2023. 02. 01. szerda
Ignác
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai Borbarátok IX. Találkozója – Jó borok, jó hangulat

Illés György Cinó  |  2022. 03. 04., 08:17

Ahogyan erősödnek a hagyományai, úgy emelkedik a színvonala a kalocsai műkedvelő borászok seregszemléjének. A korábban elő-előforduló kisebb-nagyobb borhibák egyre ritkábbak, a magasabb minőséget képviselő tételek között pedig egyre nehezebb választani. Egyúttal a borfogyasztók ízlése, borkóstolói pallérozottsága is javul, amit bizonyít, hogy a közönségszavazatok és a szakmai zsűri által hozott ítélet között nagy volt az árfedés. A kóstoláshoz almát, sajtot falatoztak az ízlelőbimbók éberségének megőrzésére, majd pompás zúzapörkölt vacsorával és kötetlen beszélgetéssel, „borbarátkozással”zárult az esemény, amelynek hangulatát Kovács László fazekasmester hangulatos zongorajátéka emelte.

A borok nagy része a tavalyi évjáratból származik, amelyről általánosságban elmondható, hogy jó minőség termett a szőlőskertekben, lehetett finom bort készíteni.
Különösen a vörösborok mezőnyében szép számmal fordultak elő óborok is, közülük a legéltesebb hordóban volt már a 2011-ben megtartott első borbarát-találkozó idején is, hiszen 2009-ben készült, ami ebben a régióban matuzsálemnek számít, és borász munkáját és az alapanyag beltartalmi értékeit is dicséri, hogy idáig el lehetett tartani.

A borok minősítési rendje idén változott a korábbiakhoz képest, most a borok által elért pontszámok alapján kaptak arany, ezüst és bronz minősítést, illetve a fehér-, rosé- és vörösborok kategóriáiban egy-egy nagyaranyérmest hirdettek ki, míg korábban a pontszám alapján rangsort alakítottak ki, és kategóriánként adtak ki első, második és harmadik helyezést.

A borok minősítését már kora délután megkezdte a Marosvári Gábor (Kovács Borház), Matos Patrik (Matos Pince), valamint Khner István (Khner pince) alkotta szakmai zsűri. A  részt vevő közel húsz kalocsai műkedvelő borász által benevezett, összesen 31 tétel rangsorát az ő döntésük határozta meg.
Százpontos borminősítő értékelésük eredményeképpen

HÁROM KATEGÓRIÁBAN – FEHÉR, ROZÉ, VÖRÖS – DÍJAZTÁK A BOROKAT, ÖSSZESEN 8 ARANY, 11 EZÜST ÉS 6 BRONZ MINŐSÍTÉST OSZTVA KI, ÉS MINDHÁROM KATEGÓRIÁBAN KIADTÁK A NAGYARANY MINŐSÍTÉST IS.

A legjobb borok készítőit jutalmazták is, a nyeremények között egyebek mellett a helyszínt is adó Paprikakutató jóvoltából piros paprika is szerepelt, a nagyaranyérmesek pedig egy-egy Kovács László fazekasmester által készített kerámiával lettek gazdagabbak.
A minősítést nyert borokat oklevelekkel ismerték el.

Nagy arany minősítést kapott

 • a fehérek közt Király Róbert 2021-es olaszrizlingje,
 • a rozék közt Horváth Róbert 2021-es portugieser rozéja, valamint
 • a vörösek közt Kákonyi József 2021-es bíborkadarkája.

 

Képgaléria megtekintése (43 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A jelenlévők mindegyike végigkóstolta a tételeket, és egy egyszerűbb, a korábbi években már megszokott, tízpontos minősítő rendszerben rangsorolta is. Ezek összesítésével választották ki a közönségdíjas borokat.
A nagy arany érmesek közt föntebb már említettek közül a két előbbi,

KIRÁLY RÓBERT OLASZRIZLINGJE ÉS HORVÁTH RÓBERT KÉKOPORTÓ ROZÉJA A KÖZÖNSÉGDÍJAT IS MEGSZEREZTE.

Képgaléria megtekintése (43 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A VÖRÖSEK KÖZÖTT AZONBAN AZ UGYANCSAK HORVÁTH RÓBERT PINCÉJÉBŐL ÉRKEZETT 2020-AS PORTUGIESER NYERTE EL A KÖZÖNSÉG KEGYEIT.

A borkóstolás alaposan próbára teszi az ízlelőbimbókat – ezeknek felüdülést hozott a Kákonyi József főzte zúzapörkölt-különlegesség, amelyet vajas tarhonyával tálaltak a borbarátoknak és vendégeiknek. Ám szerencsére még azt is volt mivel leöblíteni.
A jó hangulatban eltöltött, pompás vacsorához Kovács László fazekasmester muzsikált, majd kísérte zongorán az egyre kerekebb jókedvet kísérő éneklést, nótázást.

Képgaléria megtekintése (43 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Arany minősítést kaptak:

Fehér:

 • Zoltán Krisztián – aletta, 2021

Rozé:

 • Gottschall Zoltán – kékfrankos rozé, 2021
 • Deák Gábor – cabernet sauvignon rosé, 2021

Vörös:

 • Deák Gábor – cabernet sauvignon, 2021
 • Szűcs Zoltán – tolnai vörös küvé, 2021
 • Marton Sándor – merlot, 2021
 • Horváth Róbert – portugieser, 2020
 • Szörényi Tamás – merlot, 2019


Ezüst minősítést kaptak:

Fehér:

 • Király Róbert – irsai olivér, 2021
 • Gottschall Zoltán Genarosa 2021
 • Marton Sándor – kövidinka, 2021
 • Pécsi István – meszesi küvé, 2021
 • Bakos Miklós – meszesi küvé 2021

Rozé:

 • Szörényi Tamás – kékfrankos rozé, 2021
 • Gáll Tibor – cabernet franc rozé, 2021

Vörös:

 • Antal – vörös küvé, 2021
 • Gáll Tibor – cabernet sauvignon, 2019
 • Marton Sándor – hajósi küvé, 2012
 • Vollár Gábor – cabernet franc, 2009


Bronz minősítést nyert:

Fehér:

 • Pécsi István – irsai olivér, 2021
 • Guzsván József – cserszegi fűszeres, 2021

Rozé:

 • Zoltán Krisztián – néró rozé, 2021

Vörös:

 • Guzsván József – kékfrankos–cabernet küvé, 2021
 • Gallai Antal – vörös küvé, 2020
 • Vollár Gábor – cabernet sauvignon, 2020

 

Képgaléria megtekintése (43 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023. 01. 26., 08:05
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>
2023. 01. 30., 14:56
Így alakult a Duna és a Tisza vízállása hétfőre a hydroinfo.hu adatai alapján. Még >>>
2023. 01. 30., 10:35
A szívroham és a stroke valószínűsége 40 és 50 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik ennyit gyalogoltak. Még >>>
2023. 01. 29., 17:35
Minden olyan rövid időn belül történt, hogy a két pilótának esélye sem volt a katapultálás folyamatának beindítására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK