2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 390 Ft   : 357 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

A Kék Madár Fesztivál komolyzenei kínálata – A fesztivált Lakatos György értékelte

Illés György Cinó  |  2024. 06. 22., 07:47

A Kék Madár Fesztivál hagyományosan a komolyzene és a társművészeteinek fesztiválja, ez alkalommal is mindhárom napra jutott különleges komolyzenei csemege. Az alábbiakban a XXXII. Kék Madár Fesztivál komolyzenei kínálatát ismertetjük, egyben az egész fesztiválnak is összefoglalását adva, és kiegészítve a fesztiváligazgató, Lakatos György értékelő gondolataival.

Persze, a könnyűzene kedvelői is pazar kiszolgálásban részesültek a sétálóutcai MVM-színpadon – szombat este Tátrai Tibor és a Godfater együttes, vasárnap délután a Budapest Bár és sztárvendégeinek koncertje töltötte meg a sétálóutcát, míg a zárónap délelőttjén Szabó Balázs Bandájának népi- és világzenei koncertje hozott fesztiválhangulatot a sétálóutcába.
De a társművészetek sem maradtak el: Náray Tamás divattervező, festő és író festményeiből a Városi Galériában a fesztivál nyitónapján nyílott kiállítás Vígh Andrea hárfaművész közreműködésével, szombaton este héttől a Városi Színházban pedig Kertész Imre Sorstalanság című művének színpadi adaptációt láthatta a közönség a Katona József Színház vendégjátékában.

A komolyzenei koncertek immár hagyományos helyszíne– a kiállítás-megnyitó kivételével – a Szent István király templom volt, ahol péntek este a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar adott koncertet 19 órai kezdettel, Kováts Péter koncertmestersége mellett három vendégszólistával, Vígh Andrea hárfaművésszel, Lakatos György fagottművésszel és Balázs János zongoraművésszel. A koncerten Debussy, Mendelssohn és Victor Máté műveit hallhatta a templomot zsúfolásig megtöltő közönség.

A kórusmuzsikát a dr. Lakatos Istvánné vezetésével már harmadik éve fellépő, az egykori Ének-Zenei Általános Iskola öregdiákjaiból alakult „Kék Madár Fesztiválkórus” képviselte. Valódi koncert helyett inkább amolyan nyilvános főpróbájukat a Városi Színházban bennfentesként követhették, sőt, igény és felkészültség szerint be is kapcsolódhattak az érdeklődők.

Szombaton alkalmi utcazenészek képviselték a komolyzenét: a fő műsorszámok közti szünetben klasszikus és romantikus művek előadásával szórakoztatta a fesztivál népét a Lakatos György zeneakadémiai növendékeiből– csupa fagottosokból– alakult formáció, akik vasárnap is üde színfoltját adták a rendezvénynek.

Vasárnap a Concerto Budapest este nyolc órakor a Szent István király templomban kezdődött hangversenye zárta az idei Kék Madár Fesztivál programját, Érdi Tamás zongoraművész közreműködésével, újra megtöltve a templomot. A koncert műsorán Mozart-művek szerepeltek, vezényelt: Keller András hegedűművész, karmester.

Évről évre új rekord

A fesztivál lényege– a zene mellett– mégis a beteg gyerekek javára végzett gyűjtés. Ez immár harmadik éve jegyek és bérletek helyett kitűzők értékesítésével zajlik, a kékmadaras kitűzőkön a kapcsolódó gyermekrajzpályázat díjazottjainak rajzaival.
A pályázat eredményeit a szombat délelőtti gyermekprogramon hirdették ki, amikor még nem tudtuk, de a tavalyi 5,5 millió forintos kitűző-bevételt idén is sikerült túlszárnyalni:

A KITŰZŐKBŐL EBBEN AZ ÉVBEN 6,6 MILLIÓ FORINT FOLYT BE.

A beteg gyerekeknek azonban ennél több jut: Kalocsa Város Önkormányzata, és több szponzor is jelentő összeggel támogatja a fesztivál célját.

Noha a művészek díjazás nélkül, csupán útiköltségért és ellátásért, no meg a közönség szeretetéért cserébe emelik városunkat három napra a kultúra fővárosává, a fesztiválnak így is jelentős költségei merülnek föl. Csak a hangszerek szállítása és az utazás több millióra rúg, a színpad, a fények, a hangosítás és rezsiköltségek szintén faragják a bevételt, ezért minden segítség jól jön.

Kalocsa városa hárommillió forinttal járult hozzá a bevételhez, amelynek a fesztivál költségeinek fedezése utáni maradványából támogatják a beteg gyerekeket, pályázati rendszerben.

EBBEN AZ ÉVBEN A FESZTIVÁL FŐTÁMOGATÓJA AZ MVM VOLT, DE JELENTŐS HOZZÁJÁRULÁST ADOTT A PETŐFI IRODALMI ÜGYNÖKSÉG IS.

A támogató magánszemélyek közül kiemelkedett Viczay Endre, akinek egyebek mellett Laura és Norman kalocsai szereplését köszönhettük– tudtuk meg.

A fesztivál intézményi hátterét adó alapítvány bevételeit növelik még az SZJA 1%-os felajánlások, és egyéb támogatások. Bár a célként kitűzött összegnek még híja van, a fesztiváligazgató bízik az adománygyűjtő „utómunkálatok” sikerében:

Reményeink szerint 10 millió forinttal tudjuk támogatni idén a beteg gyerekeket”– közölte portálunkkal Lakatos György, aki ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a tavalyi 45 helyett idén sokkal több, 72 gyermek gyógyulásához, körülményeinek javításához járul hozzá az alapítvány.

„Elképesztő! Szenzációs volt!”

A fesztiváligazgatót arra is megkértük, hogy röviden értékelje az idei fesztivált.

Elképesztő! Szenzációs volt! Rengetegen voltak, rengeteg új arcot láttam, talán a híd is segített, volt is egy ilyen szlogenünk, hogy „A híd összeköt”. De nagyon sokan jöttek messzebbről is, a Náray dedikálásra Kazincbarcikáról, Szatmárnémetiből, Regensburgból is jöttek. Talán idén egy kicsit jobban tudtunk nyitni a vidék felé, mint korábban”– nyilatkozta Lakatos György, hozzátéve, a távolabbi érdeklődők felé való nyitásra már korábban is törekedtek, ez most talán jobban sikerült, vagy most kezd beérni.

A fesztiváligazgató értékeléséhez csatlakozva mit is fűzhetnénk hozzá?

JÖVŐRE VELETEK UGYANITT!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>
2024. 07. 17., 14:12
A helyszínelés, műszaki mentés idejére a rendőrség teljes szélességében lezárta az 53. számú főutat. Még >>>
2024. 07. 16., 10:00
Egy faddi férfi és élettársa „gőzölős kristályt” árult. Akadályoztatásuk miatt egyelőre szünetel a szolgáltatás. Még >>>
2024. 07. 16., 08:43
A zsákmány egy részét megtalálták a nyomozók, és azokat visszaadták a tulajdonosoknak Még >>>
2024. 07. 15., 11:58
Csütörtök óta tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, és a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK