2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Szent Iván-napi fáklyás csónakázás, időkapszula elhelyezés Dusnokon – Százak voltak kíváncsiak a látványosságra

Zsiga Ferenc  |  2019. 06. 25., 12:44

Dusnokon 1894. június 24-én hatalmas jégverés pusztított. Akkor a dusnokiak megfogadták, hogy ezen a napon nem mennek ki a határba dolgozni, hanem szentmisét tartanak és Iván napján őseikre emlékeznek. Az ősök tiszteletét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 125 éve tett fogadalom jegyében június 24-e, hétfő, Iván napja ünnep volt Dusnokon. Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Palotai Péter polgármester felavatta a Megyei Önkormányzat TOP pályázatán elnyert forrásból megújult óvodát és bölcsődét, majd 21 órától látványos, még a környező településekről is sok embert vonzó Szent Iván-napi csónakos fáklyás, zenés felvonulás kezdődött a Vajason.

Mielőtt az épülő Víziturisztikai Központnál elhelyezendő időkapszulával, a fáklyákkal a Vasvári utca Vajasra dűlő végénél a polgármester és Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke csónakba szállt, és a mintegy 50 vízi járműből álló flotta elindult, Palotai Péter portálunknak elmondta: Szent Iván napja különleges, fogadott ünnepe a dusnoki embereknek. A község termőterületein

1894. június 24-én hatalmas jégverés pusztított.

Akkor a dusnokiak megfogadták, hogy ezen a napon nem mennek ki dolgozni a határba, hanem szentmisét tartanak és Iván napján őseikre emlékeznek.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Idén is ennek jegyében rendeztük meg a hagyományos csónakos fáklyás felvonulást a Vajason, amelyen előzetes jelentkezés nélkül, spontán bárki részt vehet, de érkeztek kenusok például Szekszárdról, Bajáról, de még Kecskemétről is. A nap a 7 órai szentmisével kezdődött, majd a 10 órai ünnepi szentmisével folytatódott. A látványosság, a fáklyás csónakos felvonulás végén a Mediterrán Pub-nál tartandó közös tűzgyújtás, szalonnasütés, tűzijáték és buli a környező településekről sok embert Dusnokra csábított.

A mai nap alkalom volt arra is, hogy a nagyközség egy kis vendéglátás keretében köszönje meg a Dusnoki Rác Pünkösd szervezőinek, a rác lakodalom résztvevőnek az önzetlen, a rendezvény sikere érdekében tett erőfeszítésüket, munkájukat – mondta a polgármester.

A tárogató szó mellett induló csónakos fáklyás menet hangulatát csak fokozta, hogy Pozsonyi Dávid és barátai egy nagyobb csónakot elfoglalva, a magyar és a dél-szláv zene legismertebb nótáit, dallamait játszották, amelybe itt-ott a közönség is bekapcsolódott, ha másként nem, hát kurjongatások formájában.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A fáklyás flotta köztes megálló helye a volt sertésátadó telepnél épülő víziturisztikai központnál volt, ahol Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke, Palotai Péter és a képviselő-testület tagjai partra szállták, és

ünnepélyes keretek között elhelyezték az időkapszulát,

amelynek fedő gránittáblájára a szöveget helyi kőfaragó, Dobos László véste.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A jövő generációinak szóló üzenet szerint a kapszula 2069. június 24-én, az Iván-napi fogadott ünnepen, a fáklyás csónakozáskor nyitható fel. Záró mondata: „Jó dusnokinak lenni!”

Mint a kapszula elhelyezésekor elhangzott, a megyei napilapon kívül elektronikus adathordozón például a KALOhírek Dusnokról szóló írásai is ott vannak, de egy kis lapra a helyiek is írhattak üzenetet az utókornak.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A kapszula elhelyezését követően a csónakos fáklyás menet a Pub-nál lévő nagy stégnél szállt partra, ahol már meggyújtották a Szent Iván éjszakájához is köthető tüzeket, amelyek parazsán majd sercegve süljön a nyársra fűzött kolbász, virsli, szalonna. Aki ezt nem akarta kivárni, az a Pub sültkolbász, hekk és pecsenye kínálatából válogathatott.

A tábortüzek fényénél a Dusenici Horvát Énekkar, Pozsonyi Dávid és barátai muzsikaszóval szórakoztatták a táncra perdült közönséget. A végig jó hangulatú 2019. évi dusnoki Iván-napi ünnepet látványos tűzijáték zárta.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 23., 09:30
Az idősebb vádlottnak még egy lopásért is felelnie kell, ugyanis pár héttel a rablás előtt betört egy házba. Még >>>
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK