Új szakmai kabinetet alakított ki korábbi egységeinek modernizálásával és összenyitásával a Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája az intézmény Asztrik téri épületében. A tanulók az idei tanév második félévétől kezdve használhatják a mai kor vívmányait felsorakoztató, és a korszerű tudás megszerzését segítő eszközök garmadáját igényes, szép, tanulóbarát környezetben, amelyet rövidesen hivatalosan is bemutatnak.
Baranyiné Hellényi Viktória, szakmai tagintézmény-vezető helyettes elmondta, hogy egészségügyi, vendéglátói és jövő tanévtől turisztikai képzések iránt érdeklődőket várnak, amely palettáról főképp a vendéglátói szakképzés feltételei módosultak jelentősen. Az ezekkel járó, megnövekedett gyakorlati óraszámok teljesítését kinőtte a Mócsy utcai tanéttermük, ezért volt indokolt az Asztrik téri egységben kivitelezett fejlesztés, ami nem csak a régi cukrász-kabinet „ráncfelvarrását” jelentette. Azt összenyitották a mellette lévő tanteremmel, az így nyert helyiséget rendezték be.
- A szakgimnáziumi ágazatban a képzés időtartama négy plusz egy év, és itt a 9-12. évfolyamon közismereti, szakmai-elméleti, és gyakorlati oktatást végzünk 40-60 százalékos arányban. Az érettségire pincér szakképesítést szerezhetnek a diákok, az utána végzendő egy évben pedig vendéglátás-szervező emelt szintű szakképesítést, míg a szakközépiskolai képzésben minden évfolyamon három évfolyamos duális képzési rendszerben tanulják a tanulók a szakács és a pincér szakmát.
A szakmai ismeretek folyamatosan változnak, megújulnak, így a szakmai tárgyakat tanító tanároknak is naprakészen kell követnie a változásokat, az új trendeket. Ezért igyekeznek a kollégák az aktualitásokat megismerni, figyelni, és tanulóinknak átadni. Mindehhez jelentősen hozzájárul ez a gyönyörű, új környezet, az új gépek, az igényes körülmények – meséli lelkesen Baranyiné Hellényi Viktória, rátérve a beruházás műszaki tartalmára.
- Új grillsütőt, olajsütőt, flambír kocsit, szeletsütőt, sütőkemencét, automata kávéfőzőt használhatunk. A tárolási technológiák megismertetését pedig új hűtő-, és fagyasztószekrények segítik, míg az előkészítő munkákat az új munkapolcok teszik lehetővé – mondja a tagintézmény-vezető helyettes, megsúgva, hogy rövidesen Pásztor Krisztián, a Magyar Parlament egykori konyhafőnöke tart majd modern konyhatechnológiai szakmai bemutatót itt. Ezen az eseményen az újonnan beüzemelt sütőkemence sokoldalú használatát prezentálja a végzős szakács tanulók, illetve a szakoktató tanárok számára.