2021. 10. 23. szombat
Gyöngyi
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa környékiek a Nemzeti Vágta idei futamán – Mózesre, ez jó muri volt!

Illés György Cinó  |  2020. 10. 12., 16:08

Szombaton rendezték meg a Nemzeti Vágta idei futamát, amelyen Kalocsa és több környékbeli település is izgulhatott lovasaiért. Városunkat egy lovas sport egyesület révén egy igen komoly múltra visszatekintő négylábú is képviselte.

Városunk – amellett, hogy saját bajnoka, Veszelovszki Réka is versenybe szállt a Nemzeti Vágta trófeájáért – még egy lovas révén érintett volt az idei futamban, ugyanis Hajnal Franciska a kalocsai versenyzőhöz hasonlóan a kalocsai Hajnal és Baráti Kör Lovas Sport Egyesület lovasa.

A volt kalocsai lovas „idegenlégióban”

Hajnal Franciska ugyan nem városunkat, sem környékbeli települést képviselt, ám a városunkhoz köthető „istálló” révén tehát mégis csak városunknak is hírét vitte, noha ezúttal a Hajdú-Bihar megyei Báránd színeiben állt rajthoz a Vágtán.
A 24 éves, kalocsai származású lovas azonban korábban már Kalocsát is képviselte ezen a versenyen.


Én 2016-ban indultam a Nemzeti vágtán először a felnőttek között lovammal, a Szellő névre hallgató Shagya Szerkővel. Akkor Kalocsa színeiben versenyeztem, és az előfutamban 5. helyezért értem el. Idén felkérésre indultam Báránd települést képviselve, mivel a bárándi ló lesérült, így a Nemzeti Vágta előtt három nappal jelezték, hogy részt vehetnék a vágtán a település színeiben.– mesélte a verseny után Hajnal Franciska, akit lovával együtt váratlanul ért a felkérés, ami nem is az egyetlen nehézségük volt.


A helyzetünket azon kívül, hogy nem készültünk a vágtára, az is megnehezítette, hogy a lovam három hónapig kényszerpihenőn volt, mivel fájt a lába. A futamban az volt a cél, hogy Szellő kedvére fusson egyet, és annyit menjen, amennyit szeretne. Azonban kellemes meglepetést okozott, hiszen a háromhavi pihenő ellenére nagyon jó formában volt, és az első körig az élmezőnyben voltunk. Végül ötödik helyezést értünk el.
– foglalta össze a verseny tapasztalatait és előzményeit Franciska, aki egyesületi társa, Dunapatajon élő, de városunk színeiben versenyző, a Kishuszár Vágta első előfutamának egyes pályájáról indult Veszelovszki Réka fölkészüléséről is szólt néhány szót, annál is inkább, mert lova, Mózes is az ő istállójuk nevelése.


Kalocsa bajnoka: Veszelovszki Réka

Veszelovszki Rékát apu, Hajnal József készítette föl a Nemzeti Vágtára. Réka nagyjából két éve lovagol a Hajnal és Baráti Kör Lovas Sport Egyesületnél. Ügyességi és díjugrató versenyekre én készítem fel, apu pedig a galoppra”– nyilatkozta portálunknak a verseny után Hajnal Franciska, akitől azt is megtudtuk, hogy 

A13 ÉVES RÉKÁNAK EZ VOLT A MÁSODIK ÉVE A NEMZETI VÁGTA KISHUSZÁR FUTAMÁN, AHOL AZ ELŐFUTAMBAN HATODIK HELYEZETT LETT.

Ellenben lova, Mózes már komolyabb múltra és igen szép eredményekre tekinthet vissza a Nemzeti Vágták történetében.


Több döntős első helyet szerzett már a kalocsai ló

AZ IDÉN 18 ÉVES JÓSZÁG 2011. ÓTA MINDEN ÉVBEN RÉSZT VESZ A NEMZETI VÁGTA KISHUSZÁR FUTAMÁN, AHOL TÖBB ELSŐ ÉS TOVÁBBI DOBOGÓS HELYEZÉSEKKEL BÜSZKÉLKEDHET:

  • 2011-ben döntő 1. hely, nyergébenVizi Péterrel,
  • 2012-ben Kulisity Anikót repítette a döntő 1. helyére,
  • 2013-ban döntő 2. helyezést ért el ifj. Hajnal Józseffel,
  • 2014-ben a döntőben 3. helyen futott be, szintén ifj. Hajnal Józseffel
  • 2015-ben és
  • 2016-ban előfutam 3. helyezést ért el újra csak ifj. Hajnal Józseffel,
  • 2017-ben előfutam 4. helyezett lett Rigó Lorettával
  • 2018-ban előfutam 5. hely Varga Majával, majd
  • 2019-ben Veszelovszki Réka versenyzett vele, akkor az előfutam 5. helyére értek be,
  • ebben az évben pedig az előfutam 6. helyét szerezte meg Veszelovszki Rékának.


A járás több települése képviseltette magát

Uszódot az idei Nemzeti Vágtán a 14 éves Varga Maja képviselte, akinek edzője, felvezetője a díjugratásban versenyző Grosán Mercédesz volt, Hajós színeiben pedig Földes Bence indult.

Varga Maja nyolc éve lovagol, 2018-ban kezdett versenyezni. Az idei futamra való felkészüléséről edzője, Grosán Mercédesz nyilatkozott munkatársunknak.

- Hétvégente tudtam itthon lenni Majával, akkor pályán mentünk gyors munkát. Megvolt mindig, hogy milyen távot teljesítünk, próbáltunk törekedni arra, hogy amilyen távot a vágtán teljesíteni kell, annak a dupláját bírja szusszal a ló gyors vágtában. Heti egy pihenőnap mellett két nap gyors munka, két nap hosszú távú munka, két nap „lájtos” munka szerepelt a hetirendünkben a felkészülés ideje alatt – mondta a munkarendről Mercédesz, aki arról is beszélt, hogy milyen „alapanyag” Maja, milyen vele együtt dolgozni.


– Nekem abból a szempontból nehezebb, mert az élettársam húgáról van szó, de Maja tudja, hogy ha a lovaknál vagyunk, akkor az edzője vagyok, méghozzá szigorú edző. Ha ügyes, megdicsérem, ha valamit elront, főleg úgy, hogy többször elmondtam neki, akkor leszidom. Mindig elmondom neki, hogy mi az, amit jól csinált, hogy mire figyeljen nagyon, ha pedig valamit rosszul csinált, akkor mi volt a rossz, és hogyan lehet kijavítani. Szigorú vagyok, de Maja nem veszi magára, ha úgy szólok, mert tudja, hogy a negatív kritika is építő jellegű, és, hogy az ő érdekében vagyok néha hangosabb vele.
A bizalom, a kitartás és a biztatás nagyon fontos, mert

HA NEM BÍZIK MAGÁBAN ÉS A LOVÁBAN A LOVAS, AKKOR AZ MÁR VESZETT ÜGY, HA VISZONT MEGVAN A BIZALOM, AZ MÁR FÉL SIKER

– nyilatkozta Grosán Mercédesz, aki az elért eredményt így értékelte:

– Nyilván, a cél mindig a lehető legjobb eredményt elérni. A felkészülés nagyon jól ment, remek formában volt a ló, erősnek éreztük. Az utolsó két hétben viszont az idő nem volt velünk, és a nagy sár és sok eső miatt nem nagyon tudott Maja készülni, lovagolni, és ezt a ló teljesítményén is észrevettük. Erről nem tehettünk, de amit tudtunk megtettünk.
A futam közben aztán az egyik lovas lekeresztezte Maja útját, ami egyébként nem szabályos, ráadásul a hátsó lábával belerúgott Maja lovának a bal első lábába, amitől majdnem elesett, majd le is maradt, de fájós lábbal is megtett lovasáért a ló, amit csak tudott – foglalta össze a futamon történteket Grosán Mercédesz.

Tehát sem az uszódi színekben versenyző Varga Maja, sem a Kalocsát képviselő Veszelovszki Réka, és a bárándi színekben induló Hajnal Franciska sem jutott tovább előfutamából.
Így

térségünket a döntőben Hajós „bajnoka”, Földes Bence képviselte, de ő aztán nem is akárhogy!

A Hajós városának is dicsőséget hozó sikerről hamarosan külön cikkben számolunk be!
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)
2021. 10. 19., 14:50
A nyár folyamán a kalocsai Cigány Szív Egyesület és a Kultúrpart csapata szervezésében, pályázati forrás felhasználásával négy alkalommal utazhattak roma gyerekek és felnőtt kísérőik a fővárosba, hogy ott megtekintsék a főbb látványosságokat, izgalmas programokon vehessenek részt. A kirándulásokról egy vidám videofilm készült, amelyet most tettek közzé – tekintsék meg a KALOhíreken!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>
2021. 10. 23., 09:33
Az egészségügyi szakértők egyre inkább hangsúlyozzák, hogy lehet valaki fitt és kissé túlsúlyos egyszerre, a testtömegindex nem mérvadó és ez alapján nem lehet megfelelő képet kapni valakinek az egészségi állapotáról. Még >>>
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>
2021. 10. 22., 11:23
A legfőbb változás a temető főbejárata felöl elhelyezkedő Béke utcát érinti, melynek forgalma a Petőfi Sándor utca felöl egyirányúsításra kerül, az Alkony utca felé. Még >>>
2021. 10. 22., 10:03
Az eseményen a megye legjobb borászai és pincészetei mutatkoznak be egy borkóstolóval egybekötött különleges borkiállításon. Még >>>
2021. 10. 21., 16:12
A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés