2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Érdemes lesz a Rác Fonóba látogatnod!

Bényi Eszter  |  2017. 01. 23., 17:52

Fűszeres forralt bor, frissen sütött fánk émelyítő illata, házi rétesek, pattogó színes népviseletek, üde mosolygós arcok, tamburazene, hegedűszó, összetartozás, örömtánc, felejthetetlen jókedv. Elsőre ezek az érzések csábítanak el engem a dusnoki fonóra gondolva. És higgyétek el, nemcsak azért mert drága szülőfalum jeles eseményéről van szó, hanem mert tényleg mindez egyszerre jelenti a Rác Fonót.

Rengetegszer írtam már Dusnokról, a Rác Fonóról, de valahogy még számomra is tartogat mindig valami újat, így bízom benne, hogy számotokra is. Tudom, azért legfőképp, mert ez egy olyan rendezvény, amit nem lehet megunni, mert amennyi hagyomány annyi változatosság is rejlik benne. De lehet, hogy azért is, mert évről-évre változom (milyen kár) és így mindig más és más lesz fontosabb, de származásom örök marad, csakúgy, mint a tiétek. Nos, azért nem tagadom, a rác vér sosem hazudik, így engem még mindig elsőként visz táncba a Fonóban egy kolo vagy egy jó kis bela rada (mindkettő temperamentumos körtánc), de most már határozott elképzeléseim vannak, hogy mit szeretnék még csinálni a Fonóban a táncoláson kívül.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Dusnok.hu

Szóval a részletes programot nézegetve sorban véve, először is most csütörtökön, a Fonó első napján szeretném ismét megcsodálni a Művelődési Házat, ahol egykoron dolgoztam. Tudom, hogy minden egyes tárgy eredeti, amivel ilyenkor berendezik a Fonó helyszínét valamilyen üzenetet hordoz egy régi világból az új generációnak. Tudom, hogy ott a színpad sarkán álló rokka és mellette a szövőszék több száz éves, és falubeli néniké volt, akik rengeteg fonalat és szőttest készítettek rajtuk. Szeretném kikérni ezután a dusnoki szókimondó asszonyok véleményét arról, hogy miért folyik ki mindig az én kelt kalácsomból a kakaó, és az övékéből hogy-hogy nem? Hogy mit tanácsolnak ennek orvoslására nem tudom, de abban biztos vagyok, hogy tuti tippet fognak majd nekem adni, és ez a probléma is letudva. Természetesen mindezt csak az ovisok és iskolások szereplése után teszem majd meg, hiszen úgy sem fogom kihagyni, hogy ne nézzem meg őket, ugyanis eszméletlenül tehetségesek.

Már most tudom, hogy a pénteki napon, azaz január 27-én nem lesz nekem süti ügyben semmiféle kérdésem, mert ott a horvátos tánccsoportok és énekkarok fellépését követően konkrétan elszabadul majd a pokol! Mármint jó értelemben értem, ha jártatok már egyszer is balkáni buliban pontosan tudjátok miről beszélek, ha szoktatok járni, akkor pedig azért! Ha pedig még nem voltatok, akkor mindenképp ajánlom nektek, főként férfi olvasóinknak, ugyanis édesapám mondásával élve: annyi szép lányt egyszerre úgy sem fogtok tudni hivatalosan megvizslatni, mint itt Dusnokon, a híres Zora Zenekar báljában. Még a belépő is ingyenes, és nincs korom sötét, mint egy diszkóban, így kiváló alkalom az ismerkedésre például. Csak úgy, mint a méltán híres Rác Prelo, ami majd február 4-én, azaz a következő héten, szombaton lesz a Zabavna Industrija zenekarral. Ott már belépődíj ugyan van, de értékes tombolatárgyakat sorsolnak ki, és asztalt is lehet foglalni!

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Dusnok.hu

Aztán alig, hogy kipihenjük a pénteki reggelig tartó balkán est okozta fáradalmakat, másnap ismét nagy nap lesz, ugyanis aznap a mi kis Páváinkat ünnepeljük majd! A hálaadó szentmisét követően nemcsak újra megcsodálhatjuk a közönségdíjjal jutalmazott táncaikat, az Aprók mellett az Ifjúsági csoport, sőt Albert Csaba és Molnár Bence is ropni fogja, őket a Fölszállott a páva szólótánc kategóriájából ismerhetjük. Akár személyesen találkozhatunk Berecz Istvánnal, az egyik zsűritaggal is, aki személyesen vesz részt az aznapi programokon és az esti bálon, ahol a Juhász zenekar muzsikál majd. Ezen a napon egy kis belépőért cserébe nemcsak kiváló színpadi előadásokat, mellé még igazi falusi disznótorost és palacsintát, na meg persze egy kis forralt bort is kaphatunk majd a hajnalig tartó mulatáshoz. Kicsit komolyabbra fordítva a szót különleges nap lesz ez, ugyanis Dusnok Községért Kitüntetést ad majd át Palotai Péter polgármester és Zsigó Róbert országgyűlési képviselő Tóth-Mihó Erikának és Tóth Zoltánnak az Aprók vezető táncpedagógusainak.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Dusnok.hu

Egy szó, mint száz, ezen a héten érdemes lesz majd Dusnokra, a Rác Fonóba látogatnotok! A fenti felsorolást most egy időre félbeszakítom, de ígérem nektek, hogy nemsokára folytatni fogom a második hét programkínálatával. Ha nem tudtok táncolni, várunk benneteket azért, hogy megtanítsunk! Szívesen tesszük ezt bármilyen alkalomkor, hiszen mi mindenkit barátsággal fogadunk! De ha táncolni nem is, gyertek el forralt borozni, kóstolni, recepteket cserélni, egy kicsit szórakozni, akár régi hagyományokat újra felfedezni!


Mi, dusnokiak, számítunk Rátok! 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei