2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 390 Ft   : 357 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Az Alkotmánybíróság cáfolja a Kúria megismételt polgármester-választás előíró határozatát – Schmidt Rajmund és delegáltja elmarasztalása alkotmányellenes?

Az Alkotmánybíróság cáfolja a Kúria megismételt polgármester-választás előíró határozatát – Schmidt Rajmund és delegáltja elmarasztalása alkotmányellenes?
Illés György Cinó  |  2024. 07. 06., 15:07

A szavazóköri számlálóbiztosok utólagos nyilatkozata nem írhatja felül az általuk is aláírt szavazóköri jegyzőkönyvet – indokolt az Alkotmánybíróság, ami megkérdőjelezi a megismételt polgármester-választást előíró Kúria-döntést. A választást ettől függetlenül holnap meg kell tartani az 5. számú EVK-ben.

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében a szavazatszámlálók utólagos nyilatkozata nem írja felül az általuk is aláírt jegyzőkönyvet, a Kúria pedig - egy kivételével - éppen Bagó Zoltán delegáltjainak utólagos nyilatkozata alapján hozta meg azt a döntést, hogy meg kell ismételni Kalocsán az 5-ös számú választókörzetben a polgármester választást – írja közösségi médiás oldalán Font Sándor országgyűlési képviselő, hivatkozva a Kúria pusztaszabolcsi alpolgármesternek Bagó Zoltán beadványához hasonló módon, a szavazóköri jegyzőkönyvekkel ellentmondó, utólagos nyilatkozatokkal alátámasztott kérelmét elutasító határozatát helybenhagyó alkotmánybírósági döntésre.

Ahogyan a hivatkozott esetben benyújtott fellebbezés, úgy Bagó Zoltán Kúriához benyújtott beadványa is arra alapult, amit az utólagosan nyilatkozó szavazatszámláló bizottsági tagok állítottak – ám míg az analóg esetben a Kúria elutasította az indítványt, Bagó Zoltán beadványának helyt adtak. Az előbbi esetben a beadvány készítője nem fogadta el a Kúria döntését, és az Alkotmánybírósághoz fordult, amely kimondta:

NEM LEHET UTÓLAGOSAN FELVETT MAGÁN-JEGYZŐKÖNYVVEL MEGVÁLTOZTATNI A KÖZOKIRATNAK SZÁMÍTÓ HIVATALOS JEGYZŐKÖNYVET,

helyben hagyva a Kúria döntését, amelynek indoklása szerint

JELENTŐSEN RONTJA A NYILATKOZATOK BIZONYÍTÓ EREJÉT, HOGY A TAGOK ÁLLÍTÁSUKAT NEM A JEGYZŐKÖNYV ALÁÍRÁSAKOR, HANEM TÖBB NAPPAL A VÁLASZTÁST KÖVETŐEN TETTÉK.

Bagóék ugyanígy jártak el, amire az Alkotmánybíróság a fenti esetben rámutatott, hogy az szabálytalan.
A szavazóköri delegáltak joga és kötelessége lett volna bármilyen rendkívüli esemény alkalmával jelezni és jegyzőkönyv felvételét kezdeményezni, de ilyen egyik szavazókörben sem történt. Minden szavazókörben minden delegált és választott tag aláírta a szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyvet.

Ehelyett az eredmények ismeretében a Helyi- és Területi Választási Bizottságoz, valamint a Kúriához benyújtott beadványokhoz utólagos nyilatkozatot tett Dulinafka Anikó, Vetró Róbert és Farkasné Szabó Edit, Lovass-Nagy Anna, Faragó László, Duliafka Gáborné, Molnár Ágota, Marokity László és Vas Edina Margit – E nyilatkozatok azonban az Alkotmánybíróság döntése értelmében nem voltak alkalmasak a jegyzőkönyvben foglaltak valótlanságának bizonyítására.

Az utólag a korábbi közokiratban foglaltaktól eltérő nyilatkozatot tevők – Gyallai Józsefné kivételével – valamennyien Bagó Zoltán által delegált szavazatszámláló bizottsági tagok voltak, akik a szavazást lezáró jegyzőkönyvet aláírásukkal szintén hitelesítették – írja Font Sándor, majd kijelenti:

Annak kiderítése érdekében, hogy a fent nevezett személyek a szavazóköri kötelességüknek nem tettek eleget a szavazás napján, vagy az utólagos nyilatkozatuk tartalma nem felel meg a valóságnak, a holnapi választás eredményétől függetlenül megtesszük a szükséges jogi lépéseket."Az Alkotmánybíróság döntése egyben azt is jelenti, hogy a Helyi és a Területi Választási Bizottsághoz nem hibázott a benyújtott kifogás, illetve fellebbezés elutasításával, helyesen értékelte a bizonyítékként benyújtott utólagos nyilatkozatokat.
Ugyanakkor

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG VÉGZÉSE ALAPJÁN ZSÁKI ANTAL BÉLÁNÉ ÉS SCHMIDT RAUL ELMARASZTALÁSA EZEN NYILATKOZATOK ALAPJÁN SZINTÉN ALKOTMÁNYELLENESEK LEHETTEK.

Font Sándor posztját azzal zárja:

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGNAK EZ A DÖNTÉSE A HOLNAPI KALOCSAI VÁLASZTÁS TÉNYÉT NEM BEFOLYÁSOLJA, AZT MEG KELL TARTANI AZ 5-ÖS KÖRZETBEN.

Ezt a választást egyszer már megnyertük, és a hat Fidesz által delegált képviselő mellett még a város lakosságának nagy része is várja, hogy holnap ismét Filvig Gézát válasszák meg polgármesternek, mert az igazunk remélem nem csak az Alkotmánybíróság előtt tisztázódott ki, hanem - bízom benne - holnap a választók előtt is kitisztázódik! Kérem, hogy holnap Filvig Gézát támogassák szavazatukkal!”

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.
2024-07-12 13:52:28
Már csak a látvány miatt is érdemes volt kilátogatni július 6-án, szombaton az Érsekkertbe, ahol szebbnél szebb motorok sorakoztak fel a IX. Motoros vezetéstechnikai és családi napon. A kétkerekűek szerelmesei nemcsak élményekkel, de hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal is gazdagodtak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>
2024. 07. 17., 14:12
A helyszínelés, műszaki mentés idejére a rendőrség teljes szélességében lezárta az 53. számú főutat. Még >>>
2024. 07. 16., 10:00
Egy faddi férfi és élettársa „gőzölős kristályt” árult. Akadályoztatásuk miatt egyelőre szünetel a szolgáltatás. Még >>>
2024. 07. 16., 08:43
A zsákmány egy részét megtalálták a nyomozók, és azokat visszaadták a tulajdonosoknak Még >>>
2024. 07. 15., 11:58
Csütörtök óta tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, és a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK