2018. 03. 24. szombat
Gábor, Karina
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Szeptemberi iskolai sarc – Az MSZOE szerint törvénytelenül járnak el az óvodák, iskolák

Illés György Cinó  |  2017. 09. 28., 12:17

Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint törvénytelenül pumpolják az iskolák a szülőket, különösen szeptemberben, az első szülői értekezleteken. Állítólag sok iskolában egy sor pénzügyi természetű dolgot szavaztatnak meg, sokszor a fenntartó, az iskola költségvetése feladatainak fedezésére is, dologi kiadásokra, egyebekre, az egyesület szerint teljesen törvénytelenül. A mi iskoláink hogy’ állnak e téren?!

Törvénytelenségek sorával vádolja az iskolákat a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete a szervezet „szakképzési honlapján” a múlt héten elhelyezett, kiáltványszerű publikációiban.

Először múlt hétfőn írtak a „’Szülői értekezlet’ magyar módra” című cikkükben a témáról, amikor tételesen fölsorolták, hogy milyen célokra kérnek az iskolákban és óvodákban – a szervezet szerint minden jogalap nélkül, törvény- és alkotmányellenesen – különböző pénzeket szednek be, gyakran olyan célokra, dologi kiadásokra, bútorvásárlásra és hasonlókra.

Az olvasatukban ex-lex állapot megoldására a jelenlegi iskolai alapítványok helyett az iskola nevelőkollektívájától független, önkéntes alapon szerveződő szülői alapítványok létrehozását javasolja, amelyeknek azonban

TOVÁBBRA SEM LEHET CÉLJA, HOGY AZ INTÉZMÉNY DOLOGI KIADÁSAIT, A KÖTELEZŐ ESZKÖZÖK ÉS A FELSZERELÉSEK BESZERZÉSÉNEK KÖLTSÉGEIT FINANSZÍROZZA, MIVEL EZEKET A FENNTARTÓNAK AZ ÓVODA, ISKOLA KÖLTSÉGVETÉSÉBEN KELL TERVEZNIE.

Általános magyar „szokás”’, hogy a szeptemberi első szülői értekezleten különböző pénzbeli és természetbeni hozzájárulásokat kérnek és szavaztatnak meg a szülőkkel a pedagógusok.

MELYIK SZÜLŐ MER ELLENE SZAVAZNI A JOGTALAN KÖVETELÉSEKNEK, AZ OSZTÁLYFŐNÖK ÉS A TÖBBI SZÜLŐ JELENLÉTÉBEN?

Az első szülői értekezletre vastag pénztárcával kell érkezni a szülőknek – írják, a teljesség igénye nélkül ezeket a gyakran fölbukkanó költségeket említve:

  • szedik az osztálypénzt
  • kérik a befizetéseket a pedagógusok által alapított óvodai, iskolai alapítványokba.
  • szervezik a szülőket az iskolai eszközök karbantartására, takarításra
  • iskolabálok és más rendezvények szervezésére, sütemény üdítőital biztosítására, ráadásul a szülőknek és a tanulóknak is meg kell venni a belépőjegyet.
  • az osztályterem „csinosítása”, virágok, függöny stb. megvétele is a szülők feladata
  • Megkezdődik különórák, előkészítő tanfolyamok díjának befizetése. Újabban az iskolai sportkörért is fizetni kell.
  • kötelező a dologi kiadásokhoz való szülői hozzájárulás: kréta, másolópapír, takarító eszközök, WC papír költségeinek összeadása, stb.

Az első szülői értekezleten történik tanítási időben szervezett – ingyenes – tanulmányi kirándulás, erdei iskola, színház és múzeumlátogatás költségeinek megszavazása.

A SZEPTEMBERI ÓVODAI, ISKOLAI PÉNZBESZEDŐ MOZGALOM ALKOTMÁNYSÉRTŐ TEVÉKENYSÉG!

– jelenti ki az MSZOE.
Álláspontjukat az Alaptörvény XI. cikk (1) és (2) bekezdésére alapozzák, amely szerint

Minden magyar állampolgárnak joga van a művelődéshez, illetve, Magyarország ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező alapfokú, az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető középfokú, valamint a képességei alapján mindenki számára hozzáférhető felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők törvényben meghatározottak szerinti anyagi támogatásával biztosítja
Majd kifejtik:

„AZ INGYENES KÖZNEVELÉS AZT JELENTI, HOGY AZ ÓVODÁBAN, ISKOLÁBAN – AZ EBÉDPÉNZEN KÍVÜL - SEMMILYEN INDOKKAL NEM LEHET PÉNZT KÖVETELNI A SZÜLŐKTŐL.”

Az óvodai, iskolai pénzkövetelések tiltása a köznevelés megújulásának egyik alaptétele a szervezet álláspontja szerint.

Jogértelmezés ide, vagy oda, a kérdést egy frappáns mondattal és a hozzá tartozó hivatkozással rövidre is zárják:

A pedagógusok nem kérhetnek, nem fogadhatnak el és nem kezelhetnek pénzt a köznevelési intézményben-Pedagógus Etikai Kódex

Olvasóink Mit gondolnak erről? Milyen tapasztalataik vannak? Mi a helyzet e téren a kalocsai, Kalocsa környéki iskolákban és óvodákban? Osszák meg véleményüket kommentjeikben a cikk alatt!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 22., 10:01
Szombaton tartott „fogadóórát” – lényegében választási fórumot – Suhajda Krisztián, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje Kalocsán, akinek vendége a párt EP-képviselője volt. A két politikus bemutatta a párt programját, a főbb kampánytémákat Suhajda ismertette, vendége főképp az országos politikai helyzetet elemezte. Szóba került Morvai Krisztina újabban tapasztalt különutas politikája és annak jobbikos megítélése, illetve a koalíciós kormányzás, vagy az esetleges alkotmányos válság lehetősége is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 23., 20:07
Szándékosan választott szokatlan időszakot a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár, valamint az akciójában részt vevő szervezetek vezetősége arra, hogy a város rászorulóinak gyűjtsön. Decemberben sokan gyűjtenek, ezért a húsvétot megelőző időszakra tették az akciót. Még >>>
2018. 03. 23., 14:52
Komoly előkészületekről tájékoztatott a holnapi jótékonysági örömfutás szervezője, akinek időközben az alkalomra rendelt futópólója is megérkezett. Még >>>
2018. 03. 23., 14:20
Itt a lehetőség! Do it yourself, azaz csináld magad tavaszi kopogtatódat holnap, március 24-én a Pilvax Hotel**** Kalocsában, ahol a Viveccho Virág tart workshopot! Még >>>
2018. 03. 23., 11:23
Kicsit még fázik, de már legalább már pihenhet egy jót, és ezen a tavaszon valószínűleg éhezni sem fog. Még >>>
2018. 03. 23., 10:23
A facebookos adatlopási botrány után nagyot estek a cég részvényei, ami nem csoda. az érdekessé, hogy egy sor technológiai részvény árfolyamát is magával rántotta a Zuckenberg-birodalom megingása, pedig nem hinnénk, hogy az informatika és hi-tech korszaka véget ért volna! Még >>>
2018. 03. 22., 17:49
Életmentő tetoválás cukorbetegeknek, ingyen. Három nap alatt országos mozgalommá nőtte ki magát a magyar tetoválóművész kezdeményezése Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. március 22-én, csütörtökön este lezuhant a Török Légierő egyik F-16C típusú vadászbombázója az ország középső területén, Nevsehir tartomány közelében, Közép-Anatóliában.
Immár négy gépen folyik az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison a leendő pilóták felkészítése, miután használatba vették az újabb két Zlin típusú kiképző-repülőgépet.
Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.