2024. 03. 04. hétfő
Kázmér
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Bostonban mutatkozik be Kalocsa - Hrivnák Tünde városunk kincseit is felvonultatja az online fesztiválon

Bostonban mutatkozik be Kalocsa - Hrivnák Tünde városunk kincseit is felvonultatja az online fesztiválon
Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 24., 06:45

Hrivnák Tünde, Pro Urbe díjas neves divattervező március 14-én abból az alkalomból látogatott Kalocsára, hogy a Bostonban élő magyarok felkérésére készítendő kisfilmben a kalocsai népművészetről autentikus képet fessen. Az összeállításban az eredeti és hiteles magyar kézműves hagyományokat, köztük a kalocsai kézi és gépi hímzést is bemutatja. A felvonuló By Me Spicy kollekció hímzéseit azok a kalocsai asszonyok készítik, akik a koronavírus-járvány miatt ezúttal sajnos a virtuális térben megrendezendő fesztivál résztvevői lesznek.

Hrivnák Tünde munkássága közel 10 évvel ezelőtt fonódott össze Kalocsával, akkor Török Ferenc polgármester felkérésére kezdett el a város világhírű népművészetével foglalkozni. Ruháin azóta csodálhatjuk a szebbnél szebb, géppel, vagy kézzel hímzett, eredeti kalocsai mintákat, motívumokat.


Az amerikai bostoni magyarok egyesületének felkérésére, egy online fesztiválhoz készítünk videó anyagot. Megbízóim külön kérték, hogy az összeállításban Kalocsáról, illetve a kalocsai népművészetről feltétlenül beszéljünk. Számukra nagyon fontos, hogy az eredeti kalocsai és más magyar tájegységek autentikus motívumvilágát és annak őrzőit, a népművészeket bemutassuk.”- mondta Hrivnák Tünde a forgatáson.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Hozzátette, 2013 óta többször kapott felkérést, hogy Amerikában is bemutatkozzon, mert az ott élő magyarok szerint munkái egyet jelentenek az értékkel, a minőséggel és az eredetiséggel. Hrivnák Tünde az összeállításában betekintést enged a népi motívumokkal díszített kollekciók kulisszatitkaiba, ugyanis a filmben azok a népművészek is megszólalnak, akikkel hosszú évek óta együtt dolgozik.

Ha az emberek összefognak, akkor látható, hogy most már 10 éve szinte folyamatosan jelentős eredményeket érhetünk el. Az elmúlt egy évtized alatt szoros barátságok születtek, kapcsolatok épültek, megosztjuk egymással a tudást, a hagyományokat. Ez utóbbi egy nagyon fontos misszió mindannyiunk életében, hiszen azt szeretnénk, hogy kisfilmünknek és a következő 15 darabos kollekciónak is ez legyen a fő mondanivalója.” - hangsúlyozta a divattervező.


Hrivnák Tünde elárulta azt is, jelenleg legújabb, várhatóan jövő tavaszra elkészülő kollekcióján dolgozik. Mint szomorúan megjegyezte, sajnos egy éve nem járt Kalocsán. Elsősorban azért, mert nagyon megviselte Bolvári Andrásné, Ica néni halála, akivel a munka mellett szoros baráti kapcsolat kötötte össze. Most azonban úgy érzi, a bostoni felkérésnek köszönhetően elérkezett az idő a folytatásra. A forgatás jó hangulatban telt, a nap zárásaként a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai eredeti kalocsai népviseletbe öltöztették a divattervezőt, aki láthatóan nagyon élvezte, hogy életében először tetőtől talpig magára ölthette a színpompás viseletet.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

Hrivnák Tünde divattervező egy szlovák nemzetiségű városban, Tótkomlóson nőtt fel, ahol a hagyományokat és a népművészetet a mai napig őrzik és ápolják. Ruhái a kezdetektől képviselik a töretlenül az egyéniséget és eleganciát, a különleges nőiességet. A letisztult, egy-egy magyar motívummal izgalmassá varázsolt darabokon felfedezhetjük az anyagok, színek és minták kavalkádjában egységet teremtő harmóniát, melyet Tünde családi örökségként hozott magával a divat világába.

Ez az otthonról hozott minőségi öltözködés iránti igény nyilvánul meg Hrivnák Tünde munkáiban, többek közt a fesztiválon bemutatandó By Me Spicy kollekcióban, melynek hímzéseit azokkal a kalocsai asszonyokkal készítette el, akik a fesztivál résztvevői lesznek.

„Saját tervezésű ruháimmal a magyar hagyományok fontosságát kívánom megjeleníteni úgy, hogy azok megfelelően tükrözzék a ma diktált trendeket. A népi minták értéket képviselnek, melyek tökéletesen illeszthetőek a modern és elegáns stílus jegyeihez. Amikor az ember a tervezés során megtesz mindent, tudása, hite, esze szerint, hangsúlyt fektetve a ruha későbbi viselőjének egyéniségére, olyan ruhadarab kerül ki a kezei közül, ami közel kerül a tökéleteshez. Lehetetlen munkaként felfogni a ruhatervezést, ez egyértelműen hivatás. Szeretni kell hozzá az embereket és szeretni kell megismerni őket, csak ekkor lehetek teljesen elégedett a munkáimmal.”
A fesztiválon modelljei mutatják be kollekcióját: Foeldi Bernadett, Kerék Ágnes, Mosonyi Lili, Kármán Dalma.

 

Forrás: folklife.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-02-28 08:54:51
A szavalóverseny létszáma korlátozott, de még lehet jelentkezni – tudtuk meg Bolvári Ferdinándtól a kedd délelőtti sajtótájékoztatón, míg Bolváriné Gärtner Anikó az esemény kapcsán egyesületük tevékenységéről szólt, az ezt kiegészítő Király Róbert egyebek mellett a 6300.hu internetes oldalt népszerűsítette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 03. 02., 15:19
Lássuk milyen fontos ünnepek, szünetek várnak ránk idén tavasszal. Még >>>
2024. 03. 01., 07:30
Egyre több európai reptéren törlik el a kézipoggyászokban való folyadék szállítás tilalmát. Még >>>
2024. 02. 29., 12:05
A díjak ez esetben sem lehetnek magasabbak, mint a normál átutalások díjai. Még >>>
2024. 02. 29., 11:14
A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt törekvése a hátrányos helyzetű járások, így a Jánoshalmai, a Bácsalmási, a Kunszentmiklósi, a Kiskunmajsai, a Tiszakécskei járás, valamint a Kalocsai, a Kiskunfélegyházi, a Kiskunhalasi, a Kiskőrösi és a Bajai járás vállalkozásainak fejlesztése. Még >>>
2024. 02. 28., 13:59
25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről, amelyek értéke 150 millió forint volt. Még >>>
2024. 02. 28., 13:35
Március elsején ismét megnyitja kapuit a kalocsai uszoda, és előreláthatólag egész évben várja majd a látogatókat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK