2022. 07. 03.
Kornél, Soma
: 399 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Esős gyereknap – A KJE rendezvényét a Csilás park helyett a Tiszti Klubban tartották, remek hangulatban

Illés György Cinó  |  2022. 05. 30., 15:05

A korábbi évek ragyogó, napsütéses, kora nyári időjárása helyett most vasárnap esős gyermeknapra ébredtünk. A Kalocsa Jövőjéért Egyesület (KJE) már több éve a remekül bevált, Csilás parki helyszínen tartotta volna meg a gyermeknapi buliját, most azonban már reggeltől is vagy esett, vagy „lógott a lába”, ezért már szombaton úgy döntöttek a szervezők, hogy fedett helyen, a Tiszti Klub emeletén tartják meg azokat a programelemeket, amelyeket zárt helyen egyáltalán lehetséges. A többit később pótolják! A rendezvény sikeréhez ezúttal a program egy eleme, a Talamba Ütősegyüttes koncertje erejéig a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ is hozzájárult.

GYERMEKNAP ALKALMÁBÓL BEGÖRDÜLT KALOCSÁRA A MESEFÖLD ÉLMÉNYBUSZ IS.

A megyei közgyűlés által útjára indított mesebusz eredeti tervek szerint szintén a Csilás parkban állt volna délelőtt tíz órától délután egyig, ám az esős idő miatt végül a sétálóutcában állították ki a Bács-Kiskun megyei történeteket és meséket bemutató, szép kivitelű könyveket népszerűsítő mesebuszt.

Az EU és a Széchenyi Program támogatásával megvalósuló projekt keretében készülő sorozat részeként eddig két kötet jelent meg. A tavalyi, szintén Meseföld címet viselőben Bács-Kiskun megye településein – köztük Dusnokon, Homokmégyen, Kiskőrösön, Kecelen, Uszódon gyűjtött meséket adtak közre, a második, Legendás út című kötet pedig városi legendákat, érdekes, helyi, helytörténeti jelentőségű történeteket, városi legendákat elevenít föl, az előbbi helyek mellett Bátyáról, Fajszról, Foktőről és Ordasról is.

Képgaléria megtekintése (44 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A mesék egy részét filmes formában is feldolgozták, a szövegeket homokanimációval illusztrálva – ezeket egy monitoron folyamatosan vetítették. Emellett színezők, ügyességi játékok, fejtörők, kirakók várták az érdeklődőket, akik finom falatokat, magyar termékeket is kóstolgathattak.

Sajnos mindenből a kalocsai gyerekek néhány szerencsés kivételével most lemaradtak, mivel az esős, borongós idő miatt épp csak lézengtek az emberek a városban. Egyelőre nem is látható, hogy mikor térhet vissza Kalocsára a mesebusz, ugyanis amint megtudtuk, a kezdeményezés igen népszerű, minden hétvégére jó előre be van osztva a busz „menetrendje”.

Bábszínházi előadás, koncertek, kézműves sarok, játszóház…

Délután aztán vidám programok sora nyújtott remek gyermeknapi időtöltést mindazoknak, akik gyermekükkel, unokájukkal ellátogattak a Tiszti Klub emeletére.

Két órakor a KJE elnöke, Grabarits István mondott köszöntőt, akitől azt is megtudtuk, hogy

A MOST ELMARADT PROGRAMELEMEKET EGY KÉSŐBBI RENDEZVÉNYÜK KERETÉBEN MEGTARTJÁK.

Azt azonban, hogy pontosan mikor, még nem tudta megmondani, de még mindenképpen a nyár folyamán tervezik.

Képgaléria megtekintése (44 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A továbbiakban a gyermekek remekül szórakoztak a Surranó és Brekkenő című, az egér és a béka barátságának történetét feldolgozó bábelőadáson, majd Gerald Schneider zsonglőr bemutatóját nézhették tátott szájjal az ünnepeltek. A továbbiakban Figura Ede zenés interaktív műsora szórakoztatta őket A színes feketerigó címmel.

Ezt követően Váczné Erika óvónő vezetésével kerekítő foglalkozáson vehettek részt a kisebbek, mindeközben arcfestés, csillámtetoválás készült az egyik sarokban, míg a másikban a Múzeumbarátok Kézműves Köre hagyományőrzőinek segítségével a kalocsai népművészet motívumkincsével és technikáival, a hímzéssel, írókázással, pingálással ismerkedhettek a gyerekek.

Képgaléria megtekintése (44 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A folyosókon és az előtérben a népi fajátékokból összeállított játszótér várta a kicsiket – igaz, ez is inkább kültéri móka volna, de szerencsére itt is volt elegendő hely a játékok nagy részének felállításához.

A rendezvényt a Talamba Ütősegyüttes délután öt órakor kezdődött szenzációs koncertje zárta. A „hangszerbemutató” műsor a legősibb, legegyszerűbb hangszerektől indulva téren és időn át, kontinenseket és korokat beutazva adott ízelítőt a zene fejlődéséből, jellemzően ütőhangszeres hangszerelésben. A koncerten videóztunk is, ízelítőképpen: így utaztak amadindával az őskori Afrikába:Több videóink is készült, mindet megtekinthetik YouTube csatornánkon.
A Kalocsa Jövőjéért Egyesület közösségi médiás oldalán pedig az egész koncertet közvetítették.
Aki lemaradt, ezzel is vigasztalódhat:

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.
2022. 06. 29., 10:00
A tetszetős, a falukép szempontjából is jelentős épületet kívül-belül augusztus 13-án, a szombati falunap alkalmából tartott nyílt napon tekinthetik meg az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 02., 14:39
Helyi információk szerint afgánok és pakisztániak csaptak össze szombat hajnalban a magyar határ közelében a szerbiai Szabadkánál. A lövöldözésben ketten meghaltak, többen súlyosan megsérültek, egy 16 éves lány válságos állapotban van. Még >>>
2022. 07. 01., 14:19
A hőség veszélye miatt péntekre Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 07. 01., 11:28
A kalocsai Szent Kereszt Kórház főorvosa, önkormányzati képviselő a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete novellaíró pályázatán korcsoportja második helyezést ért el. A Parlamentben vehette át jutalmát tegnap. Még >>>
2022. 07. 01., 09:41
Az Országos Atomenergia Hivatal a talán legfontosabb biztonsági elem létesítésére adott engedélyt – adta hírül tegnap videós bejelentkezésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki ma az új erőművi blokkokat építő Roszatom vezetőivel tárgyal Isztambulban. Még >>>
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK