2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Egyetemet a fakanálért – Sebők Gábor, „gluténmentes szakácsguru” Kalocsáról

Illés György Cinó  |  2017. 11. 29., 20:28

Földink fél évtizede Szegeden él, és amolyan hobbiként űzi jelenleg is tanult mesterségét, a sütés-főzés művészetét, mégpedig a gluténmentes ételekre koncentrálva, hiszen – amint nemrégiben kiderült –ő maga is ilyen diétára szorul. Hogy milyen sokakat érint a gluténérzékenység problémája, azt az is mutatja, hogy a Facebookon és az Instagramon október óta futó receptsorozatát máris több mint nyolcezren követik. Tevékenységére fölfigyelt a szegedi, majd az országos média is, nekünk pedig terveiről is beszélt a 24 éves kalocsai szakács(tanuló), aki nem mellesleg lovasoktató is, dolgozik is a szakmában, de az egyetem biológia szakát a fakanálért hagyta ott.

Sebők Gábor a gimnázium befejezése után, fiatal felnőttként hagyta e Kalocsát. Szegedre települt, ahol először a Szegedi Egyetem biológia szakán elvégzett négy évet, majd szakácsinasnak állt. Alig több mint egy hónapja indította útjára „gluténmentes” Facebook-oldalát, amelynek látványos kezdeti sikerére fölfigyelt a Délmagyar, majd annak cikke nyomán a HVG is.

- Hogyan lesz szakácstanuló egy biológia szakos egyetemi hallgatóból?

- Mindig is szerettem főzni. Már 8-9 évesen is a konyhában sertepertéltem. Nagyszüleim, akik szakácsok voltak, adták az inspirációt, tőlük lestem el az első fogásokat. A szüleim nem szakmabeliek, de ők is nagyon jól főznek. Így ez a vonzalom megvolt, másrészt viszont az egyetem nem azt adta, amit vártam tőle. Túl sok volt a sejtbiológia, a biokémia meg a tudományos kutatás, engem pedig az élővilágnak a szemel látható, kézzel fogható része érdekelt volna jobban, amire kevés idő és figyelem jutott. Egyszóval nem kötött le annyira az egyetem, viszont egyre jobban érdekelt a főzés. Ezért elhatároztam, hogy váltok.


Forrás: Gábor Easyfood

- Egyből gluténmentesre?

- Majdnem. Akkoriban, az utolsó egyetemi évemben kezdődtek az emésztési panaszaim, ebben talán közrejátszott a stressz is. Az biztos, hogy a gimiben még semmi bajom nem volt. Az egyetemen élettan órán tanultunk a gluténérzékenységhez hasonló betegségről is, és fölismertem magamon bizonyos tüneteket. Mivel ezek idővel nem enyhültek, így tudtam, hogy ez már nem normális, és valamint kezdenem kell vele. Ezért kivizsgáltattam magam, és meg is állapították a gluténérzékenységet. Ekkor aztán lázas kísérletezésbe kezdtem, hogy a gluténmentes diéta szabályai szerint is ugyanolyan jókat ehessek.

- Mennyire súlyos a gluténérzékenységed?

- Szerencsére nem a legsúlyosabb. Nem vagyok annyira rosszul a glutént tartalmazó ételektől, mint sokan az ebben a betegségben szenvedők közül. Nincsen tőle semmilyen külső tünetem, csak emésztőszervi, felszívódási zavar, aminek viszont, ha nem tartanám be a diétát, nemcsak kellemetlen, de súlyos következményei is lehetnének. Ez mégis a szerencsésebbik helyzet, mert van, akinél annyira erős az érzékenység, hogy már az anyag érintésétől is különféle tünetei keletkeznek. Viszont az én receptjeim alapján készült ételeket ők is bátran elfogyaszthatják!

Liszt-, laktóz- és cukormentes csokitorta
Forrás: Gábor Easyfood

- Rögtön a közösségi médiában indítottál az új receptekkel?

- Á, dehogy! Csak a magam kedvtelésére kezdtem kísérletezgetni, próbálkozni, hogy mit mivel, hogyan tudok helyettesíteni, kiváltani, milyen eljárásokat kell alkalmazni az új alapanyagból, illetve mit kell másképp csinálni, hogy a végeredmény megfelelő legyen. Akkoriban még nem is fényképeztem le az elkészült fogásokat, csak elfogyasztottam őket.
Később, amikor már volt jó néhány saját receptem, akkor jutott eszembe, hogy ezeket mások is hasznosíthatnák. Egyrészt tudom, hogy nagyon sok embert érint, olyanokat is, aki ma még esetleg nem is tudják magukról, másrészt azt is a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy milyen nehéz változatosan, igényesen táplálkozni a gluténmentes diéta, illetve más speciális étrendi előírások betartása mellett. Ezért gondoltam arra, hogy létrehozhatnék egy internetes oldalt, ahol közzéteszem a receptjeimet, hogy mások is hasznát lássák. Családi beszélgetések során is fölhoztam az ötletemet, és sok bátorítást kaptam. Szüleimnek is tetszett az elgondolás, akik vállalkozóként díjazzák az újító szándékot, és akik a célokért való küzdeni tudásban, kitartásban mindig jó példával jártak előttem. A beszélgetések során aztán egyre jobban körvonalazódott, mit szeretnék csinálni.

Glutén-, laktóz-, tojás- és cukormentes lasagne
Forrás: Gábor Easyfood

- Mi alakult ki?

- A gluténmentes lisztekből rengeteg féle van, meg se lehet számolni, nálam megtöltenek egy külön polcot. Ráadásul mind más, mind másképp reagál a különböző anyagokkal való összekeverésre, hőre és más hatásokra, ezért elég nehéz kitapasztalni a használatukat. Ezt könnyítem meg a követőim számára azzal, hogy közéteszem a kidolgozott, de egyszerű, receptjeimet. Az elkészítésük minden fázisáról külön fotót is készítek, így ezeket az ételeket bárki könnyen el tudja készíteni.

- Ennek a közérthetőségnek tudod be a hirtelen jött népszerűséget?

- Részben ennek, de azért igyekeztem tenni is róla. Az indítás előtt föltettem egy szakácsruhás fotót magamról egy rövid bemutatkozó szöveggel, a saját történetemmel, és mellé néhány kísérő gondolattal. Ezt a bejegyzést megosztottam olyan csoportokban, amelyek a gluténérzékenység, vagy más táplálkozási nehézségek köré szerveződnek, tehát a tagjai a célközönségem. Az oldalam követőinek zöme nem szakács, így imponálhatott nekik, hogy szakmabeli vagyok, fiatal és ambiciózus, így sokan megosztották a képet.
Néhány nap után elkezdtem föltölteni a recepteket a fotóillusztrációkkal, és megtetszett az embereknek, talán azért, mert igyekeztem úgy elkészíteni a receptbemutatót, hogy a főzésben kevésbé jártasak is könnyen követhessék és elkészíthessék az ételeket. Aztán fölkeresve az oldalamat, láthatták, hogy értelmes, követhető, igényes kivitelű recepteket közlök, amit tényleg sikerül is elkészíteniük, a végeredmény pedig finom. Így sokan már várták a következőt, miközben receptről-receptre nőtt a követők száma.

- Hány recepted olvasható most az „éterben”?

- Olyan húsz körül.

Liszt-, tej- és tojásmentes tárkonyos csirkeragu leves
Forrás: Gábor Easyfood

- Szóval, elkészítetted az oldalaidat, és elkezdted föltöltögetni a recepteket. Jó. De hogyan tudsz ebből megélni?

- Ebből jelenleg sehogy. Ez számomra jelenleg egy izgalmas hobbi. Mellette dolgozom.

- Mit?

- Egy lovas boltban vagyok eladó, mivel a főzés mellett a másik régi nagy szerelmem a lovaglás, tíz éve lovaglok. Emellett alkalmi munkát is vállalok.

- Milyen jellegű munkákat?

- Igyekszem úgy alakítani a dolgokat, hogy ha lehet, jól is érezzem magam közben. Ezért, amikor lehetőség adódik, egy lovardában szoktam oktatni, ugyanis OKJ-s lovasoktatói végzettségem is van.

- Tehát jelenleg a gluténmentes konyha nem megélhetési forrás. Valaha is az lesz?

- Remélem, igen! Bár fix terveim nincsenek még, de mindenképp errefelé szeretnék elindulni. Dédelgetett álmom például egy főzőshow elindítása. Jó lenne 5-6 éven belül egy gluténmentes éttermet is alapítani.

- Kalocsán esetleg?

- Nem hinném. Hazatérésben nem gondolkozom, Szeged sokkal szélesebb lehetőségeket nyújt egy magamfajta fiatalnak. Megszoktam és megszerettem ezt a várost az itt töltött öt év alatt. Kialakult már az itteni baráti köröm is, jó érzem itt magam. Szeged nagyváros abból a szempontból, hogy milyenek akár a szakmai, akár a kulturális, vagy szabadidős lehetőségek, de mégsem adja azt a nagyvárosi érzést, mint például Budapest, hanem családias légkörű, hangulatos, kisebb a zsúfoltság. A fővárost sokan szeretik a nyüzsgős fiatalok közül, és én is eléggé az vagyok, néha jó is odamenni, de ott élni nem szeretnék.

- Milyen terveid vannak a közeljövőre nézve?

- Első, hogy elvégezzem a sulit. Utána szeretném még továbbképezni magam. Érdekel a diétás szakács szak, azt szeretném elvégezni, elsősorban a megszerezhető tapasztalat miatt, de a hosszabb távú terveim megvalósításához és a szakmai előrelépéshez a mesterségbeli tudás és rutin mellett jól jön majd a képzettséget igazoló oklevél is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei