2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Teljes a létszám a II. Kalocsai Népművészeti Táborban – Egy hét a néptánc, népzene, népművészet bűvöletében

Zsiga Ferenc  |  2021. 07. 21., 14:58

Idén három turnusban szervezik a II. Kalocsai Népművészeti Tábort, amelynek az érsekkert bejáratánál lévő Hagyományőrzők Háza ad helyet. A táborba 8-14 éves gyermekek jelentkezését várták és várják, a gyerekek elsősorban a néptánc, a népzene és a népművészet világával ismerkednek. Az augusztus 2-től induló harmadik turnusra még lehet jelentkezni.

A Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tavaly hagyományteremtő céllal szervezett népművészeti tábort. Idén egy CLLD pályázatnak köszönhetően immár másodszor, ezúttal három turnusban biztosítanak nyári táborozási lehetőséget az érdeklődő 8-14 éves gyerekeknek.

Egy héten keresztül, hétfőtől péntekig, 8 - 16 óráig, napközis jelleggel tartunk foglalkozásokat a gyerekeknek, tehát a szülők munkaidejét próbáljuk a fiatalok számára is hasznosan kitölteni. Elsősorban kézműves foglalkozásokat tartunk, kiegészítve néptánccal, népzenével, népdalok tanulásával. Ma éppen tojásfestésbe, rongybaba készítésébe fogtunk, de hímeznek is a táborozók, hogy mindenkinek legyen egy saját maga készített, hímzett zsebkendője”- mondta dr. Kovács Istvánné, a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület vezetője.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Mint megtudtuk, a gyerekek ezen felül az érsekkerttel ismerkedtek, és ugyancsak kikapcsolódásként Gönczöl Péter népi játékaival játszhattak. A táborozókat a néptánc és népzene világába Cselik Mária és Furik Rita kalauzolta. Furik Ritát, az ismert koreográfust, viselet és jelmeztervezőt családi szálak fűzik Kalocsához, ennek is köszönhető, hogy időt és energiát nem kímélve bekapcsolódott a nyári program megvalósításába.

Szeretek a gyerekekkel foglalkozni, mert az ő világuk egy csodálatos világ, ami engem is feltölt. Annyi mindent adunk egymásnak, melynek itt az egyik legfontosabb közvetítője az a hagyományőrzés, amely számukra is – remélem életre szólóan - komoly értéket képvisel. Könnyű a mai, kütyükkel teli világban létezni, de a hagyományőrzés egy olyan szerves, dinamikus, azt is mondhatom, hogy „szakrális” téma, ami nagyon egyedi, következésképp minden gyermeket megfog. Itt még nem volt olyan táborozó az elmúlt napokban, aki valamilyen módon ne ihletődött volna meg. Szépségek fogannak meg a gyermekfejekben, hallják, látják a népmeséket, a játékokat, de egy egyszerű kukoricamorzsolás is óriási élményt jelent számukra” – részletezte a tábori élményeket Furik Rita.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Szeleczki Attiláné táborvezető arról számolt be: a táborozók örömmel vesznek részt a különböző foglalkozásokon, és talán a szülők lepődtek meg leginkább, hogy a 8-9 éves gyermekeik milyen csodálatos „alkotásokat” készítettek, mások mellett az idei évben a Pécsiné Ács Sarolta díjjal kitűntetett Dusnoki Bálintné segítségével.

A második táborozási turnus július 19-én, hétfőn indult, ám ha valaki még szeretne jelentkezni, az befér az augusztus 2-án induló tábor résztvevői közé. A szülők elsősorban dr. Kovács Istvánnétól juthatnak bővebb információkhoz.
Forrás: KalocsaTV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés