2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Ünnepélyesen felavatták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kalocsai Szolgáltató Központját- az agrárium felső vezetése érkezett a városba

Ünnepélyesen felavatták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kalocsai Szolgáltató Központját- az agrárium felső vezetése érkezett a városba
Zsiga Ferenc  |  2018. 01. 22., 15:47

Köszöntő beszédével Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun megyei elnöke adta meg a kezdőlépést a NAK Kalocsai Szolgáltató Központja felavatása alkalmából január 22-én, hétfőn rendezett ünnepségnek, amelyen a magyar agrárium számos neves személyisége megjelent. A Tomori utca 36. szám alatti, külső és belső megjelenésében reprezentatív, modern irodaépület előadótermében az ország első vidéki, egyben a megye első Szolgáltató Központja munkatársai, a járás polgármesterei és közigazgatási vezetői előtt elsőként Font Sándor a választókörzet országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága elnöke mondott beszédet.

A képviselő hangsúlyozta: Bács-Kiskun, ezen belül a kalocsai térség már csak földrajzi elhelyezkedése révén is első abban, hogy itt állítják elő a legtöbb fajta mezőgazdasági terméket. A politikus emlékeztetett arra, hogy a szomszédos Hajós-Baja-, a Kunsági borvidék és a megyeszékhelyhez közeli szőlő – és gyümölcsültetvények, nem beszélve az itt évszázadok óta termesztett növényi kultúrákról, a termények olyan változatos képét mutatják, ahol a falugazdásznak sokirányúan felkészültnek kell lenni.

Font Sándor rámutatott: a különféle pályázatok benyújtása, a földalapú támogatások igénylése mind-mind olyan formai kötöttségeket tartalmaznak, amelyhez gazdafejjel gondolkodó, ugyanakkor hozzá értő és precíz, az adminisztrációban jártas szakemberekre van szükség. A képviselő emlékeztetett, hogy a kormány az agrárgazdaságot stratégiai ágazattá nyilvánította. A GDP egyik meghatározó részét immár a mezőgazdaság adja. A képviselő köszönetét fejezte ki a később felszólaló vezetőknek, amiért a jövő agrárgazdasága formálásában fontos szerepet játszó kalocsai Szolgáltató Központ létrehozását támogatták.


Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke beszédében egyértelművé tette, hogy a kalocsai és az ehhez hasonló központok a Kamara szakmai tudásának és információs bázisának pillérei.


Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

Fontos szerepük van abban, hogy a gazdálkodókhoz mindaz a tudás és információ eljusson, amely a hétköznapok munkájában és a jövőjük tervezésében segíti őket. Mint elhangzott,

az országban 650 falugazdász dolgozik, de hamarosan újabb 100 tanácsadót állítanak munkába, hogy a tudomány legújabb vívmányai minél hamarabb eljussanak az érintettekhez.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nemrégiben újraválasztott elnöke, mint a falugazdászok munkáltatója arról beszélt, hogy az olyan új szolgáltató központokban, mint amilyen a kalocsai is, a kamara több százezer tagja gyakorlatorientált, a legfrissebb információkon alapuló támogatásra számíthat.


Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek


Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

Az erőfeszítések eredményeként a falugazdász hálózat fontos része a vidéknek. A falugazdászok 2014 óta 1000 milliárd forint lehívásához nyújtottak segítséget. Az EU székhelyén, Brüsszelben is foglalkoztatnak két munkatársat annak érdekében, hogy már a jogszabálytervezetek időben eljussanak a gazdákat segítő szervezetekhez. Györffy Balázs bejelentette:

május 1-jétől olyan jégkármentesítő rendszer áll szolgálatba, amely 50 milliárd forint mezőgazdasági értéket képes megóvni.

Ebben az összegben nincsenek benne az esetleges jégkárral érintett mezőgazdasági épületek, egyéb berendezések.

Mint a beszédeket záró Gáspár Ferenc elmondta: a kalocsai szolgáltató központ élére Nagy Attila falugazdászt nevezték ki, a szakember a megye vezető falugazdászi tisztét is betölti.

Az esemény a Szolgáltató Központ ünnepélyes átadásával zárult.
A nemzeti színű avatószalagot Font Sándor, Jakab István, Györffy Balázs, Gáspár Ferenc és Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja vágta át.


Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 15:53:00
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>
2024. 06. 17., 12:16
A gyanú szerint 2024. június 14-én este egy keceli házban egy 54 éves férfi és szállásadója italozás közben összevesztek. A későbbi áldozat a lustasága miatt próbálta felelősségre vonni a nála lakó férfit, akit a ház körüli munkák elvégzésére fogadott fel. Az albérlő a szóváltás során mérgében fojtogatni kezdte a házigazdát, majd ököllel megütötte, végül elővett egy kést, amivel nyakon szúrta vitapartnerét. Még >>>
2024. 06. 17., 10:06
A tavalyi gyenge termésnél jobb, de a 2022-es mennyiségnél kevesebb termésre lehet számítani. Még >>>
2024. 06. 16., 08:28
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2024. június 17. és 23. között. Még >>>
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK