2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Hollywood az Érsekkertbe költözik – Ingyenes nyári szabadtéri mozi és koncertek kicsiknek és nagyoknak

Zsiga Ferenc  |  2021. 07. 22., 14:45

Szépen megkomponált és technikailag pazarul megvalósított, az egész világon közönségsikert aratott, számos kiemelkedő díjjal elismert gyermek és felnőtt filmek sora várja július 30-án és 31-én, pénteken és szombaton mindazokat, akik kilátogatnak az Érsekkert Moziba. A Kalocsán először debütáló igazi, ingyenes családi program egyaránt szól a famíliák gyermek és felnőtt tagjainak, a Hollywood-i nagyfilmeken túl ugráló vár, pecsenyesütők és helyi zenekarok késő estébe nyúló koncertjei várják a nagyérdemű közönséget. Kétség nem fér hozzá, hogy az idei év eddigi leglazább, legkötetlenebb, valamennyi generációnak élményt kínáló programja vélhetően a környező településekről, üdülőhelyekről is a városba csalogatja az érdeklődőket. A helyi nyári moziszezon biztos befutójának ígérkező programról Zsikó Zoltán, a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. igazgatója július 21-én, szerdán tájékoztatta a sajtó képviselőit, akiknek – ugyan nem ez volt a sajtótájékoztató témája - a társaság jelenlegi és jövőbeni működésével kapcsolatos kérdéseire is válaszolt.

Bízom benne, hogy olyan programról számolhatok be, ami tetszeni fog a kalocsaiaknak. Azt gondolom, az elmúlt időszakban az Innovációs Központ számos alkalommal bizonyította, hogy jó rendezvényeket tud szervezni, köztük olyanokat is, amilyenek korábban itt nem voltak.” – kezdte a sajtótájékoztatót Zsikó Zoltán, aki mások mellett emlékeztetett a helyben újdonságnak számító, nem régen megtartott és sikeres Food Truck Showra.

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Hozzátette:

Szeretnénk egy kicsit élettel megtölteni az Érsekkertet, és július utolsó hétvégéjén, július 30-án és 31-én minden kedves kalocsait meghívni az érsekkerti szabadtéri moziba, ahol egy nagy LED-falon filmeket fogunk vetíteni. Nem csak filmeket vetítünk, hanem egy-egy kalocsai zenekarnak fellépési lehetőséget biztosítva, a kisszínpadon kiváló koncertekkel kívánunk kedveskedni a közönségnek."

- fogalmazott az igazgató.

A részletekről annyit érdemes tudni, hogy

a filmeket Érsekkert Moziban 10 órakor, 17 órakor és 20 órakor fogjuk levetíteni, egy nagyméretű LED-falon. A rendezvény ingyenesen látogatható, azonban esős idő esetén ezek a programok sajnos elmaradnak, mert az esemény időjárásfüggő, de bízunk abban, hogy jó időnk lesz majd.

– mondta Zsikó Zoltán, hozzátéve:

A vetítések ingyenesek, nincsenek előre foglalt helyek, ezért is kérünk mindenkit, hogy érkezzen időben. Azt javasolom minden kedves vendégünknek, hogy egy plédet, kispárnát, vagy valami olyat, ami még komfortosabbá teheti a szabadtéri mozi élményét, azt hozza magával. Esetleg pulóverrel is készüljenek, mert lehet, hogy esete már szükség lesz erre.

A hangulatról fényfüzérek és lampionok is gondoskodnak. Vendéglátokkal is készültünk, kalocsai vendéglátósokat hívtunk meg erre a hétvégére. A vendégek különböző pecsenyék, kolbászok, flekkenek, csirkeszárnyak, sültek közül válogathatnak, meghívásunkat, a Jolly Roger’s is elfogadta."– részletezte az előadó.

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szakember a szabadtéri mozi műsorára tűzött alkotásokról szólva kifejtette:

Délelőttönként gyermekeknek szóló filmeket vetítünk, akik családostul jöhetnek. Pénteken a Thomas a gőzmozdonyt, szombaton a Minyon-okat láthatják, valamint egész nap ingyenes ugrálóvár várja a kicsiket. 

Délután a felnőtteknek szeretnénk kedveskedni, pénteken az Apolló 13, szombaton pedig az egész családnak szóló Shrek látható, amelyről azt gondolom, egyiket sem kell bemutatni.”Az esti filmekhez zenés vígjátékokat válogattunk, hogy ez este fellépő zenekarok közönsége számára megalapozzák a jó hangulatot. Pénteken a Grease-t fogjuk vetíteni, majd a Soundwich Zenekar ad műsort 24 óráig, alapvetően klasszikus magyar és külföldi slágereket játszanak.

A szombati nagyfilm, a Mamma Mia után két kalocsai zenekar lép fel: az egyik a Felezhetetlen, a másik a Willie and the Spacedogs. A Felezhetetlen rock stílusban játszik, a Kiskőrösről érkező másik zenekar főként a 60-as, 70-es évek slágereiből ad majd ízelítőt. Az Érsekkertet mindkét napon hajnali fél kettőkor tervezzük zárni. Kívánom, hogy érezzék jól magukat! Bízom benne, hogy ez a rendhagyó program jól sikerül, és ha tetszeni fog, azt az ígéretet teszem: mindenképpen tovább gondoljuk, és akár egy hosszabb film - maratonnal készülünk.

– mondta Zsikó Zoltán.

