2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai rendezők sikere a XX. Lakiteleki Filmszemlén –Kvalla Gábor és Tóth Dani alkotását különdíjjal jutalmazták

Zsiga Ferenc  |  2021. 11. 23., 11:58

A Sára Sándor operatőr, filmrendező emlékére meghirdetett XX. Lakiteleki Filmszemlére krónika, korkép, művelődés, portré, fikciós műsorok kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásban kiírt határidőig a Kárpát-medencéből 178 alkotás érkezett. Az előzsűri döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 34 alkotás jutott. A november 17-e és 19-e között a Lakiteleki Népfőiskolán megrendezett filmszemlén kalocsai rendezők is sikeresen szerepeltek. A Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány különdíjával elismert Légből kapott világ című alkotást a kalocsai Kvalla Gábor Balázs rendezte, a film elkészítésében az ugyancsak városunkban élő Paletta Richárd is részt vett. Az Agrárminisztérium különdíját a Möszijő Holló című film érdemelte ki, rendezője a dunapataji származású, Kalocsán élő Tóth Dani. Mindhárom alkotónak gratulálunk a rangos elismeréshez.

A fődíjat, a Dunaversitas Egyesület által felajánlott másfél millió forintos különdíjat, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem könyvcsomag és szakmai képzés különdíját, az MTVA M5-ös csatornájának különdíját, a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium különdíját és a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium különdíját a Branka című alkotás kapta. Rendező: K. Kovács Ákos, Budapest.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által felajánlott egymillió forintos különdíjat, a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesülete különdíját és a lakiteleki Tisza Nyugdíjas Klub különdíját a Mi svábok mindig jó magyarok voltunk című alkotás kapta. Rendező: László Gábor, Budapest.

Forrás: BAON


Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének egymillió forintos különdíját és a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium csoportjainak különdíját a Megbélyegzetten – 1968 című alkotás kapta. Rendező: Varga Ágota, Szentendre.

Ugyan a díjazottak sora még hosszú, számunkra mégis a legörvendetesebb, hogy a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány különdíját a Légből kapott világ című alkotás kapta. Rendező: Kvalla Gábor Balázs, Kalocsa. A film elkészítésében a kalocsai Paletta Richárd is részt vett. A filmet a közismert Vaklufis Norbiról készítették, a mostani díj az alkotás újabb elismerése.

Forrás: BAON


Az Agrárminisztérium különdíját a Möszijő Holló című alkotás kapta. Rendező: Tóth Dani, Kalocsa. A film a híres uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás azon párizsi szakmai útját mutatja be, amikor a szakember a világ legnagyobb mezőgazdasági kiállításán mint juhbíráló vett részt.

Tóth Dani | Forrás: Daniel Toth / Facebook


A november 19-i, pénteki díjkiosztó ünnepséget hat díjnyertes film vetítése, majd a Sára Sándor-szobor avatása zárta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei