2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Szent Iván-napi fáklyás csónakázás, időkapszula elhelyezés Dusnokon – Százak voltak kíváncsiak a látványosságra

Zsiga Ferenc  |  2019. 06. 25., 12:44

Dusnokon 1894. június 24-én hatalmas jégverés pusztított. Akkor a dusnokiak megfogadták, hogy ezen a napon nem mennek ki a határba dolgozni, hanem szentmisét tartanak és Iván napján őseikre emlékeznek. Az ősök tiszteletét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 125 éve tett fogadalom jegyében június 24-e, hétfő, Iván napja ünnep volt Dusnokon. Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Palotai Péter polgármester felavatta a Megyei Önkormányzat TOP pályázatán elnyert forrásból megújult óvodát és bölcsődét, majd 21 órától látványos, még a környező településekről is sok embert vonzó Szent Iván-napi csónakos fáklyás, zenés felvonulás kezdődött a Vajason.

Mielőtt az épülő Víziturisztikai Központnál elhelyezendő időkapszulával, a fáklyákkal a Vasvári utca Vajasra dűlő végénél a polgármester és Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke csónakba szállt, és a mintegy 50 vízi járműből álló flotta elindult, Palotai Péter portálunknak elmondta: Szent Iván napja különleges, fogadott ünnepe a dusnoki embereknek. A község termőterületein

1894. június 24-én hatalmas jégverés pusztított.

Akkor a dusnokiak megfogadták, hogy ezen a napon nem mennek ki dolgozni a határba, hanem szentmisét tartanak és Iván napján őseikre emlékeznek.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Idén is ennek jegyében rendeztük meg a hagyományos csónakos fáklyás felvonulást a Vajason, amelyen előzetes jelentkezés nélkül, spontán bárki részt vehet, de érkeztek kenusok például Szekszárdról, Bajáról, de még Kecskemétről is. A nap a 7 órai szentmisével kezdődött, majd a 10 órai ünnepi szentmisével folytatódott. A látványosság, a fáklyás csónakos felvonulás végén a Mediterrán Pub-nál tartandó közös tűzgyújtás, szalonnasütés, tűzijáték és buli a környező településekről sok embert Dusnokra csábított.

A mai nap alkalom volt arra is, hogy a nagyközség egy kis vendéglátás keretében köszönje meg a Dusnoki Rác Pünkösd szervezőinek, a rác lakodalom résztvevőnek az önzetlen, a rendezvény sikere érdekében tett erőfeszítésüket, munkájukat – mondta a polgármester.

A tárogató szó mellett induló csónakos fáklyás menet hangulatát csak fokozta, hogy Pozsonyi Dávid és barátai egy nagyobb csónakot elfoglalva, a magyar és a dél-szláv zene legismertebb nótáit, dallamait játszották, amelybe itt-ott a közönség is bekapcsolódott, ha másként nem, hát kurjongatások formájában.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A fáklyás flotta köztes megálló helye a volt sertésátadó telepnél épülő víziturisztikai központnál volt, ahol Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke, Palotai Péter és a képviselő-testület tagjai partra szállták, és

ünnepélyes keretek között elhelyezték az időkapszulát,

amelynek fedő gránittáblájára a szöveget helyi kőfaragó, Dobos László véste.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A jövő generációinak szóló üzenet szerint a kapszula 2069. június 24-én, az Iván-napi fogadott ünnepen, a fáklyás csónakozáskor nyitható fel. Záró mondata: „Jó dusnokinak lenni!”

Mint a kapszula elhelyezésekor elhangzott, a megyei napilapon kívül elektronikus adathordozón például a KALOhírek Dusnokról szóló írásai is ott vannak, de egy kis lapra a helyiek is írhattak üzenetet az utókornak.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A kapszula elhelyezését követően a csónakos fáklyás menet a Pub-nál lévő nagy stégnél szállt partra, ahol már meggyújtották a Szent Iván éjszakájához is köthető tüzeket, amelyek parazsán majd sercegve süljön a nyársra fűzött kolbász, virsli, szalonna. Aki ezt nem akarta kivárni, az a Pub sültkolbász, hekk és pecsenye kínálatából válogathatott.

A tábortüzek fényénél a Dusenici Horvát Énekkar, Pozsonyi Dávid és barátai muzsikaszóval szórakoztatták a táncra perdült közönséget. A végig jó hangulatú 2019. évi dusnoki Iván-napi ünnepet látványos tűzijáték zárta.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés