2021. 10. 23. szombat
Gyöngyi
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Bemutatták a gyermekosztály új főorvosát – Átadták a dr. Körmendy Szabolcs és a Kalocsa Jövőjéért Egyesület adományozta vénaszkennert

Bemutatták a gyermekosztály új főorvosát – Átadták a dr. Körmendy Szabolcs és a Kalocsa Jövőjéért Egyesület adományozta vénaszkennert
Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 22., 17:18

Bensőséges kis ünnepség helyszíne volt június 22-én, 14 órakor a Szent Kereszt Kórház Gyermekosztálya, ahol Szivós Etelka főigazgató-helyettes a sajtó képviselőinek, rajtuk keresztül a szélesebb nyilvánosságnak mutatta be dr. Svorenj Gábor gyermek szakorvost, neonatológust, azaz újszülött szakorvost, aki első munkanapját, mint a gyermekosztály új főorvosa ezen a napon kezdte meg az intézményben. Az esemény alkalom volt arra, hogy dr. Svorenj Gábor átvegye a dr. Körmendy Szabolcs kezdeményezése mellé álló, a saját adományából és a Kalocsa Jövőjéért Egyesület gyűjtéséből megvásárolt, a kisgyermekek vérvételénél a fájdalom csökkentése érdekében használható, 1,5 millió forint értékű vénaszkennert.

A Kalocsa Jövőjéért Egyesület képviseletében megjelent dr. Grabarits István elnök, Pécsi Vivien, Kákonyi István és dr. Körmendy Szabolcs egyesületi tagok köszöntése után

SZIVÓS ETELKA BEMUTATTA A SAJTÓ MUNKATÁRSAINAK, DR. SVORENJ GÁBOR GYERMEK SZAKORVOST, ÚJSZÜLÖTT SZAKORVOST (NEONATOLÓGUS), AKI A GYERMEKOSZTÁLY ÚJ OSZTÁLYVEZETŐ FŐORVOSAKÉNT JÚNIUS 22-ÉN, HÉTFŐN REGGEL KEZDTE MEG MUNKÁJÁT AZ INTÉZMÉNYBEN.

A főigazgató-helyettes az adományként kapott vénaszkennerről szólva elmondta: a vénaszkennerre való gyűjtést a Kalocsa Jövőjéért Egyesület szervezte,

AZ ESZKÖZ NAGY SEGÍTSÉGÉRE LESZ AZ OSZTÁLYON DOLGOZÓNAK, UGYANIS ALKALMAZÁSÁVAL EGY ROSSZABB GYERMEKVÉNA ESETÉBEN AZONNAL LÁTHATÓVÁ VÁLNAK A BŐR ALATT FUTÓ EREK. ENNEK KÖVETKEZTÉBEN KÖNNYEBB, FÁJDALOMMENTESEBB LESZA VÉRVÉTEL, A KANÜL BEHELYEZÉSE A GYERMEKEKNÉL.

A főigazgató-helyettes a vénaszkenner adományért hálás szívvel mondott köszönetet az egyesület tagjainak és valamennyi adományozónak. Szivós Etelka dr. Körmendy Szabolcsot, a kezdeményezést útjára indító főorvost arra kérte, fejtse ki gondolatait.
Dr. Körmendy Szabolcs elmondta: több mint egy évvel ezelőtt a kalocsai származású Váradi Richárd azzal kereste meg az egyesületet: oda állna-e egy olyan kezdeményezés mellé, hogy beszereznének egy vénaszkennert a kalocsai kórház gyermekosztálya részére.
Az ő kisgyermeke is egy olyan rossz vénával rendelkezett, hogy nehéz volt megszúrni.

Mint elhangzott,

DR. KÖRMENDY SZABOLCS AZ ELNYERT SZENT-GYÖRGYI ALBERT ORVOSI DÍJJAL JÁRÓ PÉNZJUTALOM EGY RÉSZÉT AZ ADOMÁNYGYŰJTÉS MEGNYITÁSÁRA AJÁNLOTTA FEL

 

Képgaléria megtekintése (4 db kép)


Ezt követően nagyon szép összefogás történt: kalocsai egyesületek, közösségek, sportegyesületek, a város lakossága állt az ügy mellé, különböző üzletekben, gyógyszertárakban folyt a gyűjtés. Sőt, Kalocsán kívülről is érkeztek adományok, volt, aki név nélkül adományozott.

ÍGY GYŰLT ÖSSZE AZ AZ 1,5 MILLIÓ FORINT, AMIVEL A VÉNASZKENNERT SIKERÜLT VÁSÁROLNI

– mondta a főorvos, amint e videón is látható

.
Hozzátette:sajnos év végi leltározásra hivatkozva azonnal nem teljesítették a megrendelést. Azt kérték, 2020-ban rendeljék meg a vénaszkennert. Ám 2020-ban közbeszólt a koronavírus, így most sikerült az eszközt megvásárolni, amit a napokban szállították le.

A VÉNASZKENNER MELLÉ AZ OPTITECH PLUS KFT., ILLETVE PALOTÁS ÁRPÁD ÜGYVEZETŐ MÉG KETTŐ DARAB INFÚZIÓS PUMPÁT AJÁNDÉKOZOTT, AMELYEKET SZINTÉN A GYERMEKOSZTÁLY HASZNÁLHAT A JÖVŐBEN

– mondta dr. Körmendy Szabolcs, aki beszéde végén azzal a gondolattal adta át az eszközt dr. Svorenj Gábornak: minél nagyobb hasznát vegyék a mindennapi gyógyító munkában.
Dr. Svorenj Gábor a vénaszkenner jelentőségéről szólva azt hangsúlyozta:

A KIS BETEGEK SAJNOS NEM TUDJÁK ELMONDANI, HOGY MIÉRT SÍRNAK, MI A PROBLÉMÁJUK, EZÉRT A GYERMEKGYÓGYÁSZATBAN SOKAT TÁMASZKODNAK A LABORVIZSGÁLATOKRA, AMI SAJNOS NEM MEGY MÁSKÉNT, MINT SZÚRÁSSAL, VÉRVÉTELLEL.

Az eszköz ezt a vérvétellel járó fájdalmat hivatott csökkenteni. A vénaszkennert egyelőre még csak magukon, illetve az egyesület tagjain volt alkalmuk kipróbálni, de az a gyermekeknél is nagyon jól fog működni – mondta a főorvos.

Dr. Svorenj Gábort, a gyermekosztály új főorvosát, szakmai életútját külön cikkben mutatjuk be.


Képgaléria megtekintése (4 db kép)

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)
2021. 10. 19., 14:50
A nyár folyamán a kalocsai Cigány Szív Egyesület és a Kultúrpart csapata szervezésében, pályázati forrás felhasználásával négy alkalommal utazhattak roma gyerekek és felnőtt kísérőik a fővárosba, hogy ott megtekintsék a főbb látványosságokat, izgalmas programokon vehessenek részt. A kirándulásokról egy vidám videofilm készült, amelyet most tettek közzé – tekintsék meg a KALOhíreken!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>
2021. 10. 22., 11:23
A legfőbb változás a temető főbejárata felöl elhelyezkedő Béke utcát érinti, melynek forgalma a Petőfi Sándor utca felöl egyirányúsításra kerül, az Alkony utca felé. Még >>>
2021. 10. 22., 10:03
Az eseményen a megye legjobb borászai és pincészetei mutatkoznak be egy borkóstolóval egybekötött különleges borkiállításon. Még >>>
2021. 10. 21., 16:12
A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul. Még >>>
2021. 10. 21., 15:58
A két hónapon át tartó közös munka során a cseh rendőrök határőrizeti feladatok végrehajtásában, hőkamerás gépjárművel támogatják a magyar határszakasz védelmét. Még >>>
2021. 10. 21., 13:24
A veszélyhelyzetre a Kalocsa.hu közösségi médiás oldalán figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés