2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 610.8 Ft/l   Dízel: 618.8 Ft/l   Írjon nekünk

Szent Iván-napi fáklyás csónakázás, időkapszula elhelyezés Dusnokon – Százak voltak kíváncsiak a látványosságra

Zsiga Ferenc  |  2019. 06. 25., 12:44

Dusnokon 1894. június 24-én hatalmas jégverés pusztított. Akkor a dusnokiak megfogadták, hogy ezen a napon nem mennek ki a határba dolgozni, hanem szentmisét tartanak és Iván napján őseikre emlékeznek. Az ősök tiszteletét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 125 éve tett fogadalom jegyében június 24-e, hétfő, Iván napja ünnep volt Dusnokon. Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Palotai Péter polgármester felavatta a Megyei Önkormányzat TOP pályázatán elnyert forrásból megújult óvodát és bölcsődét, majd 21 órától látványos, még a környező településekről is sok embert vonzó Szent Iván-napi csónakos fáklyás, zenés felvonulás kezdődött a Vajason.

Mielőtt az épülő Víziturisztikai Központnál elhelyezendő időkapszulával, a fáklyákkal a Vasvári utca Vajasra dűlő végénél a polgármester és Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke csónakba szállt, és a mintegy 50 vízi járműből álló flotta elindult, Palotai Péter portálunknak elmondta: Szent Iván napja különleges, fogadott ünnepe a dusnoki embereknek. A község termőterületein

1894. június 24-én hatalmas jégverés pusztított.

Akkor a dusnokiak megfogadták, hogy ezen a napon nem mennek ki dolgozni a határba, hanem szentmisét tartanak és Iván napján őseikre emlékeznek.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Idén is ennek jegyében rendeztük meg a hagyományos csónakos fáklyás felvonulást a Vajason, amelyen előzetes jelentkezés nélkül, spontán bárki részt vehet, de érkeztek kenusok például Szekszárdról, Bajáról, de még Kecskemétről is. A nap a 7 órai szentmisével kezdődött, majd a 10 órai ünnepi szentmisével folytatódott. A látványosság, a fáklyás csónakos felvonulás végén a Mediterrán Pub-nál tartandó közös tűzgyújtás, szalonnasütés, tűzijáték és buli a környező településekről sok embert Dusnokra csábított.

A mai nap alkalom volt arra is, hogy a nagyközség egy kis vendéglátás keretében köszönje meg a Dusnoki Rác Pünkösd szervezőinek, a rác lakodalom résztvevőnek az önzetlen, a rendezvény sikere érdekében tett erőfeszítésüket, munkájukat – mondta a polgármester.

A tárogató szó mellett induló csónakos fáklyás menet hangulatát csak fokozta, hogy Pozsonyi Dávid és barátai egy nagyobb csónakot elfoglalva, a magyar és a dél-szláv zene legismertebb nótáit, dallamait játszották, amelybe itt-ott a közönség is bekapcsolódott, ha másként nem, hát kurjongatások formájában.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A fáklyás flotta köztes megálló helye a volt sertésátadó telepnél épülő víziturisztikai központnál volt, ahol Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke, Palotai Péter és a képviselő-testület tagjai partra szállták, és

ünnepélyes keretek között elhelyezték az időkapszulát,

amelynek fedő gránittáblájára a szöveget helyi kőfaragó, Dobos László véste.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A jövő generációinak szóló üzenet szerint a kapszula 2069. június 24-én, az Iván-napi fogadott ünnepen, a fáklyás csónakozáskor nyitható fel. Záró mondata: „Jó dusnokinak lenni!”

Mint a kapszula elhelyezésekor elhangzott, a megyei napilapon kívül elektronikus adathordozón például a KALOhírek Dusnokról szóló írásai is ott vannak, de egy kis lapra a helyiek is írhattak üzenetet az utókornak.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A kapszula elhelyezését követően a csónakos fáklyás menet a Pub-nál lévő nagy stégnél szállt partra, ahol már meggyújtották a Szent Iván éjszakájához is köthető tüzeket, amelyek parazsán majd sercegve süljön a nyársra fűzött kolbász, virsli, szalonna. Aki ezt nem akarta kivárni, az a Pub sültkolbász, hekk és pecsenye kínálatából válogathatott.

A tábortüzek fényénél a Dusenici Horvát Énekkar, Pozsonyi Dávid és barátai muzsikaszóval szórakoztatták a táncra perdült közönséget. A végig jó hangulatú 2019. évi dusnoki Iván-napi ünnepet látványos tűzijáték zárta.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 17., 15:28
A március 11-én Soltvadkerten megtartott Weinhardt János Asztalitenisz Emlékversenyen négy csapattal vett részt az ASC Kalocsa. A megye egyes mezőny aranyérmét Vida–Győri párosunk szerezte meg.
2023. 03. 16., 15:18
Az egyetlen ismert Petőfi sírversnek és az eredeti sírkőnek a múzeum udvarán emléksarkot rendeztek be. Az ünnepélyes avatót március 15-én délelőtt tartották. Ünnepi műsort a Belvárosi Általános Iskola tanulói adtak. Köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester. A sírkő és a vers történetét Romsics Imre múzeumigazgató ismertette.
2023-03-20 13:21:39
Az eseménynek különös jelentőséget ad, hogy az eseményen a térségi vízellátó és szennyvíztisztító rendszer fejlesztéséről, a Kalocsa-Paks Duna-híd építéséről első kézből juthat információkhoz a nagyobb részt szakmai közönség.
2023-03-16 16:52:52
A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub szervezésében a horvát kultúra kalocsai gyökereit ismerteti Patachich Ádám és Antunovity János életén keresztül Bikfalvi Géza a Tomori Pál Városi Könyvtár előadótermében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 20., 13:13
Elfogtak és őrizetbe vettek a kalocsai rendőrök egy 54 éves férfit, akinek bevonták a vezetői engedélyét egy hónapja, amikor ittasan balesetezett. Most azonban ismét volán mögé ült, szintén részegen, ráadásul a vezetői engedélye nélkül. Még >>>
2023. 03. 20., 08:47
Napos, tavaszias idő várható a jövő héten: folytatódik a felmelegedés, megszűnnek a hajnali fagyok és pénteken akár 22 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban. Még >>>
2023. 03. 19., 09:43
Értékes nyereményekkel indítja újra útjára a vízivást népszerűsítői kampányát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a víz világnapjához (március 22.) kapcsolódóan. Még >>>
2023. 03. 18., 11:12
Akik szerint Magyarország – és a pápa – magára maradt a béke pártján, azok kedvéért itt egy remek videó! Így olvas be egy igazi, tisztességes baloldali a képmutató EP héjáknak! Még >>>
2023. 03. 17., 14:44
Világszerte romlik az emberek alvásminősége, erre szeretné felhívni a figyelmet a minden évben megrendezésre kerülő alvás világnapja, ami mindig a tavaszi napéjegyenlőség előtt kerül megrendezésre. Még >>>
2023. 03. 17., 09:47
Március 21-én parkgondozási munkálatokat végeznek a városban. Még >>>