2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Fergeteges szüreti felvonulás és bál Dusnokon

Zsiga Ferenc  |  2021. 10. 15., 14:40

Dusnokon a hagyományos szüreti felvonulás október 9-én, szombaton 16 órakor kezdődött. A népviseletbe öltözött fiatalok a község valamennyi forgalmasabb útkereszteződésében, fontosabb helyén megálltak, énekeltek, táncoltak az oda sereglő közönségnek. A felvonuláson a Kalocsai Liszt Ferenc AMI dusnoki csoportjai és a Biser horvát tánccsoport fiataljai vettek részt, talpig autentikus Kalocsa környéki és helyi népviseletbe öltözve. Feltétlen említést érdemel a ceremóniamester szerepét is betöltő kisbíró, aki remek rímekbe szedve, humorral átszőve foglalta össze a község egy éves történéseit.

A bíró Kiss István, a bíróné Hodován Tünde, a magyar tánccsoport tagjai voltak, az ugyancsak fontos pozíciót, a kisbíró szerepét Eleki Mihály töltötte be. Dusnok méltán híres nemzetiségi zenekara, a Zabavna Industrija ezúttal többségében magyar dalokat, nótákat játszott.

Amint azt Bogárdi Eszter művelődésszervezőtől megtudtuk: a felvonulás a művelődési ház elől indult és oda érkezett vissza. A bíró és bíróné hintón érkeztek az indulási ponthoz, majd az egybegyűltek meghallgatták a kisbírót, valamint Holdas Vincéné Eszti néni A bor himnusza címmel előadott szavalatát.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A kisbíró jó érzékkel összeállított, hangos szóval kihirdetett mondókáját lejegyeztük:

Adjon a Jóisten szerencsés jó napot, kisbíróként emelek önöknek kalapot!
Hintón érkezett bíró urunk és bírónénk, kérjük őket, jöjjenek hozzánk közelébb!
Tekintetes bíró uram! Alázatosan jelentem, hogy a dusnoki
leányok és legények a lugasi szőlőt leszedték!
A szőlő íze mézédes, a bor lesz belőle aranyérmes!
Megünnepelhetjük hát a jó termést, munkát - bíró urunk igyon rá áldomást!

Míg a bort ízlelgetik, kortyolgatják, Eszti nénink szavalatát meghallgassák!
Akinek most füle van, hallja meg, akinek nincs, hát jöjjön közelebb!
Kisbíróként most egy kis figyelmet kérek, míg elmondom a híreket, hogy a faluban mik történtek.

Ez esztendőben is a járvány, kijárási tilalom volt a fő téma -
maszk, covid, karantén, vakcina!

De ilyen még nem történt azelőtt egyszer sem, hogy ne legyen nyitva egyetlen kocsma sem!
Jaj szegény emberek kezdtek kijózanodni, pálinkára, borra szegényeknek úgy kellett visszaszokni!
Mikor lejött nyakunkról az iga, újra jöhetett a pia! A falu nadrágos brigádja tódult is a kocsmákba, duduj, pub, pönci- mindegy volt nékik, a lényeg, hogy igyanak fenékig!


Mi kis falunkat választotta a roma show stábja, zsilipen csobbant Varga Viktor egy gatyában.

Vezetésünk, amit csinál, elismerés azért kijár. A főmuftiról beszélünk, aki a mi vezérünk!
Fő erénye a zöldítés, és a faluszépítés. Egyre több a virágunk, szebb lett a mi világunk.

Megnyílott a Vajas sétány, sok-sok migráns arra sétál,
de mivel az útjuk véges, az útirányuk nagyon téves,
mert a helyi kakastollak, serénysége sosem lohad.


Volt itt nyáron gyerektábor, kézművesség nincs az bárhol.
Kéttantermes iskola, belőle nyílt „pirula”, a kézművelő tanoda.


Mivel nem volt iskola, a gyerek választ, hogy hova.
Horgász-, mese-, tánc-, horvát- tábor, volt is szomorúság búcsúzáskor.


Kamerásunk munkájáért megkapta az elismerést, Kiskőrösön vette át a kitüntetést.

Régi papunk nyugdíjba ment, áldás reá!- kérjük a Jóistent!

Adjon az Isten nekünk minden jót, diófából nagy hordót!
Poharunknak feneket, hogy ihassunk eleget. Induljunk, hogy bejárjuk a falut estére, hívogassuk a népet a bál színhelyére!”


A kisbíró a fenti szöveggel három megállóponton invitálta a lakosság apraját - nagyját az esti bálra, és hogy nyomatékot is adjanak a szavaknak, táncra perdültek a táncosok.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Bogárdi Eszter azt is megosztotta velünk:

a faluban régi hagyomány, hogy a szüreti felvonulók egy feldíszített kiskocsin bort visznek magukkal, és kínálják a nézelődőket, két csőszlegény pedig a vállán viszi a szőlőből készült „koronát". Nagyszüleink szüreti szokásait felidézve a menettel vonult két „bolond” is, akik arcukat elmaszkírozva, cifra ruhába öltözve ijesztgették, megforgatták a nézőket, és cukorkát osztogattak.” Amikor a menet visszatért, a művelődési ház előtt a bíró és a bíróné egy tánccal nyitotta meg a bált. A felvonulók részére a kalocsai Hajnal - és a Baráti Kör Lovas Sport Egyesület biztosított négy lovast, akik a menet mellett lovagoltak, gyönyörű, alkalomhoz illő ruháikkal emelték a felvonulás fényét – mondta Bogárdi Eszter.

A mulatságon résztvevők egy kis vendéglátásban részesültek. A helyi iskola dolgozói által készített ételeken kívül sokan hoztak sós és édes süteményeket. Sok volt az ital felajánlás is, a dusnokiak ismét önzetlenségükről, igazi összefogásról tettek tanúbizonyságot.

A bál végig jó, fergeteges hangulatban telt. Az est fényét emelte, hogy a Lenes Csárdában tartott lakodalomból kétszer is megszöktették a menyasszonyt, aki így a szüreti bálban is mulatott.
A művelődésszervező kitért arra is: a dekoratőröknek és a táncosoknak köszönhetően a művelődési ház dekorációja is nagyon jól sikerült. Nagy sikere volt a selfie box-nak. Az azóta is emlegetett dusnoki szüreti bál hajnali két óráig tartott.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei