2018. 03. 21. szerda
Benedek
: 311 Ft   : 253 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Egyetemet a fakanálért – Sebők Gábor, „gluténmentes szakácsguru” Kalocsáról

Illés György Cinó  |  2017. 11. 29., 20:28

Földink fél évtizede Szegeden él, és amolyan hobbiként űzi jelenleg is tanult mesterségét, a sütés-főzés művészetét, mégpedig a gluténmentes ételekre koncentrálva, hiszen – amint nemrégiben kiderült –ő maga is ilyen diétára szorul. Hogy milyen sokakat érint a gluténérzékenység problémája, azt az is mutatja, hogy a Facebookon és az Instagramon október óta futó receptsorozatát máris több mint nyolcezren követik. Tevékenységére fölfigyelt a szegedi, majd az országos média is, nekünk pedig terveiről is beszélt a 24 éves kalocsai szakács(tanuló), aki nem mellesleg lovasoktató is, dolgozik is a szakmában, de az egyetem biológia szakát a fakanálért hagyta ott.

Sebők Gábor a gimnázium befejezése után, fiatal felnőttként hagyta e Kalocsát. Szegedre települt, ahol először a Szegedi Egyetem biológia szakán elvégzett négy évet, majd szakácsinasnak állt. Alig több mint egy hónapja indította útjára „gluténmentes” Facebook-oldalát, amelynek látványos kezdeti sikerére fölfigyelt a Délmagyar, majd annak cikke nyomán a HVG is.

- Hogyan lesz szakácstanuló egy biológia szakos egyetemi hallgatóból?

- Mindig is szerettem főzni. Már 8-9 évesen is a konyhában sertepertéltem. Nagyszüleim, akik szakácsok voltak, adták az inspirációt, tőlük lestem el az első fogásokat. A szüleim nem szakmabeliek, de ők is nagyon jól főznek. Így ez a vonzalom megvolt, másrészt viszont az egyetem nem azt adta, amit vártam tőle. Túl sok volt a sejtbiológia, a biokémia meg a tudományos kutatás, engem pedig az élővilágnak a szemel látható, kézzel fogható része érdekelt volna jobban, amire kevés idő és figyelem jutott. Egyszóval nem kötött le annyira az egyetem, viszont egyre jobban érdekelt a főzés. Ezért elhatároztam, hogy váltok.


Forrás: Gábor Easyfood

- Egyből gluténmentesre?

- Majdnem. Akkoriban, az utolsó egyetemi évemben kezdődtek az emésztési panaszaim, ebben talán közrejátszott a stressz is. Az biztos, hogy a gimiben még semmi bajom nem volt. Az egyetemen élettan órán tanultunk a gluténérzékenységhez hasonló betegségről is, és fölismertem magamon bizonyos tüneteket. Mivel ezek idővel nem enyhültek, így tudtam, hogy ez már nem normális, és valamint kezdenem kell vele. Ezért kivizsgáltattam magam, és meg is állapították a gluténérzékenységet. Ekkor aztán lázas kísérletezésbe kezdtem, hogy a gluténmentes diéta szabályai szerint is ugyanolyan jókat ehessek.

- Mennyire súlyos a gluténérzékenységed?

- Szerencsére nem a legsúlyosabb. Nem vagyok annyira rosszul a glutént tartalmazó ételektől, mint sokan az ebben a betegségben szenvedők közül. Nincsen tőle semmilyen külső tünetem, csak emésztőszervi, felszívódási zavar, aminek viszont, ha nem tartanám be a diétát, nemcsak kellemetlen, de súlyos következményei is lehetnének. Ez mégis a szerencsésebbik helyzet, mert van, akinél annyira erős az érzékenység, hogy már az anyag érintésétől is különféle tünetei keletkeznek. Viszont az én receptjeim alapján készült ételeket ők is bátran elfogyaszthatják!

Liszt-, laktóz- és cukormentes csokitorta
Forrás: Gábor Easyfood

- Rögtön a közösségi médiában indítottál az új receptekkel?

- Á, dehogy! Csak a magam kedvtelésére kezdtem kísérletezgetni, próbálkozni, hogy mit mivel, hogyan tudok helyettesíteni, kiváltani, milyen eljárásokat kell alkalmazni az új alapanyagból, illetve mit kell másképp csinálni, hogy a végeredmény megfelelő legyen. Akkoriban még nem is fényképeztem le az elkészült fogásokat, csak elfogyasztottam őket.
Később, amikor már volt jó néhány saját receptem, akkor jutott eszembe, hogy ezeket mások is hasznosíthatnák. Egyrészt tudom, hogy nagyon sok embert érint, olyanokat is, aki ma még esetleg nem is tudják magukról, másrészt azt is a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy milyen nehéz változatosan, igényesen táplálkozni a gluténmentes diéta, illetve más speciális étrendi előírások betartása mellett. Ezért gondoltam arra, hogy létrehozhatnék egy internetes oldalt, ahol közzéteszem a receptjeimet, hogy mások is hasznát lássák. Családi beszélgetések során is fölhoztam az ötletemet, és sok bátorítást kaptam. Szüleimnek is tetszett az elgondolás, akik vállalkozóként díjazzák az újító szándékot, és akik a célokért való küzdeni tudásban, kitartásban mindig jó példával jártak előttem. A beszélgetések során aztán egyre jobban körvonalazódott, mit szeretnék csinálni.

Glutén-, laktóz-, tojás- és cukormentes lasagne
Forrás: Gábor Easyfood

- Mi alakult ki?

- A gluténmentes lisztekből rengeteg féle van, meg se lehet számolni, nálam megtöltenek egy külön polcot. Ráadásul mind más, mind másképp reagál a különböző anyagokkal való összekeverésre, hőre és más hatásokra, ezért elég nehéz kitapasztalni a használatukat. Ezt könnyítem meg a követőim számára azzal, hogy közéteszem a kidolgozott, de egyszerű, receptjeimet. Az elkészítésük minden fázisáról külön fotót is készítek, így ezeket az ételeket bárki könnyen el tudja készíteni.

- Ennek a közérthetőségnek tudod be a hirtelen jött népszerűséget?

- Részben ennek, de azért igyekeztem tenni is róla. Az indítás előtt föltettem egy szakácsruhás fotót magamról egy rövid bemutatkozó szöveggel, a saját történetemmel, és mellé néhány kísérő gondolattal. Ezt a bejegyzést megosztottam olyan csoportokban, amelyek a gluténérzékenység, vagy más táplálkozási nehézségek köré szerveződnek, tehát a tagjai a célközönségem. Az oldalam követőinek zöme nem szakács, így imponálhatott nekik, hogy szakmabeli vagyok, fiatal és ambiciózus, így sokan megosztották a képet.
Néhány nap után elkezdtem föltölteni a recepteket a fotóillusztrációkkal, és megtetszett az embereknek, talán azért, mert igyekeztem úgy elkészíteni a receptbemutatót, hogy a főzésben kevésbé jártasak is könnyen követhessék és elkészíthessék az ételeket. Aztán fölkeresve az oldalamat, láthatták, hogy értelmes, követhető, igényes kivitelű recepteket közlök, amit tényleg sikerül is elkészíteniük, a végeredmény pedig finom. Így sokan már várták a következőt, miközben receptről-receptre nőtt a követők száma.

- Hány recepted olvasható most az „éterben”?

- Olyan húsz körül.

Liszt-, tej- és tojásmentes tárkonyos csirkeragu leves
Forrás: Gábor Easyfood

- Szóval, elkészítetted az oldalaidat, és elkezdted föltöltögetni a recepteket. Jó. De hogyan tudsz ebből megélni?

- Ebből jelenleg sehogy. Ez számomra jelenleg egy izgalmas hobbi. Mellette dolgozom.

- Mit?

- Egy lovas boltban vagyok eladó, mivel a főzés mellett a másik régi nagy szerelmem a lovaglás, tíz éve lovaglok. Emellett alkalmi munkát is vállalok.

- Milyen jellegű munkákat?

- Igyekszem úgy alakítani a dolgokat, hogy ha lehet, jól is érezzem magam közben. Ezért, amikor lehetőség adódik, egy lovardában szoktam oktatni, ugyanis OKJ-s lovasoktatói végzettségem is van.

- Tehát jelenleg a gluténmentes konyha nem megélhetési forrás. Valaha is az lesz?

- Remélem, igen! Bár fix terveim nincsenek még, de mindenképp errefelé szeretnék elindulni. Dédelgetett álmom például egy főzőshow elindítása. Jó lenne 5-6 éven belül egy gluténmentes éttermet is alapítani.

- Kalocsán esetleg?

