2017. 10. 19. csütörtök
Nándor
: 308 Ft   : 261 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 352 Ft/l   Írjon nekünk

Bátyai IX. Országos Fokhagymafesztivál és Falunap – végleg elvitték a vándorserleget

Zsiga Ferenc  |  2017. 08. 07., 12:22

Mindegy milyen népről, országról beszélünk, a munka gyümölcsét, a termény betakarítását évezredek óta ünnepelik az emberek. A paprika- és fokhagyma termesztéséről, gazdag és értékes nemzetiségi hagyományairól híres Bátyán sincs ez másként, ahol augusztus 4-én és-5-én, péntektől szombatig tartották a falunappal egybekötött Bátyai IX. Országos Fokhagymafesztivált. A Varajti Gábor – Maros Attila szervezőpároshoz, az önkormányzathoz köthető, immár országosan ismert fesztivál a közel 40 fokos meleg ellenére idén is tömegeket vonzott.

Ebben ezúttal is komoly szerepet játszott az a fokhagymára hangolt főzőverseny, amely a „Makó a hagyma fővárosa” szólásmondást cáfolva, a fűszernövény székhelyét a szombati napra mindenképpen Bátyára helyezte.

Már csak azért is, mert Bátya a hibátlan minőségű és beltartalmú fokhagymája mellett a fűszerpaprikájáról legalább ennyire híres. Hogy a kitűnő fokhagyma és a világhírű őrölt fűszerpaprika milyen csodákra képes, azt bárki megtapasztalhatta, aki a 20 főzőcsapat egyenként is remekbe szabott, legalább 45 ételét megkóstolta.

Amit az egyedülálló gasztronómiai versenypavilonjaiban és főzőhelyein látni lehetett, az a bográcsos és tárcsán sült ételeken, tésztákon kívül ugyancsak méltatásra érdemes.

Nem feledkezhetünk meg azokról a baráti társaságokról, szomszédokról és szakmai közösségekről, akik szinte egész évben erre a napra vártak, hogy önfeledt szórakozás közepette ünnepeljék az összetartozásukat.
Természetesen nem véletlen, hogy ennek csak apropója volt a gyógyszerként is ismert fokhagyma méltatása és ünneplése.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az ezúttal is bebizonyosodott: a fesztivál a főzőversenyével, a gazdag és értékes nemzetiségi hagyományok táncban, dalban való felelevenítésével olyan kuriózumnak számít, ami egy Bátya méretű településre is képes tömegeket csábítani.

A horvátul Garlice Fest pénteken délután a Bátya és a kalocsai járási válogatott – MTK Öregfiúk labdarugó mérkőzéssel kezdődött. A régi idők fociját idéző idősebb legények és a fiatalok összecsapására sokan kilátogattak, és talán még az sem keserítette el őket, hogy csapatukat az MTK 6:2-re verte. Bátya e tekintetbe is kuriózumnak számít, ugyanis nincs még egy olyan település, ahová egymás után öt évben ilyen nagy nevű klub, legendásan nagy nevű játékosai jönnének.

A pénteki rekord meleg már előre jelezte, hogy másnap azért lesznek gondok az időjárással, de a szervezők előrelátásának, a gyönyörűen felállított sátraknak, színpadnak, a szépen karbantartott parknak köszönhetően még így is 20 csapat mérte össze tudását a főzőversenyen.

A főzőverseny rangját az adta, hogy a kalocsai Venesz-díjas Németh József vezetésével Blaskó János Venesz-díjas mesterszakács, a siófoki Bene Sándor mesterszakács, a bajai Farkas Attila mesterszakács, Ferencz Józsefné, Ica Snitta-díjas szakoktató zsűrizett.
A zsűri hölgy tagja a süteményverseny ítészeinek elnöki tisztét is betöltötte.

A gasztronómiai szaktekintélyek nevében nyilatkozó Németh József látható elégedettséggel mondta: valamennyien egyetértettek abban, hogy fokhagymára komponálva ezúttal is a magyar és a dél-szláv konyha sokszínűségét bemutató, ínycsiklandó ételek készültek. Örömmel tapasztalták, hogy azok a csapatok, amelyek már a korábbi években is beneveztek, megfogadták azokat a zsűri részéről jó szívvel adott és ezek szerint ugyanígy fogadott tanácsokat, amelyek minden tekintetben kitűnő ételeket eredményeztek.

Németh József elmondta azt is, hogy bográcsos, tárcsás és egyéb ételek kategóriákat állítottak fel, hogy aztán a legjobb ételek főzői arany, ezüst és bronz elismeréseken osztozzanak.

Mielőtt azonban ránk sütnék, hogy csak „kajában tudunk gondolkodni”, elmondjuk: a helyi Danubia Fúvószenekar kitűnő, önálló, valamint a műsorszámok közötti szüneteket kitöltő koncertje jó felvezetője volt Zsebics Ilona polgármester asszony 15:15-kor kezdődő nyitó beszédének, aki után Font Sándor országgyűlési képviselő – ha már fokhagymafesztivál, azt se hallgassuk el róla, hogy az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága elnöke – köszöntője következett.

A Bátyai Hagyományőrző és Horvát Nemzetiségi Egyesület Rozmaring Népdalköre szép bizonyítékát adta annak, hogy Bátyán szinte egyensúlyban van a horvát és a magyar gyökerek ápolása. Az együttes lokálpatrióta tagjai szinte mindenhol megfordultak, ahol szervezni, dolgozni kellett a fesztivál zavartalan lebonyolítása érdekében. A Duci csapat és a Salgótarján mellől érkezett Karancslapajtő asszonyai által előadott, humorfesztiválba illő, Lapajtyi apáca show”-on a közönség apraja nagyja jól szórakozott.

Negyed ötkor aztán elérkezett az igazság pillanata, Németh József, a főzőverseny zsűrijének elnöke ismertette az eredményeket.

A főzőverseny vándorserlegét immár 3. alkalommal Benke Csaba nyerte el, így a kupa végérvényesen az övé lett. Gratulálunk a szép eredményhez!

A vándorserleg újdonsült tulajdonosa két étellel, egy remekbe szabott pacal pörkölttel és egy kiváló kakas pörkölttel érdemelte ki a zsűri legmagasabb elismerését. A teljesítmény azért is figyelemre méltó, mert mindezt egy építőipari vállalkozó, kőműves érte el.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
Benke Csaba, a vándorkupa háromszoros nyertese
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az FC Vadak csapat teljesítménye megbecsüléseként a Szabadtűzi Lovagrendtől kapott meghívást a Kalocsai Paprikafesztiválra. Talán kicsit az izgalmak fokozása érdekében ekkor hangzott el: a Foghagyma szépség verseny I. helyezettje Balázs Ferencné lett.

Nem lehetett könnyű dolga a zsűrinek, ha nem tudott dűlőre jutni abban a kérdésben: két hasonló produktum közül kinek ítélje az I. helyet. Így aztán a Bográcsos és egyéb ételek kategóriában két első helyezett is a színpadra léphetett.

Első helyezett lett a Magyar Veteránmotorosok Baráti Köre Kalocsa bableves gazdagon (biliben tálalva) főztje, valamint a Bolvári Team tarhonyás húsa.

Ha már I. helyezettből kettő lett, ez ismétlődött meg a II. helyezettek esetében is.

Második helyet, ezzel együtt ezüst bogrács díjat nyert az IPA (Világ legnagyobb rendvédelmi szervezete) Kalocsai Szekciója az őzpörköltjével, valamint a bátyai Vinográd Étterem töltött káposztája.

Harmadik helyezettként a Kapitányék csapat kakas pörköltjét és a Kóborlók csapat birka pörköltjét nevezték meg.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ám ezzel még nem ért véget az elismerések sora, ugyanis a Tárcsán-sült ételek kategória eredményhirdetése következett.

I. Duci csapat - vegyes grilltál, II. Harsányi Éva - fokhagymás borzashús, III. Country Road – pulykapörkölt.

Sütemények kategóriában a sorrend úgy alakult, hogy: I. Hinkel Boldizsárné – habos álom, II. Homai Józsefné – almás lepény, III. Andruska Kata – zserbó. Különdíj: Duci csapat – duci szelet.

Bátyán ezúttal is sok család saját portáján ünnepelte a fokhagyma- és falunapot, rokonokat, vendégeket hívtak, hogy együtt osztozzanak a hagyományos fokhagyma nap örömében. Ezek a családok délután már ott voltak a Vodenice Kulturális Egyesület nagyszínpad előtt megtartott táncházán és persze a nap zenei fő eseményén, Zoltán Erika koncertjén, amely mintegy 1200 főnyi közönséget vonzott.

Ha már ott voltak, a nézők a koncert után sem tágítottak, hajnalig mulattak a vajdasági Csantavérről érkezett Koktél együttes zenéjére.

