2017. 10. 20. péntek
Vendel
: 308 Ft   : 261 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 352 Ft/l   Írjon nekünk

Szeptemberi iskolai sarc – Az MSZOE szerint törvénytelenül járnak el az óvodák, iskolák

Illés György Cinó  |  2017. 09. 28., 12:17

Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint törvénytelenül pumpolják az iskolák a szülőket, különösen szeptemberben, az első szülői értekezleteken. Állítólag sok iskolában egy sor pénzügyi természetű dolgot szavaztatnak meg, sokszor a fenntartó, az iskola költségvetése feladatainak fedezésére is, dologi kiadásokra, egyebekre, az egyesület szerint teljesen törvénytelenül. A mi iskoláink hogy’ állnak e téren?!

Törvénytelenségek sorával vádolja az iskolákat a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete a szervezet „szakképzési honlapján” a múlt héten elhelyezett, kiáltványszerű publikációiban.

Először múlt hétfőn írtak a „’Szülői értekezlet’ magyar módra” című cikkükben a témáról, amikor tételesen fölsorolták, hogy milyen célokra kérnek az iskolákban és óvodákban – a szervezet szerint minden jogalap nélkül, törvény- és alkotmányellenesen – különböző pénzeket szednek be, gyakran olyan célokra, dologi kiadásokra, bútorvásárlásra és hasonlókra.

Az olvasatukban ex-lex állapot megoldására a jelenlegi iskolai alapítványok helyett az iskola nevelőkollektívájától független, önkéntes alapon szerveződő szülői alapítványok létrehozását javasolja, amelyeknek azonban

TOVÁBBRA SEM LEHET CÉLJA, HOGY AZ INTÉZMÉNY DOLOGI KIADÁSAIT, A KÖTELEZŐ ESZKÖZÖK ÉS A FELSZERELÉSEK BESZERZÉSÉNEK KÖLTSÉGEIT FINANSZÍROZZA, MIVEL EZEKET A FENNTARTÓNAK AZ ÓVODA, ISKOLA KÖLTSÉGVETÉSÉBEN KELL TERVEZNIE.

Általános magyar „szokás”’, hogy a szeptemberi első szülői értekezleten különböző pénzbeli és természetbeni hozzájárulásokat kérnek és szavaztatnak meg a szülőkkel a pedagógusok.

MELYIK SZÜLŐ MER ELLENE SZAVAZNI A JOGTALAN KÖVETELÉSEKNEK, AZ OSZTÁLYFŐNÖK ÉS A TÖBBI SZÜLŐ JELENLÉTÉBEN?

Az első szülői értekezletre vastag pénztárcával kell érkezni a szülőknek – írják, a teljesség igénye nélkül ezeket a gyakran fölbukkanó költségeket említve:

  • szedik az osztálypénzt
  • kérik a befizetéseket a pedagógusok által alapított óvodai, iskolai alapítványokba.
  • szervezik a szülőket az iskolai eszközök karbantartására, takarításra
  • iskolabálok és más rendezvények szervezésére, sütemény üdítőital biztosítására, ráadásul a szülőknek és a tanulóknak is meg kell venni a belépőjegyet.
  • az osztályterem „csinosítása”, virágok, függöny stb. megvétele is a szülők feladata
  • Megkezdődik különórák, előkészítő tanfolyamok díjának befizetése. Újabban az iskolai sportkörért is fizetni kell.
  • kötelező a dologi kiadásokhoz való szülői hozzájárulás: kréta, másolópapír, takarító eszközök, WC papír költségeinek összeadása, stb.

Az első szülői értekezleten történik tanítási időben szervezett – ingyenes – tanulmányi kirándulás, erdei iskola, színház és múzeumlátogatás költségeinek megszavazása.

A SZEPTEMBERI ÓVODAI, ISKOLAI PÉNZBESZEDŐ MOZGALOM ALKOTMÁNYSÉRTŐ TEVÉKENYSÉG!

– jelenti ki az MSZOE.
Álláspontjukat az Alaptörvény XI. cikk (1) és (2) bekezdésére alapozzák, amely szerint

Minden magyar állampolgárnak joga van a művelődéshez, illetve, Magyarország ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező alapfokú, az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető középfokú, valamint a képességei alapján mindenki számára hozzáférhető felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők törvényben meghatározottak szerinti anyagi támogatásával biztosítja
Majd kifejtik:

„AZ INGYENES KÖZNEVELÉS AZT JELENTI, HOGY AZ ÓVODÁBAN, ISKOLÁBAN – AZ EBÉDPÉNZEN KÍVÜL - SEMMILYEN INDOKKAL NEM LEHET PÉNZT KÖVETELNI A SZÜLŐKTŐL.”

