Ahogyan erősödnek a hagyományai, úgy emelkedik a színvonala a kalocsai műkedvelő borászok seregszemléjének. A korábban elő-előforduló kisebb-nagyobb borhibák egyre ritkábbak, a magasabb minőséget képviselő tételek között pedig egyre nehezebb választani. Egyúttal a borfogyasztók ízlése, borkóstolói pallérozottsága is javul, amit bizonyít, hogy a közönségszavazatok és a szakmai zsűri által hozott ítélet között nagy volt az árfedés. A kóstoláshoz almát, sajtot falatoztak az ízlelőbimbók éberségének megőrzésére, majd pompás zúzapörkölt vacsorával és kötetlen beszélgetéssel, „borbarátkozással”zárult az esemény, amelynek hangulatát Kovács László fazekasmester hangulatos zongorajátéka emelte.
A borok nagy része a tavalyi évjáratból származik, amelyről általánosságban elmondható, hogy jó minőség termett a szőlőskertekben, lehetett finom bort készíteni.
Különösen a vörösborok mezőnyében szép számmal fordultak elő óborok is, közülük a legéltesebb hordóban volt már a 2011-ben megtartott első borbarát-találkozó idején is, hiszen 2009-ben készült, ami ebben a régióban matuzsálemnek számít, és borász munkáját és az alapanyag beltartalmi értékeit is dicséri, hogy idáig el lehetett tartani.
A borok minősítési rendje idén változott a korábbiakhoz képest, most a borok által elért pontszámok alapján kaptak arany, ezüst és bronz minősítést, illetve a fehér-, rosé- és vörösborok kategóriáiban egy-egy nagyaranyérmest hirdettek ki, míg korábban a pontszám alapján rangsort alakítottak ki, és kategóriánként adtak ki első, második és harmadik helyezést.
A borok minősítését már kora délután megkezdte a Marosvári Gábor (Kovács Borház), Matos Patrik (Matos Pince), valamint Khner István (Khner pince) alkotta szakmai zsűri. A részt vevő közel húsz kalocsai műkedvelő borász által benevezett, összesen 31 tétel rangsorát az ő döntésük határozta meg.
Százpontos borminősítő értékelésük eredményeképpen
HÁROM KATEGÓRIÁBAN – FEHÉR, ROZÉ, VÖRÖS – DÍJAZTÁK A BOROKAT, ÖSSZESEN 8 ARANY, 11 EZÜST ÉS 6 BRONZ MINŐSÍTÉST OSZTVA KI, ÉS MINDHÁROM KATEGÓRIÁBAN KIADTÁK A NAGYARANY MINŐSÍTÉST IS.
A legjobb borok készítőit jutalmazták is, a nyeremények között egyebek mellett a helyszínt is adó Paprikakutató jóvoltából piros paprika is szerepelt, a nagyaranyérmesek pedig egy-egy Kovács László fazekasmester által készített kerámiával lettek gazdagabbak.
A minősítést nyert borokat oklevelekkel ismerték el.
Nagy arany minősítést kapott
Forrás: Illés György / KALOhírek
A jelenlévők mindegyike végigkóstolta a tételeket, és egy egyszerűbb, a korábbi években már megszokott, tízpontos minősítő rendszerben rangsorolta is. Ezek összesítésével választották ki a közönségdíjas borokat.
A nagy arany érmesek közt föntebb már említettek közül a két előbbi,
KIRÁLY RÓBERT OLASZRIZLINGJE ÉS HORVÁTH RÓBERT KÉKOPORTÓ ROZÉJA A KÖZÖNSÉGDÍJAT IS MEGSZEREZTE.
Forrás: Illés György / KALOhírek
A VÖRÖSEK KÖZÖTT AZONBAN AZ UGYANCSAK HORVÁTH RÓBERT PINCÉJÉBŐL ÉRKEZETT 2020-AS PORTUGIESER NYERTE EL A KÖZÖNSÉG KEGYEIT.
A borkóstolás alaposan próbára teszi az ízlelőbimbókat – ezeknek felüdülést hozott a Kákonyi József főzte zúzapörkölt-különlegesség, amelyet vajas tarhonyával tálaltak a borbarátoknak és vendégeiknek. Ám szerencsére még azt is volt mivel leöblíteni.
A jó hangulatban eltöltött, pompás vacsorához Kovács László fazekasmester muzsikált, majd kísérte zongorán az egyre kerekebb jókedvet kísérő éneklést, nótázást.
Forrás: Illés György / KALOhírek
Arany minősítést kaptak:
Fehér:
Rozé:
Vörös:
Ezüst minősítést kaptak:
Fehér:
Rozé:
Vörös:
Bronz minősítést nyert:
Fehér:
Rozé:
Vörös:
Forrás: Illés György / KALOhírek
A Fókuszban Podcast most megjelent adásában a nemrégiben megalapított Magyar Civil Hálóról beszélgetünk az országos hálózat elnökével, Petneházy Dáviddal és elnökségi tagjával, Szigeti Tamással. A beszélgetés második felében Scherer Erzsébet, a Magyar Vidék- és Térségfejlesztési Alapítvány ösztöndíjasa mesél céljairól.