2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai rendezők sikere a XX. Lakiteleki Filmszemlén – Kvalla Gábor és Tóth Dani alkotását különdíjjal jutalmazták

Zsiga Ferenc  |  2021. 11. 23., 11:58

A Sára Sándor operatőr, filmrendező emlékére meghirdetett XX. Lakiteleki Filmszemlére krónika, korkép, művelődés, portré, fikciós műsorok kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásban kiírt határidőig a Kárpát-medencéből 178 alkotás érkezett. Az előzsűri döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 34 alkotás jutott. A november 17-e és 19-e között a Lakiteleki Népfőiskolán megrendezett filmszemlén kalocsai rendezők is sikeresen szerepeltek. A Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány különdíjával elismert Légből kapott világ című alkotást a kalocsai Kvalla Gábor Balázs rendezte, a film elkészítésében az ugyancsak városunkban élő Paletta Richárd is részt vett. Az Agrárminisztérium különdíját a Möszijő Holló című film érdemelte ki, rendezője a dunapataji származású, Kalocsán élő Tóth Dani. Mindhárom alkotónak gratulálunk a rangos elismeréshez.

A fődíjat, a Dunaversitas Egyesület által felajánlott másfél millió forintos különdíjat, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem könyvcsomag és szakmai képzés különdíját, az MTVA M5-ös csatornájának különdíját, a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium különdíját és a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium különdíját a Branka című alkotás kapta. Rendező: K. Kovács Ákos, Budapest.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által felajánlott egymillió forintos különdíjat, a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesülete különdíját és a lakiteleki Tisza Nyugdíjas Klub különdíját a Mi svábok mindig jó magyarok voltunk című alkotás kapta. Rendező: László Gábor, Budapest.

Forrás: BAON


Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének egymillió forintos különdíját és a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium csoportjainak különdíját a Megbélyegzetten – 1968 című alkotás kapta. Rendező: Varga Ágota, Szentendre.

Ugyan a díjazottak sora még hosszú, számunkra mégis a legörvendetesebb, hogy a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány különdíját a Légből kapott világ című alkotás kapta. Rendező: Kvalla Gábor Balázs, Kalocsa. A film elkészítésében a kalocsai Paletta Richárd is részt vett. A filmet a közismert Vaklufis Norbiról készítették, a mostani díj az alkotás újabb elismerése.

Forrás: BAON


Az Agrárminisztérium különdíját a Möszijő Holló című alkotás kapta. Rendező: Tóth Dani, Kalocsa. A film a híres uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás azon párizsi szakmai útját mutatja be, amikor a szakember a világ legnagyobb mezőgazdasági kiállításán mint juhbíráló vett részt.

Tóth Dani | Forrás: Daniel Toth / Facebook


A november 19-i, pénteki díjkiosztó ünnepséget hat díjnyertes film vetítése, majd a Sára Sándor-szobor avatása zárta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK