2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Tankerületi sajtótájékoztató a tanévkezdésről – 2,5 milliárdos intézményfejlesztés, adatbázis az álláskereső tanárokról

2017. 09. 19., 21:42

A zökkenőmentes tanévkezdés érdekében elvégzett feladatokról, iskola felújítási pályázatokról, az ingyenes tankönyvellátásról, állást kereső pedagógusokról készült adatbázisról, 2,5 milliárd forintos intézményfejlesztésről számolt be Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ igazgatója Kalocsán, a szeptember 14-én, a Belvárosi Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón.

A Tankerületi Központ igazgatója a 2017/2018-as tanév kezdésével kapcsolatban elmondta: amint az közismert, a kormány bevezette az ingyenes tankönyvellátást, így alanyi jogon minden egyes, az első évfolyamtól a kilencedik évfolyamig beiratkozott tanuló ingyenesen vehette át a tankönyvet. A felsőbb, 10-12. évfolyamokba járó, szociálisan rászorult fiatalok idén is térítés nélkül kapták a tankönyvet. Sárosi Magdolna azt is bejelentette, hogy a tankönyvek minden egyes iskolában határidőre és hiánytalanul megérkeztek, azokat a legtöbb helyen már az első tanítási napon kiosztották a diákoknak. A tanévkezdés után érkezett tanulók tankönyv igényét pótmegrendeléssel teljesítik.


Forrás: KALOhírek

A szakember fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a nyári karbantartási munkák megszervezése az érintett, Bácsalmástól Soltig működő 45 intézményben komoly feladatot rótt a Központra. Minden iskolában felmérték az igényeket, az elvégzendő feladatokat, ezek közül Kalocsán szinte valamennyit határidőre teljesítették. A még el nem végzett részmunkákat legkésőbb az őszi szünet végéig befejezik.
Példaként említette, hogy a kertvárosi diákok birtokba vehették a játszóteret, amely gumitégla burkolat kapott. Természetesen a rutinfeladatnak tekinthető tisztasági festések, új iskolapadok és székek beszerzése is határidőre megtörtént. Az Eperföldi Általános Iskolában a tűzoltóság segítségével sikerült kivágni azt a hatalmas platánfát, amely rossz állapota miatt mind az épületet, mind a tanulók, tanárok testi épségét veszélyeztette. A Szent István Gimnáziumban egy nagyobb beázást kellett megszüntetni.

A tankerület vezetője rámutatott: ugyan Kalocsán a város iskoláira koncentrálnak, de hasonló feladatok szinte mindenhol, például a közeli Dunapatajon és Solton is jelentkeztek.

Ugyan a „prózai” dolgok közé tartozik, de Sárosi Magdolna mindenkit megnyugtatott, hogy az tanévkezdéshez szükséges irodaszer, fénymásolópapír, egészségügyi papír valamennyi iskolában rendelkezésre áll. Köszönhető mindez annak, hogy ezeket a beszerzéseket időben elindították és az év közbeni folyamatos utánpótlásról is gondoskodtak.

A Tankerület igazgatója szerint attól függetlenül, hogy egy nagy tankerület több intézményéről beszélünk, a folyamatkoordinálás eredményeként az intézmények dologi ellátása zökkenőmentes és attól függetlenül folyamatos, hogy az adott intézmény a tankerület déli vagy északi szélén helyezkedik el.


Forrás: KALOhírek

Sárosi Magdolna kitért azokra a sajtóban megjelent hírekre is, amelyek szerint a tanév több iskolában tanárhiánnyal kezdődött. Ezzel kapcsolatban elmondta: az időben közzé tett álláshirdetések meghozták a kíván eredményt. Az idei tanév e tekintetben is jobban indult. Az egyes iskolák segítésére olyan központi adatbázist hoztak létre, amelyben nyilvántartják a munkahelyre váró pedagógusokat, hogy ezeket a kollégákat ki tudják közvetíteni az adott iskolába. A szakember nem rejtette véka alá: természetesen vannak olyan tanári állások, amelyekre még most is keresik a megfelelő végzettségű tanárt. Például Kalocsán és környékén angol nyelvtanár hiány jelentkezik, amit közös összefogással tudnak orvosolni.

Mint elhangzott: az elmúlt tanévvel szemben már a kalocsai iskoláknak is van pszichológusuk. Így helyi szakember segít abban, hogy felismerjék a magatartási, tanulási problémával küzdő gyerekeket, ami nemcsak nekik, de a szülőknek és a pedagógusoknak is segítség.

Sárosi Magdolna Kalocsa nagy vívmányának nevezte, hogy szeptembertől sportiskolává vált az Eperföldi Általános Iskola, elindult az első sportiskolai osztály.

Az igazgató szerint a földrajzi távolság, a területi korlátok ellenére jó és harmonikus az együttműködés és a kommunikáció az egyes intézmények, valamint a Tankerületi Központ között.

Sárosi Magdolna szólt arról is, hogy nyár végéig 25 pályázatot nyújtottak be. Vannak olyan intézmények, amelyek több pályázatban is szerepelnek, legyen az szakmai, vagy infrastrukturális. A már elnyert pályázatokat tekintve 2,5 milliárd forint az az összeg, amit a tankerület iskoláinak infrastrukturális fejlesztésére fordíthatnak.

Kalocsán jelenleg a Kertvárosi Iskola pályázata van folyamatban, de a Szent István Gimnáziumban is egy nagyobb felújítás indul, ami a tetőszerkezetet érinti. Az Eperföldi Általános Iskolában a tornacsarnokra, tornatermekre koncentrálnak, a fejlesztést összekapcsolják a sportiskolai funkcióval.


Forrás: KALOhírek

A tankerület igazgatója után Illés Péter, a Belvárosi Általános Iskola igazgatója kért szót, aki megragadva az alkalmat, egyebek mellett arról tájékoztatta az újságírókat: iskolájukba Amerikából érkezett angol nyelvtanár. Az iskola vezetője emlékeztetett arra, hogy a Belvárosi iskolában mindig is kiemelt szerepe volt az idegen nyelv oktatásnak. Főként az angolnak, ami régi hagyományokra tekint vissza. Náluk már az első osztálytól csoportbontásban oktatják az angolt.

A sajtótájékoztatón Nicholas Andrew Taurus angoltanárról megtudtuk, hogy Kalifornia államból a nyugati partról érkezett. Nagyon tetszik neki az itteni élet, az itteni emberek, könnyen illeszkedett be a városba, az iskolába. Vidéken szeretett volna szakmai tapasztalatot szerezni, ezért választotta Kalocsát, amelynek történelmi múltjáról, – kollégái legnagyobb tiszteletét kivívva –, már az első napokban nagy felkészültségről tett tanúbizonyságot. Az igazgató végül a nyilvánosság előtt is megköszönte a városi önkormányzatnak és Font Sándor országgyűlési képviselőnek az elnyert négy pályázatukhoz nyújtott támogatást.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK