2023. 03. 25. szombat
Irén, Írisz
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Szorongat az idő, most kell először középszintű nyelvvizsga, emelt szintű érettségi a felsőoktatásba jutáshoz

Szorongat az idő, most kell először középszintű nyelvvizsga, emelt szintű érettségi a felsőoktatásba jutáshoz
Zsiga Ferenc  |  2019. 11. 06., 13:20

Az idén érettségiző, vagy a már korábban érettségizett, egyetemre, főiskolára jelentkező fiataloknak a továbbtanuláshoz most először kötelező középfokú komplex nyelvvizsgával és legalább egy tantárgyból emeltszintű érettségi vizsgával rendelkezni. A szigorítás hatásait egyelőre senki nem tudja felmérni.

A felvételi eljárásban bekövetkezett változás nem titkolt célja, hogy megelőzze azt a helyzetet, hogy sokan az előírt nyelvvizsga hiánya miatt a záróvizsga után évekig, esetleg soha nem jutnak diplomához. Kimondott szándék az is, hogy a szakmatanulás irányába terelje a fiatalokat.

Mint emlékezetes, már korábban jogszabály született arról, hogy a régi szakmunkásképzőkben, új elnevezéssel szakközépiskolában végzettek előtt is ott álljon a lehetőség arra, hogy érettségi vizsgát tegyenek, és ha elég kitartóak, a felsőoktatásban folytassák tanulmányaikat.

A mostani jelentős változás azonban várhatóan nehéz helyzet elé állítja nem csak a középiskolába járó, érettségi előtt álló fiatalokat, de a főiskolákat, egyetemeket is, ahol a szigorúbb bejutási feltételek miatt szinte bizonyosan kevesebben kezdik meg tanulmányaikat.

Annak ellenére van ez így, hogy

ÉVEK ÓTA TUDNI LEHET: 2020-TÓL A FELSŐOKTATÁSBA AZ EGYÉB FELTÉTELEK MELLETT CSAK KÖZÉPFOKÚ KOMPLEX NYELVVIZSGÁVAL ÉS EMELTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁVAL LEHET BEJUTNI.


A felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 423/2012. (XII.29.) Korm. rendelet 23. §- a szerint :„Alapképzésre, osztatlan képzésre – az (1) bekezdésben foglaltak mellett, a (4) bekezdésben szabályozott kivétellel – az a jelentkező vehető fel, aki
a) legalább B2 szintű, általános nyelvi, komplex nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű okirattal rendelkezik és
b) legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tett vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevéllel rendelkezik.”


A jogszabály a már korábban is felvételizőknek nem szorul különösebb magyarázatra. A kívülállóknak is legfeljebb annyiban, hogy a már egyetemet, főiskolát végzetteknek értelemszerűen nem kell emeltszintű érettségi vizsgát tenni.

Ennek ellenére a módosítások mind a szülők, mind a diákok részéről több kérdést vetnek fel. Ezekre a választ tájékoztató füzetekből, különböző portálokon, a saját iskolájukban, illetve a megcélzott felsőfokú intézmény honlapján kaphatják meg az érdeklődők.

A LEGBIZTOSABB FORRÁS AZONBAN AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMÁHOZ TARTOZÓ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL MŰKÖDTETETT FELVI.HU PORTÁL.

Az Oktatási Hivatal Felvételi ügyfélszolgálatot is működtet.

A felvételi eljárással kapcsolatos általános kérdésekben a 1818-as telefonszámon (1-es nyelvválasztó/ 7-es gomb - Felsőoktatási felvételivel kapcsolatos kérdések) a Kormányzati Ügyfélvonal 0-24 órában ad tájékoztatást.

Konkrét, jelentkezést érintő kérdésben az ügyfélszolgálat telefonszáma: (06 1) 477-31-31)Hétfőtől csütörtökig 8-16.30-ig, pénteken 8-14 óráig.
Az e-mailben érkező kérdéseket az info@felvi.hu címre várják.

A FELMERÜLT KÉRDÉSEKKEL JÓ LESZ IDŐBEN TISZTÁBAN LENNI, MERT AHOGY A KORÁBBI ÉVEKBEN, A JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ JÖVŐRE IS FEBRUÁR KÖZEPE.

Ám a végzős diákok a felsőoktatási intézmények nyílt napjain, előadásain is fontos információkhoz juthatnak.

Lényeges tudnivaló, hogy a soron következő emelt érettségi időszak szóbeli vizsgái november 4-én, hétfőn kezdődnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK