2022. 08. 09. kedd
Emőd
: 393 Ft   : 385 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Szigeti Tamás: Jó tanácsok az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) kifizetésekhez – Elindult az Egységes Kérelem beadása

Szigeti Tamás: Jó tanácsok az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) kifizetésekhez – Elindult az Egységes Kérelem beadása
Zsiga Ferenc  |  2020. 04. 14., 13:45

Az Egységes Kérelem beadása április 6-án indult hazánkban. A koronavírus-járvány okozta megváltozott gazdasági, piaci körülmények miatt, most még inkább előtérbe kerül a kérelmek precíz elkészítése és benyújtása. A támogatások teljes összege a jogosultak számára csak így biztosított. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász hálózata és az Agrárközösség szaktanácsadói a körülményekhez alkalmazkodva, a kormány által előírt óvintézkedéseket maximálisan betartva állnak a gazdák rendelkezésére online és telefonon is – írja Szigeti Tamás agrármérnök, agrárközgazdász, az Agrárközösség Kalocsai Irodájának vezetője, aki ezúttal is sok hasznos tanácsot oszt meg az érintettekkel. A teljes támogatási összeg kifizetése érdekében most is érdemes rá odafigyelni!

A 2014-2020-as ciklus utolsó évében járunk és fel kell készülnünk arra - az elhúzódó nemzetgazdasági és közös agrárpolitikai tárgyalások miatt-, hogy

LEGALÁBB EGY ÁTMENETI ÉV LESZ AZ ÚJ VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM KEZDETÉIG.

A jelenlegi ciklusban a legtöbb forrás és legnépszerűbb intézkedés az agrár-környezetgazdálkodás és ökológiai gazdálkodás (AKG/ÖKO) programok voltak, melyek hozzájárulnak a klímavédelmi és fenntartható gazdálkodási módszerek kialakításához.

HAZÁNKBAN AKG-BAN JELENLEG TÖBB, MINT 610 EZER HEKTÁRT, BIOGAZDÁLKODÁSBAN TÖBB, MINT 250 EZER HEKTÁRT TARTANAK SZÁMON. EBBŐL AZ AGRÁRKÖZÖSSÉG KÖZEL 25 EZER HEKTÁRT SZAKTANÁCSOL, AMINEK KÖRÜLBELÜL A HARMADÁT A KALOCSA KÖRNYÉKI TERMŐFÖLDEK TESZIK KI.

A Green Deal értelmében 2020 után a környezetvédelmi szempontok tovább erősödhetnek. Első körben 2015-ben lehetett pályázni az 5 éves célprogramokban való részvételre, ami 2016 január 1-tól 2020 december 31-ig tart(ana), várhatóan ezt fogják kitolni a döntéshozók.

SZERETNÉM FELHÍVNI A GAZDÁLKODÓK FIGYELMÉT NÉHÁNY FONTOS TUDNIVALÓRA A SZANKCIÓK ÉS LEVONÁSOK MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN,AZ ÜGYFELEIM ÉS SAJÁT CSALÁDI GAZDÁLKODÁSUNK TAPASZTALATA ALAPJÁN.

Kötelező képzés: a célprogramhoz - ahogy általában a pályázatokhoz is- egynapos kötelező, térítésmentes képzések tartoznak az 5 év alatt. A NAK folyamatosan hirdeti meg országosan és Bács megyében is a képzéseket. Kalocsa környékén is több kiírás várható még. Az Agrárközösség továbbra is a NAK Nonprofit Kft. képzéseit ajánlja a gazdáknak. 


Földhasználat: az idén év végéig tart(ana) az AKG célprogram, ahol minden egyes napra kell, hogy legyen a gazdálkodónak jogszerű földhasználata. A javaslatom az a gazdák felé, hogy egy, de inkább kettő átmeneti évvel kalkuláljanak, és ez alapján intézzék a bérleti szerződések meghosszabbításait.

Területek elkülönítése: az irányító hatóság folyamatosan monitoringozza a földterületeket és okvetlenül oda kell figyelni az egybeművelt területek elkerülésére.


Ha az AKG-ban szereplő gazdálkodó szomszédja is azonos kultúrát termeszt – a célprogramban szerepléstől függetlenül – az elkülönítés szabályait kötelezően a következőképpen kell tartani:

  • eltérő kultúra,
  • eltérő növényfejlettségi állapot;
  • ültetvénynél jelölőkaró a közös sarokpontoknál;
  • szántó esetében min. 60 centiméteres sáv, vagy 1-2 sortáv (mi a kukoricát, napraforgót 76 centiméterre, repcét 24 centiméterre, őszi gabonát 12 centiméteres sortávra vetjük.)


Ha ezen távolságok kétszeresét betartjuk az elkülönítésénél, már elkerüljük a szankcionálást. Gyepgazdálkodásnál és évelő szálas takarmánynövényeknél, minden esetben minden sarok és törésponton T-ülőfa elhelyezése!

AZ AKG-BAN MINDEN LEMÉRT ÉS JOGOSULT TERÜLET TÖRÉSPONTJÁT TÁJBA ILLESZKEDŐ MÓDON JELÖLNI KELL. EZEK ELMARADÁSA ELLENŐRZÉSKOR FIGYELMEZTETÉSSEL, 1-5 SZÁZALÉKOS SZANKCIONÁLÁSSAL JÁR, A KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSSAL ÉRINTETT TERÜLETNÉL (KET).

Fontos még a területmérési jegyzőkönyvek megőrzése.

Az Egységes Kérelem idei újításai között szerepel, hogy közvetlenül megtekinthetők a célprogramra vonatkozó támogatói okiratok, ezáltal rögtön ellenőrizhetők a beadáskor megjelölt vállalások (alap + választott).

A teljesség igénye nélkül emelnék ki néhányat, ami természetesen gazdálkodónként változik:

  • trágyázás(ok): istálló-, baktérium-, zöldtrágyázás elvégzése
  • talajmintavételezés és akkreditált laborban történő bevizsgálás: alap -, vagy bővített kiértékelés 5 évenként 5 hektáronként, minimum 20 cm mélyről.
  • vetésszerkezeti vállalások: 15% + 5% szálas pillangós takarmánynövények + vegyszermentes zöldugar területek megléte.


Érdemes tehát az aktív névjegyzéki szaktanácsadók és a falugazdász hálózat segítségét igénybe venni az Egységes Kérelmek beadásánál is, mert

A GAZDÁLKODÓ SOK ESETBEN NEM RENDELKEZIK AKTUÁLIS, NAPRAKÉSZ INFORMÁCIÓVAL ÉS EZZEL CSAK AKKOR SZEMBESÜL, AMIKOR A HIÁNYOS/HELYTELEN BEADÁS UTÁN KEVESEBB TÁMOGATÁS LANDOL A BANKSZÁMLÁJÁN

– hívja fel a gazdálkodók figyelmét Szigeti Tamás agrármérnök, agrárközgazdász, az Agrárközösség Kalocsai Irodájának vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>
2022. 08. 08., 13:50
Dr. Temesvári Péter 2018 májusától a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője volt. Még >>>
2022. 08. 08., 09:49
Egy héten át fokozott sebességellenőrzések jönnek az ország egész területén. Még >>>
2022. 08. 07., 18:27
Egy nigériai férfi és két magyar nő alkotta csaló banda hálózta be az eddig ismeretlen számú áldozatokat, összesen több tízmillió forintos értékű kárt okozva nekik. Még >>>
2022. 08. 07., 09:17
Személyautó és motoros ütközött össze Kecskemétnél. Egy 21 éves férfi életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés