2023. 12. 09. szombat
Natália
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Nagyszabású Agrár-Hungarikum Konferenciával kezdődött a Paprika Piknik – Hagyományteremtő szándékkal rendezték

Nagyszabású Agrár-Hungarikum Konferenciával kezdődött a Paprika Piknik – Hagyományteremtő szándékkal rendezték
Illés György Cinó  |  2021. 09. 15., 11:04

Szeptember 10-én, pénteken, a Csíplek Kalocsa! Paprika Piknik nyitórendezvényén Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke köszöntő beszéde után a konferencia mintegy 160 résztvevője a mezőgazdaságban érdekeltek előtt álló kihívásokról, lehetőségekről, a korszerű gépesítés és az öntözés új módszereiről, a fűszerpaprika feldolgozásáról és nemesítéséről hallott előadásokat. Ezt követően a Kalocsa környéki paprikatermesztők öntözési közösségéről szóló videofilm vetítésével, majd kerekasztal beszélgetéssel folytatódott a program, amelynek végén dr. Nagy István agrárminiszter egy olyan új agrártámogatást jelentett be, amellyel a fűszerpaprika-termesztés versenyképessége növelhető.

Pénteken délután két órai kezdettel a kalocsai színházban tartották a paprikatermesztés jelenéről és jövőjéről szóló tanácskozást. Ez egészült ki a mezőgazdaságnak a klímaváltozással, a piac- és munkaerőviszonyok változásaival összefüggő kihívásainak, továbbá a technikai, tudományos újdonságok, új módszerek és fajták nyújtotta lehetőségek bemutatásával.

Köszöntőjében Filvig Géza polgármester kifejezte a város vezetésének azon szándékát, hogy ehhez a konferenciához hasonló szakmai tanácskozás minden évben megrendezésre kerülhet, folyamatosan figyelemmel kísérve a kalocsai fűszerpaprika helyzetét.

Legyen Kalocsa továbbra is a fűszerpaprika fővárosa, de merjünk nagyot álmodni, és legyen a fűszerpaprika világvárosa!”– fogalmazott a polgármester, mely munkához jó ötleteket és kitartást, valamint jó egészséget kívánt.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Olyan izgalmas termék megmentésére vállalkozunk, amely színfoltja is a térségnek, miközben nagyon sok családnak a megélhetését adja”– mondta Font Sándor, emlékeztetve, hogy városunk ezen kívül is nagy örökséggel rendelkezik, utalva népművészeti hagyományokra, a pingálásra, hímzésre és a néptáncra, amelyek városunk védjegyei éppúgy, mint az érsekség, amely a magyarországi katolicizmus második számú központja. A képviselő végül a Paprika Piknik színes rendezvényeit ajánlotta a résztvevők figyelmébe.

Szakmai előadások

Az első előadást az agrár pályaválasztásról prof. dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora tartotta.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A professzor fölidézte, hogy a kilencvenes évekre a magyar mezőgazdaság súlyos válságba jutott, ami egyúttal fölértékelte a szektorban tevékenykedő jól képzett szakemberek munkáját, ezzel kedvező hatással volt a pályaválasztásra és a szakma, a hivatás megítélésére is.


Ma már újra felívelő szakaszban vagyunk, újra ’divatba jön’ a mezőgazdaság, újra emelt fővel jöhetnek be a gazdászok az egyetemekre, mert a mezőgazdaság, agrárium és az élelmiszergazdaság megítélésének javulásával együtt a szakma presztízse is emelkedőben van.”Gyuricza Csaba rámutatott arra a nagy ívű fejlődésre, amely az ágazatban történt, és ami ma is zajlik, hiszen csúcstechnológiai ágazattá vált az agrárium. E téren nemcsak utolérte, de meg is előzte az autóipart. Ez a fellendülés a következő öt-tíz évben még inkább meghatározóvá fog válni, tekintettel többek közt a számítástechnika egyre intenzívebb befolyására az ágazatban.

A szakember vérlázítónak nevezte, hogy a hungarikumnak számító fűszerpaprikából hazánk nettó importőrré vált. Ugyanakkor rámutatott, hogy a trend megfordításához, a termesztés és feldolgozás körülményeinek és feltételrendszerének javításához a közeljövőben minden korábbinál nagyobb forrás áll majd rendelkezésre. E fejlődés alapjait az oktatásban és a ráépülő felsőoktatásban kell lerakni. Ezért fogtak a szakmai felsőoktatás átszervezésébe, csökkentve a képzőhelyek számát, de javítva versenyképességüket. A korszerűsítés jegyében Gödöllőn a következő pár évben egy – amint fogalmazott – XXII. századi campust fognak fölépíteni.

Második előadóként Okvátovity Dóra ügyvezető mutatta be a negyedik generációs Fajszi Paprika Manufaktúrát, és az ott folyó paprikatermesztés és -feldolgozás eljárásairól tapasztalatairól beszélt. A közel harminc hektáron, kizárólag dunai öntéstalajon gazdálkodó vállalkozás ragaszkodik a hagyományos módszerekhez: a hamarosan kezdődő paprika szüret után hat hétig szákokban utolérik a kizárólag első szedésből származó paprikát, majd válogatás és csipedés után fatüzelésű kazánnal, alacsony hőmérsékleten szárítják.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Az ügyvezető szólt a „fajszi brand” kialakítására folytatott erőfeszítéseikről, a terméknevek és logó megalkotásától a magas minőségű, környezetbarát csomagolás kialakításáig. Saját webshopot is üzemeltetnek, emellett a Ho-Re-Ca ágazat beszállítói, de jelentős export tevékenységük is van: jelen vannak Nyugat - Európa összes országában, de egyre több megkeresést kapnak közel- és távolkeletről, valamint az Egyesült Államokból is.

Harmadikként Rhuszty Attila, a Capsico Kft ügyvezetője előadása hangzott el, aki előbb a ZFW Hortiservice Kft.-t bemutatva a szermaradvány-mentes növényvédelmi technológiákban rejlő lehetőségeiről és gyakorlatáról szólt. Ennek lényege, hogy a kémiai szerek helyett egyéb agrotechnikai, biotechnikai és biológiai eljárásokat, módszereket alkalmaznak. A technológia előnye a költséghatékonyság mellett az, hogy környezettudatos, nem veszélyezteti sem a környezet állapotát, sem a fogyasztók, sem a dolgozók egészségét, ráadásképp jobb terméshozamokat lehet elérni, mint más technológiával. A cég új technológiát dolgozott ki a fűszerpaprikára is, a talaj-előkészítéstől a betakarításig.

Rhuszty Attila a továbbiakban saját vállalkozásuk tevékenységéről, a paprika nemesítés irányairól, elsősorban a rezisztencia nemesítésről szólt. Igaz, cégük nem fűszerpaprika, hanem étkezési paprika nemesítésével és vetőmag-kereskedelemmel foglalkozik.


A száz százalékban magyar tulajdonú vállalkozás 2018-ban alakult, és a magyar piacon kívül több mint húsz országban jelen vannak, ahol fajtakísérletek és termékértékesítés is folyik. A piaci igények mellett gondolnak a tájfajták megőrzésére és a nemesítésben való felhasználásukra is.
A továbbiakban ismertette a hozam–minőség–rezisztencia hármas célját egyesítő termékválasztékukat, és elemezte a vetőmagok és fajták piacán az elmúlt években tapasztalható trendeket. Ezek a mind többféle kártevővel szembeni rezisztencia, a minőség egységesebbé válása és javulása, valamint a termésmennyiség növelése irányába mutatnak.

Hollósi Dávid ügyvezető igazgató a Takarékbank agrár üzletágának képviseletében az agrárfinanszírozásról, a hitelezés lehetőségeiről, benne a jelzálog hitelezés kérdéseiről szólt.
Az ügyvezető kiemelte, hogy a hitelezés ára, azaz a hitelkamatok mértéke a következő időszakban Magyarországon és a világon is növekedni fog. Rámutatott: a mezőgazdasági exportunk folyamatosan növekszik, ugyanakkor a feldolgozottság mértékén javítani kellene.

Búzaszem Magyarországot feldolgozatlanul ne hagyja el!”
– mondta Hollósi Dávid, aki kifejtette, hogy az ágazat időjárásnak való kitettsége miatt a hitelképességet több év távlatában kell vizsgálni. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a magyar gazdák ma már nem egymással, hanem a világpiaccal versenyeznek, tekintettel arra is, hogy sok esetben világpiaci, tőzsdei terméket állítanak elő.
Banki szempontból kockázatcsökkentő tényezőnek mondta viszont, hogy a mezőgazdasági jövedelmek nagy része támogatásokból származik – ami növeli a biztonságot –, valamint azt, hogy a termőföld nem országból kivihető vagyon, így a gazdálkodók nem tudnak az országból kivonulni.


Takarékbank agrár üzletága Kecskeméten, Kiskőrösön, Kecelen, Baján, Szabadszálláson is jelen van. Keresik a kapcsolatokat a gazdákkal, vizsgálják az igényeiket. Helyi konkrétumot említve hozzátette: lehetőségeikhez mérten örömmel dolgoznak együtt a gazdálkodókkal, például az öntözési pályázatokon is.

Mezőgazdasági portfóliójukat faktor és lízingelési lehetőségekkel, pályázatírási szolgáltatásokkal igyekeznek bővíteni.
Büszkeséggel beszélt az ügyvezető az egyre gyakrabban publikált elemzéseikről. Ezek fényében úgy vélte, a magyar termékek a tömegtermékek piacáról mindinkább kiszorulnak majd, ezért erősíteni kell a brand-építést, a marketing tevékenységet, és a minőségi termelés a hozzáadott érték növelésére kell helyezni a hangsúlyt, hogy minőségi termékeinkért egyre magasabb árat kérhessünk, mert a világ – benne kiemelten Európa – efelé halad.

Az első szünet után a Gáll Tibor, a kalocsai ZÖKO Paprikakutató Intézet szakmai vezetője a paprikatermesztés jelenlegi helyzetét elemezte. Előbb összefoglalta a fűszerpaprika ágazat történetét a kezdetektől az 1979-es termelési és exportcsúcson és a rendszerváltással járó, kedvezőtlen folyamatokon, valamint a 2004-es, aflatoxinnal szennyezett paprikabotrányon és annak káros hatásain át az elmúlt évtized történéseiig, benne a termőterület további csökkenésével és a szintén nem örömtelien alacsonyan stagnáló termésátlagokkal, és exportadatokkal. A továbbiakban hosszan sorolta az ágazatot terhelő különböző jelenségeket és ellentmondásokat, majd az ágazat kitörési pontjait jelölte meg.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Ezt követően két előadás paprikatermesztés technikai, technológiai vonatkozásaival foglalkozott. Előbb Csutár Jenő, a Bauer Hungária Kft. munkatársa a korszerű, költséghatékony, energia- és víztakarékos öntözéstechnikáról szólt. Bemutatta a szükséges gépészeti hátteret, külön szólva a csévélődobos és a center, illetve a lineáris rendszerű egységek sajátosságairól, a vezérlés és monitorozás korszerű lehetőségeiről, és ismertette cégük termékpalettáját és szolgáltatásait.

Ezt követően Umenhoffer Péter, az Axiál marketing igazgatója a precíziós gépek és technológiák alkalmazásáról, valamint vállalatuknak az e technikák elérhetőségében, szervizelésében, alkatrész-utánpótlásában játszott szerepéről és tevékenységéről tartott előadást.
Kiemelte: a korszerű technológiák, precíziós gépek nem elveszik, hanem megkönnyítik az emberek munkáját. Elmondta: precíziós gazdálkodásra nem csak a nagybirtokok, hanem már az 50-60 hektáros területek is alkalmasak, és akár kisebb, akár nagyobb méretben tudják hozzá biztosítani a hátteret.

A szabályozás, törvénykezés, támogatás kérdéseiről, benne a fölforgalmi változásokról, kiemelten az osztatlan közös tulajdon megszüntetésének módjáról, dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára tájékoztatott.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Előadásból megtudhattuk, hogy a földhivatali eljárásrend és nyilvántartás papír alapúról teljes egészében digitálisra változik 2023-tól, egyúttal az ingatlan-nyilvántartás és a lakcím-nyilvántartást összekapcsolják majd, így az adatváltozások, például a tulajdonos elhalálozása azonnal átvezetésre kerül majd.

Az előadó ismertette a mezőgazdasági ágazatot érintő jogszabályi változásokat, köztük azt, hogy a későbbiekben az adásvételi szándékokat már nem papír alapon, hanem a hirdetmény-gov.hu oldalon teszik majd közzé. Több, a föld adás-vétellel, földbérlettel, földcserével kapcsolatos törvényi változás a különböző kiskapuk bezárását szolgálja - derült ki az elmondottakból.

A továbbiakban a magyar termőföldvagyon közel felét, 2,5 millió hektárnyi, négymillió tulajdonos kezében lévő osztatlan közös tulajdonú termőföld megszüntetésének lehetőségeiről szólt Cseh Tibor, ami azért különösen fontos, mert az ilyen területek jelentős része parlagon hever.

Az előadások sorát az aktuális támogatásokról és pályázatokról szóló tájékoztatásával Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára zárta.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A továbbiakban, újabb szünet után a Kalocsa környéki paprika termesztők öntözési célú összefogásáról szóló rövidfilmet mutatták be, majd mintegy háromnegyed órás időkeretben kerekasztal beszélgetés keretében vitatták meg az elhangzottakat, és az előadók kérdésekre is válaszoltak.

A rendezvényt dr. Nagy István agrárminiszter előadása zárta, amelyben a miniszter üdvözölte a Kalocsa Környéki Öntözési Társulás megalakulását és működését. Kijelentette, hogy ezt a közösséget támogatni fogja a minisztérium, ez által támogatva a kalocsai termőterületen gazdálkodó fűszerpaprika-termesztőket, hiszen a konferencia egyik tanulsága épp a paprikatermesztésben az öntözés fontossága volt.

Remélhetőleg ez a támogatás, ha aláírt okirat formájában is megérkezik, azokra is ösztönzőleg hat majd, akik egyelőre kivárnak a belépéssel."– hangsúlyozta a konferencia után a társulás vezetője, a konferencia megszervezésében oroszlánrészt vállaló Szigeti Tamás.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 07., 13:50
Kiemelt téma volt a Paks II. projekt a Magyar Nukleáris Társaság szakmai fórumán. A szervezet huszadik alkalommal tartotta meg szimpóziumát, hogy elősegítse a hazai műszaki és tudományos eszmecserét, és lehetőséget biztosítson egymás kölcsönös tájékoztatására az aktuális szakmai ügyekről. (x)
2023-12-04 16:02:00
Advent első vasárnapján a Szentháromság téren felállított városi karácsonyfa körül mintegy ötszáz ünneplő gyűlt össze az első adventi gyertyagyújtó ünnepségre, amelyen Simon Zoltán alpolgármester köszöntőt, Gera-Csontos Hajnalka református lelkész áldást mondott, műsort a Nagyasszonyunk Katolikus Általános Iskola énekkara adott.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 09., 08:44
A kilencedik játéknaphoz érkeztünk, a feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 12. 08., 15:03
A fagyra elsősorban a leander gyökérzete érzékeny, ha az károsul, a növényben visszafordíthatatlan károsodást idéz elő. Még >>>
2023. 12. 08., 14:44
Ma este debütál új műsoruk, a Híradó Extra, ahol az első vendég Elekes Enikő lesz! Még >>>
2023. 12. 08., 09:12
A nyolcadik játéknaphoz érkeztünk, a feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 12. 07., 07:04
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, a feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 12. 06., 09:20
Ma érkezik a városháza dísztermébe a Mikulás, kinek puttonya ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK