2022. 01. 24. hétfő
Timót
: 359 Ft   : 317 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Tizenhét százalékkal bővült a szakképzésre felvett tanulók száma - A Bajai SZC két kalocsai intézménye felnőttképzést is végez

Zsiga Ferenc  |  2021. 05. 19., 08:10

Jelentős mértekben, mintegy 17 százalékkal nőtt a Bajai Szakképzési Centrum kalocsai intézményibe felvett tanulók száma – jelentette be Virág Tibor, a Centrum kancellárja a Dózsában május 11-én tartott sajtótájékoztatón. A statisztikai adatokból kiviláglik: a néhány éve megváltozott ingyenes, számos ösztönzőt magukba foglaló képzések egyre népszerűbbek a szakmát tanuló fiatalok körében. Emellett az ugyancsak ingyenes, esti munkarendben megszervezett felnőttképzések iránt is folyamatosan nő az érdeklődés.

A Bajai Szakképzési Centrum 2021/2022. tanévet érintő kalocsai beiskolázási statisztikái adatairól Virág Tibor, a Centrum kancellárja és Ézsi Zsuzsanna, felnőttképzési referens adott átfogó képet a sajtó képviselőinek.


A kancellár kiemelte: az elért eredmények több szempontból is fontosak. Egyfelől azért, mert a jövő generációjáról van szó, másfelől azért, mert egyértelműen látszik: hazánk gazdasági növekedésének fontos mozgatórúgója, hogy mennyi és milyen minőségű szakembert tudunk képezni.


Országos szinten az idei a második év, amikor 10, majd újabb 10 százalékkal nőtt azoknak a fiataloknak a száma, akik a szakképzésben szeretnék folytatni középiskolai tanulmányaikat. Ehhez nagyon sok segítséget biztosítunk. A szakmát tanulók például a második évtől kezdve ösztöndíjat kapnak, ami nyolc, vagy tizenhatezer forint, majd munkaszerződéssel már több tízezer forintos bért is elérnek. Úgy gondolom, ez egy jó lehetőség azoknak a fiataloknak, akik inkább a gyakorlati jellegű képzéseket kedvelik, szeretik látni, hogy a kezük munkája nyomán mi születik.” - hangsúlyozta Virág Tibor.


Az országos eredmények ismertetése mellett a kancellár kitért arra is, hogy a kalocsai adatok felülmúlják az országos átlagot.

Ebben az évben 17 százalékkal nőtt azoknak a fiataloknak a száma, akik nálunk szeretnének szakmát, érettségit, vagy technikusi végzettséget szerezni. Mindez azért kedvező számukra, mert a fiatalok14-16 évesen úgy kezdik a kilencediket, hogy nem egy kényszerpályán vannak. Ágazati képzésben részesülnek, majd az alapvizsga letétele után több olyan szakma közül választhatnak, amelyek mindegyikét itt, Kalocsán is oktatják.”- emelte ki a kancellár.

A sajtótájékoztatón a felnőttképzésről is tájékoztatás hangzott el. Ézsi Zsuzsanna kifejtette: a Centrum széles képzési palettát kínál azok számára, akik korábbi tudásukat akarják kibővíteni, vagy éppen váltani szeretnének. Szerinte itt fontos megemlíteni, hogy a korábbi OKJ- s képzések nem szűntek meg, csak átalakultak. Ennek következtében

mindenkinek lehetősége van kettő szakma teljesen ingyenes megszerzésére,

akár itt helyben, a Bajai Szakképzési Centrum kalocsai intézményeiben is.

A szakmák oktatását szeptemberi kezdéssel szeretnénk indítani. Kalocsán több szakmát is hirdetünk: általános ápoló, CNC programozó, fodrász, hegesztő, informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető, pénzügyi, számviteli ügyintéző, rendészeti őr. Ezek a szakmáink két – és másfél éves képzési idővel, szeptemberben indulnának, de ehhez megfelelő számú jelentkezőre van szükség. Ha a szeptemberi kezdés nem sikerülne, akkor februári, keresztféléves kezdéssel tudunk indulni.”-mondta a felnőttképzési referens.


Mint elhangzott, az említett, hosszabb időtartamú képzések mellett rövidebb, úgynevezett szakképesítés képzések is indulnak a városban, esti munkarendben. Elsősorban olyan területen, mint a falusi turizmus szolgáltató, falusi vendéglátó, informatikai támogató munkatárs, munkavédelmi előadó, számítógépes adatrögzítő, személy és vagyonőr, személyi edző, valamint vállalkozási mérlegképes könyvelő. Az érdeklődők a teljes képzési kínálatról és a jelentkezési lehetőségekről a www.bajaiszc.hu, www.ikk.hu, www.dozsakalocsa.hu, www.kossuth-kalocsa.hu oldalon jutnak bővebb információhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 24., 09:36
A két egyesület az új polgárőr autókat a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjának pályázati forrásából szerezte be. Még >>>
2022. 01. 24., 09:02
A másik vendéget lopta meg a delikvens, sőt, a keresztelési ajándékát is visszalopta. Még >>>
2022. 01. 23., 19:10
Ma egész délután zajlottak a baráti meccsek az EMIKA koripályán! Még >>>
2022. 01. 23., 18:29
Élhetőbb város kialakításához hozzátartozik, hogy jó nemzetközi kapcsolatokat ápoljunk olyan partnerekkel, akik a térségünkben jelen vannak. Még >>>
2022. 01. 23., 11:25
A tízéves Z. Vika iskolájából tartott hazafelé Oroszország távol-keleti falujában, Uglegorszkban, amikor egy óriási hóvihar érte utol – írja a Bild. Még >>>
2022. 01. 22., 12:58
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott „csaló portál” jelent meg az interneten – figyelmeztetett tegnapi közleményében a hivatal. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés