2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa környékiek a Nemzeti Vágta idei futamán – Mózesre, ez jó muri volt!

Illés György Cinó  |  2020. 10. 12., 16:08

Szombaton rendezték meg a Nemzeti Vágta idei futamát, amelyen Kalocsa és több környékbeli település is izgulhatott lovasaiért. Városunkat egy lovas sport egyesület révén egy igen komoly múltra visszatekintő négylábú is képviselte.

Városunk – amellett, hogy saját bajnoka, Veszelovszki Réka is versenybe szállt a Nemzeti Vágta trófeájáért – még egy lovas révén érintett volt az idei futamban, ugyanis Hajnal Franciska a kalocsai versenyzőhöz hasonlóan a kalocsai Hajnal és Baráti Kör Lovas Sport Egyesület lovasa.

A volt kalocsai lovas „idegenlégióban”

Hajnal Franciska ugyan nem városunkat, sem környékbeli települést képviselt, ám a városunkhoz köthető „istálló” révén tehát mégis csak városunknak is hírét vitte, noha ezúttal a Hajdú-Bihar megyei Báránd színeiben állt rajthoz a Vágtán.
A 24 éves, kalocsai származású lovas azonban korábban már Kalocsát is képviselte ezen a versenyen.


Én 2016-ban indultam a Nemzeti vágtán először a felnőttek között lovammal, a Szellő névre hallgató Shagya Szerkővel. Akkor Kalocsa színeiben versenyeztem, és az előfutamban 5. helyezért értem el. Idén felkérésre indultam Báránd települést képviselve, mivel a bárándi ló lesérült, így a Nemzeti Vágta előtt három nappal jelezték, hogy részt vehetnék a vágtán a település színeiben.– mesélte a verseny után Hajnal Franciska, akit lovával együtt váratlanul ért a felkérés, ami nem is az egyetlen nehézségük volt.


A helyzetünket azon kívül, hogy nem készültünk a vágtára, az is megnehezítette, hogy a lovam három hónapig kényszerpihenőn volt, mivel fájt a lába. A futamban az volt a cél, hogy Szellő kedvére fusson egyet, és annyit menjen, amennyit szeretne. Azonban kellemes meglepetést okozott, hiszen a háromhavi pihenő ellenére nagyon jó formában volt, és az első körig az élmezőnyben voltunk. Végül ötödik helyezést értünk el.
– foglalta össze a verseny tapasztalatait és előzményeit Franciska, aki egyesületi társa, Dunapatajon élő, de városunk színeiben versenyző, a Kishuszár Vágta első előfutamának egyes pályájáról indult Veszelovszki Réka fölkészüléséről is szólt néhány szót, annál is inkább, mert lova, Mózes is az ő istállójuk nevelése.


Kalocsa bajnoka: Veszelovszki Réka

Veszelovszki Rékát apu, Hajnal József készítette föl a Nemzeti Vágtára. Réka nagyjából két éve lovagol a Hajnal és Baráti Kör Lovas Sport Egyesületnél. Ügyességi és díjugrató versenyekre én készítem fel, apu pedig a galoppra”– nyilatkozta portálunknak a verseny után Hajnal Franciska, akitől azt is megtudtuk, hogy 

A13 ÉVES RÉKÁNAK EZ VOLT A MÁSODIK ÉVE A NEMZETI VÁGTA KISHUSZÁR FUTAMÁN, AHOL AZ ELŐFUTAMBAN HATODIK HELYEZETT LETT.

Ellenben lova, Mózes már komolyabb múltra és igen szép eredményekre tekinthet vissza a Nemzeti Vágták történetében.


Több döntős első helyet szerzett már a kalocsai ló

AZ IDÉN 18 ÉVES JÓSZÁG 2011. ÓTA MINDEN ÉVBEN RÉSZT VESZ A NEMZETI VÁGTA KISHUSZÁR FUTAMÁN, AHOL TÖBB ELSŐ ÉS TOVÁBBI DOBOGÓS HELYEZÉSEKKEL BÜSZKÉLKEDHET:

  • 2011-ben döntő 1. hely, nyergébenVizi Péterrel,
  • 2012-ben Kulisity Anikót repítette a döntő 1. helyére,
  • 2013-ban döntő 2. helyezést ért el ifj. Hajnal Józseffel,
  • 2014-ben a döntőben 3. helyen futott be, szintén ifj. Hajnal Józseffel
  • 2015-ben és
  • 2016-ban előfutam 3. helyezést ért el újra csak ifj. Hajnal Józseffel,
  • 2017-ben előfutam 4. helyezett lett Rigó Lorettával
  • 2018-ban előfutam 5. hely Varga Majával, majd
  • 2019-ben Veszelovszki Réka versenyzett vele, akkor az előfutam 5. helyére értek be,
  • ebben az évben pedig az előfutam 6. helyét szerezte meg Veszelovszki Rékának.


