját a néhány nappal korábban megtartott „életvitel” tantárgy projektnapjához hasonló gondolatiság mentén állítottak össze. Voltak tényleges kapcsolódási pontok is az életvitel-napon és a pályaorientációs napon történt eseményelemek között, ezúttal viszont teljes egészében a „merre továbbé” és a pályaválasztásé volt a főszerep.

Perity Lajs igazgató is alátámasztja, hogy az „életvitel” projektnap egyes programelemei mondhatni megágyaztak a november 29-i pályaorientációs napnak, hiszen a gimnazisták java azért választja a nagy múltú középiskolát, mert feltett szándékuk az itt szerzett alapra építkezve főiskolán, vagy egyetemen folytatni tanulmányaikat.

Ennek tudatában állították össze a szervezők az életvitel-napokat, és ezt szem előtt tartva építették fel a pályaorientációs programot, amely kifejezetten a pályaválasztásra és a továbbtanulásra fókuszál, különböző aspektusokból. (Míg előbbi az élet minden területén hasznos készségfejlesztő, ismeretterjesztő foglalkozásokkal, bemutatókkal, előadásokkal várta a tanulókat.)


Forrás: Szent István Gimnázium / Facebook

Az intézményvezető elmondása szerint remek alkalom a mostani arra, hogy felvegyék a kapcsolatot mindazon egyetemekkel, amelyek évről évre egyébként is jelentkeznek náluk, többnyire azért, hogy tarthassanak beiskolázási tájékoztatókat. Így kiállító- és előadóként felvonult a Pécsi, illetve a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem, a Metropolitan Egyetem, az ELTE, a Neumann János Egyetem, leánykori nevén a GAMF, a Dunaújvárosi Egyetem, és a Károly Gáspár Református Egyetem képviseletének legénysége.

A nap gerincét képezte annak az állandó kiállításnak a berendezése, amely valamennyi gimnazista osztályt a kilencedikes gólyáktól a végzős tizenkettedikes évfolyamosokig fogadta. A program továbbá négy foglalkozás köré szerveződött, amelyek nyolc különféle helyszínen zajlottak, hasonlóképpen az István napok logisztikájához. A könyvtárban egymást érték az egyetemi tájékoztatók, valamint itt fogadta visszatérő előadóként Klement Orsolya, a megyei kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának pályaválasztási tanácsadója a tanulókat.

Vele legutóbb az emlegetett életvitel-tantárgy előadójaként találkozhattak a fiatalok, ami pedig a további eseményeket illeti: grafológiai tanácsadás, karrierteszt, és versenyautó-építés bemutatása ugyancsak felkerült a napi palettára.

Tavaly a tanulóink nyolcvan százaléka a Pécsi és a Szegeti Tudományegyetemekre, az ELTE-re, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre nyert első körön felvételt. Nyilván azokat az iskolákat hívtuk meg, illetve azok az iskolák jönnek, amelyek azt látják, hogy tőlünk sokan, jó eredményekkel jelentkeznek hozzájuk. Mint emlékezetes, a Budapesti Műszaki Egyetemtől két éve megkaptuk a kiváló tehetséggondozó középiskolának járó elismerést, ezzel belépve azon harminc intézmény közé az országban, amelynek a diákjai a legjobb eredményeket érik el az első egyetemi felmérések alapján.– mondta Perity Lajos egyértelműsítve, hogy miért a listázott felsőoktatási intézmények képviseletei lehettek ott pályaorientációs napjukon, amelyet szombaton újabb rendezvény követett.

Akkor azonban nem saját diákjaikat várták egy „extra tanítási napra”, hanem azokat az általános iskolásokat és szüleiket, akik tervezik, hogy a gimnáziumba adnák be jelentkezési lapjaikat. Az ekkorra időzített nyílt napon ugyanis előadásokkal és az iskola több helyszínén folyó bemutatkozó foglalkozásokkal, illetve egyéni konzultációs lehetőséggel készültek az érdeklődők számára.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 18., 20:59
Szabó Vilmos pár éve már a Magyar Labdarúgó Szövetség kötelékében áll, sőt 2015 júniusától az Eseményszervezési Osztály vezetőjének is kinevezték. Azóta már Vilmos az UEFA Mérkőzés Ellenőri kinevezését is magáénak tudhatja, azaz felelős személyiséggé lépett elő Európa nagy stadionjaiban is a különböző nemzetközi találkozókon.
2018-03-18 22:21:56
Március 11-én, vasárnap annak az Érdnek az otthonában szerepelt a KSE női röplabdacsapata az NBII. rájátszásában, amely gárda az alapszakaszt a csoport utolsó helyén zárta mindössze egy győzelemmel és tizenhét (!) vereséggel. A Kalocsa ezzel szemben kilenc sikert tudhatott magáénak, így több mint meglepő volt az érdi fiatalok elleni már-már dehonesztáló fiaskónk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 20., 17:02
A barátságtalan időjárás miatt átütemezik a szalonnasütéssel és előadással egybekötött, barákai vízbázishoz tervezett biciklitúrát Még >>>
2018. 03. 20., 13:27
Immáron nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az ünnepi ételosztás városunkban, idén 5 helyszínen várják Kalocsa város lakosságát egy közös ebédre. Még >>>
2018. 03. 20., 10:09
Évek óta szokás, hogy szépségkirálynő választást is tartanak a kalocsai romák Romajális elnevezésű, május elsejei programjuk részeként. Az idei megmérettetésre már lehet jelentkezni! Még >>>
2018. 03. 20., 09:16
Lezajlottak a jogorvoslati „körök”, így a helyi választási bizottság mindegyik jelölttel kapcsolatos döntése már jogerős: 14-et bejegyeztek, 8-at elutasítottak. Most már csak apadhat a létszám. Bejegyezték a döntést előzetes letartóztatásban váró jelöltaspiránst is. Még >>>
2018. 03. 19., 20:27
Az Esztergomi Érseki Papnevelő Intézet két évfolyamának papnövendékei tettek látogatást március 16-án Kalocsán. Még >>>
2018. 03. 19., 17:44
Szívvel-lélekkel, apait-anyait beleadva készültek a Belvárosi Általános Iskola tanulói a március 15-ei ünnepi műsorukra. Állítólag az utolsó pillanatig senki sem szólt nekik, hogy a városi ünnepségen más adja majd az ünnepi műsort… Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Harmadik nekifutásra talán már valóban új hajtóműveket kaphatnak az amerikai légierő nagypapakorú B–52H stratégiai bombázó repülőgépei.
2022-ig kell elvégeznie a MiG repülőgépgyárnak Bulgária MiG-29-esein a nagyjavítást. A munkálatokban 15 darab, még a szovjet időkből származó vadászrepülőgép érintett.
A 2018. március 6-án, Szíriában bekövetkezett An-26-os katasztrófa okát a fékszárnyak meghibásodása okozta – ezt állapította meg az eset kivizsgálásával megbízott bizottság.
A Wizz Air, Európa egyik leggyorsabban növekvő légitársasága, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma megkezdte történetének legnagyobb fejlesztését, amellyel a teljes hálózat tevékenységét felfuttatja.