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A rendezvénnyel kapcsolatos újságírói kérdésekre mások mellett elhangzott: a vendéglátóhelyek előtt sörpadok lesznek. A rendezvényre nem kell védettségi igazolvány. Azért lesz csak „kisszínpad”, mert azon is komfortosan elférnek a zenekarok, de nem is igényeltek nagyobbat, ráadásul így intimebb, közvetlenebb lesz a kapcsolat a közönséggel. A filmek levetítésére szolgáló LED-fal már az EB közvetítésen is bizonyított.

Az igazgató a Művelődési Központ és Könyvtár átalakításával, a KIK működésével kapcsolatos kérdésekre válaszolva mások mellett elmondta:

„Azt mondják, állítják, hogy a könyvtár és a művelődési ház átalakult. Ez nem igaz! Az történt, hogy tettünk egy javaslatot a Művelődési Központ és a Könyvtár még hatékonyabb működésére, amelynek elsősorban gazdasági, pénzügyi okai vannak. Egyebek mellett a jelenlegi intézményi forma nem ÁFA- visszaigénylő. Azt mondtuk, vizsgáljuk meg, mennyivel lenne hatékonyabb, ha a jelenlegi intézmény gazdasági társaság formájában működne, mint az országban számos más helyen. A nagyobb települések közül talán Kalocsa az utolsó, ahol ez nem így van. A munkavállalókat egyébként semmiféle hátrány nem érné, mert ők – a jelenlegi helyzettől függetlenül - már nem közalkalmazottak, hanem a Munka Törvénykönyve szerint dolgoznak.”

Ezen kívül, hogy áll most ez a történet?  Ott áll tehát, hogy tettünk egy javaslatot, és az Emberi Erőforrások Minisztériumának a véleményét is kikértük. A minisztérium támogatja, hogy ez az átalakulás megtörténjen.

Jelenleg ott tartunk, nem döntött még Kalocsa Város Képviselő-testülete arról, hogy ezeket az átalakításokat meglépi, vagy sem.”

Egyeztetések, különböző vizsgálatok történtek már, de nem igaz, hogy átalakult a Művelődési Központ és Könyvtár, és nem igaz az sem, hogy ezek a döntések megszülettek. Nem születtek meg ezek a döntések, az ügyet most fogják majd a képviselő-testület elé vinni.”

Azt gondolom, van Kalocsának egy jó városvezetése, egy jó képviselő-testülete, majd ők eldöntik - megfelelő szakmai anyagok birtokában -, hogy szükséges az átalakítás, vagy nem.

Az én véleményem az, hogy szükséges ezeket az átalakításokat meghozni. De nem csak az én véleményem ez, hanem még egyszer mondom, az Emberi Erőforrások Minisztériuma is így gondolja, és túlnyomó többségében így gondolják Magyarországon azok a kulturális intézmények, amelyek gazdasági társaság formájában működnek.”

Hosszasan lehetne erről beszélni, de azt gondolom, hogy az ellenvélemények politikai hangulatkeltés. Én a politikai hangulatkeltésben nem tudok partner lenni, a város fejlesztésében, a város építésében tudok partner lenni!”Azt tudom mondani: a magam részéről biztosan támogatom, hogy ezek az átalakulások történjenek meg. Egyetlen kalocsai ember sem fog hátrányt szenvedni, a kalocsaiak még több programot fognak kapni, a pályázati lehetőségeket még jobban ki tudjuk használni, és a munkavállalókat sem fogja hátrány érni. Ezeknél az átalakításoknál az szokott történni, hogy rosszabb feltételekkel nem lehet felvenni a munkavállalót, azaz, vagy ugyanolyan, vagy jobb feltételekkel lehet alkalmazni.”

Azt gondolom, hogy egy szakmai kérdés politikai síkra lett terelve, de a hangulatkeltésnek ebben az ügyben nem lehet szerepe.”

Ha van Kalocsán olyan szakember, aki szerepet szeretne vállalni a város kulturális életében, azt én nagy tisztelettel fogadom és beszéljünk róla, akár az Innovációs Központ állományába is fölvesszük. Én nem szeretném elvenni a Művelődési Központot a kalocsaiaktól, ez a tevékenység a kalocsai emberekért van.

Még egyszer, nagyon egyszerűen fogalmazva a dolog ott tart, hogy van egy szakmai javaslat, amit elküldtünk az önkormányzatnak. Erről természetesen korábban már tárgyaltunk, a minisztérium részéről is történt egy állásfoglalás, a képviselő-testület pedig majd bölcsen el fogja dönteni, hogy a meglévő forma jó, vagy úgy gondolják, hogy a Művelődési Központot szeretnék lendületesebben, még több programmal, még több lehetőséggel, más formában működtetni.”– szögezte le Zsikó Zoltán.

Az igazgató további kérdésre hozzátette: természetesen a majdani döntést szakmai indokokkal fogjuk alátámasztani, megindokolni… Nem azért jöttem Kalocsára, hogy bármit elvegyek a várostól, hanem azért jöttem, hogy jobb legyen, és bízom benne, hogy ez a mögöttünk lévő rövid idő és a teljesítmény is ezt fogja visszaigazolni.

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ez a sajtótájékoztató az Érsekkert Moziról szól, de partner vagyok, hogy egy másik alkalommal találkozzunk és beszéljük meg, miért jó, ha a Művelődési Központ és Könyvtár átalakul, és hogy a most még nyitott kérdéseket is tisztán lássák."– zárta a sajtótájékoztatót Zsikó Zoltán, a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. igazgatója.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK