2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Százmillió vár szakmát tanuló fiatalokra - Március 18-ig lehet pályázni megyei tanulmányi ösztöndíjra

Zsiga Ferenc  |  2019. 03. 12., 16:42

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés a lehetséges pályázók előtt szélesebb kaput nyitva módosította a „Bács-Kiskunban itthon vagy!” tanulmányi ösztöndíj pályázatról szóló rendeletét. A megújult szabályok szerint a megyében élő, szakmát tanuló fiatalok és a felnőtt képzésben résztvevők helyben maradásuk, illetve boldogulásuk érdekében anyagi támogatásra számíthatnak. A pályázat célja, hogy a megye 27, például a kalocsai járás hat településén élő diákok szakképzettségének megszerzését, megyében maradását ezzel a lehetőséggel segítsék. A pályázatok elbírálása folyamatos, eddig 270 beérkezett pályázatot regisztráltak.

Az Ösztöndíj-véleményező Testületek javaslatai és a Közgyűlés döntése alapján a szakmai tanulmányok végeztével a tanulók, hallgatók az immár módosított szabály szerint Bács-Kiskun megye egész területén elhelyezkedhetnek, beleértve Kecskemétet is.

A megyében összesen 27 településen van lehetőség a megyei ösztöndíjprogram igényelésére. Fontos szabály, hogy a pályázónak a meghatározott városok, községek egyikén állandó lakóhellyel kell rendelkeznie. Az állandó lakcím mellett lényeges, hogy a diákok a felhívásban szereplő preferált szakmák valamelyikét tanulják és a pályázatot megelőző aktív félévük elérje a közepes átlagot. A „Bács-Kiskunban itthon vagy!” ösztöndíjprogram harmadik ciklusában a pályázat beadási határideje eredetileg

2019. március 1. volt, de ezt március 18-ig meghosszabbították.

Mint megtudtuk, az előző felhívások eredményeként már közel 55 millió forint talált gazdára, a teljes keret több mint 100 millió forint. Azok a diákok, akik a korábbi pályázatokon már sikeresen szerepeltek, a jelenlegi harmadik ösztöndíj- ciklusban is pályázhatnak.

Trungelné Szabó Márta, a megyei önkormányzat ösztöndíj referense arról számolt be, hogy a pályázat népszerűsítésében fontos szerepet játszottak az érintett települések polgármesterei, önkormányzati hivatalai, az oktatási intézmények, családsegítő szolgálatok és az egyházak. Szórólapokat juttattak el a háztartásokba, illetve a települések helyi kiadványaiban, Facebook oldalain is megjelentették a pályázattal kapcsolatos információkat. A megye több településén, a közelmúltban Kalocsán és Jánoshalmán az oktatási intézményekben tartottak pályázati tájékoztató napokat.

A referens kiemelte: az ösztöndíj-rendelet, illetve a pályázati felhívás módosításakor figyelembe vették a pályázók és a települések visszajelzéseit. A pályázatok beérkezési határidejét azért módosították március 18-ra, hogy azok se maradjanak ki, akik valamilyen okból csak késve értesültek a lehetőségről. Mint elhangzott, a pályázatok feldolgozása folyamatos, eddig több mint 270-et regisztráltak. Amennyiben hiányosságot tapasztalnak, hiánypótlásra kérik fel az érintetteket.

Gönczi Viktóriát, az egyik sikeres Kalocsa környékén élő pályázót arra kértük, ossza meg velünk a pályázatával kapcsolatos tapasztalatait. Az ELTE Társadalomtudományi Karának Szociális munkás szakán negyedik félévét végző hallgató az előzményekről szólva elmondta: „Édesanyám a polgármesteri hivatalban értesült a „Bács-Kiskunban itthon vagy!” ösztöndíj programról, amelyre először az előző félévben nyújtottam be sikeres pályázatot. A pályázat előnyeit megtapasztalva már az új kiírásra is jelentkeztem. Az egy félévre elnyert 240 ezer forint nagy segítséget jelent tanulmányaim folytatásához, ugyanis édesapám elhunyt.

Édesanyám Ausztriában vállalat szállodai szobaasszony munkát, hogy a felvett lakáshitelt törleszteni tudjuk. Az egyetemre oda-vissza naponta négy órát utazom, hogy a lakhatási költség ne terhelje a családot. Ilyen hosszú utazási idő mellett nincs lehetőségem arra, hogy a tanulás mellett esetleg munkát vállaljak. A pályázati összeg folyósításához szükséges közepes tanulmányi eredményt messze teljesítem, az előző félévem átlageredménye 4,8 volt.”- fejtette ki Gönczi Viktória.

A hallgató azt is elmondta, látva édesanyja kényszer szülte helyzetét, a saját jövőjét Magyarországon, lehetőleg lakóhelyén vagy ahhoz közel képzeli el. Mint mondta, szerencsésnek érzi magát, hiszen gyakorlatilag már állásajánlatot is kapott. Diplomával a kezében iskolai szociális munkásnak szerződtetnék a helyi iskolában, mivel az oktatási intézményekben létrehoztak egy ilyen új státuszt.

„Szeretem a megyémet, szeretem a szülővárosomat, ezért másoknak is ajánlom, ha hasonlóan gondolkodnak, mindenképpen induljanak a pályázaton! – fogalmazott Gönczi Viktória, aki másodszor nyújtotta be pályázatát a „Bács-Kiskunban itthon vagy!” tanulmányi ösztöndíj pályázaton.

A „Bács-Kiskunban itthon vagy!” ösztöndíjprogramban résztvevő települések: Tiszakécske, Lakitelek, Szentkirály, Tiszaalpár, Tiszaug, Bugac, Bugacpusztaháza, Csólyospálos, Jászszentlászló, Kiskunmajsa, Kömpöc, Móricgát, Szank, Apostag, Dunaegyháza, Kunadacs, Kunszentmiklós, Kunpeszér, Szalkszentmárton, Tass, Drágszél, Dunapataj, Dunavecse, Harta, Homokmégy, Miske, Solt.Bővebb információ a
http://www.bacskiskun.hu/oldalak/bacs-kiskunban-itthon-vagy-osztondij-palyazat oldalon található. Érdeklődő levél az osztondij@bacskiskun.hu e-mail címre küldhető.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés