Ha jó az idő, nem kell csalogatni, maguktól is jönnek a látogatók Szelidre, de az elmúlt hetek hektikus időjárása, de még a környező települések falunapjai is éreztetik hatásukat az ország ötödik legnagyobb természetes tavához érkező vendégek számát tekintve. Míg a régi nagy, de még a kisebb, mára az igénytelen kategóriába eső vállalati üdülők konganak az ürességtől, vagy a kerítésen az „Eladó” tábla díszeleg, addig az új, felújított szálláshelyek, a magánüdülők iránt töretlenül növekszik a kereslet.
Ezekkel a szavakkal összegezte az ide szezon eddigi tapasztalatait az egyik Szeliden vállalkozásokat, szálláshelyeket üzemeltető üzletember, aki hosszú távon kifejezetten bizakodó az évről évre szépülő üdülőfalu jövőjét tekintve. Ugyan a meteorológia július 28-án, csütörtökre 28 fokos meleget ígért, a víz hőmérséklete 24 fokos, az egész délelőtt szakadó eső miatt szinte alig lézengett valaki a strandon. A kora délutáni, délutáni órákban már többen vízre szálltak, vagy fürödtek.
Dunapatajról a tóhoz tartva a reggeli órákban élénk kerékpárforgalomra lettünk figyelmesek. A felhős-esős idő alkalmat kínált arra, hogy a nyaralók körbekarikázzák a tavat, vagy Kalocsára, a környező településekre tekerjenek. Visszafelé viszont már bőrig ázott, aki nem talált menedéket.
Az önkormányzat strandja is szinte minden igényt kielégít, de a nyári hétvégékre a tópartra költöző Korona Rádió látványstúdióját is befogadó, immár a 21 századot képviselő komplexum létesítményei is ingyen igénybe vehetők.
A Szittyó-téren és környékén megkezdődtek a szombati (július 30.) VII. Halászléfőző Fesztivál előkészületei, eddig mintegy 15 csapat jelentkezett. Ám a következő szombat is ígéretes, hiszen ugyancsak jó időt jósolnak az augusztus 6-i III. Szelidi-tó Gasztro Fesztivál, VI. Szelidi-tó futás idejére. Ezzel kapcsolatban Benkovszki Ferenc, az egyik szervező elmondta: 20-25 főzőcsapatra számítanak, a nevezés ingyenes.
A fesztivál pénteken a Magyarok vásárával, Török Ádám és a Blues Bell együttes koncertjével kezdődik. Szombaton tartják a bográcsos ételek főzőversenyét, amelyen bármilyen bográcsos étel készíthető. Ehhez kapcsolódik a házi sütemények versenye. Az otthon elkészített süteményt szombat reggel 8 órától 13 óráig lehet a helyszínre vinni és átadni a zsűrinek.
A nap kiemelkedő eseménye az ökörsütés, amelyet természetesen profira bíztak. Blaskó János Venesz-díjas mesterszakács ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy a magyar szürke marhát a jövő héten Szomor Dezső gulyájából választják ki Apaj-pusztán. A csütörtökön frissen levágott, 4-4,5 mázsás ökör meleg húsába injektálják a meleg páclevet, hogy aztán szombaton nyárson, nyílt parázson megsüssék. Az talán nem is zárójelbe kívánkozik, hogy a híres mesterszakács eddigi pályafutása során legalább 400 ökröt sütött. Vezényletével a következő ökör az augusztus 27-i szakmári falunapon forog majd a nyárson.
Az augusztus 6-i III. Gasztro Fesztiválon a kalocsai, az uszódi és a foktői hagyományőrző néptánccsoportok, a Bartha Tóni bábszínház ad műsort, 20 órakor pedig a Bikini együttes lép színpadra. A belépés valamennyi helyszínre ingyenes.
Ugyan az elterjedt nézet szerint augusztus 20-a után Magyarországon gyakorlatilag lezárul a szabad vizek menti idegenforgalmi szezon, de azért mások mellett a hagyományos Dunapataji Ősz még számos kitűnő programot kínál.
De ne szaladjunk ennyire előre az időben, élvezzük a nyarat, a java még hátra van!