2022. 07. 07. csütörtök
Appolónia
: 410 Ft   : 400 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Halász Zsuzsa kalocsai népi iparművész alkotása díszíti a Budavári Palotát

Halász Zsuzsa kalocsai népi iparművész alkotása díszíti a Budavári Palotát
2022. 05. 29., 17:25

Különleges csipke díszfüggöny látható a Budavári Palota déli összekötő szárnyának ablakain. A Szent István-terem újraalkotását többéves kutatómunka előzte meg, melyet a Várkapitányság megbízásából dr. Rostás Péter és Angyal Tibor irányított. Az újjászületett Szent István-terem előszobájának és folyosójának újraalkotott csipkefüggönyeit Halász Zsuzsa kalocsai népi iparművész készítette.

Az újraalkotásba bevont szakértők korabeli archív felvételek alapján állapították meg, hogy egykor különleges csipkefüggönyök díszítették az épület ablakait.

A Királyi Palota századfordulós bővítését végző művészek és iparosok számlái sok esetben megmaradtak, ezekből ismerjük, hogy a redőnyöket és rolókat Magaziner Lajos redőnygyáros készítette. Az ő számláiból derült ki, hogy az ablakokra hollandi csipkés függönyöket rendeltek.
Kutatást igényelt megfejteni, hogy a korban mit értettek hollandi csipkeként. Mivel több száz méternyi függöny készült, ezért világos volt, hogy nem kézzel varrták, de a pontos mintát is meg kellett állapítani, ami az archív képeken nem látszódott.

A KUTATÁS FOLYAMÁN EGY POLGÁRI LAKÁSRÓL KÉSZÜLT FELVÉTELEN MEGTALÁLTÁK UGYANEZT A CSIPKEMINTÁT, MELYNEK HÍMZÉSI TECHNIKÁJÁT A KALOCSAI HÍMZŐNŐK MÉG ISMERIK.

A kutatócsapat munkáját Szatmári Judit és Erdei Lilla textil-szakértők segítették, és

AZ ÚJJÁSZÜLETETT SZENT ISTVÁN-TEREM ELŐSZOBÁJÁNAK ÉS FOLYOSÓJÁNAK CSIPKEFÜGGÖNYEIT HALÁSZ ZSUZSA KALOCSAI NÉPI IPARMŰVÉSZ ALKOTTA MEG.


Halász Zsuzsa a minták tervei alapján először pamutvászonra készített sablonokat, amelyeket kivágott és mintaegységeket készített belőlük. A rámába került mintákat kolbászvarrással szegte be, a benne lévő lyukas csigaformákat pedig lábazással kötötte össze. Az így elkészült függönyanyagokat fehérítették, keményítették, majd beszegték és felvarrták.

Az újraalkotott csipke díszfüggönyöket megcsodálhatók a Budavári Palota Szent István-terem előszobájában és a mellette lévő folyosón.A 2021. augusztus 20-án megnyitott Budavári Palota Szent István-terem újjáépítését több évnyi izgalmas és fáradhatatlan kutatómunka előzte meg. Elsőként az épületrész hauszmanni szerkezetének tanulmányozására és megismerésére volt szükség, így a megmaradt eredeti tervrajzok alapján a kutatók megállapíthatták a terem pontos méretét és egykori elhelyezkedését a déli összekötő szárnyban. A díszes helyiségnek is fennmaradtak tervtöredékei, és a Zsolnay-kandallónak a méretezése. A kerámia elemekből és a pirogránit királyképekből néhány próbadarabot is megőrzött a pécsi Janus Pannonius Múzeum. Az 1898-ban készült hivatalos terveken látszódtak ugyan a méretezett falnézetek, azonban kiderült, hogy nem a megvalósult Szent István-termet ábrázolják. Így új terveket kellett készíteni, leginkább a Szent István-teremről fennmaradt archív fényképek alapján. A rekonstrukciós folyamat művészeti szakértője dr. Rostás Péter művészettörténész volt, a Szent István-terem új terveit pedig Angyal Tibor építész készítette el. Korabeli fekete-fehér fényképek alapján kellett megállapítani, hogy milyen színeket használhatott a minták egykori tervezője, Györgyi Géza. Ehhez a megmaradt próbadarabokat használták, illetve az eredeti falkárpitból megmaradt felesleget, valamint az eredeti függönysálból kimentettek egy darabot az ostrom során, még a terem pusztulása előtt, ami szintén segítséget nyújtott a kutatáshoz. A kandallónak is előkerült egy eredeti darabja, hiszen azt a második világháború utáni romeltakarításkor az egyik munkás kislánya hazavitte és évtizedekkel később visszaadta a kutatást végzőknek. A szakemberek megvizsgálták Hauszmann Alajos más épületeit és velencei kastélyát is, illetve segítséget nyújtott a Groedel család Lendvai utcában található egykori villája is, melyben a Szent István-terem több díszítőelemének, padlómintázatának mása megtalálható. Emellett támpontot nyújtottak a fennmaradt számlák is, melyekből kiderült, hogy milyen anyagokat használtak az egykori alkotók. A többéves kitartó kutatómunka és tervezés után a Nemzeti Hauszmann Program keretében a Várkapitányság vezetésével elkezdődhetett a díszes helyiség iparművészeti műalkotásainak újbóli elkészítése, hogy utána beépíthessék őket a Budavári Palota déli összekötő szárnyában. Évek megfeszített munkájával a Szent István–terem - Halász Zsuzsa kalocsai népi iparművésznek is köszönhetően - ,  újra régi fényében csillogva várja a látogatókat.
Forrás: Budavári Palota/Facebook

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 07. 03., 08:34
Kalocsán Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódóan tartották meg a város főbúcsúját június 26-án, vasárnap. Az ünnepen Berta Tibor tábori püspök mutatott be szentmisét a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.
2022. 07. 02., 12:47
Az új utcabútorok napelemes energiaforrással működnek, mobiltelefonok töltésére alkalmasak, illetve környezetükben Wi-Fi szolgáltatást nyújtanak és meteorológiai adatokat is szolgáltatnak. Az okospadok ingyenesen használhatóak, ahogyan a bevezetés időszakában a térnek a malom melletti hídnál lévő sarkánál felállított töltőállomás is.
2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 06., 11:04
2022. július 5-én Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató adta át a megbízást dr. Gondos Miklósnak a kecskeméti kórházban. Még >>>
2022. 07. 05., 18:03
A Dunától keletre fordulhat elő elvétve zápor, zivatar. Még >>>
2022. 07. 05., 15:04
A politikus a kórházba kerülés után vakbél műtéten esett át. Még >>>
2022. 07. 05., 14:54
2022. július 07-től 18-ig a víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomás csökkenéssel kell számolni Kalocsán és valamennyi környező településen. Még >>>
2022. 07. 05., 10:15
A horvát kormány célja, hogy biztosítsa az állampolgárok életszínvonalát és az energiaellátás biztonságát, továbbá a bevételeket a turisztikai szezonban. Még >>>
2022. 07. 04., 15:22
Itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik! Magyarország biztonságából nem engedhetünk- fogalmazott Kocsis Máté Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK