2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Ünnepélyesen felavatták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kalocsai Szolgáltató Központját- az agrárium felső vezetése érkezett a városba

Ünnepélyesen felavatták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kalocsai Szolgáltató Központját- az agrárium felső vezetése érkezett a városba
Zsiga Ferenc  |  2018. 01. 22., 15:47

Köszöntő beszédével Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun megyei elnöke adta meg a kezdőlépést a NAK Kalocsai Szolgáltató Központja felavatása alkalmából január 22-én, hétfőn rendezett ünnepségnek, amelyen a magyar agrárium számos neves személyisége megjelent. A Tomori utca 36. szám alatti, külső és belső megjelenésében reprezentatív, modern irodaépület előadótermében az ország első vidéki, egyben a megye első Szolgáltató Központja munkatársai, a járás polgármesterei és közigazgatási vezetői előtt elsőként Font Sándor a választókörzet országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága elnöke mondott beszédet.

A képviselő hangsúlyozta: Bács-Kiskun, ezen belül a kalocsai térség már csak földrajzi elhelyezkedése révén is első abban, hogy itt állítják elő a legtöbb fajta mezőgazdasági terméket. A politikus emlékeztetett arra, hogy a szomszédos Hajós-Baja-, a Kunsági borvidék és a megyeszékhelyhez közeli szőlő – és gyümölcsültetvények, nem beszélve az itt évszázadok óta termesztett növényi kultúrákról, a termények olyan változatos képét mutatják, ahol a falugazdásznak sokirányúan felkészültnek kell lenni.

Font Sándor rámutatott: a különféle pályázatok benyújtása, a földalapú támogatások igénylése mind-mind olyan formai kötöttségeket tartalmaznak, amelyhez gazdafejjel gondolkodó, ugyanakkor hozzá értő és precíz, az adminisztrációban jártas szakemberekre van szükség. A képviselő emlékeztetett, hogy a kormány az agrárgazdaságot stratégiai ágazattá nyilvánította. A GDP egyik meghatározó részét immár a mezőgazdaság adja. A képviselő köszönetét fejezte ki a később felszólaló vezetőknek, amiért a jövő agrárgazdasága formálásában fontos szerepet játszó kalocsai Szolgáltató Központ létrehozását támogatták.


Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke beszédében egyértelművé tette, hogy a kalocsai és az ehhez hasonló központok a Kamara szakmai tudásának és információs bázisának pillérei.


Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

Fontos szerepük van abban, hogy a gazdálkodókhoz mindaz a tudás és információ eljusson, amely a hétköznapok munkájában és a jövőjük tervezésében segíti őket. Mint elhangzott,

az országban 650 falugazdász dolgozik, de hamarosan újabb 100 tanácsadót állítanak munkába, hogy a tudomány legújabb vívmányai minél hamarabb eljussanak az érintettekhez.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nemrégiben újraválasztott elnöke, mint a falugazdászok munkáltatója arról beszélt, hogy az olyan új szolgáltató központokban, mint amilyen a kalocsai is, a kamara több százezer tagja gyakorlatorientált, a legfrissebb információkon alapuló támogatásra számíthat.


Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek


Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

Az erőfeszítések eredményeként a falugazdász hálózat fontos része a vidéknek. A falugazdászok 2014 óta 1000 milliárd forint lehívásához nyújtottak segítséget. Az EU székhelyén, Brüsszelben is foglalkoztatnak két munkatársat annak érdekében, hogy már a jogszabálytervezetek időben eljussanak a gazdákat segítő szervezetekhez. Györffy Balázs bejelentette:

május 1-jétől olyan jégkármentesítő rendszer áll szolgálatba, amely 50 milliárd forint mezőgazdasági értéket képes megóvni.

Ebben az összegben nincsenek benne az esetleges jégkárral érintett mezőgazdasági épületek, egyéb berendezések.

Mint a beszédeket záró Gáspár Ferenc elmondta: a kalocsai szolgáltató központ élére Nagy Attila falugazdászt nevezték ki, a szakember a megye vezető falugazdászi tisztét is betölti.

Az esemény a Szolgáltató Központ ünnepélyes átadásával zárult.
A nemzeti színű avatószalagot Font Sándor, Jakab István, Györffy Balázs, Gáspár Ferenc és Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja vágta át.


Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>