- Nem hinném. Hazatérésben nem gondolkozom, Szeged sokkal szélesebb lehetőségeket nyújt egy magamfajta fiatalnak. Megszoktam és megszerettem ezt a várost az itt töltött öt év alatt. Kialakult már az itteni baráti köröm is, jó érzem itt magam. Szeged nagyváros abból a szempontból, hogy milyenek akár a szakmai, akár a kulturális, vagy szabadidős lehetőségek, de mégsem adja azt a nagyvárosi érzést, mint például Budapest, hanem családias légkörű, hangulatos, kisebb a zsúfoltság. A fővárost sokan szeretik a nyüzsgős fiatalok közül, és én is eléggé az vagyok, néha jó is odamenni, de ott élni nem szeretnék.

- Milyen terveid vannak a közeljövőre nézve?

- Első, hogy elvégezzem a sulit. Utána szeretném még továbbképezni magam. Érdekel a diétás szakács szak, azt szeretném elvégezni, elsősorban a megszerezhető tapasztalat miatt, de a hosszabb távú terveim megvalósításához és a szakmai előrelépéshez a mesterségbeli tudás és rutin mellett jól jön majd a képzettséget igazoló oklevél is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 18., 20:59
Szabó Vilmos pár éve már a Magyar Labdarúgó Szövetség kötelékében áll, sőt 2015 júniusától az Eseményszervezési Osztály vezetőjének is kinevezték. Azóta már Vilmos az UEFA Mérkőzés Ellenőri kinevezését is magáénak tudhatja, azaz felelős személyiséggé lépett elő Európa nagy stadionjaiban is a különböző nemzetközi találkozókon.
2018-03-18 22:21:56
Március 11-én, vasárnap annak az Érdnek az otthonában szerepelt a KSE női röplabdacsapata az NBII. rájátszásában, amely gárda az alapszakaszt a csoport utolsó helyén zárta mindössze egy győzelemmel és tizenhét (!) vereséggel. A Kalocsa ezzel szemben kilenc sikert tudhatott magáénak, így több mint meglepő volt az érdi fiatalok elleni már-már dehonesztáló fiaskónk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 20., 17:02
A barátságtalan időjárás miatt átütemezik a szalonnasütéssel és előadással egybekötött, barákai vízbázishoz tervezett biciklitúrát Még >>>
2018. 03. 20., 13:27
Immáron nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az ünnepi ételosztás városunkban, idén 5 helyszínen várják Kalocsa város lakosságát egy közös ebédre. Még >>>
2018. 03. 20., 10:09
Évek óta szokás, hogy szépségkirálynő választást is tartanak a kalocsai romák Romajális elnevezésű, május elsejei programjuk részeként. Az idei megmérettetésre már lehet jelentkezni! Még >>>
2018. 03. 20., 09:16
Lezajlottak a jogorvoslati „körök”, így a helyi választási bizottság mindegyik jelölttel kapcsolatos döntése már jogerős: 14-et bejegyeztek, 8-at elutasítottak. Most már csak apadhat a létszám. Bejegyezték a döntést előzetes letartóztatásban váró jelöltaspiránst is. Még >>>
2018. 03. 19., 20:27
Az Esztergomi Érseki Papnevelő Intézet két évfolyamának papnövendékei tettek látogatást március 16-án Kalocsán. Még >>>
2018. 03. 19., 17:44
Szívvel-lélekkel, apait-anyait beleadva készültek a Belvárosi Általános Iskola tanulói a március 15-ei ünnepi műsorukra. Állítólag az utolsó pillanatig senki sem szólt nekik, hogy a városi ünnepségen más adja majd az ünnepi műsort… Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Harmadik nekifutásra talán már valóban új hajtóműveket kaphatnak az amerikai légierő nagypapakorú B–52H stratégiai bombázó repülőgépei.
2022-ig kell elvégeznie a MiG repülőgépgyárnak Bulgária MiG-29-esein a nagyjavítást. A munkálatokban 15 darab, még a szovjet időkből származó vadászrepülőgép érintett.
A 2018. március 6-án, Szíriában bekövetkezett An-26-os katasztrófa okát a fékszárnyak meghibásodása okozta – ezt állapította meg az eset kivizsgálásával megbízott bizottság.
A Wizz Air, Európa egyik leggyorsabban növekvő légitársasága, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma megkezdte történetének legnagyobb fejlesztését, amellyel a teljes hálózat tevékenységét felfuttatja.