A Bátyai IX. Országos Fokhagymafesztivál és Falunap összefoglalójának végére már csak egyetlen mondat: az ötletesen és igényesen megszervezett, végig ingyenes esemény programjainak minden eleme kitűnő kikapcsolódást, szórakozást nyújtott az augusztusi kánikulában végig derekasan kitartó közönségnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 10. 16., 19:35
Múlt hét csütörtökön az El Camino és számos más nagy sikerű könyv szerzője Sándor Anikó volt a Városi Könyvtár vendége. Az írónő színes előadásában ismerhettük meg könyvei keletkezésének és magának az írói indulásnak a történetét.
2017. 10. 16., 16:57
Filvig Géza és egy barátja, párttársa, Farkas Péter nem bírta tovább nézni az üveghegyet, amely a Diego melletti szelektív konténer környékét lepte el. Kezükbe vették a dolgot, meg a hulladéküveget, és azokat a szeméttelepre szállították, egyben azt is demonstrálva, hogy nem ördöngösség. Ami nem megy, ne erőltessük, de legalább figyeljünk oda jobban, főleg, ha van rá apparátus – sürgeti Filvig, aki a problémát már testület előtt is fölvetette, nem is egyedül.
2017. 10. 16., 18:38
A télre való felkészülésről tanácskozott a Helyi Védelmi Bizottság a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán megtartott ülésén, amelyen a védelmi igazgatásban résztvevők, a polgármesterek, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a vízügyi igazgatóság, a gáz- és áramszolgáltató, a közútkezelő vezető beosztású képviselői voltak jelen.
2017-10-18 20:55:05
Egy francia kutatócsoport azt állítja, hogy megtalálták a diszlexia okát. A gyógyíthatónak látszó kiváltó okot az emberi szem fényérzékelő sejtjeinek apró hibája okozhatja. A diagnózis viszonylag egyszerűen felállítható: csak meg kell vizsgálni a páciens szemét.
2017-10-17 19:22:48
Október 17-én 45 éves lett az 1972-ben született Marshall Mathers, vagyis Eminem, aki már több mint húsz éve van a pályán. Díjakat nyert, filmekben szerepelt, és bár évek óta nem jelent meg új albuma, folyamatosan turnézik. Hogyan jutott el az egyedülálló anya által nevelt srác egy apró kis házból odáig, hogy világsztár és Oscar-díjas rapper legyen?

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 10. 18., 21:03
Kati László, dr. Angeli Gabriella és Balogh Imre lemondtak tiszteletdíjukról. Még >>>
2017. 10. 17., 15:08
2 alkalom, a legfontosabb tudnivalókról minden leendő anyukának. Itt az összes felmerülő kérdésre választ kaphatsz. Még >>>
2017. 10. 17., 12:18
Aki ma délután akarta kézbe venni a Kalocsai Járási Hivatal Kormányablakában intézendő ügyeit, kénytelen lesz elhalasztani ezt a programot. Még >>>
2017. 10. 17., 11:00
Múlt szombati bemutatkozó rendezvényük után újra hallatott magáról a Momentum kalocsai szervezete, akik a párt országos plakátátragasztó-kampányához csatlakoztak ezzel a megmozdulásukkal. Még >>>
2017. 10. 16., 17:14
Folyamatosan várja az önéletrajzokat az Emika. Is. Még >>>
2017. 10. 15., 19:55
A „dead bedroom”, vagyis a „halott hálószobák” jelenség kapcsán olyan párokról beszélünk, akik együtt élnek ugyan, de a kapcsolatukból eltűnik, vagy eltűnt a szexuális élet. Miért és hova tűnik el a vágy? - erre keresi a választ e cikk. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 kisbéta
 2017-10-19 10:38:16
 3 Milyen játszóterek ? Azonkívül, hogy fodrászhoz jár , nem nagyon csinál semmit . A körzetében lakom, de nem nagyon hívott össze lakosság...

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 MrSmith
 2017-10-10 11:24:18
 5 Botka fabotkat sem ert es el is tunt,

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. október 17-én 2 darab F-22 Raptor és egy KC-135 Stratotanker landolt a lengyelországi Powidz légibázison. A Raptorok kiszolgálásra egy 10 fős műszaki csapat is érkezett.
Negatív következményekkel jár a pilóták motivációját tekintve a bolgár parlament illetékes bizottságának azon döntése, mely szerint újra kell tárgyalni a vadászgéptendert.
A Lufthansa Csoport légitársaságai mintegy 12,7 millió utast szállítottak 2017 szeptemberében, 17,8%-kal többet, mint az előző év hasonló időszakában. A rendelkezésre álló utaskilométerek száma 11%-kal haladta meg az előző évit, miközben az árbevétel 12,9%-kal nőtt.
Az Iraki Légierő pilótáinak harmadik csoportja is végzett az L-159-es elméleti átképzéssel a Prága melletti Aero Vodochody üzemben. Az átképzés most a műszaki szakemberek és az oktató pilóták felkészítésével folytatódik.