Az óvodai, iskolai pénzkövetelések tiltása a köznevelés megújulásának egyik alaptétele a szervezet álláspontja szerint.

Jogértelmezés ide, vagy oda, a kérdést egy frappáns mondattal és a hozzá tartozó hivatkozással rövidre is zárják:

A pedagógusok nem kérhetnek, nem fogadhatnak el és nem kezelhetnek pénzt a köznevelési intézményben-Pedagógus Etikai Kódex

Olvasóink Mit gondolnak erről? Milyen tapasztalataik vannak? Mi a helyzet e téren a kalocsai, Kalocsa környéki iskolákban és óvodákban? Osszák meg véleményüket kommentjeikben a cikk alatt!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 10. 17., 12:44
Kétéves programot finanszírozhatnak az elnyert, 100%-os intenzitású támogatásból. Képzések, rendezvények valósulnak meg a forrás fölhasználásával, emellett kiépül egy mentori hálózat, amely a legrászorultabbakat segíti majd a közszolgáltatások elérésében, elősegítve egyéni boldogulásukat és társadalmi hasznosságuk fokozását egyaránt.
2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 10. 16., 19:35
Múlt hét csütörtökön az El Camino és számos más nagy sikerű könyv szerzője Sándor Anikó volt a Városi Könyvtár vendége. Az írónő színes előadásában ismerhettük meg könyvei keletkezésének és magának az írói indulásnak a történetét.
2017-10-18 20:55:05
Egy francia kutatócsoport azt állítja, hogy megtalálták a diszlexia okát. A gyógyíthatónak látszó kiváltó okot az emberi szem fényérzékelő sejtjeinek apró hibája okozhatja. A diagnózis viszonylag egyszerűen felállítható: csak meg kell vizsgálni a páciens szemét.
2017-10-17 19:22:48
Október 17-én 45 éves lett az 1972-ben született Marshall Mathers, vagyis Eminem, aki már több mint húsz éve van a pályán. Díjakat nyert, filmekben szerepelt, és bár évek óta nem jelent meg új albuma, folyamatosan turnézik. Hogyan jutott el az egyedülálló anya által nevelt srác egy apró kis házból odáig, hogy világsztár és Oscar-díjas rapper legyen?

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 10. 19., 20:23
Horgászszerelésbe gabalyodott hattyút mentettek a Kalocsa Gerilla Kertészek a Vajas kalocsai szakaszán. Horgászurak! A felszerelésükre, kérjük, vigyázzanak! Még >>>
2017. 10. 18., 21:03
Kati László, dr. Angeli Gabriella és Balogh Imre lemondtak tiszteletdíjukról. Még >>>
2017. 10. 17., 15:08
2 alkalom, a legfontosabb tudnivalókról minden leendő anyukának. Itt az összes felmerülő kérdésre választ kaphatsz. Még >>>
2017. 10. 17., 12:18
Aki ma délután akarta kézbe venni a Kalocsai Járási Hivatal Kormányablakában intézendő ügyeit, kénytelen lesz elhalasztani ezt a programot. Még >>>
2017. 10. 17., 11:00
Múlt szombati bemutatkozó rendezvényük után újra hallatott magáról a Momentum kalocsai szervezete, akik a párt országos plakátátragasztó-kampányához csatlakoztak ezzel a megmozdulásukkal. Még >>>
2017. 10. 16., 17:14
Folyamatosan várja az önéletrajzokat az Emika. Is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 kisbéta
 2017-10-19 10:38:16
 3 Milyen játszóterek ? Azonkívül, hogy fodrászhoz jár , nem nagyon csinál semmit . A körzetében lakom, de nem nagyon hívott össze lakosság...

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 MrSmith
 2017-10-10 11:24:18
 5 Botka fabotkat sem ert es el is tunt,

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. október 17-én 2 darab F-22 Raptor és egy KC-135 Stratotanker landolt a lengyelországi Powidz légibázison. A Raptorok kiszolgálásra egy 10 fős műszaki csapat is érkezett.
Negatív következményekkel jár a pilóták motivációját tekintve a bolgár parlament illetékes bizottságának azon döntése, mely szerint újra kell tárgyalni a vadászgéptendert.
A Lufthansa Csoport légitársaságai mintegy 12,7 millió utast szállítottak 2017 szeptemberében, 17,8%-kal többet, mint az előző év hasonló időszakában. A rendelkezésre álló utaskilométerek száma 11%-kal haladta meg az előző évit, miközben az árbevétel 12,9%-kal nőtt.
Az Iraki Légierő pilótáinak harmadik csoportja is végzett az L-159-es elméleti átképzéssel a Prága melletti Aero Vodochody üzemben. Az átképzés most a műszaki szakemberek és az oktató pilóták felkészítésével folytatódik.