2023. 02. 01. szerda
Ignác
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Több száz hektáron a belvíz az úr – kezdődik a víz alatti területek felmérése

Zsiga Ferenc  |  2018. 03. 12., 17:19

Az elmúlt napok csapadékmentes időjárása, a hőmérő higanyszálának plusz tartományba felkúszása, a szél jótékony hatása következtében a kalocsai járásban folyamatosan csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, de még így is több száz hektár van víz alatt. Nagy Attila főfalugazdász arról tájékoztatta portálunkat: pontos adatok még nincsenek, mert az olvadás, a csapadékos időjárás következtében a földutak nehezen járhatók. Annyi azonban bizonyos, hogy a fagyos talaj mélyebb rétegekben történő kiengedése arányában nő a föld vízáteresztő képessége, csökken a talajvízzel borított, már bevetett vagy vetésre váró területek nagysága.

Aki az 51-es, 52-es, 53-as főutakon, vagy az alsóbb rendű utakon közlekedik, szemmel is jól érzékelheti, milyen hatalmas területek állnak víz alatt. Igazi kárt egyelőre azokon a területeken elvetett növényi kultúrák szenvednek, amelyeket még az ősszel vetettek el.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Kalocsát Kiskőrössel összekötő úton haladva, de Dunapataj irányába is azt tapasztaltuk, hogy helyenként

hatalmas kiterjedésű „tengerszemek” tarkítják a zöld táblákat.

Egy-egy ilyen víz borította terület azért is elkeserítő, mert gyakran csak pár tíz méterre van a belvízlevezető, illetve öntöző csatorna, de az éltető elem gravitációs úton nem tud eljutni a csatornába. Több gazda árok nyitásával próbál utat törni a víznek, de ez nem mindig sikerül, mert például az út menti árkok mentén felgyülemlett belvíz azért nem képes a befogadóba jutni, mert az is színültig van.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

És ha már mezőgazdaság, nem feledkezhetünk meg arról, hogy az előző hetek évszakhoz képest rendkívül hideg időjárása, a fagyos éjszakák óriási károkat okoztak a gyümölcsösökben és a szőlő ültetvényekben. A fagyokat megelőző tavaszias időjárás hatására kibújtak a rügyek, amelyek néhány nap múlva elfagytak. Szakemberek szerint e tekintetben nem alaptalan a vészharang kongatása, de azért még bízhatunk abban, hogy a természet megújuló ereje egyfajta „biológiai csodára” lesz képes és korrigálja a most siralmasnak látszó helyzetet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023. 01. 26., 08:05
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>
2023. 01. 30., 14:56
Így alakult a Duna és a Tisza vízállása hétfőre a hydroinfo.hu adatai alapján. Még >>>
2023. 01. 30., 10:35
A szívroham és a stroke valószínűsége 40 és 50 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik ennyit gyalogoltak. Még >>>
2023. 01. 29., 17:35
Minden olyan rövid időn belül történt, hogy a két pilótának esélye sem volt a katapultálás folyamatának beindítására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK