2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Több száz hektáron a belvíz az úr – kezdődik a víz alatti területek felmérése

Zsiga Ferenc  |  2018. 03. 12., 17:19

Az elmúlt napok csapadékmentes időjárása, a hőmérő higanyszálának plusz tartományba felkúszása, a szél jótékony hatása következtében a kalocsai járásban folyamatosan csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, de még így is több száz hektár van víz alatt. Nagy Attila főfalugazdász arról tájékoztatta portálunkat: pontos adatok még nincsenek, mert az olvadás, a csapadékos időjárás következtében a földutak nehezen járhatók. Annyi azonban bizonyos, hogy a fagyos talaj mélyebb rétegekben történő kiengedése arányában nő a föld vízáteresztő képessége, csökken a talajvízzel borított, már bevetett vagy vetésre váró területek nagysága.

Aki az 51-es, 52-es, 53-as főutakon, vagy az alsóbb rendű utakon közlekedik, szemmel is jól érzékelheti, milyen hatalmas területek állnak víz alatt. Igazi kárt egyelőre azokon a területeken elvetett növényi kultúrák szenvednek, amelyeket még az ősszel vetettek el.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Kalocsát Kiskőrössel összekötő úton haladva, de Dunapataj irányába is azt tapasztaltuk, hogy helyenként

hatalmas kiterjedésű „tengerszemek” tarkítják a zöld táblákat.

Egy-egy ilyen víz borította terület azért is elkeserítő, mert gyakran csak pár tíz méterre van a belvízlevezető, illetve öntöző csatorna, de az éltető elem gravitációs úton nem tud eljutni a csatornába. Több gazda árok nyitásával próbál utat törni a víznek, de ez nem mindig sikerül, mert például az út menti árkok mentén felgyülemlett belvíz azért nem képes a befogadóba jutni, mert az is színültig van.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

És ha már mezőgazdaság, nem feledkezhetünk meg arról, hogy az előző hetek évszakhoz képest rendkívül hideg időjárása, a fagyos éjszakák óriási károkat okoztak a gyümölcsösökben és a szőlő ültetvényekben. A fagyokat megelőző tavaszias időjárás hatására kibújtak a rügyek, amelyek néhány nap múlva elfagytak. Szakemberek szerint e tekintetben nem alaptalan a vészharang kongatása, de azért még bízhatunk abban, hogy a természet megújuló ereje egyfajta „biológiai csodára” lesz képes és korrigálja a most siralmasnak látszó helyzetet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK