2023. 10. 02. hétfő
Petra
: 387 Ft   : 367 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Jubilált az Ünnepi Könyvhét Kalocsán

Cserenkó Gábor  |  2023. 06. 15., 13:26

Alig ért véget a XXXI. Kék Madár Fesztivál, máris elkezdődött egy másik, szintén több napon át tartó kulturális eseménysorozat a városunkban. Június 5. és 10. között zajlott idén (immáron a tizedik alkalommal) az Ünnepi Könyvhét, melynek helyszínei most a Negyvennyolcasok tere, a Könyvtár, és a Városi Színház hármasa lett. A hat napon át tartó rendezvénysorozaton kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatták a kedvükre való programokat.

Az első nap délelőttjén és koradélutánján a kicsiké volt a főszerep, ugyanis a szervezők idén is gyerekprogramokkal készültek az Ünnepi Könyvhét nyitásaként. A délelőtt folyamán a Negyvennyolcasok terére főleg óvodások és kisiskolások csoportjai látogattak ki, de akadt azért az érdeklődő kíváncsiskodó felnőttekből is, akik a folyamatos muzsikálás, éneklés és mesélés hallattára a szintén a téren kötöttek ki.

Dr. Körmendy Szabolcs önkormányzati képviselő rövid köszöntője után, Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Csokonai utcai Tagóvodájának Nyuszi csoportja önálló műsort mutatott be.
Az ügyes kis fellépők után egy mosolyfakasztó koncert következett. Szabó Mátyás zenész, zeneterapeuta hangszermesteri minőségben buzdította közös éneklésre a nézőtéren ülő gyerekeket.


Majd pedig Vácz Péterné óvónő, az általános iskolások részére készült interaktív mesejátéka következett, A szerelmetes cipómese címmel.

A szegedi Mandula Színház két zenés darabot hozott: A pásztor szerencséje és A királylány próbája című meséket, amelyek kellően megmozgatták a gyermekközönséget.


A könyvtár korábban rajzpályázatot hirdetett, melyben a szervezők arra voltak kíváncsiak, hogy a gyerekek, hová vonulnának félre legszívesebben egy könyvvel. „Az én könyvkuckóm” -rajzpályázatra sok rajz érkezett, melyet szakmai zsűri bírált el (Kissné Szűcs Anita a Bátor vagyok, segítek c. könyv szerzője, Farkas Tibor szobrász és Mester Krisztián grafikus). Megszülettek az eredmények, így a Könyvhét első napján kiderült az is, hogy kik lettek a pályázat nyertesei:

  • I.díj: Horváth Rella, 
  • II.díj: Kárpáti Lara, 
  • III.díj: Vörös Loretta 
  • Különdíj: Varga Botond, 


A nyerteseknek ezúton is gratulálunk!

Ahogy azt megszoktuk, idén is kísérőesemények. háttérprogramok színesítették a téren futó műsorokat. A gyerekek számára kézművesfoglalkozással készültek a szervezők, valamint a Kalocsai Kézműves Kör is tartott népművészeti foglalkozást a délelőtt folyamán. Idén is volt könyvsátor, amivel keresztmetszetet kaphatott az érdeklődő a könyvtár szerteágazó könyvkínálatából és bele lehetett lapozni a könyvtári könyvekbe, valamint idén is lehetőség nyílt az ingyenes könyvtári beiratkozásra.

A délután pedig már a Kamarateremben folytatódott. „Nem vagyok az, aki voltam" című verskoncerten, Szabó Mátyás jött el ismét. Klasszikus költők megzenésített versei mellett, a saját szerzeményeit is hallhatta a közönség.

Másnap indult a "Keresd a Könyvet!" játék. Ehhez az elkövetkező napokban figyelni kellett minden reggel a könyvtár Facebook oldalát. Majd az ott megjelenő napi feladvány megfejtése után, „meg kellett keresni a megfejtést”, ami mindig egy belvárosi helyszín volt, ahol egy könyvtári könyvet talált a játékos. Ezt kellett aztán lefényképezni és elküldeni üzenetben a könyvtár facebook oldalára. Rengeteg helyes válasz érkezett. A szerencsés megfejtő neve sorsolás útján derült ki, Droblyen-Jagicza Erika nyert. Gratulálunk neki!

Délután a Gyermekkönytárban a Baba-mama Klub következő vendégének Boros Mariann logopédus, gyógypedagógusnak A képernyőhasználat hatása a beszédfejlődésre című előadását hallhatták az érdeklődők. A hivatalos álláspont és a szakemberek javaslata alapján 2-3 éves kor alatt semmiféle képernyőhasználat nem javasolt, tudtuk meg az előadásból, Ide tartozik a háttértévézés is, hiszen ez is a későbbi fejlődésben és a beszéd kialakulásában zavart okozhat. Intellektuális képességzavarhoz vezethet a túlzásba vitt és korán kezdett képernyőzés (okostelefon, tablet, tv, …stb).

Csütörtökön egy újabb komoly téma, mégpedig egy frissen megjelent könyv került reflektorfénybe. Dobray Sarolta író, újságíró, a Nők Lapja munkatársa Beűzetés a Paradicsomba című kötetét mutatták be az Előadóteremben.

Dobray Sarolta szociografikus pontosságú történetei a mai Magyarország legkiszolgáltatottabb embereiről mesélnek, tudósítanak halálosan pontosan, mély empátiával és szeretettel. Nem a kívülálló író hajol itt le, hogy történetekké stilizálja a szenvedést: a felelősségteljes írástudó figyel és rögzít. A nyugtalan írástudó hagy nyomot a korról, amelyben élünk. Pillanatfelvételeket készít, mindig a megfelelő szögből, a megfelelő képkivágással. Pontosan tudja, hogy nem létezik mi és ők, hogy az ők is mi vagyunk, hogy nincs kétféle Magyarország, nincs biztonság és béke ott, ahol emberek magukra hagyatva tengődnek. Hogy irántuk igenis mindnyájan, egyenként felelősséggel tartozunk. Galgóczi Erzsébet, Csalog Zsolt és Tar Sándor nyomdokain járva a nélkülözésben is megmutatkozó emberséget, a méltóság elpusztíthatatlan vágyát örökíti meg. Érezzük a dohos falak, az áporodott ruhák szagát, és magunk előtt látjuk a fényüket vesztett tekintetekben megcsillanó végső reményt is: igen, van még, aki figyel. Van, akinek még fontos e darabra hullott életek minden törmeléke.” - írta róla a könyv fülszövegében Tóth Krisztina író, költő, műfordító.


A szerzővel Koronczay Lilla újságíró beszélgetett a szép számban megjelent hallgatóság előtt. A kötet egyébként kölcsönözhető a könyvtárból.

Az utolsó napon, szombaton két program is várta az érdeklődőket. Délelőtt a Mesedélelőtt keretében Ribizli bohóc jelent meg, ahol a tréfás állatverseké volt a főszerep. A kicsik üdvözölhették a három lábú cicát, a mókust, valamint a teknősbékát, akit elhagyott a barátnője.

Este pedig egy színházi előadás zárta az eseménysorozatot. Vörös István kortárs író tollából készült Don Quijote-szindróma című monodrámát láthatta a közönség. Van -e még létjogusultsága a minőségi kultúrának - teszi fel a kérdést a nézőnek a darab. A történet főhőse az olvasás lovagjának vallja magát, és könyvekről beszél, de ezt a művészetre: a színházra és a képzőművészetre is rá lehet illeszteni.

Don Quijote kapcsán azon gondolkoztunk, hogy valóban őrült volt-e vagy a világ volt az körülötte.” – nyilatkozta a darab kapcsán Kaj Ádám, az előadás rendezője. Azt, hogy végül is hogyan válhatunk jó olvasóvá és jó befogadóvá azt Széplaky Géza tolmácsolásában tudhattuk meg.

A darab a Déryné program keretében készült, melynek célja, hogy  mindenki hozzáférjen a minőségi előadásokhoz.

A hat nappon át tartó eseménysorozaton minőségi produkciókat láthattunk, nívós rendezvényeket, minden korosztályt megszólaltató műsorokat kaphattak  az érdeklődők az Ünnepi Könyvhét alkalmával idén is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 10. 02., 17:26
Környezetvédelem és újrahasznosítás céljából rendezik a gyűjtést. Még >>>
2023. 10. 02., 14:24
Az Amerikában élő magyar kutató az mRNS-vakcina alapjait is adó felfedezéséért kapta meg az élettani-orvosi Nobelt. Még >>>
2023. 10. 02., 11:04
Kifogták a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny (NBBH) történetének legnagyobb pontyát, amely nem sokkal maradt el az abszolút balatoni pontyrekordtól. Még >>>
2023. 10. 01., 14:54
Magyarország belügyminisztere szeptember 30. hatállyal – indoklás nélkül – visszavonta Halmosi Zsolt rendőr altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte. Még >>>
2023. 10. 01., 08:44
Mindketten italozó életmódot folytattak, ennek ellenére egyetértésben teltek a napjaik, konfliktusaik nem voltak. Még >>>
2023. 09. 29., 09:48
A két járás tűzoltóinak munkáját egy kalocsai vízszállító segítette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK