Gábor Easyfood - ugye Te is hallottad már? Sebők Gábor, kalocsai fiatalember konyhafőnökként éli mindennapjait a nemrég nyílt Freezza étteremben. Beszélgettünk vele a közelmúltjáról, mindennapjairól és a terveiről is.
Mint arról bizonyára sokan értesültek, nemrég nyílt egy „mentes étterem” Dunaharasztiban, aminek konyhafőnöke nem más, mint a kalocsai Sebők Gábor.
Gábor nevével korábban már többször találkozhattunk, hiszen a város híresen jó lovasa volt. Megszerette, megtanulta, később pedig oktatta is a sportot. Körülbelül másfél évvel ezelőtt azonban végleg felhagyott a lovaglással, megvált saját lovától is mielőtt tanulmányai miatt Szegedre költözött.
Mára másban teljesedik ki: október elsején nyitotta meg kapuit leendő vendégei előtt a Freezza gluténmentes pizzéria Dunaharasztiban, amely azért egyedülálló, különleges, mert az ország első olyan 100 %-ban glutén-, laktóz- és cukormentes péksége és étterme, amely Szafi alapanyagokból és lisztekből állít elő ételeket.
Mint ahogy azt a freezza.hu oldalán is olvashatjuk, az ételérzékenységek mellett nagy figyelmet fordítanak vega és vegán vendégeikre is.
A Freezza csapata kezdetben csak egy Szafi pékséget álmodott meg, ahová az ételérzékenyek, cukorbetegek, fogyni vágyók is betérhetnek, és biztonsággal választhatnak maguknak a teljes termékpalettáról. Amikor az ismerőseik és barátaik körében felvetették az ötletet, mindenkinek volt egy új javaslata arra vonatkozóan, mit fogyasztana még szívesen egy ilyen helyen. Ez inspirálta őket arra, hogy tovább gondolják a lehetőségeket, majd hamar azon kapták magukat, hogy már nem csak egy pékségről, hanem egy étteremről beszélgetnek.
… aztán az álmodozásból tervezés lett, és olyan emberekkel kezdték el a közös munkát, akik mindannyian maximalisták a maguk szakterületén.
Így került a konyha élére Sebők Gábor, a gluténmentes ételek szakértője.
Gáborról azóta tudjuk, nem csak a konyhában teljesedik ki, felszolgálóként is megállja a helyét.
Gábor elmondása szerint jelenlegi munkája teljes embert kíván, ezáltal magára kevesebb ideje jut, mint korábban. Előtte rendszeresen járt edzőterembe, karbantartani a testét, azonban az étterem nyitása óta kimarad a kondi, de igyekszik visszailleszteni a hétköznapjaiba, így előfordul, hogy munka előtt még reggel edzéssel tölti az idejét felfrissülésképpen.
Amire viszont követői örömére jut ideje a Freeza mellett, az nem más, mint a blogolás.
Akik figyelemmel kísérik tevékenységét Instagramon, vagy Facebookon, nap mint nap csodálhatják a gusztusosabbnál gusztusosabb sós és édes ételeket, amelyeket megoszt a népszerű közösségi felületeken. Mára egyébként több ezren kíváncsiak rá, tehát egy biztos: Gábor valamit jól csinál!
Nem mellesleg több étel fotója alatt részletezi annak receptjét is, így aki nem jut el személyesen Dunaharasztiba, megpróbálkozhat a finomságokkal otthon is.
Említettem már, hogy még gluténmentes sört is lehet kapni az étteremben? A 25 éves kalocsai fiatalembertől megtudhattuk, hogy a Freezza-ba nem csak „mentesen étkezők” járnak, sokan tévednek be pusztán kíváncsigából, megkóstolni az ételeket, ám akadnak, akik magáról a gluténmentes, illetve pontosabban mindenmentes étkezés előnyeiről szeretnének többet megtudni.
Gábort jövőjéről is kérdeztük
- Mik a terveid a továbbiakban?
Számos tervem van. Először is november 7-én lesz a Csak a Mentes Év Séfje verseny döntője. Nagyon örülnék, ha azt sikerülne megnyernem, hatalmas dolog lenne számomra. Ezen kívül folyamatosan szeretnénk bővíteni és formálni az étterem kínálatát, valamint valószínűleg decembertől, de legkésőbb januártól egy új étlappal is szeretnénk meglepni a vendégeket. Hosszabbtávú terveim között van, hogy mégtöbb emberhez érjen el ez a mentes vonal, a mentes étkezés fontossága és az ételérzékenységre való odafigyelés. Sajnos egyre többen vagyunk, mégsem igazán szentelnek nagy figyelmet az érintettekre. Én ezen is szeretnék változtatni a közeljövőben. A terveim között szerepel továbbá főzőtanfolyamok tartása, illetve egy szakácskönyv kiadása is a későbbiekben. Az egyik legnagyobb álmom pedig egy saját mentes főzőműsor!
Hazai statisztikák szerint Magyarországon 2000 óta megsokszorozódott a gluténérzékenyek száma.
A lakosság egy-két százalékánál van jelen; minden 50. ember cöliákiás vagy gabonaallergiás, döntő többségük pedig nő– erre hívja fel a figyelmet dr. Juhász Márk gasztroenterológus, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinikájának orvosa.
Aki nem érzékeny a gluténre, mégis gluténmentes étrenden él, az miért teszi?
Az internetet böngészve megtudtam, hogy a migréntől kezdve az endometriózison át a pajzsmirigy-alulműködésig egy rakás egészségügyi problémán segít, ha hanyagolunk bizonyos gabonaféléket tartalmazó ételeket.
A gluténmentes diétát bizonyítottan a modern orvostudomány álmodta meg azok számára, akik lisztérzékenységtől szenvednek. Ez egy genetikai problémán alapuló emésztőszervi megbetegedés, ami általában gyerekkorban alakul ki, lényege pedig, hogy a páciens semmilyen formában sem fogyaszthat gluténtartalmú élelmiszereket. A betegség jelenleg gyógyíthatatlan, de a diéta betartásával teljesen tünetmentes, egészséges, teljes életet lehet élni vele, sőt mi több, egészségesebbet, mint a nagy többség, hiszen a glutén kivonásával megkapjuk annak az étrendnek az alapjait, ami sokakat a tökéletes anyagcsere, és a fogyás irányába indíthat el.
Ha időd engedi, vagy ha csak éppen arra jársz mindenképpen látogasd meg Gábort, gyönyörködj az étteremben, az ételekben, és próbálj meg csak egyet választani az étlapról! [Spoiler: nem fog menni!]