2022. 05. 21. szombat
Konstantin
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Újévi és vízkereszti Tisza-tavi csobbanás - Közel százan mártóztak meg a jeges Tiszában, köztük egy kalocsai

 Újévi és vízkereszti Tisza-tavi csobbanás - Közel százan mártóztak meg a jeges Tiszában, köztük egy kalocsai
Zsiga Ferenc  |  2022. 01. 16., 09:38

Január 8-án, szombaton közel százan merítkeztünk meg a Tiszában. Egészen pontosan kilencvennégyen csobbantunk a jeges vízben: hatvanöt férfi, huszonnégy hölgy és öt kisgyerek, utóbbiak közül az egyik alig ötéves – újságolta el szerkesztőségünknek a kalocsai Szeitz Tibor, akkreditált elsősegély oktató, aki további érdekességeket is megosztott velünk a tiszai, nem mindennapi kalandról.

Mint a szakember elmondta:

Amint az esemény elnevezéséből is kiviláglik, újévi és vízkereszti csobbanásról van szó, nevezetesen a karácsonyi ünnepek lezárásáról, a farsangi ünnepek különleges nyitányáról. A program elején egy ünnepi áldás történt, amikor is a görögkatolikus Sándor atya megáldotta a Tisza vizét. Olyan talán még soha nem fordult elő a Tisza-tó történetében, hogy az atya úgy sétált be combig a jéggel borított Tiszába, hogy a reverendája is vízben volt. Onnan mondta el beszédét, majd a hagyományok szerint a vizet meghintette sóval - ami távol tartja a gonoszt-, majd a vizet a kereszttel háromszor megáldotta. Ezt követően vettük birtokba mi a Tiszát, ami az újévi események lezárását és a farsangi ünnepek kezdetét jelképezte, de végül is majd látjuk, ettől sokkal többről volt szó, ugyanis mélyebb üzenete is van ennek a rítusnak”–kezdte az élménybeszámolót Szeitz Tibor.


Meg kell említenem a szervezőt, Ljasuk Dimitry-t, aki Szentpéterváron született, de kiskora óta itt él Magyarországon. Élete a Tisza, a folyó szeretetét az édesapjától örökölte. Időközben környezetvédő aktivista és olyan amatőr természetfilmes lett, aki a kétkezi munkája mellett a filmjeivel is igyekszik megmutatni az embereknek a Tisza szépségét, a környezetünket és a bennünket körülvevő csodákat. 
Így segít közelebb hozni egymáshoz az embert és a természetet, megváltoztatni az emberek gondolkodását, a környezethez való viszonyunkat, hiszen a bennünket körülvevő szépséget gyakran észre sem vesszük. Viszont a környezetben nyomot hagy az emberek gondatlansága, a sok hulladék, szemét. Ez a Tiszát nagyban érinti már csak azért is, mert a folyó több országon keresztül jut el hazánkba és sajnos Ukrajnából, Romániából és Szlovákiából rengeteg szemetet hoz magával, amit igyekszünk csökkenteni.”
– mondta Szeitz Tibor.

Hozzátette:

Talán sokak számára félelmetesnek tűnik a hideg Tiszában való mártózás. Ám közel sem az, hiszen az északi népeknél és a nyugati hagyományokban is megjelenik a jegesvizes fürdőzés. A kilencvennégy emberből is több volt, aki már merült hideg vízben, de nagyrészük nem. Én is csak egy évben egyszer szoktam a Budamobil lelkes pingvinjeivel, a szelidi mikulásúszással egybekötve. Január 8-án nagyon hideg volt a víz, két fokos, a teteje be volt fagyva, tudniillik előtte éjszaka mínusz tíz fokot mutatott a hőmérő. Ilyenkor a vízbe belemenni nehéz, viszont amikor kijön az ember, már egyáltalán nem fázik. Tüzel a testünk, elkezd reagálni, védekezni a szervezetünk. Nem gondolom, hogy bárki is megfázott volna, ez inkább a bátorságról szólt. Természetesen figyeltünk egymásra, ezen felül az eseményen mentőautó és vízimentő állt készenlétben” – részletezte a jeges eseményeket az életmentő oktató.


A továbbiakban azt is megtudtuk: Mindenki biztonságban volt, a parton mobil szauna, hőgomba várta a fürdőzőket, hogy fel tudjanak melegedni. Az eseményt tavaly szervezték meg először, egy szűk baráti társaságnak, akkor Dimitry nyolc barátja merítkezett meg. Ezt követte a nyilvánosan meghirdetés, hogy ezúttal még több emberhez jusson el a felhívás.

Mint elhangzott:

Az atya abban reménykedett, hogy idén dupla annyian lesznek mint tavaly, legalább húszan. Ehhez képest tízszer annyian lettünk. Nagyon sokan messziről jöttek, de a legtöbben környékbeliek voltak. Mi ezért a csobbanásért háromszáz kilométert utaztunk, de nem bántuk meg, pedig hazafelé már végig hóban jöttünk, az autópályán kerülnünk kellett, de jó szívvel bevállaltuk. Hiába toboroztam a közösségi oldalakon, nem találtam senkit, aki eljött volna velem. Az utolsó pillanatban jutott eszembe Kuti Zoltán, Kecskemét nagykövete. Éjjel írtam neki, hogy lenne-e kedve jönni. Erre azt felelte: mikor indulunk? Így már ketten éreztük jól magunkat, hiszen a programon túl forró tea, csoki is várta a partra érkezőket. Ráadásul mindenki kapott egy szép, megható oklevelet is erről a különleges programról, amelyen a szauna is nagyon kreatív találmánynak bizonyult. Egy lakókocsi volt átalakítva, és a benne lévő fatüzelésű kályha jóvoltából a kilencvenöt fokos melegben az emberek ötös váltásban cserélődtek. Mindenkinek hasznára vált, ugyanis egy ilyen gyakorlat jót tesz: serkenti a vérkeringést, jó hatással van az erekre és mentálisan is feltölt. Sok barát volt ott, hollandok és más külföldiek, így nem kérdés, hogy jövőre is elmegyünk!” – fogalmazott az akkreditált elsősegély oktató.


Szeitz Tibor arról is beszámolt:

Többféle elsősegély tanfolyamot tartok, hiszen munkámból adódóan ez is a szakterületem. Vannak a munkahelyi elsősegély tanfolyamok és a jogosítványhoz kapcsolódó tanfolyamok. Kedvencem, amikor önként jönnek hozzám tanulni. Én mindig leegyszerűsítve, az életmentés logikáját megtanítva próbálom átadni a szükséges ismereteket. Fontos, mert a hibázástól való félelem sok emberi élet megmentését meghiúsíthatja. Ezt igyekszem csökkenteni a tanulók fejében úgy, hogy közben jól érezzék magukat, és lehetőleg feltöltődve menjenek haza. Heti rendszerességgel iskolákban is tartok tanfolyamokat, úgy évi százas nagyságrendben” – zárta az élménybeszámolónak is beillő beszélgetést Szeitz Tibor, akkreditált elsősegély oktató.Forrás: Kalocsa TV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés