2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Víziturisztikai Központ-avató népünnepély Dusnokon – Újabb hír, már jövőre bővülhet a beruházás

Víziturisztikai Központ-avató népünnepély Dusnokon – Újabb hír, már jövőre bővülhet a beruházás
Zsiga Ferenc  |  2019. 10. 09., 08:45

Rekordgyorsasággal, az első kapavágások, az alapkőben elhelyezett időkapszula után három hónap alatt épült fel a kívül-belül esztétikus dusnoki Víziurisztikai Központ. A Vajas-parti létesítményhez kikötőhely, csónaktároló, fedett kis pavilonok és szabadtéri főzőhelyek is tartoznak. A megyei önkormányzat TOP forrásából megvalósult Központot az október 5-én, szombaton tartott szüreti felvonulás több száz fős, népviseletbe öltözött közönsége jelenlétében adták át, a végső befejezési határidő előtt egy évvel.

Mint emlékezetes, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Palotai Péter polgármester június 24-én, a dusnoki Szent Iván-napi fáklyás csónakos felvonulás kiemelkedő eseményeként, a Vajas-parton épülő Víziturisztikai Központ alapjában helyezett el időkapszulát.

A 125 éve tett fogadalom jegyében június 24.-e, hétfő, Iván napja az ősökre való emlékezés jegyében telik Dusnokon.
bővebben ...

Az eltelt közel három hónap alatt épült fel a több helyiségből álló, szépen kivitelezett Víziturisztikai Központ. 

A Vajas csatornán Kalocsa és Érsekcsanád irányából csónakkal, kajakkal, kenun, az 51-es főútról járművel jól megközelíthető Központ a település egyik legszebb részén, hangulatos vízparti környezetben helyezkedik el.

A szüreti felvonulás résztvevői közül a bírót és a bírónét, Palotai Péter polgármestert és feleségét szépen feldíszített csónakon vitték át a Vajason az új Víziturisztikai Központhoz, amelyhez a népviseletbe öltözött dusnokiak apraja-nagyja turista kisvonaton érkezett, és a szüreti felvonulás kisbírója köszöntötte őket.

A polgármester ünnepi beszédét azzal kezdte, ha Facebook bejegyzést tenne közzé a Központ átadásáról, akkor a hálás, boldog kiemeléseket használná és feltenne egy olyan képet, amelyen mindenkinek látszik az arca.

Palotai Péter közölte:

Azt hiszem, egy olyan beruházás valósult meg itt, amit nagyon régóta vártunk, és kimozdulás lesz az idegenforgalom felélénkítése irányába. Néha mi sem vesszük észre azokat a természeti kincseket, mert megszoktuk, amelyek itt Dusnokon körülvesznek bennünket. Megszoktuk, hogy van egy Vajasunk, gyönyörű fűzfákkal, sétánnyal, amire a testvértelepülésekről érkező vendégek csodálattal tekintenek. Nekünk is érdemes ezt naponta átélni, megtekinteni, egy hatalmas sétát tenni a parton.” – mondta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

A településvezető egy örömteli hírrel is szolgált. Mint mondta, két nappal ezelőtt kapta a jó hírt, hogy a most befejezett beruházás gyakorlatilag a fejlesztés első ütemének tekinthető, mert egy 50 fős kempingtábor, napozók kialakításához a Paks II. beruházáshoz kapcsolódóan juthat pályázati forráshoz Dusnok.

A polgármester szólt arról is, hogy a vízparti létesítmény nagytermét előadások tartására, közösségi célokra is használják majd. Elsőként Horváth Gábor, kétszeres olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok K4-es kajakozó a nagyteremben tart majd élménybeszámolót, de jó néhány másik közösségi programmal is készülnek még ebben az évben.

A polgármester külön tapsot kért a hivatal két munkatársának, Bolvári Dávidnak és Balogh Csabának, akik a projekt megvalósításáért nagyon sokat és jól dolgoztak.

Palotai Péter bejelentette, a Központnál csónakokat is lehet majd kölcsönözni és keresik azt a vállalkozót, aki a létesítményt hosszú távon üzemelteti majd. A Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel felvették a kapcsolatot, így Dusnok is szerepel a hazai víziturizmus térképén.

Az avatószalagot a szüreti felvonulás bírója, Tálas Szabolcs és bírónéja, Szabadi Viktória vágta át, majd a helyi néptánccsoportok, a közönség horvát és magyar néptánccal, tűzgyújtással ünnepelte a létesítmény átadását.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés