2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Tankerületi sajtótájékoztató a tanévkezdésről – 2,5 milliárdos intézményfejlesztés, adatbázis az álláskereső tanárokról

2017. 09. 19., 21:42

A zökkenőmentes tanévkezdés érdekében elvégzett feladatokról, iskola felújítási pályázatokról, az ingyenes tankönyvellátásról, állást kereső pedagógusokról készült adatbázisról, 2,5 milliárd forintos intézményfejlesztésről számolt be Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ igazgatója Kalocsán, a szeptember 14-én, a Belvárosi Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón.

A Tankerületi Központ igazgatója a 2017/2018-as tanév kezdésével kapcsolatban elmondta: amint az közismert, a kormány bevezette az ingyenes tankönyvellátást, így alanyi jogon minden egyes, az első évfolyamtól a kilencedik évfolyamig beiratkozott tanuló ingyenesen vehette át a tankönyvet. A felsőbb, 10-12. évfolyamokba járó, szociálisan rászorult fiatalok idén is térítés nélkül kapták a tankönyvet. Sárosi Magdolna azt is bejelentette, hogy a tankönyvek minden egyes iskolában határidőre és hiánytalanul megérkeztek, azokat a legtöbb helyen már az első tanítási napon kiosztották a diákoknak. A tanévkezdés után érkezett tanulók tankönyv igényét pótmegrendeléssel teljesítik.


Forrás: KALOhírek

A szakember fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a nyári karbantartási munkák megszervezése az érintett, Bácsalmástól Soltig működő 45 intézményben komoly feladatot rótt a Központra. Minden iskolában felmérték az igényeket, az elvégzendő feladatokat, ezek közül Kalocsán szinte valamennyit határidőre teljesítették. A még el nem végzett részmunkákat legkésőbb az őszi szünet végéig befejezik.
Példaként említette, hogy a kertvárosi diákok birtokba vehették a játszóteret, amely gumitégla burkolat kapott. Természetesen a rutinfeladatnak tekinthető tisztasági festések, új iskolapadok és székek beszerzése is határidőre megtörtént. Az Eperföldi Általános Iskolában a tűzoltóság segítségével sikerült kivágni azt a hatalmas platánfát, amely rossz állapota miatt mind az épületet, mind a tanulók, tanárok testi épségét veszélyeztette. A Szent István Gimnáziumban egy nagyobb beázást kellett megszüntetni.

A tankerület vezetője rámutatott: ugyan Kalocsán a város iskoláira koncentrálnak, de hasonló feladatok szinte mindenhol, például a közeli Dunapatajon és Solton is jelentkeztek.

Ugyan a „prózai” dolgok közé tartozik, de Sárosi Magdolna mindenkit megnyugtatott, hogy az tanévkezdéshez szükséges irodaszer, fénymásolópapír, egészségügyi papír valamennyi iskolában rendelkezésre áll. Köszönhető mindez annak, hogy ezeket a beszerzéseket időben elindították és az év közbeni folyamatos utánpótlásról is gondoskodtak.

A Tankerület igazgatója szerint attól függetlenül, hogy egy nagy tankerület több intézményéről beszélünk, a folyamatkoordinálás eredményeként az intézmények dologi ellátása zökkenőmentes és attól függetlenül folyamatos, hogy az adott intézmény a tankerület déli vagy északi szélén helyezkedik el.


Forrás: KALOhírek

Sárosi Magdolna kitért azokra a sajtóban megjelent hírekre is, amelyek szerint a tanév több iskolában tanárhiánnyal kezdődött. Ezzel kapcsolatban elmondta: az időben közzé tett álláshirdetések meghozták a kíván eredményt. Az idei tanév e tekintetben is jobban indult. Az egyes iskolák segítésére olyan központi adatbázist hoztak létre, amelyben nyilvántartják a munkahelyre váró pedagógusokat, hogy ezeket a kollégákat ki tudják közvetíteni az adott iskolába. A szakember nem rejtette véka alá: természetesen vannak olyan tanári állások, amelyekre még most is keresik a megfelelő végzettségű tanárt. Például Kalocsán és környékén angol nyelvtanár hiány jelentkezik, amit közös összefogással tudnak orvosolni.

Mint elhangzott: az elmúlt tanévvel szemben már a kalocsai iskoláknak is van pszichológusuk. Így helyi szakember segít abban, hogy felismerjék a magatartási, tanulási problémával küzdő gyerekeket, ami nemcsak nekik, de a szülőknek és a pedagógusoknak is segítség.

Sárosi Magdolna Kalocsa nagy vívmányának nevezte, hogy szeptembertől sportiskolává vált az Eperföldi Általános Iskola, elindult az első sportiskolai osztály.

Az igazgató szerint a földrajzi távolság, a területi korlátok ellenére jó és harmonikus az együttműködés és a kommunikáció az egyes intézmények, valamint a Tankerületi Központ között.

Sárosi Magdolna szólt arról is, hogy nyár végéig 25 pályázatot nyújtottak be. Vannak olyan intézmények, amelyek több pályázatban is szerepelnek, legyen az szakmai, vagy infrastrukturális. A már elnyert pályázatokat tekintve 2,5 milliárd forint az az összeg, amit a tankerület iskoláinak infrastrukturális fejlesztésére fordíthatnak.

Kalocsán jelenleg a Kertvárosi Iskola pályázata van folyamatban, de a Szent István Gimnáziumban is egy nagyobb felújítás indul, ami a tetőszerkezetet érinti. Az Eperföldi Általános Iskolában a tornacsarnokra, tornatermekre koncentrálnak, a fejlesztést összekapcsolják a sportiskolai funkcióval.


Forrás: KALOhírek

A tankerület igazgatója után Illés Péter, a Belvárosi Általános Iskola igazgatója kért szót, aki megragadva az alkalmat, egyebek mellett arról tájékoztatta az újságírókat: iskolájukba Amerikából érkezett angol nyelvtanár. Az iskola vezetője emlékeztetett arra, hogy a Belvárosi iskolában mindig is kiemelt szerepe volt az idegen nyelv oktatásnak. Főként az angolnak, ami régi hagyományokra tekint vissza. Náluk már az első osztálytól csoportbontásban oktatják az angolt.

A sajtótájékoztatón Nicholas Andrew Taurus angoltanárról megtudtuk, hogy Kalifornia államból a nyugati partról érkezett. Nagyon tetszik neki az itteni élet, az itteni emberek, könnyen illeszkedett be a városba, az iskolába. Vidéken szeretett volna szakmai tapasztalatot szerezni, ezért választotta Kalocsát, amelynek történelmi múltjáról, – kollégái legnagyobb tiszteletét kivívva –, már az első napokban nagy felkészültségről tett tanúbizonyságot. Az igazgató végül a nyilvánosság előtt is megköszönte a városi önkormányzatnak és Font Sándor országgyűlési képviselőnek az elnyert négy pályázatukhoz nyújtott támogatást.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei