2021. 12. 01. szerda
Elza
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Bostonban mutatkozik be Kalocsa - Hrivnák Tünde városunk kincseit is felvonultatja az online fesztiválon

Bostonban mutatkozik be Kalocsa - Hrivnák Tünde városunk kincseit is felvonultatja az online fesztiválon
Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 24., 06:45

Hrivnák Tünde, Pro Urbe díjas neves divattervező március 14-én abból az alkalomból látogatott Kalocsára, hogy a Bostonban élő magyarok felkérésére készítendő kisfilmben a kalocsai népművészetről autentikus képet fessen. Az összeállításban az eredeti és hiteles magyar kézműves hagyományokat, köztük a kalocsai kézi és gépi hímzést is bemutatja. A felvonuló By Me Spicy kollekció hímzéseit azok a kalocsai asszonyok készítik, akik a koronavírus-járvány miatt ezúttal sajnos a virtuális térben megrendezendő fesztivál résztvevői lesznek.

Hrivnák Tünde munkássága közel 10 évvel ezelőtt fonódott össze Kalocsával, akkor Török Ferenc polgármester felkérésére kezdett el a város világhírű népművészetével foglalkozni. Ruháin azóta csodálhatjuk a szebbnél szebb, géppel, vagy kézzel hímzett, eredeti kalocsai mintákat, motívumokat.


Az amerikai bostoni magyarok egyesületének felkérésére, egy online fesztiválhoz készítünk videó anyagot. Megbízóim külön kérték, hogy az összeállításban Kalocsáról, illetve a kalocsai népművészetről feltétlenül beszéljünk. Számukra nagyon fontos, hogy az eredeti kalocsai és más magyar tájegységek autentikus motívumvilágát és annak őrzőit, a népművészeket bemutassuk.”- mondta Hrivnák Tünde a forgatáson.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Hozzátette, 2013 óta többször kapott felkérést, hogy Amerikában is bemutatkozzon, mert az ott élő magyarok szerint munkái egyet jelentenek az értékkel, a minőséggel és az eredetiséggel. Hrivnák Tünde az összeállításában betekintést enged a népi motívumokkal díszített kollekciók kulisszatitkaiba, ugyanis a filmben azok a népművészek is megszólalnak, akikkel hosszú évek óta együtt dolgozik.

Ha az emberek összefognak, akkor látható, hogy most már 10 éve szinte folyamatosan jelentős eredményeket érhetünk el. Az elmúlt egy évtized alatt szoros barátságok születtek, kapcsolatok épültek, megosztjuk egymással a tudást, a hagyományokat. Ez utóbbi egy nagyon fontos misszió mindannyiunk életében, hiszen azt szeretnénk, hogy kisfilmünknek és a következő 15 darabos kollekciónak is ez legyen a fő mondanivalója.” - hangsúlyozta a divattervező.


Hrivnák Tünde elárulta azt is, jelenleg legújabb, várhatóan jövő tavaszra elkészülő kollekcióján dolgozik. Mint szomorúan megjegyezte, sajnos egy éve nem járt Kalocsán. Elsősorban azért, mert nagyon megviselte Bolvári Andrásné, Ica néni halála, akivel a munka mellett szoros baráti kapcsolat kötötte össze. Most azonban úgy érzi, a bostoni felkérésnek köszönhetően elérkezett az idő a folytatásra. A forgatás jó hangulatban telt, a nap zárásaként a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai eredeti kalocsai népviseletbe öltöztették a divattervezőt, aki láthatóan nagyon élvezte, hogy életében először tetőtől talpig magára ölthette a színpompás viseletet.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

Hrivnák Tünde divattervező egy szlovák nemzetiségű városban, Tótkomlóson nőtt fel, ahol a hagyományokat és a népművészetet a mai napig őrzik és ápolják. Ruhái a kezdetektől képviselik a töretlenül az egyéniséget és eleganciát, a különleges nőiességet. A letisztult, egy-egy magyar motívummal izgalmassá varázsolt darabokon felfedezhetjük az anyagok, színek és minták kavalkádjában egységet teremtő harmóniát, melyet Tünde családi örökségként hozott magával a divat világába.

Ez az otthonról hozott minőségi öltözködés iránti igény nyilvánul meg Hrivnák Tünde munkáiban, többek közt a fesztiválon bemutatandó By Me Spicy kollekcióban, melynek hímzéseit azokkal a kalocsai asszonyokkal készítette el, akik a fesztivál résztvevői lesznek.

„Saját tervezésű ruháimmal a magyar hagyományok fontosságát kívánom megjeleníteni úgy, hogy azok megfelelően tükrözzék a ma diktált trendeket. A népi minták értéket képviselnek, melyek tökéletesen illeszthetőek a modern és elegáns stílus jegyeihez. Amikor az ember a tervezés során megtesz mindent, tudása, hite, esze szerint, hangsúlyt fektetve a ruha későbbi viselőjének egyéniségére, olyan ruhadarab kerül ki a kezei közül, ami közel kerül a tökéleteshez. Lehetetlen munkaként felfogni a ruhatervezést, ez egyértelműen hivatás. Szeretni kell hozzá az embereket és szeretni kell megismerni őket, csak ekkor lehetek teljesen elégedett a munkáimmal.”
A fesztiválon modelljei mutatják be kollekcióját: Foeldi Bernadett, Kerék Ágnes, Mosonyi Lili, Kármán Dalma.

 

Forrás: folklife.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés