2017. 12. 18. hétfő
Auguszta
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Szeptemberi iskolai sarc – Az MSZOE szerint törvénytelenül járnak el az óvodák, iskolák

Illés György Cinó  |  2017. 09. 28., 12:17

Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint törvénytelenül pumpolják az iskolák a szülőket, különösen szeptemberben, az első szülői értekezleteken. Állítólag sok iskolában egy sor pénzügyi természetű dolgot szavaztatnak meg, sokszor a fenntartó, az iskola költségvetése feladatainak fedezésére is, dologi kiadásokra, egyebekre, az egyesület szerint teljesen törvénytelenül. A mi iskoláink hogy’ állnak e téren?!

Törvénytelenségek sorával vádolja az iskolákat a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete a szervezet „szakképzési honlapján” a múlt héten elhelyezett, kiáltványszerű publikációiban.

Először múlt hétfőn írtak a „’Szülői értekezlet’ magyar módra” című cikkükben a témáról, amikor tételesen fölsorolták, hogy milyen célokra kérnek az iskolákban és óvodákban – a szervezet szerint minden jogalap nélkül, törvény- és alkotmányellenesen – különböző pénzeket szednek be, gyakran olyan célokra, dologi kiadásokra, bútorvásárlásra és hasonlókra.

Az olvasatukban ex-lex állapot megoldására a jelenlegi iskolai alapítványok helyett az iskola nevelőkollektívájától független, önkéntes alapon szerveződő szülői alapítványok létrehozását javasolja, amelyeknek azonban

TOVÁBBRA SEM LEHET CÉLJA, HOGY AZ INTÉZMÉNY DOLOGI KIADÁSAIT, A KÖTELEZŐ ESZKÖZÖK ÉS A FELSZERELÉSEK BESZERZÉSÉNEK KÖLTSÉGEIT FINANSZÍROZZA, MIVEL EZEKET A FENNTARTÓNAK AZ ÓVODA, ISKOLA KÖLTSÉGVETÉSÉBEN KELL TERVEZNIE.

Általános magyar „szokás”’, hogy a szeptemberi első szülői értekezleten különböző pénzbeli és természetbeni hozzájárulásokat kérnek és szavaztatnak meg a szülőkkel a pedagógusok.

MELYIK SZÜLŐ MER ELLENE SZAVAZNI A JOGTALAN KÖVETELÉSEKNEK, AZ OSZTÁLYFŐNÖK ÉS A TÖBBI SZÜLŐ JELENLÉTÉBEN?

Az első szülői értekezletre vastag pénztárcával kell érkezni a szülőknek – írják, a teljesség igénye nélkül ezeket a gyakran fölbukkanó költségeket említve:

  • szedik az osztálypénzt
  • kérik a befizetéseket a pedagógusok által alapított óvodai, iskolai alapítványokba.
  • szervezik a szülőket az iskolai eszközök karbantartására, takarításra
  • iskolabálok és más rendezvények szervezésére, sütemény üdítőital biztosítására, ráadásul a szülőknek és a tanulóknak is meg kell venni a belépőjegyet.
  • az osztályterem „csinosítása”, virágok, függöny stb. megvétele is a szülők feladata
  • Megkezdődik különórák, előkészítő tanfolyamok díjának befizetése. Újabban az iskolai sportkörért is fizetni kell.
  • kötelező a dologi kiadásokhoz való szülői hozzájárulás: kréta, másolópapír, takarító eszközök, WC papír költségeinek összeadása, stb.

Az első szülői értekezleten történik tanítási időben szervezett – ingyenes – tanulmányi kirándulás, erdei iskola, színház és múzeumlátogatás költségeinek megszavazása.

A SZEPTEMBERI ÓVODAI, ISKOLAI PÉNZBESZEDŐ MOZGALOM ALKOTMÁNYSÉRTŐ TEVÉKENYSÉG!

– jelenti ki az MSZOE.
Álláspontjukat az Alaptörvény XI. cikk (1) és (2) bekezdésére alapozzák, amely szerint

Minden magyar állampolgárnak joga van a művelődéshez, illetve, Magyarország ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező alapfokú, az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető középfokú, valamint a képességei alapján mindenki számára hozzáférhető felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők törvényben meghatározottak szerinti anyagi támogatásával biztosítja
Majd kifejtik:

„AZ INGYENES KÖZNEVELÉS AZT JELENTI, HOGY AZ ÓVODÁBAN, ISKOLÁBAN – AZ EBÉDPÉNZEN KÍVÜL - SEMMILYEN INDOKKAL NEM LEHET PÉNZT KÖVETELNI A SZÜLŐKTŐL.”

Az óvodai, iskolai pénzkövetelések tiltása a köznevelés megújulásának egyik alaptétele a szervezet álláspontja szerint.

Jogértelmezés ide, vagy oda, a kérdést egy frappáns mondattal és a hozzá tartozó hivatkozással rövidre is zárják:

A pedagógusok nem kérhetnek, nem fogadhatnak el és nem kezelhetnek pénzt a köznevelési intézményben-Pedagógus Etikai Kódex

Olvasóink Mit gondolnak erről? Milyen tapasztalataik vannak? Mi a helyzet e téren a kalocsai, Kalocsa környéki iskolákban és óvodákban? Osszák meg véleményüket kommentjeikben a cikk alatt!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!
2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén!

Még több friss hír

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017-12-13 23:11:15
Gépgyártó vállalkozók figyelem! A múlt csütörtöki közmeghallgatáson állt elő ajánlatával Varga János, fajszi feltaláló, aki találmányának prototípusa elkészítéséhez keres műszaki partnert. A használatos gépekkel szemben törődésmentesen, kevesebb terményszórással dolgozna a gép, amelyet kisüzemben is ideálisan használhatnának.
2017-12-13 22:44:53
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy hamarosan akasszák majd a hóhért, ugyanis Kohány Balázsból, a pengés egykori dunaújvárosi, majd bajai és kalocsai focistából immár edző lesz, azaz az ő kezében lesz már a korbács, ő tart majd ínszaggató edzéseket egykori csapattársainak. Igaz, a KFC jelenlegi helyzetében azért mint játékosra is szüksége lenne még a klubnak, de a tavaszt – ha ideje engedi –, Géderlakon akarja még pályán tölteni.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 12. 17., 11:26
Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt Még >>>
2017. 12. 15., 16:18
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt december 14-én Soltvadkert közelében, amelyben egy idős férfi életét vesztette, a balesetnek pedig egy súlyos sérültje is van. Az eset kapcsán napvilágot látott információk szerint, annak kialakulásában fontos szerepet játszott az is, hogy a kanyarban kisodródott Suzukin, nyári gumik voltak Még >>>
2017. 12. 15., 15:30
A karácsonyhoz és az ünnepi készülődéshez ugyanúgy hozzá tartozik a mézeskalács, mint a fenyőfa, vagy épp egy mennyei gőzölgő halászlé. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és különleges íze miatt. A készítése pedig kellemes készülődés az ünnepre. Még >>>
2017. 12. 14., 11:44
A hétvégén, vagyis December 15. és december 17. között fokozott rendőri ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők az ország területén. Az ittas vagy bódult állapotban vezető sofőröket akarják kiszűrni a TISPOL akció keretében. Még >>>
2017. 12. 14., 10:00
Boda József, akit sokan a Paprikából ismernek, többen pedig a focistaként emlegetik. Közösségi oldalán tette közzé ezt az emlékét, amin csapatképe látszik, ahogy írja is: "Ha ránézek erre a csapatképre öröm és bánat jár át. Öröm, hogy láthatom volt munkatársaimat, felidézhetem a megélt emlékeket, de bánat is, mert a játékosok közül már többen nincsenek közöttünk...eltelt 54 év." Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 botkormány
 2017-11-30 11:43:23
 2 Először: a "Művház" szót kisbetűvel kell írni, mert ebben a formában nem tulajdonnév. (Az már csak apróság, hogy a pont is hiányzik a köz...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az afganisztáni misszióra történő felkészülés keretében magashegyi harcászati repülőkiképzésen vettek részt a szolnoki szállítóhelikopter-zászlóalj pilótái, fedélzeti technikusai és műszaki katonái a horvátországi Zadarban.
2017. december 1-én elkezdődött Ulan-Udenszki Repülőgépgyár (U-UAZ) által modernizált Mi-171E berepülése. Az „Orosz Helikopterek” holdingba tartozó üzemben a modernizálás során új hajtómű és módosított forgószárny-mechanizmus került a helikopterbe.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelentette, hogy elnyerte az Aviation 100 „Az Év Európai Légitársasága” címet.
Egy F-22 Raptor ötödik generációs harci repülőgép kiképzési repülés közben - pilótahibából – még 2012 májusában súlyosan megsérült leszállás közben. A légierő hat év után kapta vissza a javításból.