A járás több települése képviseltette magát

Uszódot az idei Nemzeti Vágtán a 14 éves Varga Maja képviselte, akinek edzője, felvezetője a díjugratásban versenyző Grosán Mercédesz volt, Hajós színeiben pedig Földes Bence indult.

Varga Maja nyolc éve lovagol, 2018-ban kezdett versenyezni. Az idei futamra való felkészüléséről edzője, Grosán Mercédesz nyilatkozott munkatársunknak.

- Hétvégente tudtam itthon lenni Majával, akkor pályán mentünk gyors munkát. Megvolt mindig, hogy milyen távot teljesítünk, próbáltunk törekedni arra, hogy amilyen távot a vágtán teljesíteni kell, annak a dupláját bírja szusszal a ló gyors vágtában. Heti egy pihenőnap mellett két nap gyors munka, két nap hosszú távú munka, két nap „lájtos” munka szerepelt a hetirendünkben a felkészülés ideje alatt – mondta a munkarendről Mercédesz, aki arról is beszélt, hogy milyen „alapanyag” Maja, milyen vele együtt dolgozni.


– Nekem abból a szempontból nehezebb, mert az élettársam húgáról van szó, de Maja tudja, hogy ha a lovaknál vagyunk, akkor az edzője vagyok, méghozzá szigorú edző. Ha ügyes, megdicsérem, ha valamit elront, főleg úgy, hogy többször elmondtam neki, akkor leszidom. Mindig elmondom neki, hogy mi az, amit jól csinált, hogy mire figyeljen nagyon, ha pedig valamit rosszul csinált, akkor mi volt a rossz, és hogyan lehet kijavítani. Szigorú vagyok, de Maja nem veszi magára, ha úgy szólok, mert tudja, hogy a negatív kritika is építő jellegű, és, hogy az ő érdekében vagyok néha hangosabb vele.
A bizalom, a kitartás és a biztatás nagyon fontos, mert

HA NEM BÍZIK MAGÁBAN ÉS A LOVÁBAN A LOVAS, AKKOR AZ MÁR VESZETT ÜGY, HA VISZONT MEGVAN A BIZALOM, AZ MÁR FÉL SIKER

– nyilatkozta Grosán Mercédesz, aki az elért eredményt így értékelte:

– Nyilván, a cél mindig a lehető legjobb eredményt elérni. A felkészülés nagyon jól ment, remek formában volt a ló, erősnek éreztük. Az utolsó két hétben viszont az idő nem volt velünk, és a nagy sár és sok eső miatt nem nagyon tudott Maja készülni, lovagolni, és ezt a ló teljesítményén is észrevettük. Erről nem tehettünk, de amit tudtunk megtettünk.
A futam közben aztán az egyik lovas lekeresztezte Maja útját, ami egyébként nem szabályos, ráadásul a hátsó lábával belerúgott Maja lovának a bal első lábába, amitől majdnem elesett, majd le is maradt, de fájós lábbal is megtett lovasáért a ló, amit csak tudott – foglalta össze a futamon történteket Grosán Mercédesz.

Tehát sem az uszódi színekben versenyző Varga Maja, sem a Kalocsát képviselő Veszelovszki Réka, és a bárándi színekben induló Hajnal Franciska sem jutott tovább előfutamából.
Így

térségünket a döntőben Hajós „bajnoka”, Földes Bence képviselte, de ő aztán nem is akárhogy!

A Hajós városának is dicsőséget hozó sikerről hamarosan külön cikkben számolunk be!
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-24 13:19:32
Ebben a történetben már az is szép, hogy az utolsó fordulóra is maradt még esélyünk a bennmaradásra.
2024-05-22 10:42:00
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 28., 17:00
A gyanúsítottnál tartott kutatás alkalmával tetemes készpénzre, arany ékszerekre, zálogjegyekre akadtak a rendőrök. Még >>>
2024. 05. 27., 07:50
A baleset következtében a jármű utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK