2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Virág Tibor: „Kalocsa szakképzése stabil lábakon áll”

Gazsó Rita  |  2018. 09. 01., 18:42

A szolgáltató jelleg, a tömeges felnőtt oktatás és az egyre javuló körülmények segítik a régió szakképzését. Több, mint ezer diák, köztük jelentős számban felnőttek tanulnak a Bajai Szakképzési Centrum (Bajai SZC) fenntartásában működő két kalocsai szakképző iskolában, a „Dózsában” és a „Kossuthban”.

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma, valamint a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája két nagymúltú intézmény, hagyományosan jó képzésekkel – fogalmazott Virág Tibor, a két intézményt harmadik éve kezelő Bajai Szakképzési Centrum főigazgatója, aki hozzátette, az utóbbi időben sokat változott a szakképzés rendszere és így az iskolák arculata is. A változás oka, mint mondta az, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely három évig fenntartó volt, komoly célként kezelte a szakképzés fejlesztését.

A „Gazdaság 4.0” részeként készült egy gazdaságfejlesztési elemzés, amelyből egyértelműen kiderült, hogy a hazai gazdaság fejlődésének legnagyobb akadálya a szakképzett munkaerő hiánya, miközben a jelenlegi munkanélküliek egy része továbbra sem igen rendelkezik szakképzettséggel – emlékeztetett Virág Tibor. A szakképzés ezen úgy tud segíteni, ha minél több felnőttet bevon az oktatásba – hangsúlyozta.

Tavaly az összesen mintegy hétszáz fős tanulói létszámunkon belül a 14-23 éves fiatalok mellett már a kalocsai iskoláinkban is szép számú, összesen 1091 felnőttet oktattunk– emelte ki a főigazgató. Mint mondta, húzó szakmáik az informatika minden ága, a rendvédelem, a vendéglátás és az idegenforgalom. Utóbbiakkal a megyei fejlesztési terveket is figyelembe veszik.

Virág Tibor szerint a megnövekedett állami támogatásnak köszönhetően dinamikusan fejlődik a Bajai Szakképzési Centrumhoz tartozó iskolák technikai háttere. Ennek megfelelően a legkorszerűbb felszerelésekkel rendelkeznek a kalocsai intézmények is. Egy esztergályos tanuló ma már egy számítógép előtt, grafikai programokkal tervezi meg a munkadarabot. Ugyanazt a programot használja, mint az ipari üzemek. Ha a tervek megfelelőek, egy számítógép-vezérelt CNC-eszterga elkészíti a munkadarabot. A diákoknak ma már játék a szakmatanulás – fogalmaz Virág Tibor.

Virág Tibor

Nem csak a felszereltségre figyelnek azonban a Bajai Szakképzési Centrum iskoláiban, a főigazgató szerint a tanulók komfortérzetéhez legalább ennyire fontos a megfelelő környezet, – a szebb mosdó, folyosó, a virágok –, amelyre úgyszintén jelentős összeget költ a fenntartó.

A vonzó iskolaképhez a jó programok is hozzátartoznak:

most ősszel például, egy 459 millió forintos pályázati támogatás segítségével majdnem minden egyes osztályt, minden diákot ingyenesen elvisznek többnapos kirándulásra.

A főigazgató úgy fogalmazott, az utóbbi három évben szemléletben változtak az iskolák, mára szolgáltató jellegűvé váltak. A fiatalok mellett felnőtteket is tanítanak, tanfolyamokat tartanak, belső képzést szerveznek, akár egy egész üzemnek is. Utóbbi igény főként a fémes, esztergályos, villanyszerelő, hegesztő szakmákra jellemző – tette hozzá.

Miközben a legtöbb iskola folyamatosan a fogyatkozó tanulólétszámról számol be, a Szakképzési Centrum kalocsai intézményeinek létszáma 2015-től, az összes hallgatót figyelembe véve nőtt. Kalocsa szakképzése stabil helyzetben van – szögezte le Virág Tibor.

Ami komoly kihívást jelent az iskola számára, az a Paks II beruházás. A főigazgató rövidesen találkozik ez ügyben Süli Jánossal, a beruházásért felelős tárca nélküli miniszterrel, aki azzal kereste meg az iskolákat, tudnának-e orosznyelvű képzést indítani Kalocsán.

Örömmel mondhatom, hogy a Dózsa György Szakközépiskolában vannak olyan tanáraink, akik még tanulták az orosz nyelvet, így fel tudunk készülni arra, hogy a paksi építésre ideérkező, mintegy tízezer mérnök és munkás gyermekeit tanítsák, olyan szakmákat kínálva, amellyel be tudnak lépni a paksi atomerőmű működtetésébe – jelezte Virág Tibor.

Egyetlen komoly problémáról számolt be a főigazgató. Úgy fogalmazott, a folyamatosan javuló oktatási infrastruktúrával szemben elég nagy a disszonancia a Dózsa György Szakközépiskola Asztrik téri épületének állapotát tekintve. Mint mondta,

az intézmény épülete kívülről rendkívül elhasznált, potyognak ki az ablakok.

Ennek oka, hogy bár 3-400 millió forintos felújításokat el tudnának végezni, de mivel az iskolaépület műemlék, a vonatkozó jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy részletenként újítsák fel.

A teljes felújítás pedig közel ötmilliárd forintba kerülne, ennyit egyszerre nem tudnánk kifizetni– szögezte le Virág Tibor.

Az igazgató abban bízik, hogy néhány éven belül számukra is megnyílik a lehetőség állami támogatáshoz jutni, ugyanis a kormányzat komplett iskolafelújításokat tervez, amelyet pilotprogramként már el is indított az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A programban a Miskolci Szakképzési Centrum egy év alatt több mint nyolcmilliárd forintot fordíthat épület infrastruktúra felújításra. „Ez az összeg minket már megmentene” – fogalmazott a szakember.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés