2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Szeptemberi iskolai sarc – Az MSZOE szerint törvénytelenül járnak el az óvodák, iskolák

Illés György Cinó  |  2017. 09. 28., 12:17

Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint törvénytelenül pumpolják az iskolák a szülőket, különösen szeptemberben, az első szülői értekezleteken. Állítólag sok iskolában egy sor pénzügyi természetű dolgot szavaztatnak meg, sokszor a fenntartó, az iskola költségvetése feladatainak fedezésére is, dologi kiadásokra, egyebekre, az egyesület szerint teljesen törvénytelenül. A mi iskoláink hogy’ állnak e téren?!

Törvénytelenségek sorával vádolja az iskolákat a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete a szervezet „szakképzési honlapján” a múlt héten elhelyezett, kiáltványszerű publikációiban.

Először múlt hétfőn írtak a „’Szülői értekezlet’ magyar módra” című cikkükben a témáról, amikor tételesen fölsorolták, hogy milyen célokra kérnek az iskolákban és óvodákban – a szervezet szerint minden jogalap nélkül, törvény- és alkotmányellenesen – különböző pénzeket szednek be, gyakran olyan célokra, dologi kiadásokra, bútorvásárlásra és hasonlókra.

Az olvasatukban ex-lex állapot megoldására a jelenlegi iskolai alapítványok helyett az iskola nevelőkollektívájától független, önkéntes alapon szerveződő szülői alapítványok létrehozását javasolja, amelyeknek azonban

TOVÁBBRA SEM LEHET CÉLJA, HOGY AZ INTÉZMÉNY DOLOGI KIADÁSAIT, A KÖTELEZŐ ESZKÖZÖK ÉS A FELSZERELÉSEK BESZERZÉSÉNEK KÖLTSÉGEIT FINANSZÍROZZA, MIVEL EZEKET A FENNTARTÓNAK AZ ÓVODA, ISKOLA KÖLTSÉGVETÉSÉBEN KELL TERVEZNIE.

Általános magyar „szokás”’, hogy a szeptemberi első szülői értekezleten különböző pénzbeli és természetbeni hozzájárulásokat kérnek és szavaztatnak meg a szülőkkel a pedagógusok.

MELYIK SZÜLŐ MER ELLENE SZAVAZNI A JOGTALAN KÖVETELÉSEKNEK, AZ OSZTÁLYFŐNÖK ÉS A TÖBBI SZÜLŐ JELENLÉTÉBEN?

Az első szülői értekezletre vastag pénztárcával kell érkezni a szülőknek – írják, a teljesség igénye nélkül ezeket a gyakran fölbukkanó költségeket említve:

  • szedik az osztálypénzt
  • kérik a befizetéseket a pedagógusok által alapított óvodai, iskolai alapítványokba.
  • szervezik a szülőket az iskolai eszközök karbantartására, takarításra
  • iskolabálok és más rendezvények szervezésére, sütemény üdítőital biztosítására, ráadásul a szülőknek és a tanulóknak is meg kell venni a belépőjegyet.
  • az osztályterem „csinosítása”, virágok, függöny stb. megvétele is a szülők feladata
  • Megkezdődik különórák, előkészítő tanfolyamok díjának befizetése. Újabban az iskolai sportkörért is fizetni kell.
  • kötelező a dologi kiadásokhoz való szülői hozzájárulás: kréta, másolópapír, takarító eszközök, WC papír költségeinek összeadása, stb.

Az első szülői értekezleten történik tanítási időben szervezett – ingyenes – tanulmányi kirándulás, erdei iskola, színház és múzeumlátogatás költségeinek megszavazása.

A SZEPTEMBERI ÓVODAI, ISKOLAI PÉNZBESZEDŐ MOZGALOM ALKOTMÁNYSÉRTŐ TEVÉKENYSÉG!

– jelenti ki az MSZOE.
Álláspontjukat az Alaptörvény XI. cikk (1) és (2) bekezdésére alapozzák, amely szerint

Minden magyar állampolgárnak joga van a művelődéshez, illetve, Magyarország ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező alapfokú, az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető középfokú, valamint a képességei alapján mindenki számára hozzáférhető felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők törvényben meghatározottak szerinti anyagi támogatásával biztosítja
Majd kifejtik:

„AZ INGYENES KÖZNEVELÉS AZT JELENTI, HOGY AZ ÓVODÁBAN, ISKOLÁBAN – AZ EBÉDPÉNZEN KÍVÜL - SEMMILYEN INDOKKAL NEM LEHET PÉNZT KÖVETELNI A SZÜLŐKTŐL.”

Az óvodai, iskolai pénzkövetelések tiltása a köznevelés megújulásának egyik alaptétele a szervezet álláspontja szerint.

Jogértelmezés ide, vagy oda, a kérdést egy frappáns mondattal és a hozzá tartozó hivatkozással rövidre is zárják:

A pedagógusok nem kérhetnek, nem fogadhatnak el és nem kezelhetnek pénzt a köznevelési intézményben-Pedagógus Etikai Kódex

Olvasóink Mit gondolnak erről? Milyen tapasztalataik vannak? Mi a helyzet e téren a kalocsai, Kalocsa környéki iskolákban és óvodákban? Osszák meg véleményüket kommentjeikben a cikk alatt!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021-12-02 09:50:27
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés