2017. 12. 16. szombat
Aletta, Etelka
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Egyetemet a fakanálért – Sebők Gábor, „gluténmentes szakácsguru” Kalocsáról

Illés György Cinó  |  2017. 11. 29., 20:28

Földink fél évtizede Szegeden él, és amolyan hobbiként űzi jelenleg is tanult mesterségét, a sütés-főzés művészetét, mégpedig a gluténmentes ételekre koncentrálva, hiszen – amint nemrégiben kiderült –ő maga is ilyen diétára szorul. Hogy milyen sokakat érint a gluténérzékenység problémája, azt az is mutatja, hogy a Facebookon és az Instagramon október óta futó receptsorozatát máris több mint nyolcezren követik. Tevékenységére fölfigyelt a szegedi, majd az országos média is, nekünk pedig terveiről is beszélt a 24 éves kalocsai szakács(tanuló), aki nem mellesleg lovasoktató is, dolgozik is a szakmában, de az egyetem biológia szakát a fakanálért hagyta ott.

Sebők Gábor a gimnázium befejezése után, fiatal felnőttként hagyta e Kalocsát. Szegedre települt, ahol először a Szegedi Egyetem biológia szakán elvégzett négy évet, majd szakácsinasnak állt. Alig több mint egy hónapja indította útjára „gluténmentes” Facebook-oldalát, amelynek látványos kezdeti sikerére fölfigyelt a Délmagyar, majd annak cikke nyomán a HVG is.

- Hogyan lesz szakácstanuló egy biológia szakos egyetemi hallgatóból?

- Mindig is szerettem főzni. Már 8-9 évesen is a konyhában sertepertéltem. Nagyszüleim, akik szakácsok voltak, adták az inspirációt, tőlük lestem el az első fogásokat. A szüleim nem szakmabeliek, de ők is nagyon jól főznek. Így ez a vonzalom megvolt, másrészt viszont az egyetem nem azt adta, amit vártam tőle. Túl sok volt a sejtbiológia, a biokémia meg a tudományos kutatás, engem pedig az élővilágnak a szemel látható, kézzel fogható része érdekelt volna jobban, amire kevés idő és figyelem jutott. Egyszóval nem kötött le annyira az egyetem, viszont egyre jobban érdekelt a főzés. Ezért elhatároztam, hogy váltok.


Forrás: Gábor Easyfood

- Egyből gluténmentesre?

- Majdnem. Akkoriban, az utolsó egyetemi évemben kezdődtek az emésztési panaszaim, ebben talán közrejátszott a stressz is. Az biztos, hogy a gimiben még semmi bajom nem volt. Az egyetemen élettan órán tanultunk a gluténérzékenységhez hasonló betegségről is, és fölismertem magamon bizonyos tüneteket. Mivel ezek idővel nem enyhültek, így tudtam, hogy ez már nem normális, és valamint kezdenem kell vele. Ezért kivizsgáltattam magam, és meg is állapították a gluténérzékenységet. Ekkor aztán lázas kísérletezésbe kezdtem, hogy a gluténmentes diéta szabályai szerint is ugyanolyan jókat ehessek.

- Mennyire súlyos a gluténérzékenységed?

- Szerencsére nem a legsúlyosabb. Nem vagyok annyira rosszul a glutént tartalmazó ételektől, mint sokan az ebben a betegségben szenvedők közül. Nincsen tőle semmilyen külső tünetem, csak emésztőszervi, felszívódási zavar, aminek viszont, ha nem tartanám be a diétát, nemcsak kellemetlen, de súlyos következményei is lehetnének. Ez mégis a szerencsésebbik helyzet, mert van, akinél annyira erős az érzékenység, hogy már az anyag érintésétől is különféle tünetei keletkeznek. Viszont az én receptjeim alapján készült ételeket ők is bátran elfogyaszthatják!

Liszt-, laktóz- és cukormentes csokitorta
Forrás: Gábor Easyfood

- Rögtön a közösségi médiában indítottál az új receptekkel?

- Á, dehogy! Csak a magam kedvtelésére kezdtem kísérletezgetni, próbálkozni, hogy mit mivel, hogyan tudok helyettesíteni, kiváltani, milyen eljárásokat kell alkalmazni az új alapanyagból, illetve mit kell másképp csinálni, hogy a végeredmény megfelelő legyen. Akkoriban még nem is fényképeztem le az elkészült fogásokat, csak elfogyasztottam őket.
Később, amikor már volt jó néhány saját receptem, akkor jutott eszembe, hogy ezeket mások is hasznosíthatnák. Egyrészt tudom, hogy nagyon sok embert érint, olyanokat is, aki ma még esetleg nem is tudják magukról, másrészt azt is a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy milyen nehéz változatosan, igényesen táplálkozni a gluténmentes diéta, illetve más speciális étrendi előírások betartása mellett. Ezért gondoltam arra, hogy létrehozhatnék egy internetes oldalt, ahol közzéteszem a receptjeimet, hogy mások is hasznát lássák. Családi beszélgetések során is fölhoztam az ötletemet, és sok bátorítást kaptam. Szüleimnek is tetszett az elgondolás, akik vállalkozóként díjazzák az újító szándékot, és akik a célokért való küzdeni tudásban, kitartásban mindig jó példával jártak előttem. A beszélgetések során aztán egyre jobban körvonalazódott, mit szeretnék csinálni.

Glutén-, laktóz-, tojás- és cukormentes lasagne
Forrás: Gábor Easyfood

- Mi alakult ki?

- A gluténmentes lisztekből rengeteg féle van, meg se lehet számolni, nálam megtöltenek egy külön polcot. Ráadásul mind más, mind másképp reagál a különböző anyagokkal való összekeverésre, hőre és más hatásokra, ezért elég nehéz kitapasztalni a használatukat. Ezt könnyítem meg a követőim számára azzal, hogy közéteszem a kidolgozott, de egyszerű, receptjeimet. Az elkészítésük minden fázisáról külön fotót is készítek, így ezeket az ételeket bárki könnyen el tudja készíteni.

- Ennek a közérthetőségnek tudod be a hirtelen jött népszerűséget?

- Részben ennek, de azért igyekeztem tenni is róla. Az indítás előtt föltettem egy szakácsruhás fotót magamról egy rövid bemutatkozó szöveggel, a saját történetemmel, és mellé néhány kísérő gondolattal. Ezt a bejegyzést megosztottam olyan csoportokban, amelyek a gluténérzékenység, vagy más táplálkozási nehézségek köré szerveződnek, tehát a tagjai a célközönségem. Az oldalam követőinek zöme nem szakács, így imponálhatott nekik, hogy szakmabeli vagyok, fiatal és ambiciózus, így sokan megosztották a képet.
Néhány nap után elkezdtem föltölteni a recepteket a fotóillusztrációkkal, és megtetszett az embereknek, talán azért, mert igyekeztem úgy elkészíteni a receptbemutatót, hogy a főzésben kevésbé jártasak is könnyen követhessék és elkészíthessék az ételeket. Aztán fölkeresve az oldalamat, láthatták, hogy értelmes, követhető, igényes kivitelű recepteket közlök, amit tényleg sikerül is elkészíteniük, a végeredmény pedig finom. Így sokan már várták a következőt, miközben receptről-receptre nőtt a követők száma.

- Hány recepted olvasható most az „éterben”?

- Olyan húsz körül.

Liszt-, tej- és tojásmentes tárkonyos csirkeragu leves
Forrás: Gábor Easyfood

- Szóval, elkészítetted az oldalaidat, és elkezdted föltöltögetni a recepteket. Jó. De hogyan tudsz ebből megélni?

- Ebből jelenleg sehogy. Ez számomra jelenleg egy izgalmas hobbi. Mellette dolgozom.

- Mit?

- Egy lovas boltban vagyok eladó, mivel a főzés mellett a másik régi nagy szerelmem a lovaglás, tíz éve lovaglok. Emellett alkalmi munkát is vállalok.

- Milyen jellegű munkákat?

- Igyekszem úgy alakítani a dolgokat, hogy ha lehet, jól is érezzem magam közben. Ezért, amikor lehetőség adódik, egy lovardában szoktam oktatni, ugyanis OKJ-s lovasoktatói végzettségem is van.

- Tehát jelenleg a gluténmentes konyha nem megélhetési forrás. Valaha is az lesz?

- Remélem, igen! Bár fix terveim nincsenek még, de mindenképp errefelé szeretnék elindulni. Dédelgetett álmom például egy főzőshow elindítása. Jó lenne 5-6 éven belül egy gluténmentes éttermet is alapítani.

- Kalocsán esetleg?

- Nem hinném. Hazatérésben nem gondolkozom, Szeged sokkal szélesebb lehetőségeket nyújt egy magamfajta fiatalnak. Megszoktam és megszerettem ezt a várost az itt töltött öt év alatt. Kialakult már az itteni baráti köröm is, jó érzem itt magam. Szeged nagyváros abból a szempontból, hogy milyenek akár a szakmai, akár a kulturális, vagy szabadidős lehetőségek, de mégsem adja azt a nagyvárosi érzést, mint például Budapest, hanem családias légkörű, hangulatos, kisebb a zsúfoltság. A fővárost sokan szeretik a nyüzsgős fiatalok közül, és én is eléggé az vagyok, néha jó is odamenni, de ott élni nem szeretnék.

- Milyen terveid vannak a közeljövőre nézve?

- Első, hogy elvégezzem a sulit. Utána szeretném még továbbképezni magam. Érdekel a diétás szakács szak, azt szeretném elvégezni, elsősorban a megszerezhető tapasztalat miatt, de a hosszabb távú terveim megvalósításához és a szakmai előrelépéshez a mesterségbeli tudás és rutin mellett jól jön majd a képzettséget igazoló oklevél is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!
2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén!

Még több friss hír

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 13., 23:11
Gépgyártó vállalkozók figyelem! A múlt csütörtöki közmeghallgatáson állt elő ajánlatával Varga János, fajszi feltaláló, aki találmányának prototípusa elkészítéséhez keres műszaki partnert. A használatos gépekkel szemben törődésmentesen, kevesebb terményszórással dolgozna a gép, amelyet kisüzemben is ideálisan használhatnának.
2017. 12. 13., 22:44
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy hamarosan akasszák majd a hóhért, ugyanis Kohány Balázsból, a pengés egykori dunaújvárosi, majd bajai és kalocsai focistából immár edző lesz, azaz az ő kezében lesz már a korbács, ő tart majd ínszaggató edzéseket egykori csapattársainak. Igaz, a KFC jelenlegi helyzetében azért mint játékosra is szüksége lenne még a klubnak, de a tavaszt – ha ideje engedi –, Géderlakon akarja még pályán tölteni.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 12. 15., 16:18
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt december 14-én Soltvadkert közelében, amelyben egy idős férfi életét vesztette, a balesetnek pedig egy súlyos sérültje is van. Az eset kapcsán napvilágot látott információk szerint, annak kialakulásában fontos szerepet játszott az is, hogy a kanyarban kisodródott Suzukin, nyári gumik voltak Még >>>
2017. 12. 15., 15:30
A karácsonyhoz és az ünnepi készülődéshez ugyanúgy hozzá tartozik a mézeskalács, mint a fenyőfa, vagy épp egy mennyei gőzölgő halászlé. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és különleges íze miatt. A készítése pedig kellemes készülődés az ünnepre. Még >>>
2017. 12. 14., 11:44
A hétvégén, vagyis December 15. és december 17. között fokozott rendőri ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők az ország területén. Az ittas vagy bódult állapotban vezető sofőröket akarják kiszűrni a TISPOL akció keretében. Még >>>
2017. 12. 14., 10:00
Boda József, akit sokan a Paprikából ismernek, többen pedig a focistaként emlegetik. Közösségi oldalán tette közzé ezt az emlékét, amin csapatképe látszik, ahogy írja is: "Ha ránézek erre a csapatképre öröm és bánat jár át. Öröm, hogy láthatom volt munkatársaimat, felidézhetem a megélt emlékeket, de bánat is, mert a játékosok közül már többen nincsenek közöttünk...eltelt 54 év." Még >>>
2017. 12. 13., 20:51
Vérdadás december 18-án, hétfőn Kalocsán az Ökopontban 13-16 óráig. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 botkormány
 2017-11-30 11:43:23
 2 Először: a "Művház" szót kisbetűvel kell írni, mert ebben a formában nem tulajdonnév. (Az már csak apróság, hogy a pont is hiányzik a köz...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. december 1-én elkezdődött Ulan-Udenszki Repülőgépgyár (U-UAZ) által modernizált Mi-171E berepülése. Az „Orosz Helikopterek” holdingba tartozó üzemben a modernizálás során új hajtómű és módosított forgószárny-mechanizmus került a helikopterbe.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelentette, hogy elnyerte az Aviation 100 „Az Év Európai Légitársasága” címet.
Egy F-22 Raptor ötödik generációs harci repülőgép kiképzési repülés közben - pilótahibából – még 2012 májusában súlyosan megsérült leszállás közben. A légierő hat év után kapta vissza a javításból.
Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.