2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Harmincéves a Mozgáskorlátozottak Egyesülete – Múltidézés Meszesen, jó hangulatban, közös ebéddel és zeneszóval

Illés György Cinó  |  2024. 06. 04., 10:36

A Mozgáskorlátozottak Kalocsa és Vidéke Egyesület közös ebéddel, az elnök harmincéves beszámolójával és élőzenés mulatsággal egybekötve tartotta ünnepi közgyűlését május 31-én, múlt pénteken 11 órai kezdettel a meszesi Juca Néni Csárdájában. Az évi rendes közgyűlésüket annak kötelező napirendi pontjaival korábban megtartották, így ez az alkalom kifejezetten az ünneplésre, mulatságra szolgált.

Az ünnepi közgyűlés irodalmi felütéseként Buzogány Bíborka, a Kertvárosi Általános Iskola tanulója szavalta el Wass Albert Üzenet haza című költeményét, majd az alkalom hivatalos részében Molnár István elnöki köszöntőjét hallhatták az egybegyűltek. Az elnök összefoglalta a harminc év főbb eseményeit, emlékezetes történéseit, majd külön-külön köszöntötte és megajándékozta az alapító tagokat, és kis ajándékokkal kedveskedett azoknak is, akik elnöki munkájában segítik.

Az alkalmat megtisztelte a jelenlétével dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere is, aki a 30. évforduló emlékére egy kis ajándékot, a Kalocsai Porcelánfestő Manufaktúra által készített, kalocsai motívumokkal díszített porcelántányért adott át az egyesület elnökének.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: KALOhírek


A hivatalos programot követően Jimmy és Nika, Budapesten tevékenykedő dunapataji származású duó adott a korosztály ízlésének megfelelő műsort, hazai és külföldi slágerekből válogatva.
Ez után közös ebéd következett, élőzenével, amely a délutánban nyúlóan is folytatódott. Ekkor már Balaton László volt a hangulatfelelős, akit az elnök az egyesület „állandó egyszemélyes zenekaraként” jellemzett.

A hivatalos programrész után az egyesületet több mint húsz éve vezető Molnár István elnök munkatársunknak elmondta:

– Az évente esedékes közgyűlést a kötelező napirendi pontokkal már két héttel ezelőtt, május 15-én lebonyolítottuk. Akkor megtartottam az éves beszámolómat, elfogadtuk a költségvetést és a 2024. évi programot, és a szükséges dokumentumokat elektronikus úton benyújtottuk az illetékes hivatalhoz, aminek épp ma volt a határideje – tájékoztatott az elnök, aki az ünnepi alkalomról elmondta:

Most egy ünnepi közgyűlését tartunk, ahol az egyesület megalakulásának harmincadik évfordulóját kívánjuk egy kicsit jobban megünnepelni. Rendezvényünk első részében egy rövid elnöki összefoglalót mondtam el egyesület tagjainak, a 30 év jelentősebb eredményeiről, céljainkról, feladatainkról, majd egy közös ebéd után az önfeledt szórakozásé lesz a főszerep.”A kezdetekről az elnöktől megtudtuk:

Az egyesült alapítója néhai dr. Kornó Etelka, a kalocsai kórház aneszteziológus főorvosa volt, akinek elévülhetetlen érdeme volt, hogy kérésünkre összefogott bennünket, egyben tartotta a társaságot, és az újdonsült egyesületet néhány évig elnökként vezette. Én a helyetteseként segítettem, amikor pedig belefáradt, akkor átvettem az egyesület elnöklését, hirtelen nem is tudom, hogy négy, vagy öt elnöki ciklussal ezelőtt.”Az egyesület taglétszámáról Molnár István elmondta:

MEGALAKULÁSA UTÁN EGY-KÉT ÉV ALATT 600 FŐRE FELFUTOTT AZ EGYESÜLET LÉTSZÁMA.

Ez a szám azonban az utóbbi évekre számottevően csökkent.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: KALOhírek


Nyugdíjas egyesület lettünk, sok tagunk kiöregedett, és sajnos sokan meghaltak, és olyan is volt, aki más nyugdíjas egyesülethez ’igazolt át’. Így a jelenlegi aktív, tehát az éves tagdíjat mindig rendesen befizető tagság 130 fő körül van”– tájékoztatott az elnök, aki az egyesületnek az önkormányzattal való kapcsolatáról is szólt:

– Minden polgármesterrel idáig megtaláltuk a hangot, segítő szándékot éreztünk az első pillanattól kezdve, amikor az épületet sikerült tartós használatra megkapni. A jelenlegi polgármesterrel is. Nem azt mondom, hogy napi, vagy havi kapcsolatunk van, de ha bármi gondunk van, akkor meg tudjuk keresni, és mindig nyitott fülekre találunk.

Hangsúlyoznám, hogy az Alapító Okiratunkban benne van, hogy teljesen politikamentes szervezet vagyunk, de itt élünk a városban, és a városi érdekeit nézzük, hiszen a tagságunk 90%-a kalocsai illetőségű”– mondta az elnök, aki a székházuk részleges  felújításáról is szólt:
– A székházunk Kossuth Lajos utcai frontját most fogják rendbe tenni. Tíz ablakot kicserélnek hőszigetelt üvegesre, a homlokzatot felújítják, és a falat is alászigetelik. Bízunk benne, hogy ezzel sikerül megakadályozni a további állagromlást, bár valószínűleg az igazi megoldás egy komplett tetőcsere lenne. Lessük, nézzük a pályázati lehetőségeket, és ha lesz olyan, akkor igyekszünk megragadni, akár az önkormányzattal közösen – mondta Molnár István, így folytatva:

A mostani felújításra az 500 lakosnál nagyobb lélekszámú települések önkormányzati létesítményt használó civil szervezetei számára kiírt felhívás nyomán sikerült pályázati forrást szerezni, de arra is szükség volt, hogy az elnyert összeget az önkormányzat kiegészítse, mert kevesebbet ítéltek meg a pályázatra, mint amennyiből ezt meg lehetne valósítani. Nem nagyon szoktam figyelemmel kísérni a testületi üléseket, de ezt az egyet igen, és egyhangúlag megszavazta a képviselő-testület”– zárta gondolatait az elnök.

Tekintsék meg a Kalocsa Televízó rövid összefoglalóját!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK