2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Bostonban mutatkozik be Kalocsa - Hrivnák Tünde városunk kincseit is felvonultatja az online fesztiválon

Bostonban mutatkozik be Kalocsa - Hrivnák Tünde városunk kincseit is felvonultatja az online fesztiválon
Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 24., 06:45

Hrivnák Tünde, Pro Urbe díjas neves divattervező március 14-én abból az alkalomból látogatott Kalocsára, hogy a Bostonban élő magyarok felkérésére készítendő kisfilmben a kalocsai népművészetről autentikus képet fessen. Az összeállításban az eredeti és hiteles magyar kézműves hagyományokat, köztük a kalocsai kézi és gépi hímzést is bemutatja. A felvonuló By Me Spicy kollekció hímzéseit azok a kalocsai asszonyok készítik, akik a koronavírus-járvány miatt ezúttal sajnos a virtuális térben megrendezendő fesztivál résztvevői lesznek.

Hrivnák Tünde munkássága közel 10 évvel ezelőtt fonódott össze Kalocsával, akkor Török Ferenc polgármester felkérésére kezdett el a város világhírű népművészetével foglalkozni. Ruháin azóta csodálhatjuk a szebbnél szebb, géppel, vagy kézzel hímzett, eredeti kalocsai mintákat, motívumokat.


Az amerikai bostoni magyarok egyesületének felkérésére, egy online fesztiválhoz készítünk videó anyagot. Megbízóim külön kérték, hogy az összeállításban Kalocsáról, illetve a kalocsai népművészetről feltétlenül beszéljünk. Számukra nagyon fontos, hogy az eredeti kalocsai és más magyar tájegységek autentikus motívumvilágát és annak őrzőit, a népművészeket bemutassuk.”- mondta Hrivnák Tünde a forgatáson.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Hozzátette, 2013 óta többször kapott felkérést, hogy Amerikában is bemutatkozzon, mert az ott élő magyarok szerint munkái egyet jelentenek az értékkel, a minőséggel és az eredetiséggel. Hrivnák Tünde az összeállításában betekintést enged a népi motívumokkal díszített kollekciók kulisszatitkaiba, ugyanis a filmben azok a népművészek is megszólalnak, akikkel hosszú évek óta együtt dolgozik.

Ha az emberek összefognak, akkor látható, hogy most már 10 éve szinte folyamatosan jelentős eredményeket érhetünk el. Az elmúlt egy évtized alatt szoros barátságok születtek, kapcsolatok épültek, megosztjuk egymással a tudást, a hagyományokat. Ez utóbbi egy nagyon fontos misszió mindannyiunk életében, hiszen azt szeretnénk, hogy kisfilmünknek és a következő 15 darabos kollekciónak is ez legyen a fő mondanivalója.” - hangsúlyozta a divattervező.


Hrivnák Tünde elárulta azt is, jelenleg legújabb, várhatóan jövő tavaszra elkészülő kollekcióján dolgozik. Mint szomorúan megjegyezte, sajnos egy éve nem járt Kalocsán. Elsősorban azért, mert nagyon megviselte Bolvári Andrásné, Ica néni halála, akivel a munka mellett szoros baráti kapcsolat kötötte össze. Most azonban úgy érzi, a bostoni felkérésnek köszönhetően elérkezett az idő a folytatásra. A forgatás jó hangulatban telt, a nap zárásaként a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai eredeti kalocsai népviseletbe öltöztették a divattervezőt, aki láthatóan nagyon élvezte, hogy életében először tetőtől talpig magára ölthette a színpompás viseletet.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

Hrivnák Tünde divattervező egy szlovák nemzetiségű városban, Tótkomlóson nőtt fel, ahol a hagyományokat és a népművészetet a mai napig őrzik és ápolják. Ruhái a kezdetektől képviselik a töretlenül az egyéniséget és eleganciát, a különleges nőiességet. A letisztult, egy-egy magyar motívummal izgalmassá varázsolt darabokon felfedezhetjük az anyagok, színek és minták kavalkádjában egységet teremtő harmóniát, melyet Tünde családi örökségként hozott magával a divat világába.

Ez az otthonról hozott minőségi öltözködés iránti igény nyilvánul meg Hrivnák Tünde munkáiban, többek közt a fesztiválon bemutatandó By Me Spicy kollekcióban, melynek hímzéseit azokkal a kalocsai asszonyokkal készítette el, akik a fesztivál résztvevői lesznek.

„Saját tervezésű ruháimmal a magyar hagyományok fontosságát kívánom megjeleníteni úgy, hogy azok megfelelően tükrözzék a ma diktált trendeket. A népi minták értéket képviselnek, melyek tökéletesen illeszthetőek a modern és elegáns stílus jegyeihez. Amikor az ember a tervezés során megtesz mindent, tudása, hite, esze szerint, hangsúlyt fektetve a ruha későbbi viselőjének egyéniségére, olyan ruhadarab kerül ki a kezei közül, ami közel kerül a tökéleteshez. Lehetetlen munkaként felfogni a ruhatervezést, ez egyértelműen hivatás. Szeretni kell hozzá az embereket és szeretni kell megismerni őket, csak ekkor lehetek teljesen elégedett a munkáimmal.”
A fesztiválon modelljei mutatják be kollekcióját: Foeldi Bernadett, Kerék Ágnes, Mosonyi Lili, Kármán Dalma.

 

Forrás: folklife.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK