2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Szakirányú képzésekkel újítja meg oktatási rendszerét a Kalocsai Szent István Gimnázium

Gazsó Rita  |  2018. 08. 29., 10:24

Új képzési rendszert vezet be a most kezdődő tanévben a Kalocsai Szent István Gimnázium: a kilencedikesek természettudományi-, társadalomtudományi, idegennyelvi, műszaki és informatikai szakirányokon tanulhatnak – tudta meg portálunk Perity Lajos intézményvezetőtől.

‒ Egy több mint kétszázötven éves intézmény esetében úgy gondolnánk, nagy izgalmak, komolyabb változások nem várhatóak így tanévkezdés idején. Vagy mégis?

‒ Valóban kétszázötvennegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Kalocsai Szent István Gimnázium szeptember elején a diákok előtt. Az elmúlt évekhez képest az idei tanévben a változás annyi, hogy az elvárásokhoz és a lehetőségeinkhez jobban igazodva kilencedik évfolyamon a hagyományos tagozatos oktatás helyett „szakirányú” képzési rendszert indítunk el.

‒ Mit jelent ez pontosan?

‒ Ez azt jelenti, hogy három osztályban, összesen hat különböző szakirányon hirdettünk meg felvételt és indítunk el képzést az idei tanévben. Az „A” osztályunkon működik a nyelvi tagozat, angol és német szakiránnyal, a „B” osztályba járnak majd a társadalomtudományi és a természettudományi szakos tanulóink, a „C” osztály pedig a hagyományos, de megújított reáltagozat, ahova az informatikai vagy műszaki felsőoktatásba készülő diákok kerültek. Minden szakirányon lesz olyan tantárgy, amelyet csoportbontásban és magasabb óraszámban tanítunk, így az idegennyelvűnél az adott nyelvet, a társadalomtudománynál a történelmet, a természettudományi szakirányon a kémiát, a „C” osztálynál a matematika mellett a fizika vagy az informatika lesznek a fő tárgyak.

‒ Mi tette szükségessé a szakirányok bevezetését?

‒ Eredetileg meg szerettük volna várni az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) megjelenését, de azt láttuk, hogy a felsőoktatási képzésben megjelentek olyan folyamatok, amelyekre már a középiskolaként is érdemes reagálnunk. Emellett szerettük volna jobban kihasználni azt az adottságunkat, amihez a 2013 óta létező természettudományos laboratórium felépítésével jutottunk. A döntésben jelentős szerepet játszott természetesen az is, hogy az egy évvel korábbi felvételi eredmények nem voltak túl bíztatóak: kevesebben jelentkeztek iskolánkba, így a kilencedik évfolyamon csak két osztályt tudtunk indítani. Arra gondoltuk, ha változtatunk az oktatási struktúránkon, korszerűsítjük azt, ismét három párhuzamos osztállyal vághatunk neki az új tanévnek. Az eredmények egyértelműen igazolták a döntést: tavaly 58 tanuló kezdte el középiskolai tanulmányait iskolánkban, idén viszont már 76.

Perity Lajos
Forrás: Gazsó Rita / KALOhírek

‒ A tizedik évfolyamtól felfelé mire számíthatnak a diákok?

‒ Ők az általános, illetve a reál tantervű osztályokban tanulnak tovább. Számukra annyi az újdonság, hogy a májusi és a most szeptemberben megismételt igényfelmérésnek megfelelően a választott tantárgyakat magasabb óraszámban tanulhatják. A legfontosabb feladatuk továbbra is a közép- és az emelt szintű érettségire felkészülés lesz, ennek szellemében már az első héten beindulnak számukra a fakultációs képzések.

‒ Mennyire sikeresek diákjaik a felsőoktatási felvételiken?

‒ A felvételi adataink változatlanul nagyon kedvezőek, a nálunk végzett tanulók több mint nyolcvan százaléka bekerül valamelyik felsőoktatási intézménybe. Az elmúlt tanév végén érettségizett 78 tanuló közül 66 – azaz a végzősök 84,6 százaléka – folytatja tanulmányait felsőfokon. Külön öröm, hogy közülük hatvanan az általuk első helyen megjelölt képzésre nyert felvételt, ez pedig több mint a felvettek kilencven százaléka. A legtöbben, szám szerint 21-en a Szegedi Tudományegyetemen tanulnak majd. Tízre emelkedett az Eötvös Loránd Tudományegyetemre felvettek száma, de változatlanul népszerű a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem is. Informatika tanárként örömteli számomra az is, hogy jelentősen nőtt azon diákok száma is, akik informatikai területen folytatják felsőfokú tanulmányaikat: az érettségizettek 18,2 százaléka, azaz tizenketten készülnek informatikusnak. Változatlanul sokan, a felvettek egynegyede mérnök szeretne lenni.

‒  A végzettek közül hányan szereztek nyelvvizsgát a gimnáziumi éveik alatt?

‒ A tavaly érettségizett diákjaink közül szép számban rendelkeznek nyelvvizsgával: a 78 végzős tanulónk összesen 52 nyelvvizsgát szerzett. Ez nem feltétlenül 52 tanulót jelent, hiszen van olyan volt diákunk, akinek több nyelvvizsgája is van. Külön megemlíteném, hogy a négy éve elindított orosz nyelvoktatás eredményeképpen megszületett az első sikeres orosz nyelvvizsga.

‒ A tanulás mellett mire számíthatnak még a diákok idén?

‒ Iskolánkban mindig nagy hangsúlyt fektettünk a tanórán kívüli programokra. Így lesz ez az előttünk álló tanévben is. A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtárral közös, „Kulturális intézmények a köznevelésért” című projektben három olyan programot is tervezünk, amelyeket az előző években már sikerrel folytattunk. Ilyen a pályaorientációs-, a sport és egészség témanap, valamint a színjátszószakköri foglalkozások. Ezeken kívül lesz újra digitális témahét, István Napok, ismerkedési est, farsangi bál, szalagavató bál, osztálykirándulások, színházlátogatás, és még hosszan sorolhatnám. Szervezzük a kirchheimi testvériskolával közös programot is, és újra szeretnénk részt venni a Rákóczi Szövetség Diákutaztatási pályázatán, amely a határon átnyúló magyar-magyar kapcsolatok erősítéséhez járul hozzá.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés