2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Jobbnál jobb programok várják a nyaralókat Szeliden – növekvő vendégszám, magasabb igények

Zsiga Ferenc  |  2016. 07. 28., 17:14

Ha jó az idő, nem kell csalogatni, maguktól is jönnek a látogatók Szelidre, de az elmúlt hetek hektikus időjárása, de még a környező települések falunapjai is éreztetik hatásukat az ország ötödik legnagyobb természetes tavához érkező vendégek számát tekintve. Míg a régi nagy, de még a kisebb, mára az igénytelen kategóriába eső vállalati üdülők konganak az ürességtől, vagy a kerítésen az „Eladó” tábla díszeleg, addig az új, felújított szálláshelyek, a magánüdülők iránt töretlenül növekszik a kereslet.

Ezekkel a szavakkal összegezte az ide szezon eddigi tapasztalatait az egyik Szeliden vállalkozásokat, szálláshelyeket üzemeltető üzletember, aki hosszú távon kifejezetten bizakodó az évről évre szépülő üdülőfalu jövőjét tekintve. Ugyan a meteorológia július 28-án, csütörtökre 28 fokos meleget ígért, a víz hőmérséklete 24 fokos, az egész délelőtt szakadó eső miatt szinte alig lézengett valaki a strandon. A kora délutáni, délutáni órákban már többen vízre szálltak, vagy fürödtek.

Dunapatajról a tóhoz tartva a reggeli órákban élénk kerékpárforgalomra lettünk figyelmesek. A felhős-esős idő alkalmat kínált arra, hogy a nyaralók körbekarikázzák a tavat, vagy Kalocsára, a környező településekre tekerjenek. Visszafelé viszont már bőrig ázott, aki nem talált menedéket.

Az önkormányzat strandja is szinte minden igényt kielégít, de a nyári hétvégékre a tópartra költöző Korona Rádió látványstúdióját is befogadó, immár a 21 századot képviselő komplexum létesítményei is ingyen igénybe vehetők.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Szittyó-téren és környékén megkezdődtek a szombati (július 30.) VII. Halászléfőző Fesztivál előkészületei, eddig mintegy 15 csapat jelentkezett. Ám a következő szombat is ígéretes, hiszen ugyancsak jó időt jósolnak az augusztus 6-i III. Szelidi-tó Gasztro Fesztivál, VI. Szelidi-tó futás idejére. Ezzel kapcsolatban Benkovszki Ferenc, az egyik szervező elmondta: 20-25 főzőcsapatra számítanak, a nevezés ingyenes.

A fesztivál pénteken a Magyarok vásárával, Török Ádám és a Blues Bell együttes koncertjével kezdődik. Szombaton tartják a bográcsos ételek főzőversenyét, amelyen bármilyen bográcsos étel készíthető. Ehhez kapcsolódik a házi sütemények versenye. Az otthon elkészített süteményt szombat reggel 8 órától 13 óráig lehet a helyszínre vinni és átadni a zsűrinek.

A nap kiemelkedő eseménye az ökörsütés, amelyet természetesen profira bíztak. Blaskó János Venesz-díjas mesterszakács ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy a magyar szürke marhát a jövő héten Szomor Dezső gulyájából választják ki Apaj-pusztán. A csütörtökön frissen levágott, 4-4,5 mázsás ökör meleg húsába injektálják a meleg páclevet, hogy aztán szombaton nyárson, nyílt parázson megsüssék. Az talán nem is zárójelbe kívánkozik, hogy a híres mesterszakács eddigi pályafutása során legalább 400 ökröt sütött. Vezényletével a következő ökör az augusztus 27-i szakmári falunapon forog majd a nyárson.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az augusztus 6-i III. Gasztro Fesztiválon a kalocsai, az uszódi és a foktői hagyományőrző néptánccsoportok, a Bartha Tóni bábszínház ad műsort, 20 órakor pedig a Bikini együttes lép színpadra. A belépés valamennyi helyszínre ingyenes.

Ugyan az elterjedt nézet szerint augusztus 20-a után Magyarországon gyakorlatilag lezárul a szabad vizek menti idegenforgalmi szezon, de azért mások mellett a hagyományos Dunapataji Ősz még számos kitűnő programot kínál.

De ne szaladjunk ennyire előre az időben, élvezzük a nyarat, a java még hátra van!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK